Srpanj 27, 2025, 17:45:09 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Velika dvojba  (Posjeta: 8103 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ribica plava

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Velika dvojba
« u: Travanj 21, 2010, 15:35:37 poslijepodne »
Pozdrav, u prosincu prošle godine kupila sam aquastar 60, 54 litarski akvarij koji je cikliran i unutra su ubačene neonkice, jedan gibo, i nekoliko corija. Nakon par mjeseci radila sam preinaku na rasvjeti radi bilja koje nije raslo u uvjetima slabe rasvjete. Sada mi bilje raste, ali je akvarij isto tako pun algi (kupila sam i sijamskog algojeda, ali je izgleda premali ili sirotić jede crnu čupavu, ali da ja ne primjećujem, radi oko biljčica, trudi se, ali izgleda ne stiže obaviti posao)....Oprostite na dugom uvodu, poanta svega je da ja strašno patim na zlatnu ribicu (velim zlatnu zbog svojih mogućnosti sa 54 litarskim akvarijem) i svaki put prije uređivanja akvarija (imam filter, zračnu pumpicu, co2 reaktor, usisavač kojim usisavam podlogu) pomislim kako bi mi sve bilo jednostavnije sa jednom većom ribicom, koju bi barem primjećivala u akvariju i o kojoj bi se brinula.

Pročitala sam sve članke koji su se našli u ovim temema pod linkovima, a posebno me se dojmio članak pod nazivom Zlatna ribica (Carrasius auratus), zanemarena ljepotica.

Dakle svjesna sam svega, koliko je litara potrebno jednoj zlatici, da puno prljaju i slično, pa sam vam htjela postaviti pitanje, mogu li u tom slučaju nabaviti samo jednu npr. pajčolanku ili teleskopa (imala sam ih kao dijete 2 komada u 8 litarskom, šesterokutnom akvariju  :nerv:, nakon ovih članaka sada mi se to čini kao ubojstvo s predumišljajem  :'()...

kako se zlatice (koliko vidim, osim što su privržene vlasniku) ponašaju ako su same u akvariju...

Molim Vas za savjet u vezi moje dvojbe. Akvarij mi je sada ubiljen i lijepo je zelen, pa se to možda čini kao nagla promjena, ali baš bi voljela imati zlaticu, na dnu akvarija samo podlogu koju bih usisavala mnogo lakše kada ispod nje ne bi bio vulkanit i kada ne bi bila zakrčena mnoštvom bilja

Molim Vas za savjet. Sada mi je akvarij ubiljen i lijepo je zelen, ali ja unatoč tome, još uvijek sanjam o zlatnoj ribici koja bi živila u svojoj vodenoj sobi i o kojoj bi se brinula.

I drugo pitanje, Bi li im mogla ostaviti mangrove panjeve (niske) sa 4 anubiasa, jedan panj ima prostor za zavući se, pa zato pitam.

Svjetlo na poklopcu imam 3 x 15 w, ali svaka žarulja ima svoj utikač, pa bi komotno mogla upaliti i samo jednu žarulju od 15 w, zbog zagrijavanja, jer dosta griju vodu, recimo sa 2 upaljene žarulje, temperatura vode mi je oko 26 stupnjeva, a grijač je podešen na 23 (tako sam jedino uspjela spustiti temperaturu vode), a za zlaticu bi onda eventualno potpuno izvadila grijač, jer smatram da za tu priliku ne bi bio potreban.
« Zadnja izmjena: Travanj 21, 2010, 15:40:18 poslijepodne od Ribica plava »

Offline Ribica plava

• Punopravni član
Odg: Velika dvojba
« Odgovori #1 u: Travanj 21, 2010, 15:43:32 poslijepodne »
Pišem izmjene, ali se post ništa ne izmjenjuje.
Po treći put pišem, pa ako se naknadno pojavi ono što sam već napisala, ne zamjerite.

Dakle, akvarij mi je ubiljen, lijep zeleni prizor, ali ribice (ostatak od neonkica što je ostalo, ali i one su na izmaku), 6 zdravih corija, jedan sijamski algojed i gibo (koji će kad tad morati naći udomitelje), ali stalno sanjam o toj zlatnoj ribici i svaki tjedan imam dvojbu u glavi.

E sad ako ne mogu dvije u 54 litarski (napomena, veći akvarij ne želim nabavljati, jer mi se veličina ovoga savršeno uklapa u dnevnu sobu, s većim ne bih imala kamo), može li onda biti jedna usamljena zlatica?

