Srpanj 24, 2025, 02:39:40 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Rio 180  (Posjeta: 7519 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lp

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
Odg: opet taj rogolist
« Odgovori #25 u: Veljača 22, 2010, 19:26:20 poslijepodne »
Kolege ibanezfrelon i nuklearni...imate na portalu, pod slatkovodna akvaristika - aquascape, onaj moj Reveal postav, gdje sam opisivao startanje akvarija od A do Ž...i cijeli vijek jednog akvarija pa pročitajte malo, bit će Vam sve lakše. Nisam odmah skužio da je riječ o novom akvariju.

Treba smanjit period osvjetljenja na početku, dok se biljke privikavaju...pa postupno produžavat da se izbjegnu alge, ima i o gnojenju i o svemu ostalom, da sad ne ponavljam ovdje sve.  ;)

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #26 u: Veljača 23, 2010, 00:04:10 prijepodne »
Kolege ibanezfrelon i nuklearni...imate na portalu, pod slatkovodna akvaristika - aquascape, onaj moj Reveal postav, gdje sam opisivao startanje akvarija od A do Ž...i cijeli vijek jednog akvarija pa pročitajte malo, bit će Vam sve lakše. Nisam odmah skužio da je riječ o novom akvariju.

Treba smanjit period osvjetljenja na početku, dok se biljke privikavaju...pa postupno produžavat da se izbjegnu alge, ima i o gnojenju i o svemu ostalom, da sad ne ponavljam ovdje sve.  ;)
Zbilja poučno štivo, strašan projekt! :up: :up:
Smanjit ću rasvjetu na 6 sati pa postepeno povećavati.
Da pustim snagu rasvjete kakva je (0,85w-lit) ili da privremeno smanjim na 0,5.??
Danas sam dodao još bilja,stargras,alternantera i još nešto što ni sam ne znam šta je..
Neki dan sam rezao ludwigie (da sam barem prije pročitao tvoj članak) i pojavila mi se smeđa alga po podlozi.
Nadam se da će sad kad je akvarij bolje zabiljen, alga nestat.
Javanska mahovina  mi je gnjusna i razmišljam da ju izbacim iz akvarija direktno u wc školjku. :pain30:. ..puna je te alge.. :e085:
Sutra ću stavit malo fotki...
Hvala puno na savjetima! :sm_alkashi:

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #27 u: Veljača 23, 2010, 07:35:23 prijepodne »
Više ne znam ni sam koliko čega da stavljam... Bi bilo ok da stavljam 18 ml Nitra svaki drugi dan i 20 ml Fosfa svaki drugi dan dok još nemam dovoljno faune?
Tako bi unio oko 8ppm no3 tjedno i oko 2ppm po4 tjedno.. ??
..a K oko 6ppm..Je to ok ili malo previše?

Poslušaj Lp-a on dodaje po EI sistemu gnojenja a tu preko tjedna u stvari ubaciš više količine makroelemenata nego što biljke mogu iskoristiti ali na kraju tjedna napraviš "reset" sa promjenom vode od 50%. Ali mislim da ti nešto baš nisi dobro izračunao jer ako dodaješ 18ml nitra svaki drugi dan u stvari dodaješ 72ml tjedno a to je povečanje za 28ppm Nitrata a što bi bilo ok za dobro ubiljeni akvarij a s obzirom da imaš tek petnaestak friško posađenih biljaka to je po mom mišljenju ipak malo velika količina. A Fosfata bi sa 20ml unio 80ml tjedno odnosno imao bi 1,5 ppm fosfata što je isto ok za akvarij sa dosta bilja.

Imaš pravo, krivo sam izračunao.. Smanjit ću na Nitro 9, Fosfo 13. Hvala Plavi!

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #28 u: Veljača 23, 2010, 15:13:50 poslijepodne »
Evo, jučer je stiglo dosta bilja iz Zagreba od kolege forumaša a danas iz Osjeka valisneria.
Ludwigije su se malo oporavile i dobile pomoć za borbu s algama...

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
Odg: Rio 180
« Odgovori #29 u: Veljača 27, 2010, 18:32:52 poslijepodne »
Evo, da malo ''updateam'' stanje akvarija.
Btw, zamolio bi moderatora ako je moguće da preimenuje ovaj post u Rio 180 pošto više nema veze sa rogolistom, tj rogolista više nema :dead:
Jučer navečer sam napravio izmjenu vode nakon što sam izmjerio visoku razinu nitrata ( oko 50) i jedna razbora je uginula..
Stavljao sam Nitra 9ml, Fosfa 13ml i profita 6 ml  svaki drugi dan..  ....to je očito bio prevelik zalogaj za moju floru koja još nije u punom pogonu. X-(
Sada ću  smanjiti Nitro na 6ml, fosfo na 9ml, profito 5ml i počinjem dodavat K2SO4 5ml diy otopine(1,5ppm) 3xtjedno.

