Kolovoz 07, 2025, 00:23:12 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kemija vode - problem....  (Posjeta: 1323 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline mukihr

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • Pusle Audio Team
Kemija vode - problem....
« u: Travanj 02, 2010, 08:57:36 prijepodne »
Poz. drustvo,
Trebam pomoc oko razumijevanja stvari i dolaska do rjesenja problema.

AQ mi je 80 lit, rasvjeta cca 0.7W/lit. dosta je zabiljen i imam dosta ribica. Podloga je samo sljunak (bez ikakvog hranjiva – samo sljunak).

Koristim EI metodu prema receptu koji sam dobio. Mikroelemente doziram preko EasyLife Profito. Makroelemente imam svaki posebno smijesane (KH2PO4, KNO3, K2SO4). Tvrdoca vode je izmedju 10 i 20 – kako kada.. Ako idem sa vodom iz slavine onda je 20 i u startu izgleda ovako:    NO3 - 15-20, NO2 – 0, GH – 17, KH – 20, pH - 7,4. Ako dodajem dio osmoze a dio slavine onda su mi nitrati nesto nizi (zbog cega sam i krenuo sa dodavanjem osmoze) i tvrdoca je takodjer negdje oko 10 u startu. No, bez obzira na sve to primjecujem po biljkama i prema algama dosta vidljive znakove nedostatka kalija, fosfata, zeljeza i co2. Promjene su najocitije na Polyspermi – stariji listovi su „izresetani“ kako izgledaju kada nedostaje kalija (nemam puzeve), srednje stari listovi su blijedo zeleni sa jakim ali ne i tamnim izrazenim zilama, rubovi listova su lagano smedji, biljka opcenito izgleda „kilavo“ ali raste kao luda. Imam tockaste zelene (manjak fosfata), bradata crna alga (nedostatak ujednacenog dotoka dovoljen kolicine CO2) se ustolicila na panju gdje je protok vode optimalan.

Gledam po Chuck-ovom kalkulatoru pa mi neke stvari nisu jasne – ocito je da dodajem premalo kemije da bih postigao targete. No sa druge strane se bojim predoziranja da ne bi bilo cirkusa po AQ sa ribama.

Hajdemo iz pocetka sa Chuck-om.

KH2PO4.... smijesano mi je 7,2gr u 500ml demineralizirane vode... prema racunu za 80 litara AQ je to nekih 0,13ppm-a... ALI U KOJEM PERIODU. Dnevno ili tjedno ili kako... Target je 1ppm – opet, dnevno ili kako?? I po kojoj metodi je to target? EI, PPS, nekoj trecoj???
Stavljam 10ml ove otopine svaki drugi dan. Sesti dan je dan mirovanja, sedmi je izmjena 50% vode.

K2SO4 ... smijesano je 29.5gr u 500ml demin. vode – navodno dodaje 0,33ppm-a. Target po Chuck-u je navodno 20ppm-a.
Stavljam 10ml, svaki drugi dan.

KNO3 .... 33gr u 500ml demin. vode -  dodaje oko 0,51ppm-a. Target po Chuck-u je 5ppm-a.
Stavljam 5ml svaki drugi dan.

EasyLife Profito – svaki drugi dan dodajem 4ml. Poceo sam od pred neki dan dodavati i sa spricom i iglom u šljunčanu podlogu (thnx 985plavi za ideju)  – ovaj dio, od nekih 2ml dodatno, ne racunam kao mikroelemente koje dodajem u vodu – dakle ukupno ide nekih 6ml na dan za mikroelemente.

Prema tabeli od 985plavi – targeti su nesto vislji – nitrati 15-20ppm-a (kako se to odnosi na ukupnu kolicinu nitrata u vodi? pretpostavljam da se ovi dodaju na nitrate u vodi kojih ionako imam previse), fosfati 0,5-3ppm-a, kalij 10-20ppm-a, zeljezo 0,1-0,5ppm-a...
Vide nisam pametan – da li mi netko moze pomoci izracunati targete i kolicine dodavanja elemenata jer ocito ovo moje nesto ne stima...

