Srpanj 19, 2025, 16:05:47 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: dal uzet dslr il kompakt?  (Posjeta: 24300 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Igor Velevski

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: canon EOS 1000D + EF 18-55
« Odgovori #100 u: Travanj 14, 2010, 21:01:28 poslijepodne »
Na ovoj gore nema fotosopa osim sto sam ju smanjio. I sad muku mucim zasto je u fotosopu fotografija normalno kontrastna, vide se detalji na lijevoj vesti, a u firefoxu se nista ne vidi... tako mi i treba kad sam bespotrebno hard formatirao, sad sve treba porihtati  :'(

A jel mozes lepo fokusirati preko stakla, koje nije bas cisto (mrvice treseta, kapljuce vode, izmet...) ili mreze? Ili ides u zoo vrt, pa ti mreza ili staklo smeta, ili zelis uslikati zivotinju iz prirode pa ti aparat fokusira na grane, ili da snimis neku brzu zivotinju...........takve sam probleme imao, a kad pokusam da to sredim, "ode voz", ode zeljena poza zivotinje, ode zivotinja!

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #101 u: Travanj 14, 2010, 21:10:34 poslijepodne »
Sve ide osim brzih zivotinja jer je autofokus sustav spor. Aparat ima manualni fokus i da se fokusirati i preko stakla koje bas nije cisto ili preko mreze. Iako mi nije jasno cemu to, staklo se lako ocisti i lako se pomakne tako da nije mreza ispred nas. Ili slr i to radi? ;)
U internet exploreru mi fotke izgledaju normalno, u firefoxu prekontrastne... kako se to popravi, zna netko? Isao sam na about:config i probao gfx.color.mangement staviti i 0 i 1 i 2 i opet isto. -?
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Igor Velevski

• Punopravni član
« Odgovori #102 u: Travanj 14, 2010, 21:36:38 poslijepodne »
Sve ide osim brzih zivotinja jer je autofokus sustav spor. Aparat ima manualni fokus i da se fokusirati i preko stakla koje bas nije cisto ili preko mreze. Iako mi nije jasno cemu to, staklo se lako ocisti i lako se pomakne tako da nije mreza ispred nas. Ili slr i to radi? ;)
U internet exploreru mi fotke izgledaju normalno, u firefoxu prekontrastne... kako se to popravi, zna netko? Isao sam na about:config i probao gfx.color.mangement staviti i 0 i 1 i 2 i opet isto. -?

Ma neee :) . Ako ja pocistim staklo na primer, treba da cekam opet mesec dana da mi tarantula pozira ili sigurno necu da cistim staklo u zooloskom vrtu da bi slikao voljenu zivotinju........manuelnim fokusom se to radi, ali mf na kompaktni stvarno ne znam zasto uopste postoji, jer je neupotrebljiv, bar mene na mom kompaktu, polako se sve to radi i t.d.  ali mozda imaju bolji ovi noviji..........Kod slr-a je sve to daleko lakse i brze.....i kolika je razlika u novaca koja treba da se "baci" izmedju g11 i eos 1000d ?

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #103 u: Travanj 14, 2010, 21:38:29 poslijepodne »
Interesantna rasprava, onak laički razmišljam kao Željko i Ruki a baš me zanima dali će se Cannibal predomisliti.. ako ne, nemoj poslije reći da ti nismo rekli.. ;)

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #104 u: Travanj 14, 2010, 21:50:13 poslijepodne »
Igore, imam pauke, imam kompakta, imam slr.
Tako je, ocistis staklo i cekas mjesec dana da opet pozira. Svejedno da li je u pitanju slr ili kompakt, niti jedan nije imun na prljavo staklo.
Ako u zooloskom vrtu fotografiras omiljenu zivotinju onda isto brises staklo s vanjske strane koliko mozes, ako je prljavo i slr ce se muciti. Ako je prljavo i iznutra onda ti je takva fotografija neiskoristiva za bilo sto osim da imas u folderu "Moje omiljene zivotinje/iza prljavog stakla" :) Na g9 manualni fokus nije neupotrebljiv.
g11 je skuplji od 1000d. Ovo sve ne pisem Cannibalu koji se odlucio nego drugima da ne otpisuju kompakte... a ako se bas idu usporedjivati g11 i 1000d, g11 je daleko kvalitetnije izrade...  :D
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Igor Velevski

• Punopravni član
« Odgovori #105 u: Travanj 14, 2010, 22:17:24 poslijepodne »
Igore, imam pauke, imam kompakta, imam slr.
Tako je, ocistis staklo i cekas mjesec dana da opet pozira. Svejedno da li je u pitanju slr ili kompakt, niti jedan nije imun na prljavo staklo.
Ako u zooloskom vrtu fotografiras omiljenu zivotinju onda isto brises staklo s vanjske strane koliko mozes, ako je prljavo i slr ce se muciti. Ako je prljavo i iznutra onda ti je takva fotografija neiskoristiva za bilo sto osim da imas u folderu "Moje omiljene zivotinje/iza prljavog stakla" :) Na g9 manualni fokus nije neupotrebljiv.
g11 je skuplji od 1000d. Ovo sve ne pisem Cannibalu koji se odlucio nego drugima da ne otpisuju kompakte... a ako se bas idu usporedjivati g11 i 1000d, g11 je daleko kvalitetnije izrade...  :D