Offline IV@N@

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
  • Dorado Kras Gotnik
« Odgovori #2 u: Travanj 21, 2010, 15:49:10 poslijepodne »
možda bi mogla dvije zlatne al one napuhane tipa teleskop itd. ali, po meni meni taj akvarij je definitivno premali a još k tome zlatne su jatne ribe i ne vjerujem da bi se ugodno osjećale same.teleskopi ti narastu oko 15 cm ,a da i ne govorim o karasima.tak da po meni je odgovor NE.
« Zadnja izmjena: Travanj 21, 2010, 15:58:54 poslijepodne od IV@N@ »
Our fears are only what we tell them to be...

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 21, 2010, 15:57:13 poslijepodne »
 :'( :'( :'(

Offline maslachak

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #4 u: Travanj 21, 2010, 16:32:19 poslijepodne »
a gle, ja recimo trenutno imam dvije orande u 54 litre (https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=41600.0) i prasice za sad uživaju (i ja s njima :heart: ), al one su još male a u kuhinji na podu već mjesec dana stoji novi 115-litarski (kh, nemam stalak a i da imam, nemam kud s njim  :-[  :D )
samo ti lijepo uzmi dvije male zlatice (neke manje varijetete, ionako su ljepše  :P ) i garantiram ti da ćeš dok malo porastu bit toliko zaljubljena u njih da ćeš im izmislit veći dom na ovaj ili onaj način. makar zidove izbijala.  ;) 
zlatke su prepredivna mala bića, strahovito su zabavne i pametne i pitome... ma  :zagrljaj:

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #5 u: Travanj 21, 2010, 18:59:31 poslijepodne »
Po onom kaj sam pročital kaže da fancy ide 1 na 30 lit. vode znači tebi fali koja litra, ja trenutačno imam 3 pajčolanke i 1 karasa na tu litažu i za pajčolanke još ima mjesta ali karasu je več malo tijesno, sve u svemu ja mislim da bi mogla dvije pajčolankice u taj akv. ali bez drveča i bilo čega kaj bi moglo smanjiti litražu, jer kad uzmeš u obzir da  večina njih iz pet shopova završi u kugli od 5 litri i nakon toga u wc-u možeš imati mišljenje da im i nebu tak strašno kod tebe  dapače možda si ih i spasila. A slažem se sa maslachakom da ak im i postane tjesno buš kupila veči iako možda sada nemaš takvo mišljenje  ;)
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 21, 2010, 20:34:46 poslijepodne »
maslachak, vidim da smo obje prošle sličan put. I ja sam kao dijete imala 2 teleskopa, u 8 litara, navela sam, a sada biljni, lijep zeleni, ali te neonke su mi i više nego uštogljene, a sada mi je skoro cijelo jato otišlo, pa razmišljam što dalje. Imale su neonsku bolest i to kad jednom krene, odlaze jedna po jedna, već nekih 2 mjeseca, evo i danas sam uspavala jednu koja je bila bolesna....

Pogledala sam link i oduševljena sam kako si složila setup akvarija. Ja bih isto tako morala počupati biljke. Imam dva manja panja sa anubiasima i bilo bi mi još puno praznije nego tebi, ali mogla bih možda nekako nabaviti još anubiasa, pa zezeleniti te panjeve koliko je god moguće.

Nisam sad shvatila, jesi na kraju stavila novi šljunak ili neki već "ciklirani", jer je moj od usisavanja podloge dosta izmiješan s vulkanitom, pa bi teško odvojila šljunak od vulkanita.

Vidjela sam i da bi coriji mogli proći uz zlatice, na temperaturi od nekih 23 stupnja, jer ja imam 6 komada i oni me dosta vesele, stvarno su zanimljivi, pa bi bilo super da njih mogu zadržati. Ona jeguljica mi je odbojna jer doživim šok pri samoj pomisli na zmiju, a na to me asocira.

Što se tiče većeg akvarija, mislim da neće biti u skoroj budućnosti, jer prvo nemam stalak za njega (osim da ga stavim na mjesto gdje mi stoji tv, a tv na zid, ali to mi je malo too much, iako bi bilo zdravije i za mene i za buduće ribice da budu na tom mjestu. Bolje gledati u akvarij nego u tv.

