Srpanj 27, 2025, 15:06:59 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Coryi miruju na dnu  (Posjeta: 1904 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ayiramalaq

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
Coryi miruju na dnu
« u: Travanj 29, 2010, 15:41:31 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža, rio 180
-   temperatura,24-25
-   parametri vode (ako se znaju), NO3-5, NO2-0, KH-10, pH-7
-   vrijeme od pokretanja akvarija, 3 tjedna
-   kad su useljene prve ribice, nakon 2 tjedna 4 gupija iz starog akvarija(voda je bila tretirana easy life aqua start)
-   period i količina mijenjanja vode trenutno voda nije mjenjana ni jednom, ali inače mislim 20% voda na tjedan, pola iz pipe, pola destilirana

FILTER:
-   tip i marka filtera juwel filter
-   način i periodi čišćenja
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen) aktivni ugljen izvađen van, ostalo sve unutra

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje- 2 panja, i oko desetak sitnih kamena
-   grijač- juwelov
-   pumpa za zrak-
-   CO2 sustav – easy carbo
-   kemija? jednom dnevno dodajem 4ml easy carba, jednom tjedno profito u preporucenoj dozi, FFM

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka- Guppy-4 odrasla i 9 malih, 5 Corya- 3 aenus, i 2 bijela, ali mislim da nisu albino, 2 sijamska algojeda
-   starost ribica Guppyi odrasli, Cory- oko 4-5 cm duljine, sijamski algojed- oko 6,7 cm
-   ima li potencijalnih „terorista“- ne
-   hranjenje – koliko i što- jednom dnevno- mala kolicina sera vipan, i jedna cetvrtina jbl novo tab

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) Sve novo, biljke, ribe.
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ne

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – Prije 2 dana kupila sam 5 corya i 2 sijamska algojeda, Sve ribe su dobro, samo se odmah prvi dan jedan ''bijeli'' cory izdvojio i samo miruje i odbija hranu, i sad mu se pridruzio i ovaj drugi(ali on je malo aktivniji), isto ''bijele boje''.  Dodane su nakon 3 tjedna cikliranja, voda tretirana aquastartom.
-   kad su se simptomi prvi puta uočili- jučer
-   pokušaj liječenja, čime- ne
-   koliko je ribica bolesno, uginuća?- 2?
-   stanje ostalih stanovnika- sve je u najboljem redu

Molim vas da mi netko kaze da li se trebam zabrinjavati, jer znam da su Coryi jako zivahne ribe, aenusi to i pokazuju, ali ova dva bijela jednostavno samo miruju na dnu, ili se sakriju ispod panja.
I da, ako mi netko moze definirat koja je to podvrsta? :)
Evo fotke ovog koji miruje, i jednog aenusa.
« Zadnja izmjena: Travanj 29, 2010, 15:56:23 poslijepodne od ayiramalaq »

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
Odg: Coryi miruju na dnu
« Odgovori #1 u: Travanj 29, 2010, 15:51:14 poslijepodne »
ovak.. prvi sumnjivi segment..

ribe si ubacio nakon svega 3 tjedna... cory nisu "hardy" ribe ko recimo ancistrusi.. i mozda si ih ubacio dok se akvarij nije jos isciklirao do kraja..

druga stvar... malo ono.. nategnuta..

koji supstrat imas? ako je sljunak grub i cory nemogu kopat... moguce da su si ozlijedili usta...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline ayiramalaq

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 29, 2010, 16:00:28 poslijepodne »
žensko sam :)
Substrat je crna podloga za akvarije kupljena u Zoo museru, al onda bi valjda i ostali lose bili da je stvar podloge. A za ovo cikliranje, dodavane su i bakterije i proslo je tri tjedna, voda se razbistrila, tako da mislim da je ok.

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #3 u: Travanj 29, 2010, 16:02:07 poslijepodne »
sačekaj još malo , možda su još pod stresom..

Offline silvitara

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #4 u: Travanj 29, 2010, 16:28:33 poslijepodne »
Možeš početi stavljati u vodu FFM, Easy Life(ima preko 30 pozitivnih ucinaka na ribice, bilje, vodu...), neke vitamine(npr.sera, fishtamin).. da im malo ojacaš imunitet.
Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.

Offline ayiramalaq

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 29, 2010, 16:36:44 poslijepodne »
FFM imam, vitamine ne :D

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Travanj 30, 2010, 09:32:29 prijepodne »
Kolegice, dobro nam došla na forum.

Ovdje vidim dva potencijalna uzroka ovakvom ponašanju tvojih corydorasa:

1. Trovanje nusproduktima amonijaka (nitrati, nitriti, nitrozamini)
2. Kupljene bolesne ribe

1. Trovanje riba: S obzirom da si kupila ribe a koje su tijekom kupnje doživjele veliki stres ubacila si ih u akvarij i ribe su odmah pobjegle na skrovita mjesta da se smire. Ta skrovita mjesta su rupe ispod panja, kamenja, bilja i dr. a s obzirom da do sada nisi mijenjala vodu ta su mjesta bila prepuna amonijaka i njegovih nusprodukata (vjerojatno nemaš dodatnu pumpu koja vrši cirkulaciju vode prema dnu i biljkama). Također se na ribama vide krvavo crvene škrge, ribe miruju i ako se situacija ne promjeni ugibaju za tjedan dana.