..odmah nakon ovog i pitanje:
--Kako vam se čini ovo smanjivanje makroelemenata? ..možda sam trebao smanjit samo nitrate?
ALGE:
Dijatomeja na podlozi ne odlazi ali mi se čini da se niti ne širi.
Točkasta zelena se pojavila na staklu,
Končasta je i dalje na javanskoj mahovini i čini mi se da ne buja kao i prije, tu i tamo koji končić se pojavi na nekoj drugoj biljki.

Svaki dan uklonim oštećeno lišće malo po malo ..

Dodao sam i jednu Atmanovu protočnu pumpicu da malo pojačam protok gdje fali , mada mi se još uvjek čini da ima ''mirnih kuteva ''

Bit ću zahvalan na bilo kakvu primjedbu, ako netko primjeti da nešto nisam dobro uradio, hvala!

DC držim na svjetlo zeleno

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #30 u: Ožujak 10, 2010, 06:02:44 prijepodne »
Malo promjenjen setup, uskoro stiže još zelenog :)

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #31 u: Ožujak 10, 2010, 06:11:01 prijepodne »
neću o postavu, mada će se to sigurno sve samo posložit...
ja ću o tehnici, savjet...vidim da koristiš powerhead za otapanje co2, ali bolje bi ti bilo da cijev od co2 pikneš iza, driekt u rotor da ti ga rasprši u sitne mjehuriće, ovako ne funkcionira baš ok, koliko sam ja probal, jer su mjehurići prekrupni i odmah odlete na površinu...
možda ćeš sad reći da dc pokazuje da ga je dosta otopljenog, al ovako bi bila još veća otopljenost, pa bi manje trošio...

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #32 u: Ožujak 10, 2010, 06:32:52 prijepodne »
neću o postavu, mada će se to sigurno sve samo posložit...
ja ću o tehnici, savjet...vidim da koristiš powerhead za otapanje co2, ali bolje bi ti bilo da cijev od co2 pikneš iza, driekt u rotor da ti ga rasprši u sitne mjehuriće, ovako ne funkcionira baš ok, koliko sam ja probal, jer su mjehurići prekrupni i odmah odlete na površinu...
možda ćeš sad reći da dc pokazuje da ga je dosta otopljenog, al ovako bi bila još veća otopljenost, pa bi manje trošio...

Probao sam ali se ČUJE... ..i to jako :)
I ovako su mjehurići po cijelom aq jer sam napravio dobar protok sa 2 unut filtera i ovom pumpom tako da prođe dio mjehurića cijeli krug prije nego ''ispliva''
Puno hvala na savjetu!

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #33 u: Ožujak 10, 2010, 06:34:21 prijepodne »
..čuj, a znam da se čuje, al jbg., bolja je otopljenost  :D :D
zakaj onda ne staviš diffusor i bok? nego, podštucaj rotalu iza da se zgusne..

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #34 u: Ožujak 10, 2010, 10:38:16 prijepodne »
Bit će ovo prelijep akvarij, sve pohvale tebi i ženi.  :klap:

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #35 u: Ožujak 10, 2010, 12:37:53 poslijepodne »
..čuj, a znam da se čuje, al jbg., bolja je otopljenost  :D :D
zakaj onda ne staviš diffusor i bok? nego, podštucaj rotalu iza da se zgusne..
Difuzor...možda i budem.. kad bude :icon-money:
Rotala, stargras i valisneria su još u šoku pa ih ne diram previše..
Još ni sam ne znam kako bi trebalo to sve izgledat a i ne znam baš kako to ''štucat'' -?
Moram još ubacit nekakav srednji plan, čekam da se pojavi nekakvog bilja po oglasima..
Možda i nekakav veći panj od loze ubacim pa ga ''obučem'' u microsorume.. ..ćemo vidit..
Za sad neka se ovo šta imam digne do vrha i da izbjegnem alge bit ću zadovoljan..
Mladi listovi mi izgledaju zdravo tako da izgleda da sam pogodio dozu za gnojenje..
Ne znam jedino ću možda morat dodat tu i tamo željezo za Rotalu..
 :respekt-ss:

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #36 u: Ožujak 10, 2010, 12:39:07 poslijepodne »
Bit će ovo prelijep akvarij, sve pohvale tebi i ženi.  :klap:
Hvala kolega!! :-[