Ruki ti imas daleko vece poznavanje od mene u fotografiji, ja sam sa slr-om malo manje od godinu dana i jos istrazujem, ucim na njemu i gomilam iskustvo! Prve fotke su mi bile katastrofa, sad su bolje, tu i tamo pogodi se neka extra, ali znam da je sve to cena koja treba da platim da bih imao oset, znanje i iskustvo. Moram priznati da sam odusevljen od kad sam ga uzeo, sve mi je lakse, brze i kvalitetnije, sve u svemu preporod! A tek sto imam mogucnosti za objektive, koje kroz nekoliko godina mogu da si priustim, ne odjednom.........Koliko god da je g11 kvalitetnije izdanje, ipak je to kompakt sa ogranicenim mogucnostima- kad model zastari moras kupiti drugi bolji koji kosta minimum isto kao ovaj. Kod slr-a je to drugacije, ako ne zelim vise to telo, prodacu ga i kupicu si novo, a objektive koje dobro cuvam, ostaju i posto nisam profesionalac da ih drndam, trajace mi jako dugo! Da dodam i jos to.......dali cu na put da nosim g11 ili slr sa 2 objektiva, to mi je bas isto.......veliko je preuvelicenje da se kaze "ko ce vaditi slr da bih nesto uslikao, to je jako tesko, otpasce mi rame od tereta" i t.d. Ako volim fotografiju sigurno necu imati problema oko nosnje i uporedjivanju kompakta i slr-e, kao sto nemam dilema koliko cu se umoriti i iscrpiti da stignem do vrh planine, zato sto jednostavno volim planinu!
Ako pricamo za kupnju aparata koliko da se skljocne slika ili "da ne budem bez aparata", znaci da ne postoji ljubav prema fotografiji, onda si apsolutno u pravu!

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #106 u: Travanj 14, 2010, 22:50:47 poslijepodne »
@Ruki
Super fotke..i to s kompaktom ..kak to :)

Ne stvarno..dajte promijenite naziv teme onak kak je Željko naveo..
Cannibalu smo ukrali temu ali on se već odlučio..a ima nas još neodlučnih :)

Znate kaj mene privlači prema naprednijim kompaktima..to što uz dslr dobijem 18-55 objektiv..a onda uz njega moram kupiti bar još jedan objektiv što mi u startu diže cijenu..

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #107 u: Travanj 14, 2010, 23:04:45 poslijepodne »
Ja sam vjerojatno Amiš :) ali još jednom mi je i Ruki sa slikama dokazao da mi dslr nikad neće biti potreban. Posebno imajući u vidu razvoj tehnologije i vjerojatnost da kompakti svake godine su sve bolji.. I Ace i mene to odbija od dslr-a, više volim kad kupujem sve u jednom, ovoj opremi za dslr nikad kraja. :roll:

I da, mislim da tema i dalje ima smisla iako se Cannibal navodno odlučio :D no čitaju je mnogi koji će nešto kupovati u dogledno vrijeme.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #108 u: Travanj 14, 2010, 23:14:26 poslijepodne »
Igore, ma nemam ja neko poznavanje, isto godinu dana imam SLR, vidi se da sam jos na kič fotografijama :D Lijepa ti je ova usporedba s planinom i to je stvarno tako. I istina je da s slr-om to brzo dodje do skoro 10 kila opreme i kad se dugo hoda stvarno bude tesko, ali rijec je o ljubavi. No ono sto se nikako ne slazem je tvoja zadnja recenica i o tome cijelo vrijeme pricam. Cak i Max tu s foruma ima g9 i odusevljen je njime, a stari je fotografski lisac.  :D

Ace, to su stare fotke (osim ove zadnje) dok sam se tek pocinjao interesirati za fotografiranje. Da se stvarno puno i kad se nema bolje onda se tek moze takav aparat u potpunosti iskoristiti. Nazalost nemam vremena da se zainatim i napravim koju jos bolju s g9 (o tehnikalijama pricam, sto se kreativnosti tice - time se jos ne bavim previse  :D ), ali za slikanje izbliza je dusu dao. A zasto bi morao uzeti jos nesto uz 18-55? To je stvarno dosta velik raspon. Treba malo i hodati!  :D Al ozbiljno!  ;) S vremenom dodje ta kupovina objektiva, ne trebas to odjednom. Sto duze si osudjen na jedan objektiv - to bolje!