Jos nesto – mislim da cu ipak nastaviti dodavati samo vodu iz slavine – problem je postao jaci od kada mijesam osmozu u izmjenu vode... Slavinska je tvrdja, nadam se da to nece praviti probleme ribama ili biljkama, ali mislim da je bolje ici sa njom nego mijesati – tim vise sto je problem jaci s njom (ocekivano no ne bas u tolikoj mjeri)....

veliki pozdrav
daniel
AQ 80lit... rasvj: 1*Sylvania GroLux 18W, 4*TEZ Daylight 15W...
Bicolor-1kom, Botia macracanthus-1kom, Crne udovice-4kom, Sij. algojed-2kom, Otocinclus-2kom, sacica malih Corica i Ancica na privremenom radu :P

Offline mukihr

• Punopravni član
  • **
    • Pusle Audio Team
Odg: Kemija vode - problem....
« Odgovori #1 u: Travanj 02, 2010, 09:18:35 prijepodne »
racunam sa gornjim vrijednostima:

KH2PO4 daje 0,13ppm/ml... Dakle za neki target od 2ppm-a je to cca 15ml otopine - pretpostavljam u tjedan dana (kada se radi reset sustava) - to je cca 5ml svaki drugi dan ako sam skuzio kako spada....

K2SO4 daje 0,33ppm/ml a za target od 15ppm bi trebalo dodavati 15/0,33=45ml tjedno znaci cca. 15ml svaki drugi dan...

KNO3 daje 0,51ppm/ml i za target od 10ppm treba dodavati 10/0,51=19ml .. znaci priblizno 7ml svaki drugi dan....

e sad - ako je sve gore tako, ja dodajem 10ml K2SO4, 5ml KNO3 i 10ml KH2PO4... kao to da imam pokazatelje nedostatka fosfata... Kalij mi je jasan - njega ispada da moram dodavati 15ml svaki drugi dan a ja dodajem 10....

i koliko na kraju dodavati Profito mikroelemenata??? kako pise u uputstvu ili vise i koliko vise.....????

da li su targeti uopce o.k.????

Bicolor-1kom, Botia macracanthus-1kom, Crne udovice-4kom, Sij. algojed-2kom, Otocinclus-2kom, sacica malih Corica i Ancica na privremenom radu :P

Offline mukihr

• Punopravni član
  • **
    • Pusle Audio Team
« Odgovori #2 u: Travanj 02, 2010, 09:57:37 prijepodne »
jos nesto - da li uopce da dodajem KNO3??? Startna vrijednost nitrata mi je 25ppm... na kraju tjedna sa ovim gornjim doziranjem zavrsi na oko 50ppm... vec je start visok - mozda da uopce ne dodajem KNO3??? sto mislite i o tome???

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Travanj 02, 2010, 13:18:05 poslijepodne »
Ako imaš puno bilja u akvariju ide dupla doza profita na litražu vode.

Ako imaš dovoljno CO2 a s obzirom da radiš po EI sistemu tada slobodno a bez obzira na mjerenja u akvarijskoj vodi možeš povečati i NO3 i fosfate a ja bih povečao i kalij.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 02, 2010, 22:49:24 poslijepodne »
Neda mi se sada računati, ali ako ti pomaže ja u jednom akvariju dodajem svaki dan po 1,5 ppm fosfata, 6 ppm nitrata i 2 žličice kalija dvaput tjedno. To je recimo moj "najzreliji" akvarij, sa najviše bilja. CO2 iz boce, DC žut.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline alien shrimp

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
« Odgovori #5 u: Travanj 05, 2010, 23:10:11 poslijepodne »
meh, ja sam imo isti problem... po testovima su svi ključni parametri bili OK.
onda sam jednostavno zamijenio 60% vode i poslije toga sve 5.
Time wounds all heels.
         -- Groucho Marx

Offline mukihr

• Punopravni član
  • **
    • Pusle Audio Team
« Odgovori #6 u: Travanj 06, 2010, 06:52:05 prijepodne »
puno hvala na svim odgovorima....