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #37 u: Ožujak 10, 2010, 15:40:20 poslijepodne »
a gle, ja stavio difuzor ispod pumpe i ništa se ne čuje, ne treba biti difuzor, može i obični mali kamen za zrak, iz njega izlazi više malih mjehurića koje pumpa povuče u sebe i onda ih još dodatno razbije
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline alensab

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #38 u: Ožujak 11, 2010, 19:30:13 poslijepodne »
sori ibanezfrelon ali lud sam neznam sta sve trebam kupit koliko cega da stavim itd.. stavljam samo profito 18ml tjedno kad i koliko da stavljam ffe malo sam lud sako kaze drugacije recim mi koliko cega trebam stavit jer imam istu velicinu akvarija ko i ti a kolicina bilja je tu negdje a algi se nemogu rijesit

Offline alensab

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Ožujak 11, 2010, 19:31:01 poslijepodne »
da i rasvjeta je orginal ?????
« Zadnja izmjena: Ožujak 11, 2010, 23:22:14 poslijepodne od alensab »

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #40 u: Ožujak 12, 2010, 03:02:55 prijepodne »
sori ibanezfrelon ali lud sam neznam sta sve trebam kupit koliko cega da stavim itd.. stavljam samo profito 18ml tjedno kad i koliko da stavljam ffe malo sam lud sako kaze drugacije recim mi koliko cega trebam stavit jer imam istu velicinu akvarija ko i ti a kolicina bilja je tu negdje a algi se nemogu rijesit
Samo polako kolega!
Najvažnije od svega je ne gubit živce, meni sve to ima smisla dok god je zabava i opuštanje a ne napor pa tako i te alge treba shvatit kao nešto normalno i kao izazov a ne kao katastrofu.
Imaš na forumu puuuno jako korisnih rasprava o algama i njihovom rješavanju i najbolje ti je toga pročitat što više pa ćeš sam vidit što bi trebao napravit..
Ima i dosta članaka koji spominju alge npr. http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=106:akvaristika-naa-svagdanja&catid=26:osnove-akvaristike&Itemid=91
Na prvi pogled bi rekao da možda ipak imaš premalo zelenila, profito bi bilo bolje da doziraš dnevno ili svaki drugi dan ali manje doze, koristi co2,
...smanji trajanje rasvjete na 10 sati dnevno i to sa pauzom od 2 sata nakon 5 sati...
Kad dođem do Ri sjednemo na kavicu :)

Offline alensab

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Ožujak 12, 2010, 11:40:11 prijepodne »
nisam nervozan nego nikako se rijesit toga stalno mislim da negdje grijesim ali nikad ne mogu shvatit di pa skupljam podatke. kad budes isao gore u skalar mozemo je cut da mi objasnis i das savjet. svaki savjet ni je dobro dosao. pozzzzzz

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #42 u: Ožujak 30, 2010, 12:24:35 poslijepodne »
Evo par slikica mog akvarija koji je još nesređen što zbog manjka inspiracije što zbog manjka bilja (kriza je) :D
Namjeravam nabavljat još bilja pa onda složit nekakav dutch ili nadam se bar približno tome :-[
Gnojim po ei metodi, još eksperimentiram ali se trudim da unesem: NO3-9ppm, K-20ppm, PO4_2,0ppm i Fe-0,3ppm.
CO2 sam sredio sa  bocom i Fabco nv (hvala Karlo) , DC je žuto-zelen što postižem sa 4mjehurića u sek.
Imao sam svakakvih algi ali sam se uspio većine riješit osim končaste koja mi raste ček i na sagitariji  na samom izlazu dviju Atmanovih pumpi od kojih mi jedna tjera co2.
...nema te alge previše ali je stalno tu.
Prošli tjedan mi je bilje malo dobilo po nosu kad sam nmanjivao kno3 zbog viška nitrata a nisam istovremeno nadoknadio kalij sa k2so4.

Nemam konkretnog pitanja, bilo kakav savjet ću rado primit..
Najviše me zanima kako to složit da ima nekakvu dubinu a da ne moram presađivat jadno bilje 100 puta simo-tamo, kojeg bilja da još nabavim, moram li korigirat unos nekog od mikro-makroelementa??

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #43 u: Ožujak 30, 2010, 13:38:19 poslijepodne »
Pa sta nemas neku frontalnu fotku? Ja ovak sa strane nis ne vidim kako je sta slozeno.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #44 u: Ožujak 30, 2010, 13:44:12 poslijepodne »
Pa sta nemas neku frontalnu fotku? Ja ovak sa strane nis ne vidim kako je sta slozeno.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #45 u: Ožujak 30, 2010, 15:00:47 poslijepodne »
Ibanez meni ovo izgleda vrlo lijepo a i biljke su se lijepo razrasle...

