Evo da, nikako mi ne idu iz glave, a tražim neko jednostavnije rješenje. Vidim da mi tjedni lete i onda se stalno nađem pred akvarijem kojeg moram srediti, a otkako je to biljni, jako puno mu vremena posvećujem, a stanje nikako da ode na bolje.
Ovih dana trebam početi raditi ozbiljan posao (položila sam sve ispite na fakultetu, još diplomski ostaje), pa si gledam kako da uživam u akvariju a da mi ne bude patnja.
Najviše od svega ubijaju me u pojam alge, sa rasvejtom od 30w, ja imam crnu čupavu na spororastućem bilju i zelenu končastu gdje god hoćeš omotanu, namotanu, tako da mi bilje pomalo izgleda kad da ga nešto guši. Čupala sam ja to koliko god sam mogla, nabavila sijamskog algojeda, ali stanje nikako da se popravi. I co2 je radio odlično, nemam prigovor, preko zračne pumpe (koja će mi sada dobro doći baš u funkciji zračne pumpe), usisavala sam podlogu, ma šta da pričam, tko ima biljni, sve mu je jasno, gnojenja, sad s ovim, sad s onim i sve je to lijepo, ali zaista oduzima puno vremena i truda, kojeg sam do sada imala, a na svu sreću (jer ne smijem se žaliti što idem konačno raditi, to je velika sreća u Hrvata

) kako ću početi raditi, tako će i vremena biti manje, pa sam si htjela u ovoj prilici odmah ispuniti i svoju veliku želju da imam zlatice. Drago mi je da sam probala biljni, nije mi žao, barem ću otrkiti balans između onoga što mi se sviđa i onoga što mogu podnijeti u okviru obaveza.
Jučer sam se isto načupkala kojekakvih oštećenih listića, čupala sagitariju van iz podloge, jer njoj ni sijamac ne pomaže oko crne čupave, pa skraćivala valisnerije (ajde, to je najlakši dio posla)....
Ne mislim da će oko zlatica biti puno manje posla, ali sigurno je da ću im staviti jednostavniju podlogu (još važem za valisneriju, ostaviti je ili ne), pliću, koju ću moći usisavačem isprevrtati kako god želim, jer će biti tanja i ispod nje neće biti vulkanit, koji mi je ovako usisavanjem često dospio na površinu i imam ga posvuda, jer sam voljela temeljito usisavati podlogu, zabivši usisavač u šljunak i pustivši da ga onako provrti da povuče nečistoće, na mjestima gdje sam to mogla, a nema ga baš puno, jer sam dosta ubiljila i zakorijenila podlogu.
Co2 reaktor neću morati praviti za anubiase, svjetlo ću vjerojatno morati smanjiti na 15w (vraćamo se na ono što sam imala prije nego sam raskopala cijeli poklopac

) i to ne toliko zbog algi nego najviše zbog činjenice da mi je sada ujutro temepratura u akvariju 25 stupnjeva, a svjetlo nije gorilo od 23 sata, grijač se nije palio.
Od svih ribica, kojima inače ni traga ni glasa osim navečer kad imaju show, najsimpatičniji su mi coriji, imam i 6 komada i najljepše su mi ribice trenutno u tanku.
Kad sam shvatila da ću morati udomiti ribice, najteže mi pada odvojiti se od njih i onda sam malo čitala po netu i nailazim na neke savjete, na raznim mjestima kako ljudi znaju ostaviti corije uz zlatice, ove fancy tipa kojima paše temeperatura od 22 do 24 stupnja, pa bih htjela da i o tome kažete nešto, jer bi ih rado zadržala ako bi mogla, a mislim da oni ne bi smetali zlaticama, osim ako zlatice ne bi smetale njima zbog osjetljivosti i tako. Kod mene su se pokazale kao izrazito zahvalne ribice, uvijek zanimljive, vrijedne i vesele.
Jedva čekam da se pokrene nešto na tom planu preinake mog akvarija za zlatice, a do tada skupljam sve moguće savjete od vas iskusnih i poznavatelja ovih ribica.