Hvala vam što mi dajete zeleno svjetlo...polako ću se početi pripremati za preinake

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Travanj 21, 2010, 21:58:05 poslijepodne »
dobro nam došla među hladno-ljupce!  :klap:
nemoj oklijevati s nabavkom zlatica - to su stvarno mali-veliki štrumfovi i možeš ih, naravno, uz odgovarajuću dozu strpljenja, svašta naučiti!

možeš staviti dvije "loptice" - pajčolanke, crvenkape, teleskope, orande...
ili, jednog karasa i jednog misgurnusa - i oni su sjajna ekipa i neće biti tužni...

na tebi je odluka!

mislim da imaš sjajne uvjete za držati zdrave ribice i da ne bi smjelo biti problema
naravno, kad nabaviš ribice prvo ih ipak drži u karanteni barem 10-ak dana - za svaki slučaj!

no, moraš biti spremna da će vjerojatno bilje ako nabaviš karasa - kad-tad stradati
kod "loptica" je ta šansa neznatno manja, pogotovo ako odrastu uz bilje

sretno! i, naravno, drži nas u toku kako sve to napreduje! :)
« Zadnja izmjena: Travanj 21, 2010, 22:02:54 poslijepodne od babyboom »

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 21, 2010, 23:07:50 poslijepodne »
babyboom, očekivala sam neki lijepi komentar od tebe. Baš čitam mnogo komentara koje si pisala i uvijek su to neke pozitivne stvari. Naravno, ako su uvjeti dobri ili barem približno dobri.
Vidim da si ti veliki ljubitelj zlatica i da o njima pričaš tako da bi ih svatko poželio.

Moja ideja je bila počupati bilje (osim anubiasa na panju koji bi ostali, tu je valisnerija, polysperma, crypte i nešto malo sagitarije, danas sam je počupala zbog crne čupave alge i microsoruma, te jedan, dva štapića ludwige, no to slabo i jedan komadić cladophore koja je nekada bila loptica, ali sam ja raščupala misleći da sam kupila mahovinu), odstraniti šljunak sa podlogom (vulkanit) i potom odvojiti nešto malo šljunka, dobro ga isprati i staviti na dno akvarija u tankom sloju, oko cm, cm i pol, da bude jednostavno čišćenje podloge usisavačem.

Rasvjetu bih vrlo vjerojatno stavila na 15w, zbog nepoželjnih algi. Uklonila bih co2 spojen na protočnu, a na protočna pumpa bi ostala za bolju cirkulaciju. Uz to imam filter ako se ne varam 350 do 400 l/h, unutarnji koji je bio komplet uz akvarij. Grijač bi mi bio suvišan a i bez bilja bi jako upadao u oči.

Ne znam jel bih mogla zapiknuti nešto valisnerije u tanku šljunčanu podlogu bez vulkanita, čisto toliko da sakrijem filter, kao što je to sada. Valisnerija daje prekrasnu boju, ne treba joj puno svjetla, može bez co2, a tada bih izbacila i makroelemente, te ostala samo na gnojenju profitom.

Crypte sam vidjela da neki ostave sa hladnovodnim ribicama, ali ako bih vadila vulkanit, ne bi mogle.
Sve vuče na to da bi bilo idealno imati ubiljeni akvarij sa zlaticama, ali sve im to oduzima dragocjeni prostor kojim moj akvarij baš i ne obiluje.

Od ribica bih se odlučila za 2 komada, najvjerojatnije pajčolanke.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #9 u: Travanj 22, 2010, 06:59:30 prijepodne »
Ajme, čitam ovaj post i ne vjerujem :D :D
Nismo li nedavno napisali knjigu o diy rasvjeti za tvoj biljni? :)
Puno je tu posla, razumljivo, evo ja se još uvjek pokušavam do kraja uspravit nakon juarnjeg šišanja koje traje već preko sat vremena... :dead:
I to sve sa rudarskom lampicom na čelu da ne palim svjetlo kad nebi trebalo pa si mislim , ako se žena sad ustane će mislit da sam lopov :-[

UUff, di sam ja skrenuo..

Želim ti samo reć da nećeš zažalit sa zlatnima, imao sam ih kratko vrijeme i ribe su totalno simpa :zagrljaj:
Morao sam ih poklonit kad sam odlučio imat biljni ali eto nakon zlatnih niti jedna tropska ribica što imam nije zlatnima niti blizu po ljepoti i simpatičnosti.

Nadam se da ćeš redovito izvještavat pa da vidimo taj hladnovodni :up:

Sretno!