Nije mi jasno zašto dodaješ tako malo NO3 kada je target 20 do 30ppm?

Ako te muči nitasta alga smanji dodavanje željeza.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #46 u: Ožujak 30, 2010, 15:45:48 poslijepodne »
Ibanez meni ovo izgleda vrlo lijepo a i biljke su se lijepo razrasle...

Nije mi jasno zašto dodaješ tako malo NO3 kada je target 20 do 30ppm?

Ako te muči nitasta alga smanji dodavanje željeza.

Imam dosta riba pa mi se nitrati povise dosta tokom tjedna pa sam smanjio.
Stargras je u banani otkad je došao, namjeravam ga preselit desno ispred ludwigije u srednji plan da mu se ne vidi donji dio.. :-[
Ludwigija je jako gusta tako da se dobro namučim dok ju uredim, sad kad je narasla više ne znam kako ću sa njom dalje..

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #47 u: Travanj 01, 2010, 17:19:12 poslijepodne »
Sad kad si svladao uzgoj biljaka mozes sta god zelis izvodit...dobro biljke izgledaju. Praksom ces shvatiti kako se koja biljka ponasa.  :up:

Pitas za dubinu kako postizes...ima raznih trikova, a u tvom slucaju mozda da maknes stargrass iz sredine pa dobijes prolaz. Kako da si olaksas malo posao?

Fali ti srednji plan koji je osnova svakog scapea, da cini prijelaz sa zadnjeg na prednji plan. On ti se obicno slaze od spororastucih biljaka, paprati, mahovina na granama, anubiasa, crypti. Kad ga takvog napravis onda samo odrzavas prednji i zadnji plan, al osnova postava je uvijek tu, i uvijek dobro izgleda. Njime ces i sakrit ove ruznije dijelove pozadinskih biljaka koji nisu najblizi svjetlu, i virit ce samo lijepi vrhovi. U prednjem planu ja bi se odlucio samo za jednu biljku.

Eto toliko od mene zasada.... ;)

« Zadnja izmjena: Travanj 01, 2010, 17:22:19 poslijepodne od lp »

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #48 u: Travanj 01, 2010, 17:54:16 poslijepodne »
Sad kad si svladao uzgoj biljaka mozes sta god zelis izvodit...dobro biljke izgledaju. Praksom ces shvatiti kako se koja biljka ponasa.  :up:

Pitas za dubinu kako postizes...ima raznih trikova, a u tvom slucaju mozda da maknes stargrass iz sredine pa dobijes prolaz. Kako da si olaksas malo posao?

Fali ti srednji plan koji je osnova svakog scapea, da cini prijelaz sa zadnjeg na prednji plan. On ti se obicno slaze od spororastucih biljaka, paprati, mahovina na granama, anubiasa, crypti. Kad ga takvog napravis onda samo odrzavas prednji i zadnji plan, al osnova postava je uvijek tu, i uvijek dobro izgleda. Njime ces i sakrit ove ruznije dijelove pozadinskih biljaka koji nisu najblizi svjetlu, i virit ce samo lijepi vrhovi. U prednjem planu ja bi se odlucio samo za jednu biljku.

Eto toliko od mene zasada.... ;)

Hvala na savjetima, pogotovo što se tiče srednjeg plana :up:
Za prednji plan ću vidjet, nisam očekivao da će mi sagitaria ovako lijepo uspjet pa sam ubacio i ovu drugu travicu (ne znam ni šta je to), vjerovatno ću samo proširit sagitariu.
Malo me frka mahovina i gušćeg bilja dok se ne naučim nositi sa končastom jer imam feeling da bi se to na brzinu nakrcalo ''konca''...
...zato sam i izbacio javansku mahovinu..
Razmišljao sam za srednji nabavit kriptu wendtii i malo pojačat pogostemon...  ...razmišljam i da ovaj grm ludwigije produžim ulijevo pa ostavit prolaz u zlatnom rezu a lijevo od reza radit manje grmiće sa ostalim biljem.. ..a uostalom sve ovisi kakvo se bilje nabavi jer je teško nać baš u tom trenutku ono bilje što ti treba a da je lijepo.
Nešto će se smislit, bitno je da internet radi i da se uvjek može dobit dobar savjet :klap:

Offline alensab

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Travanj 01, 2010, 22:26:45 poslijepodne »
lijepo sviđa mi se.