Srpanj 24, 2025, 01:57:11 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Rio 180  (Posjeta: 7515 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ibanezfrelon

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
Rio 180
« u: Veljača 21, 2010, 22:01:54 poslijepodne »
Molio bi vaše mišljenje ako imate sličnih iskustava.
Upravo sam primjetio da mi se rogolist sav objesio, požutio.
Danas sam pojačao diy co2 na 4balona.sek , drop checker pokazuje svjetlo zeleno.

Akvarij je Rio 180, filteri- unutarnji Juwel od 600lit-s i unutarnji Eheim 2010  600lit-s.
Zasađeno je 20-ak ludwigija, nešto sagitarie, anubias i par echinodorusa.
Rasvjeta je T5-2x45w i T8-2x30w.
Svijetlo je upaljeno ujutro 4sata, 2 sata pauze i onda popodne 5 sati.
Svaki dan stavljam : Profito-3ml, Nitro- 4 ml, Fosfo- 6ml. (kalij još nisam mogao nabavit ali stiže ove dane)
Vodu mijenjam jednom tjedno 50%, voda je izvorska, tvrda.. GH14, KH14, PH 7,2.
Je li propast rogolista pokazatelj nekakvog deficita? ..možda kalija kojeg jedino nisam dodavao??
..ili je reagirao na pojačani co2??
Bilo kakvi komentari i savjeti su dobrodošli
« Zadnja izmjena: Veljača 27, 2010, 18:02:34 poslijepodne od ibanezfrelon »

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: opet taj rogolist
« Odgovori #1 u: Veljača 21, 2010, 22:55:03 poslijepodne »
Pa profito ti već sadrži nešto kalija u sebi

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Veljača 22, 2010, 06:20:33 prijepodne »

koliko profito ima kalija u sebi je daleko nedovoljno..

kajj se tiče rogolista, ono kaj sam ja skužil i isto imal problerme sa njime, a na kraju mi je bilo sve jedno..pa ga zahitil van..
prilikom startanja tanka je bio u odličnoj kondiciji, rast i sve ostalo, zato je i najbolja biljka prilikom starta tanka jer kupi skoro pa sav višak nitrata u vodi..
a s druge strane, kad sam počel dodavati easy carbo i nakon toga co2, u roku par dana je totalno istrulil i bacio ga van..
najvjerojatnije je problem kod co2, al ne sekiraj se sa njime uopće..

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #3 u: Veljača 22, 2010, 07:18:09 prijepodne »

koliko profito ima kalija u sebi je daleko nedovoljno..

kajj se tiče rogolista, ono kaj sam ja skužil i isto imal problerme sa njime, a na kraju mi je bilo sve jedno..pa ga zahitil van..
prilikom startanja tanka je bio u odličnoj kondiciji, rast i sve ostalo, zato je i najbolja biljka prilikom starta tanka jer kupi skoro pa sav višak nitrata u vodi..
a s druge strane, kad sam počel dodavati easy carbo i nakon toga co2, u roku par dana je totalno istrulil i bacio ga van..
najvjerojatnije je problem kod co2, al ne sekiraj se sa njime uopće..
Da, to sam i mislio.....pročitao sam o tome i dešavalo mi se prije da mi se rogolist raspadne a dodavao sam easy carbo..
Ne brinem se toliko za rogolist koliko za ludwigije..
Da smanjim rasvjetu na 0,5w-lit dok mi ne dođe kalij?
Kako je tako osjetljiv na co2 :( pomislio bi da co2 može samo koristit...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 22, 2010, 07:31:19 prijepodne »
nemoj ništa dirat rasvjetu, ostavi tako kako je...
a nevidim zašto se tak brineš za rogolist, tako i tako je biljka koja je svakako dobro došla na početku startanja akvarija, a kasnije mi i nije baš neš..

a kaj je sa ludwigiom?

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #5 u: Veljača 22, 2010, 07:39:22 prijepodne »
nemoj ništa dirat rasvjetu, ostavi tako kako je...
a nevidim zašto se tak brineš za rogolist, tako i tako je biljka koja je svakako dobro došla na početku startanja akvarija, a kasnije mi i nije baš neš..

a kaj je sa ludwigiom?
Sad vidim da nisam napisao...
Paa..ludwigijini mladi listovi se lagano počeli ''gužvat''
Možda nriješim sa doziranjem?