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #109 u: Travanj 14, 2010, 23:14:33 poslijepodne »
moj sljedeci fotic ce biti Canon G11 samo iz prakticnog razloga a to je da mi stane u djep i jeftin underwater case a kroz neko vrijeme cu sigurno uzet i dSLR-a... ;)

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #110 u: Travanj 14, 2010, 23:17:22 poslijepodne »
Da, ali u onaj od jakne ili vojnickih hlaca, u traperice bas ne stane :D

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #111 u: Travanj 14, 2010, 23:18:25 poslijepodne »
ak je G10 stao onda ce i 11-ka...  :D
ok ja imam malo veci broj traperica  :-[ :D

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #112 u: Travanj 15, 2010, 00:57:42 prijepodne »
Joj da li je ono na slici Zavratnica Ruki?
To mi je jedno od najdražih mjesta u Hrvatskoj!

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #113 u: Travanj 15, 2010, 00:59:58 prijepodne »
Je je!

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #114 u: Travanj 15, 2010, 07:49:35 prijepodne »
I da, mislim da tema i dalje ima smisla iako se Cannibal navodno odlučio :D no čitaju je mnogi koji će nešto kupovati u dogledno vrijeme.
jep renta odlučio se ja, al sad čekam financijsku injekciju do kraja pa da realiziram  :D :D

tema je super i baš mi je drago što sam potaknuo ovakvu raspravu za fotiće, mnogima će koristit, zakon ste dečki  :up:
nego, ajde onda promjenite naziv teme, dal uzet dslr il kompakt, hvala  :up:

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #115 u: Travanj 15, 2010, 09:12:54 prijepodne »
Znači kompakt je pao..super ;)

Offline Ace

• Punopravni član
Odg: dal uzet dslr il kompakt?
« Odgovori #116 u: Travanj 15, 2010, 15:21:26 poslijepodne »
Ej kanibal..imaš na njuškalo nekakav canon 1000d sa dodatnim battery gripom za 2100kn...

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #117 u: Travanj 15, 2010, 17:27:11 poslijepodne »
..evo par fotka pa se odlučite kaj odabrati ..

Kompakt:

Dslr:

.. nadam se da sam pomogao :)
« Zadnja izmjena: Travanj 15, 2010, 17:30:36 poslijepodne od skorpac »
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #118 u: Travanj 15, 2010, 17:53:04 poslijepodne »
Koji je kompakt u pitanju..super su slike :)

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #119 u: Travanj 15, 2010, 17:57:55 poslijepodne »
ti skorpac nisi mjerodavan jer su sve tvoje fotke super...

baj d vej, ljepse su ti fotke sa kompaktom...  :P :clown:  :D

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #120 u: Travanj 15, 2010, 18:51:12 poslijepodne »
ti skorpac nisi mjerodavan jer su sve tvoje fotke super...

baj d vej, ljepse su ti fotke sa kompaktom...  :P :clown:  :D
uffffffff istina mastino, velika, da nije mjerodavan jer bi valjda i sa mobom napravil odlične fotke...
i ovo drugo je na mjestu, dslr slike su samo u detaljčiće ljepše od ovih sa kompaktom....
inače uzet ću onaj eos 300 na probu kroz vikend, tek toliko da vidim kak bi se ja sa time snašel..pa ću onda odlučit kaj uzet..objektiv 18-55 i 28-200 tamron

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #121 u: Travanj 15, 2010, 21:48:56 poslijepodne »
Ej kanibal..imaš na njuškalo nekakav canon 1000d sa dodatnim battery gripom za 2100kn...
imaš, samo tijelo  :D

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #122 u: Travanj 15, 2010, 22:02:20 poslijepodne »
Gdje je sad Igor pa da proba mobom napraviti fotke kakve je Skorpac kompaktom :)
Kanibal, 2100 nije losa cijena ako kazes da dobis i battery grip.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #123 u: Travanj 15, 2010, 22:09:33 poslijepodne »
Gdje je sad Igor pa da proba mobom napraviti fotke kakve je Skorpac kompaktom :)
Kanibal, 2100 nije losa cijena ako kazes da dobis i battery grip.

je, al onda ako uzmeš u obzir da ti trebaju barem 2 objektiva, znači plus kojih 5000 kuna, još sam i premalo reko, znači sve zajedno oko 7 soma kn..
vidjet ću sutra sa ovim eosom 300 i sa objektivima, mislim da vidim u par dana kak će to meni ići, jer od teorije mi je onak, kak bi reko više suhoparno, pa da probam pucat malo sa tom 300.tkom i sa ta dva objektiva..pa ćemo vidjet..ako ću bit zadovoljan sa njime, onda ga čak možda i uzmem jer je cijena 1500 kn, sa 18-55 i tamronom 28-200, novi šuter....

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #124 u: Travanj 15, 2010, 22:18:21 poslijepodne »
Ja bih prije uzeo 1000d s gripom i onda dokupio 18-55 is za kojih 500kn. Na tele objektiv ako ciljas na neki iz L serije samo da znas da to malo koji pocetnik kupi, ali ako imas - svakako je lakse odmah krenuti s boljim!