Poz. drustvo,
Trebam pomoc oko razumijevanja stvari i dolaska do rjesenja problema.
AQ mi je 80 lit, rasvjeta cca 0.7W/lit. dosta je zabiljen i imam dosta ribica. Podloga je samo sljunak (bez ikakvog hranjiva – samo sljunak).
Koristim EI metodu prema receptu koji sam dobio. Mikroelemente doziram preko EasyLife Profito. Makroelemente imam svaki posebno smijesane (KH2PO4, KNO3, K2SO4). Tvrdoca vode je izmedju 10 i 20 – kako kada.. Ako idem sa vodom iz slavine onda je 20 i u startu izgleda ovako: NO3 - 15-20, NO2 – 0, GH – 17, KH – 20, pH - 7,4. Ako dodajem dio osmoze a dio slavine onda su mi nitrati nesto nizi (zbog cega sam i krenuo sa dodavanjem osmoze) i tvrdoca je takodjer negdje oko 10 u startu. No, bez obzira na sve to primjecujem po biljkama i prema algama dosta vidljive znakove nedostatka kalija, fosfata, zeljeza i co2. Promjene su najocitije na Polyspermi – stariji listovi su „izresetani“ kako izgledaju kada nedostaje kalija (nemam puzeve), srednje stari listovi su blijedo zeleni sa jakim ali ne i tamnim izrazenim zilama, rubovi listova su lagano smedji, biljka opcenito izgleda „kilavo“ ali raste kao luda. Imam tockaste zelene (manjak fosfata), bradata crna alga (nedostatak ujednacenog dotoka dovoljen kolicine CO2) se ustolicila na panju gdje je protok vode optimalan.
Gledam po Chuck-ovom kalkulatoru pa mi neke stvari nisu jasne – ocito je da dodajem premalo kemije da bih postigao targete. No sa druge strane se bojim predoziranja da ne bi bilo cirkusa po AQ sa ribama.
Hajdemo iz pocetka sa Chuck-om.
KH2PO4.... smijesano mi je 7,2gr u 500ml demineralizirane vode... prema racunu za 80 litara AQ je to nekih 0,13ppm-a... ALI U KOJEM PERIODU. Dnevno ili tjedno ili kako... Target je 1ppm – opet, dnevno ili kako?? I po kojoj metodi je to target? EI, PPS, nekoj trecoj???
Stavljam 10ml ove otopine svaki drugi dan. Sesti dan je dan mirovanja, sedmi je izmjena 50% vode.
K2SO4 ... smijesano je 29.5gr u 500ml demin. vode – navodno dodaje 0,33ppm-a. Target po Chuck-u je navodno 20ppm-a.
Stavljam 10ml, svaki drugi dan.
KNO3 .... 33gr u 500ml demin. vode - dodaje oko 0,51ppm-a. Target po Chuck-u je 5ppm-a.
Stavljam 5ml svaki drugi dan.
EasyLife Profito – svaki drugi dan dodajem 4ml. Poceo sam od pred neki dan dodavati i sa spricom i iglom u šljunčanu podlogu (thnx 985plavi za ideju) – ovaj dio, od nekih 2ml dodatno, ne racunam kao mikroelemente koje dodajem u vodu – dakle ukupno ide nekih 6ml na dan za mikroelemente.
Prema tabeli od 985plavi – targeti su nesto vislji – nitrati 15-20ppm-a (kako se to odnosi na ukupnu kolicinu nitrata u vodi? pretpostavljam da se ovi dodaju na nitrate u vodi kojih ionako imam previse), fosfati 0,5-3ppm-a, kalij 10-20ppm-a, zeljezo 0,1-0,5ppm-a...
Vide nisam pametan – da li mi netko moze pomoci izracunati targete i kolicine dodavanja elemenata jer ocito ovo moje nesto ne stima...
Jos nesto – mislim da cu ipak nastaviti dodavati samo vodu iz slavine – problem je postao jaci od kada mijesam osmozu u izmjenu vode... Slavinska je tvrdja, nadam se da to nece praviti probleme ribama ili biljkama, ali mislim da je bolje ici sa njom nego mijesati – tim vise sto je problem jaci s njom (ocekivano no ne bas u tolikoj mjeri)....
veliki pozdrav
daniel