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 22, 2010, 07:42:21 prijepodne »
ak se dobro sijećam tank ti je pun koliko niti tjedan dana?
ak je to u pitanju, pusti, treba jedan period proć da se bilje priloagodi..

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #7 u: Veljača 22, 2010, 07:56:29 prijepodne »
Nadam se da si u pravu..
Inače, bilje je prebačeno prije 10ak dana iz manjeg akvarija i do jučer je sve ok a jučer sam pojačao co2, bilje je jako perlalo cijeli dan pa mislim da nije ogladnilo???
Mijenjao sam 50% vode u subotu..
Griješio sam jer sam stavljao mikro i makro istodobno svaki dan, od danas ću jedan dan mikro a drugi dan makroelemente..
Da pokušam dodati malo više Nitra i Fosfa? U Nitru ima i nešto kalija..
Kad se svjetlo upali ću i poslikat malo to lišće..

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 22, 2010, 08:01:12 prijepodne »
ne znam kako je kod original nitra i fosfa, ja kad sam doziral makroelemente, doziral sam u diy izvedbi i ei sistem, znači da ga predoziraš, a istovremeno sam stavljal m,irko i makro, ei sa dnevnim doziranjem..

inače ak se mladi listovi počinju "gužvati" može bit nedostatak kalcija i magnezija, u što ne vjerujem u ovom slučaju...

al ok, možeš dignuti nitrate i fosfate na kojih nitarte 4 ppm-a dnevno, a fosfate oko 0,6 ppm-a dnevno..
velim ne znam koliko se sa 1 ml nitra i fosfa dozira ppm-a u tank

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #9 u: Veljača 22, 2010, 08:14:04 prijepodne »
ne znam kako je kod original nitra i fosfa, ja kad sam doziral makroelemente, doziral sam u diy izvedbi i ei sistem, znači da ga predoziraš, a istovremeno sam stavljal m,irko i makro, ei sa dnevnim doziranjem..

inače ak se mladi listovi počinju "gužvati" može bit nedostatak kalcija i magnezija, u što ne vjerujem u ovom slučaju...

al ok, možeš dignuti nitrate i fosfate na kojih nitarte 4 ppm-a dnevno, a fosfate oko 0,6 ppm-a dnevno..
velim ne znam koliko se sa 1 ml nitra i fosfa dozira ppm-a u tank
4ml nitra mi povisuje no3 za 2ppm, K za 1,3ppm a 4ml fosfa povisuje PO4 za 0,1ppm  ..otprilike..
Stavio sam sad 12 ml Nitra i 16ml Fosfa pa ću vidjet što će bit tokom jutra.
Ako se nastave gužvat znači da je zaj.. u procjeni.
Neću smanjivat svjetlo ni co2

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #10 u: Veljača 22, 2010, 09:15:24 prijepodne »
Evo i fotke

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Veljača 22, 2010, 10:00:46 prijepodne »
Ti sa jakom rasvjetom i jakim doziranjem CO2 potičeš biljke na brzi rast a da bi se isti mogao realizirati moraš biljkama osigurati dovoljnu količinu svih makroelemenata. Problem se javlja kada se jedan makroelement ne dodaje tada nedostatak jednoga može blokirati rast i razvoj biljaka. Kalij je iznimno bitan za rast i razvoj korjenovog sustava a s time u vezi i iskorištavanja hranjivih tvari iz podloge i vode...

Mikro dodaješ jedan a makro drugi dan, također moraš paziti sa dodavanjem FFM-a jer on neutralizira nitrate tako da njega možeš dodati nakon promjene vode ali taj dan tek nekoliko sati poslije njega možeš dodati samo ProFito a nikako makroelemente.

Kako je kolega rekao, biljkama treba barem tri tjedna da se priviknu na akvarij te da razviju korjenov sustav. Što se tiče rogolista on je nezahtjevna biljka a previše mu svjetla kao i više temperatura od 26C, te prljavština dosta smetaju a ako cirkulacija vode ne ide preko njega vrlo brzo zna propasti upravo zbog prljavštine koja se nataloži na listove...

Što se tiče malih zakržljalih vršnih lističa na biljkama tomu je uzrok nedostatak nitrata a spori rast je vezan za kalij pa s obzirom da radiš redovite tjedne promjene vode slobodno pojačaj dozu prihranjivanja bilja. Pozdrav.