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 22, 2010, 08:30:30 prijepodne »
Evo da, nikako mi ne idu iz glave, a tražim neko jednostavnije rješenje. Vidim da mi tjedni lete i onda se stalno nađem pred akvarijem kojeg moram srediti, a otkako je to biljni, jako puno mu vremena posvećujem, a stanje nikako da ode na bolje.
Ovih dana trebam početi raditi ozbiljan posao (položila sam sve ispite na fakultetu, još diplomski ostaje), pa si gledam kako da uživam u akvariju a da mi ne bude patnja.

Najviše od svega ubijaju me u pojam alge, sa rasvejtom od 30w, ja imam crnu čupavu na spororastućem bilju i zelenu končastu gdje god hoćeš omotanu, namotanu, tako da mi bilje pomalo izgleda kad da ga nešto guši. Čupala sam ja to koliko god sam mogla, nabavila sijamskog algojeda, ali stanje nikako da se popravi. I co2 je radio odlično, nemam prigovor, preko zračne pumpe (koja će mi sada dobro doći baš u funkciji zračne pumpe), usisavala sam podlogu, ma šta da pričam, tko ima biljni, sve mu je jasno, gnojenja, sad s ovim, sad s onim i sve je to lijepo, ali zaista oduzima puno vremena i truda, kojeg sam do sada imala, a na svu sreću (jer ne smijem se žaliti što idem konačno raditi, to je velika sreća u Hrvata  :) ) kako ću početi raditi, tako će i vremena biti manje, pa sam si htjela u ovoj prilici odmah ispuniti i svoju veliku želju da imam zlatice. Drago mi je da sam probala biljni, nije mi žao, barem ću otrkiti balans između onoga što mi se sviđa i onoga što mogu podnijeti u okviru obaveza.

Jučer sam se isto načupkala kojekakvih oštećenih listića, čupala sagitariju van iz podloge, jer njoj ni sijamac ne pomaže oko crne čupave, pa skraćivala valisnerije (ajde, to je najlakši dio posla)....

Ne mislim da će oko zlatica biti puno manje posla, ali sigurno je da ću im staviti jednostavniju podlogu (još važem za valisneriju, ostaviti je ili ne), pliću, koju ću moći usisavačem isprevrtati kako god želim, jer će biti tanja i ispod nje neće biti vulkanit, koji mi je ovako usisavanjem često dospio na površinu i imam ga posvuda, jer sam voljela temeljito usisavati podlogu, zabivši usisavač u šljunak i pustivši da ga onako provrti da povuče nečistoće, na mjestima gdje sam to mogla, a nema ga baš puno, jer sam dosta ubiljila i zakorijenila podlogu.

Co2 reaktor neću morati praviti za anubiase, svjetlo ću vjerojatno morati smanjiti na 15w (vraćamo se na ono što sam imala prije nego sam raskopala cijeli poklopac  :D ) i to ne toliko zbog algi nego najviše zbog činjenice da mi je sada ujutro temepratura u akvariju 25 stupnjeva, a svjetlo nije gorilo od 23 sata, grijač se nije palio.

Od svih ribica, kojima inače ni traga ni glasa osim navečer kad imaju show, najsimpatičniji su mi coriji, imam i 6 komada i najljepše su mi ribice trenutno u tanku.
Kad sam shvatila da ću morati udomiti ribice, najteže mi pada odvojiti se od njih i onda sam malo čitala po netu i nailazim na neke savjete, na raznim mjestima kako ljudi znaju ostaviti corije uz zlatice, ove fancy tipa kojima paše temeperatura od 22 do 24 stupnja, pa bih htjela da i o tome kažete nešto, jer bi ih rado zadržala ako bi mogla, a mislim da oni ne bi smetali zlaticama, osim ako zlatice ne bi smetale njima zbog osjetljivosti i tako. Kod mene su se pokazale kao izrazito zahvalne ribice, uvijek zanimljive, vrijedne i vesele.

Jedva čekam da se pokrene nešto na tom planu preinake mog akvarija za zlatice, a do tada skupljam sve moguće savjete od vas iskusnih i poznavatelja ovih ribica.