dobio sam od dobroga kolege (hvala prijatelju) targete za maximalni uptake u tjedan dana za dobro ubiljeni akvarij....
prema tim podacima izlazi da je uptake kako slijedi:
NO3 - 20ppm
K - 30ppm
PO4 - 3ppm
Mg - 10ppm
Fe - 0,5ppm

znaci da mojih otopina trebam dodavati (ako sam sve dobro pohvatao):
K2PO4 - cca.7ml (tri puta tjedno)
KNO3 - necu dodavati (ili nesto sitno cisto da se zadovolji forma - mozda 5ml tri puta tjedno) jer su mi startne vrijednosti dosta visoke....
K2SO4 - trebam staviti 30ml (3 puta tjedno)... ja sam stavljao 10ml sto je premalo pa sam povecao na 15ml... mislim da trebam ipak na 30ml....
Mg - nemam no stavljam pipovacu pa mislim da to pokriva Mg....
Fe - iz Profita - stavljao sam 2ml no povecano je na 6ml.... tri puta tjedno....

nadam se da ce to pokriti sve....

misljenja, ispravci???

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #7 u: Travanj 06, 2010, 08:18:03 prijepodne »
A sta si ga zakomplicirao... -?

EI sistem doziranja je zamisljen da se nista ne testira i da se veoma lako uzgaja biljke. Bez ikakvog kompliciranja i testiranja vode. Standardna doza za ful ubiljen akvarij je 10 ppm nitrata, 2 ppm fosfata za biljni akvarij sa puno biljaka i puno svjetla. Dodajes 2-3 puta tjedno, ovisno o kolicina biljaka i svjetla, tu dozu. Mozes i dnevno po pola standardne doze. Sve kako ti pase. I to je to.  :)

Testeri koje imas, ako su ovi 50-100kn iz ducana ne valjaju bas nista. Ovo igranje sa omeksavanjem vode isto ostavi jer ces napravit vise stete nego koristi. Vec mjenjaj s vodom koju imas i gotovo. Jedino na sta zbilja trebas obratiti paznju je da imas protoka i CO2 dosta, jedino to. A ne razbijat glavu sa gnojenjem.

Problem ce vjerojatno biti u tome sta nemas bas nikakvu podlogu u akvariju, sta nije nikako dobro. Biljni akvariji se ne rade bez podloge i moguce da ti dosta biljaka nece rast kako spada kad se sljunak sabije. Dodavanje gnojiva u podlogu sa spricom nema nikakvog smisla. Jedino da probas sa onim kuglama za obogacivanje podloge, al nikada to nije to kao sa podlogom.  ;)

Offline mukihr

• Punopravni član
  • **
    • Pusle Audio Team
« Odgovori #8 u: Travanj 06, 2010, 08:31:40 prijepodne »
A sta si ga zakomplicirao... -?

EI sistem doziranja je zamisljen da se nista ne testira i da se veoma lako uzgaja biljke. Bez ikakvog kompliciranja i testiranja vode. Standardna doza za ful ubiljen akvarij je 10 ppm nitrata, 2 ppm fosfata za biljni akvarij sa puno biljaka i puno svjetla. Dodajes 2-3 puta tjedno, ovisno o kolicina biljaka i svjetla, tu dozu. Mozes i dnevno po pola standardne doze. Sve kako ti pase. I to je to.  :)

Testeri koje imas, ako su ovi 50-100kn iz ducana ne valjaju bas nista. Ovo igranje sa omeksavanjem vode isto ostavi jer ces napravit vise stete nego koristi. Vec mjenjaj s vodom koju imas i gotovo. Jedino na sta zbilja trebas obratiti paznju je da imas protoka i CO2 dosta, jedino to. A ne razbijat glavu sa gnojenjem.

Problem ce vjerojatno biti u tome sta nemas bas nikakvu podlogu u akvariju, sta nije nikako dobro. Biljni akvariji se ne rade bez podloge i moguce da ti dosta biljaka nece rast kako spada kad se sljunak sabije. Dodavanje gnojiva u podlogu sa spricom nema nikakvog smisla. Jedino da probas sa onim kuglama za obogacivanje podloge, al nikada to nije to kao sa podlogom.  ;)

jasno ... vidim da mi nedostaje kalija - zato sam isao na k2so4 dodatno... moram komplicirati kad sam magarac pa nisam u startu isao na podlogu... ...
budem to sve izmijenio za koji mjesec kada cu raditi novi setup..... onda stavim podlogu i nadam se da ce to biti mira :P :P :P
thnx na odg.... :P