Offline friski

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
« Odgovori #12 u: Veljača 22, 2010, 10:06:22 prijepodne »
U mojem tanku imam rogolist i dodajem easy carbo, profito i home made KNO3 i fosfate i luduje od rasta. Znači kod mene mu ne škodo easy carbo. Tako da mislim da mu nešto drugo ne odgovara u tvojem tanku.
Juwel Rio 180 biljni, 3x30 W Gro-Lux+Aquastar, Nutrafin CO2, Juwel Reflektori
DIY 72l - Multići: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43091.0
Kozinjak 38 l: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50506.0

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #13 u: Veljača 22, 2010, 10:23:20 prijepodne »
U akvariju od 54 lit kojeg sam donedavno imao, rogolist je rasao kao lud. ...nisam tada znao za makroelemente,  dodavao sam profito i easy carbo a rasvjeta je bila 80w!!!!!
Valjda sam imao puno riba za taj akvarij pa je kakica spašavala stvar. :)
Rogolist mi se raspao jednom kad sam za probu zasadio jedan 30lit akvarij sa biljem bez riba, dodao profito i easy carbo i za par dana on se smrvio u komadiće :dead: :dead:
Btw, temp vode je 25'c

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #14 u: Veljača 22, 2010, 11:06:07 prijepodne »
To na slikama su sve tipični znaci nedostatka makrolemenata...na tu količinu rasvjete to je šta dodaješ je jednostavno premalo. Da ne bi pogađao čega fali progooglaj malo o Estimative index doziranju: Dodaje 3X tjedno 8-10ppm nitrata, 1.5-2 ppm fosfata, kalij ne moraš dodavat uz to dodatno. I mikrolemente naravno ubacivat. Obavezna promjena vode 50%.

Ja to sve dodajem istovremeno dnevno, i mikroelemente i makrolemente  i nisam primijetio nikakve probleme...treba pazit jedino da se kod miksanja gnojiva ne stavljaju u istu bocu mikrolementi i makroelementi jer će pri tako velikim koncentracijama reagirati. Kod dodavanja u akvarij na veliku količinu vode nije problem dodat ih zajedno.

FFM koliko ja znam razgrađuje ubrzano amonijak...tako automatski ima manje nitrita i nitrata od amonijaka. Al to nema nikakve veze sa nitratima koje mi dodajemo i na njih ne utječe FFM. Dapače čak ga i preporučaju za biljne akvarije jer kao biljke bolje vežu sve elemente na sebe.

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Veljača 22, 2010, 11:28:29 prijepodne »
Potpisujem što je napisao Lp i samo nadodajem da FFM osim neutralizacije amonijaka neutralizira i nitrite (citat sa stranice Elegancereef):

Citat:
Razgradnja Nitrita
Nitriti su vrlo toksični za ribe i pri startu novog akvarija koncetracija nitrita se drastično povećava. Biloški filter nije dovoljno sazrio da bi ih razgradio, upotrebom FFM-a prisutnost nitrita se više ne može izmijeriti, očigledno biološka aktivnost u akvariju se uvelike povećala da je došlo do kompletne razgradnje nitrita. U nekim slučajevima prisutnost nitrita se može detektirati ali zbog ubrzanog razvoja bakterijapri upotrebi FFM-a koncetracija nitrita će drastično pasti nakon par dana. To će skratiti sazrijevanje akvarija dramatično.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #16 u: Veljača 22, 2010, 12:13:02 poslijepodne »
To ti je sve povezano. Jel znaš kako ide dušikov tok?

Amonijak nastao ribljom kakicom, truljenjem bilja i šta ja znam s čim sve ne, dušikove bakterije u filteru razrađuju na nitrite (no2), i kasnije na nitrate (no3).  Kako FFM razgradi amonijak, tako se stvara manje automatski i nitrita, i nitrata.

Evo isto sa ER:
"FFM odstranjuje velike količine amonijaka što znači da će se stvarati manje količine nitrita (otrovan ). U normalnim slučajevima (bez upotrebe FFM-a) amonijak prelazi u nitrit a nitrit u nitrat (nitrifikacija), FFM spriječava stvaranje velikih količina nitrita i nitrata absorbirajući velike količine amonijaka u samom startu. FFM je idealan proizvod za start i sazrijevanje akvarija."