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #11 u: Travanj 22, 2010, 08:56:54 prijepodne »
ja se još uvjek pokušavam do kraja uspravit nakon juarnjeg šišanja koje traje već preko sat vremena... :dead:
I to sve sa rudarskom lampicom na čelu da ne palim svjetlo kad nebi trebalo pa si mislim , ako se žena sad ustane će mislit da sam lopov :-[

:D :D

ribice, ne može odmah sve krenuti uspješno i savršeno...akvaristika je hobi gdje metodom pokušaja i promašaja dolaziš do rezultata i iskustvo stičeš uz praksu...savjeti ti mogu pomoći ali i zbuniti...

prvenstveno čestitam na fakultetskom uspjehu i na ozbiljnom poslu ;) a onda i na odluci za zlatne :up: no,kad tad svi se vračaju na salatare :D

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 22, 2010, 10:19:54 prijepodne »
Uh, ne znam odakle bih počela, ali vidim da će i coriji morati otići, jer ne valjaju kombinacije sa toplih i hladnih voda.

Jako bih voljela nabaviti neki oblik fancy zlatice koje je najbliži crvenoj boji, ne znam ni sama gdje ću to pronaći, pošto je u Osijeku izbor izrazito ograničen, a pošto mislim imati samo te 2 ribice, baš bi se potrudila nabaviti neke izrazito lijepe primjerke....Ne znam šalju li iz zagreba ili tako nešto?!

Bilo bi idealno od nekog uzgajivača uzeti....od varijeteta mi se ne sviđaju (zapravo plaše me) lavlja glava i sve takve s krastama na sebi. Nekome je to možda lijepo, ali meni ne djeluje privlačno.

Znam dakle da neće biti karas, kometa, teleskop, lavlja glava i mislim da ne oranda, jer sam čitala da je rastom malo veća od ostalih zlatica....

Zna li itko gdje bih mogla nabaviti nešto najbliže crvenoj boji?
nešto ovako mi se sviđa, samo ne znam koji je to varijetet, ove dvije lijevo na slici, slika je s neta i vidjela sam da je ljudi dosta prilažu u članke o zlaticama....za ovu desno znam da je lavlja glava, ali nemam pojma koje su ove dvije lijevo?
http://www.akvarijum.org/forum/upload/uploads/_248754411_zlatna_ribica.jpg
« Zadnja izmjena: Travanj 22, 2010, 10:32:17 prijepodne od Ribica plava »

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 22, 2010, 15:38:40 poslijepodne »
Našla sam točno ribicu koju želim (ribice dvije) i to je ni manje ni više nego oranda. Iako sam je stavila na popis onih koje mi se ne sviđaju, ne mogu se odlijepiti od videića na kojima su baš one...

Jesu li orande teško nabavljive kod nas?

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 22, 2010, 17:06:23 poslijepodne »
Nadam se da vam neće smetati što sam si ja danas uzela za pravo piskarati po ovoj temi. Stalno vidim nešto novo, pregledala sam videića i videića sa orandama i sad razmišljam koliko je dobro ili loše to što mnogi akvariji sa zlaticama nemaju apsolutno ništa u sebi. Na prostoru se dobije puno, na higijeni također (barem što se čišćenja podloge tiče, ali je li to zaista preporučljivo, doima se vrlo jednostavno za održavanje pa zato pitam....

Ne mogu dočekati da nabavim orandice, moram pregledati po trgovinama što se nudi osim crvenkapa.

I još jedno pitanje, naiša sam na stvarno bizarne videiće i ideje da se orandama reže "kapica" na glavi, tj. kirurški odstranjuje kada previše naraste, ili glupo rečeno, ali baš je tako, trima i to me je iskreno šokiralo jer mi se kao ideja uopće ne sviđa. Je li to praksa kod akvarista koji drže orande i lavlje glave????

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #15 u: Travanj 23, 2010, 20:33:40 poslijepodne »
nemoj nasjedati na sve što vidiš iz filmića!

orande se mogu naći kod nas, iako se pojave i vrlo brzo nestanu (da mi je znati gdje završe nakon godinu dana, ali to nije predmet ove teme)...
nešto su skuplje od klasičnih zlatica - nemoj se iznenaditi
no, realno, vrlo su kod nas rijetki kvalitetni primjerci...

operacija kapica na glavicama je nužna samo kad ta kapica počne zatvarati okice
i, da te upozorim - to je zapravo kancerogena deformacija - dakle, životni je vijek te ribice kraći od ostalih varijacija...

a što se tiče opreme u akvariju - pa - jel bi bilo tko od nas bio sretan u praznoj sobi?
dakle, mislim daj e potrebno akvarij opremiti tako da bude što sličniji prirodnom okolišu u kojemu ribica živi - grane + šljunak + biljkice...