Ovo se često događa u novim, čitaj nedovoljno "zrelim" ili nedovoljno iscikliranim akvarijskim vodama. Rješenje problema jeste da se napravi veča izmjena vode (40%) te da se doda dupla doza FFM-a na litražu vode te još jedna doza Aquastarta. Slijedeči dan ubaci duplu dozu vitamina JBL "avitol" ili Sera "Fishtamin". Treči dan ponovo zamijeni 25% vode i opet dupla doza FFM, četvrti dan ponovo dupla doza vitamina, peti dan ništa kao i šesti a sedmi dan promjena 20% vode i normalna doza FFM-a. S obzirom da imaš malo riba na dobru litražu akvarija možeš slobodno vodu mijenjati svaka 2 tjedna po 30%.

2. Kupljene bolesne ribe. Na žalost u posljednje vrijeme se sve više članova žali na bolesne ribe kupljene u pet shopovima a corydorasi najčešće boluju od vanjskog i unutarnjeg tipa bakterije Aeromonas koja se manifestira crvenilom i pojavom otvorene rane na donjem dijelu trbuha. Sukladno navedenom probaj uhvatiti ribe u mrežicu i dobro ih pogledaj. Ako se radi o navedenoj bolesti potrebno ih je odvojiti u karantenu i liječiti antibiotikom JBL "Furanol 2" ili Sera "Bactopur Direct".

Za sada toliko, javi nam što si odlučila poduzeti i kako se razvija situacija, sretno.

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #7 u: Travanj 30, 2010, 10:32:36 prijepodne »
ja bi se složio sa 985plavim...

pretpostavljam da je amonijak glavni uzrok takvog ponašanja ribica pogotovo zato što su coryi jako osjetljivi na nusprodukte amonijaka (NO2 i NO3) a pošto nisi mijenjala vodu do sada, vrlo moguće da je to uzrok...

dakle veća promjena vode, uz dodatak FFMa i sve ovo kaj je plavi napisao moglo bi pomoći tvojim ribicama

Offline ayiramalaq

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 30, 2010, 13:53:43 poslijepodne »
Danas je onaj cory koji miruje :dead:
Mislim da je ovo trovanje vjerojatno bilo, tak da pocinjem s promjenom vode. Mada je on jedini stigao iz ducana takav miran.

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #9 u: Svibanj 02, 2010, 16:15:17 poslijepodne »
hmm

Meni su coryji mirni otkad su stigli...

Većinom leže ispod bilja i panja i izlaze samo tu i tamo, i naravno izlaze jesti...

Većinom ih vidim navečer kad se ugasi svijetlo kak ruju po pijesku. Možda im smeta jako svijetlo...

btw. Bolesni nisu. Kod mene su već 2 mjeseca

Offline ayiramalaq

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 02, 2010, 16:19:08 poslijepodne »
Mislim da je ipak bio problem da je riba dosla bolesna iz ducana. Svi ostali coryi su i živahni, cak su se i izmrijestili :D

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #11 u: Svibanj 13, 2010, 13:48:44 poslijepodne »
Sinoć sam nabasao na nekom stranom portalu članak o coriy-ma,a tiče se njihovog ležanja na dnu,u članku se kaže da ako je jača pumpa u akvariju,koja puno tjera vodu,dolazi do umora corya,pa ponekad nađu dio oko panja,većeg kamenja ili biljke i tu odmaraju.Tu obično budu džepovi sa slabijom strujom i voda slabije struji.E sad na takvim mjestima se također znaju zadržavati i veće količine štetnih stvari,pa onda zna doći do štetnih nuspojava.Tako barem piše i odlučih to podijeli sa vama,s obzirom da je bila riječ o mirovanju na dnu.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #12 u: Svibanj 13, 2010, 13:54:29 poslijepodne »
Sinoć sam nabasao na nekom stranom portalu članak o coriy-ma,a tiče se njihovog ležanja na dnu,u članku se kaže da ako je jača pumpa u akvariju,koja puno tjera vodu,dolazi do umora corya,pa ponekad nađu dio oko panja,većeg kamenja ili biljke i tu odmaraju.Tu obično budu džepovi sa slabijom strujom i voda slabije struji.E sad na takvim mjestima se također znaju zadržavati i veće količine štetnih stvari,pa onda zna doći do štetnih nuspojava.Tako barem piše i odlučih to podijeli sa vama,s obzirom da je bila riječ o mirovanju na dnu.
Eto, ja imam u 180lit protok 2500lit-h i koriji su ok

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #13 u: Svibanj 13, 2010, 19:21:38 poslijepodne »
nemora znaćit da je neka bolest  moji isto tako nekad miruju  a imam ih  oko 40  neki plivaju   jedan čak spava na sredini akvarijuma na vodenoj kugi    uvjek je tu kad bolje razmislim nikad ga i nevidim dole na dnu
a ako sumljaš na bolest    majka svih prevencija je karantena  i  uradi  ovo  što ti  plavi  veli a ako neamju vidljive  znakove bolesti  u karanteni ih  napucaj  vitaminima    i poslije nekoliko dana  da vidiš  što  plivaju  :drag:
protok more  bit uzrok  al neznam  i ja   imam na riu 180 i 3500 l  po satu  plus  powerhead  pumpu da tjera  sve  sa dna  prema jednom  čoškua  korij  se nežale
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline ayiramalaq

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 13, 2010, 20:07:48 poslijepodne »
Ma sve je ok sad, sve ribe su super, izgleda da je onaj jedan došao bolestan.