U kontekstu ove teme bitno je samo to da FFM ne utječe na nitrate koji mi dodamo, inače ga ne bi preporučivali za biljne akvarije, i pobili bi svoj proizvod nitro.  ;)
« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2010, 12:25:00 poslijepodne od lp »

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #17 u: Veljača 22, 2010, 12:58:28 poslijepodne »
Više ne znam ni sam koliko čega da stavljam... Bi bilo ok da stavljam 18 ml Nitra svaki drugi dan i 20 ml Fosfa svaki drugi dan dok još nemam dovoljno faune?
Tako bi unio oko 8ppm no3 tjedno i oko 2ppm po4 tjedno.. ??
..a K oko 6ppm..
Je to ok ili malo previše?

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 22, 2010, 13:18:13 poslijepodne »
Imam ja pitanje. Trebam li ja mijenjati sad vodu dok mi se ciklira akvarij zbog bilja???

Tjedan i 2 dana se ciklira i nisam dirao vodu još

I recimo subulata mi je dosta požutila, u ponedjeljak prošli je zasađena. Dodao sam Profito već 2 puta, dakle svaki tjedan po 17ml, na početku cikliranja i ponovno jučer. I nekakve dlačice rastu po njoj, ne znam hoće li se oporaviti ili??? Nadam se da je to samo privikavanje na novi akvarij. CO2 dodajem i imam 0.5W/L T5 cijevi sa reflektorima.

Akvarij je Rio 180
« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2010, 13:46:19 poslijepodne od lllnuclearlll »

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #19 u: Veljača 22, 2010, 13:22:00 poslijepodne »
Više ne znam ni sam koliko čega da stavljam... Bi bilo ok da stavljam 18 ml Nitra svaki drugi dan i 20 ml Fosfa svaki drugi dan dok još nemam dovoljno faune?
Tako bi unio oko 8ppm no3 tjedno i oko 2ppm po4 tjedno.. ??
..a K oko 6ppm..Je to ok ili malo previše?

Poslušaj Lp-a on dodaje po EI sistemu gnojenja a tu preko tjedna u stvari ubaciš više količine makroelemenata nego što biljke mogu iskoristiti ali na kraju tjedna napraviš "reset" sa promjenom vode od 50%. Ali mislim da ti nešto baš nisi dobro izračunao jer ako dodaješ 18ml nitra svaki drugi dan u stvari dodaješ 72ml tjedno a to je povečanje za 28ppm Nitrata a što bi bilo ok za dobro ubiljeni akvarij a s obzirom da imaš tek petnaestak friško posađenih biljaka to je po mom mišljenju ipak malo velika količina. A Fosfata bi sa 20ml unio 80ml tjedno odnosno imao bi 1,5 ppm fosfata što je isto ok za akvarij sa dosta bilja.

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 22, 2010, 15:41:54 poslijepodne »
U biti kad malo bolje pogledam po svim biljkama mi rastu nekakve dlačice. Jesu to alge ili nešto? Jel to opasno i kako da se toga rješim???

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #21 u: Veljača 22, 2010, 15:50:29 poslijepodne »
U biti kad malo bolje pogledam po svim biljkama mi rastu nekakve dlačice. Jesu to alge ili nešto? Jel to opasno i kako da se toga rješim???

Evo prouči na ovom linku: http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=190:alge&catid=45:anci&Itemid=147

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 22, 2010, 16:02:00 poslijepodne »
A ne znam, liči mi na fuzz algu s elementima končaste prema tom članku. Šteta, nemam fotoaparat do srijede pa bi poslikao. Jel to sad velik problem s tim da je to novoformirani akvarij??? Trebam li neke posebne korake poduzeti?

Gnojim samo sa Profitom, nemam još ni jednu ribu unutra, al algojedi idu prvi. Par ancistrusa i jato corydorasa za početak, ali još je prerano za ubaciti ribe mislim.

CO2 je po DC-u OK. Svijetlo zelen je.

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #23 u: Veljača 22, 2010, 16:10:17 poslijepodne »
Čuj, akvarij je još u fazi cikliranja tako da je u tom razdoblju sve moguče, kada se stanje stabilizira a biljke se ukorjene i razlistaju a ribe proplivaju sa CO2 i gnojenjem mikro i makro elementima bit će sve ok.

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Veljača 22, 2010, 16:20:01 poslijepodne »
OK

Hvala na pomoći. Pustit ću ga zasad na miru onda. Trebam li onda mijenjati vodu dok se ciklira ili to ide tek s ubacivanjem prvih riba?
« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2010, 19:16:46 poslijepodne od lllnuclearlll »