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 24, 2010, 09:53:05 prijepodne »
Evo, jučer su moje ribice iz toplovodnog otišle u nove domove, svi su sretno udomljeni, u uvjete kakvi će ima biti dobri (tu poglavito mislim na gibu), a ja sam bila u kupovini, vratila se sa vrećom crnog šljunka i dvije pajčolanke. Nigdje nisam pronašla orande, no ove su mi se jako svidjele i stigle su u moj dom, u društvu dva lijepa puža jabučara. Misgurnus i ja se nekako nismo simpatizirali, pa ćemo probati ovako.

Radna akcija je trajala nekoliko sati, nakon što su ribice povađene, uslijedilo je čupanje bilja i spremanje istog  u kanticu (i bilje je udomljeno), izvlačenje vode, da sačuvam što veći dio, dan ranije pripremila sam oko 20 litara nove vode sa preparatom za pripremu vode. Najteži dio posla bio je povaditi stari šljunak, taj dio je i vremenski bio dosta zahtjevan. No nakon nekoliko sati rada, rezultati su tu, zlatice su zaplivale u svom novom domu. Ulila sam duplu dozu ffm-a te je voda bila bjelkasata do kraja dana. No danas je voda kristalno čista i jako sam zadovoljna, evo stavit ću samo jednu slikicu, da vas ne gnjavim previše, jer imam in na desetine, onih koje su mi uspjele da se koliko toliko vidi nešto na njima osim narančaste mrlje u akvariju....

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #17 u: Travanj 24, 2010, 10:01:43 prijepodne »
A šta reć, bravo, super složeno i ribice su prekrasne! :klap:

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #18 u: Travanj 24, 2010, 10:10:20 prijepodne »
Znaci dvojba je resena i to veoma uspesno - akv ti izgleda super!   :klap:
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline maslachak

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #19 u: Travanj 24, 2010, 10:11:01 prijepodne »
ma preslatke su!  :up:  :)

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 24, 2010, 10:13:13 prijepodne »
Hvala vam  :zagrljaj:, eto ispunila sam si veliku želju, a akvarij sada u sobi djeluje otjmjeno...Preko fotki se to ne da baš prikazati, niti boje ribica (koliko god ja namještala programe na fotiću), ali super je na kraju izašla kombinacija crne podloge, zelenila i njihove prekrasne narančaste boje....Još samo da mi požive dugo, dugo  :heart:

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #21 u: Travanj 24, 2010, 12:13:00 poslijepodne »
Ma bravo kolegice! Ovo je ispalo bolje od očekivanog! Samo tako dalje :)
FILIP (Valpovo)

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #22 u: Travanj 24, 2010, 19:02:58 poslijepodne »
 :up: :up: :up: :up: :up:
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #23 u: Travanj 24, 2010, 20:57:52 poslijepodne »
lijepo, jednostavno, fino!!!  :up:

sad samo da ti se nauče da ne diraju biljke i bit će prekrasno!
no, ako i krenu u štetu - sigurna sam da se nećeš ljutiti!  ;)

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Travanj 24, 2010, 22:29:06 poslijepodne »
Zasada ih biljke uopće ne zanimaju. Ponašaju se veselo, znatiželjno, čak bi rekla izrazito pitomo. Kad sjedem na fotelju kraj akvarija i naslonim glavu i gledam u akvarij, one su stalno uz to staklo i kao da me gledaju.

Probala sam im dati da jedu iz ruke, još ništa....Ja bi sad ko' malo dijete njih istrenirala  :D

Danas sam kuhala špinata, pa su dobile jedan blanširani list, međutim, nisu to prepoznale kao nešto jestivo, vjerojatno se radi o njihovim prijašnjim navikama, jer vidim da jedino listiće prepoznaju instantno kao hranu, a kuglice (nutrafin) ne...ali pojedu....

Ne znam koliko ih smijem hraniti. Ubacujem listić po listić, da se hrana negdje ne nataloži na dnu akvarija i da ne moraju halapljivo jesti da im ispada iz usta  :-[

Uključen mi je filter i zračna pumpa na max, pa me zanima trebam li je gasiti noću da im bude "mirnije" (pumpu) i koliko da im stavim period rasvjete. Vidjela sam da utječe na intenzitet njihove boje, gori samo 15 w