Srpanj 18, 2025, 08:44:05 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: postava bilja u aq  (Posjeta: 1122 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ripper

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek(Višnjevac)
postava bilja u aq
« u: Veljača 20, 2010, 17:24:57 poslijepodne »
Pozdrav svima,zanima me šta vi mislite o postavi mog akvatija.
Još Jedno pitanje:dali je 174w dovoljno svijetla za moj akvatij od 250l?
Dajte mi savijete šta da promijenim u postavi!
Evo slika postave:
Diskusi su zakon!!

Offline 985plavi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: postava bilja u aq
« Odgovori #1 u: Veljača 22, 2010, 10:10:05 prijepodne »
Prema planu koji si napravio jedino sagitaria ne bi išla u prednji plan jer ona zna narasti do 15cm pa bi ti mogla prekriti panj i druge biljke srednjeg plana. Jedino da kupiš niskorasnu sagitariu onda to dolazi u obzir. Rasvjeta ti je 0,7w/l a ako misliš držati biljke 12 i 13 treba ti jača rasvjeta uz dobru hranjivu podlogu i dodavanje CO2, mikro i makroelementete uz još jednu unutarnju pumpu koja će raditi dodatnu cirkulaciju vode u akvariju. Sretno.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #2 u: Veljača 22, 2010, 10:39:40 prijepodne »
Rasvjeta ti je 0,7w/l a ako misliš držati biljke 12 i 13 treba ti jača rasvjeta...

Kolega 985plavi, jel to iz tvog iskustva dužeg uzgajanja tih biljaka? Pitam, jer ja sam te biljke uzgajao pod još manjom rasvjetom.  

I isto tako mislim da trpanje ne znam kakvih kakvih količina rasvjete dovodi samo do više problema nego koristi, a pogotovo savjetovat tako nešto nekom sa manje iskustva.  Sa 2 lampe duž akvarija se da odradit 90% postava, ma koliko to watta po litri značilo. ;)

Kolega ripper kad sastaviš akvarij i kreneš stavi sliku, pa će ti svi moći pomoć bolje. Ovako je teško zamislit. Pazi kad ga slažeš da staviš prvo biljke srednjeg plana jer on je glavni, njega trebaš dotjerat kako spada, a tek poslije sve ostalo. Spororastuće kritpe, anubiasi, panjevi sa mahovinom, paprati su odličan izbor za srednji plan.  :)

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Veljača 22, 2010, 11:16:22 prijepodne »
Poštovani kolega Lp ti si profesionalac i činjenica je da ti možeš napraviti puno toga što mi ostali ne možemo a i ne znamo tako da kolegi savjetujem da svakako posluša tvoj savjet.

Ja za japoniku pišem iz osobnog iskustva a za nju inače pišu ovo (citat):
Citat:
Ova biljka nije teška za uzgajanje ukoliko joj se zadovolje osnovne potrebe, a to su jako osvjetljenje (0.5-1 w/l), dodavanje CO₂ i gnojenje koje uključuje nitrate, fosfate, kalij i mikroelemente. Ukoliko joj se svide uslovi i osvjetljenje je jako, listovi Blyxa japonica-e razviće zlatno crvene nijanse i uz to gušće će rasti. Nasuprot tome, ukoliko nema dovoljno svjetla izdužuje se i postaje zelena. Ova biljka posjeduje impozantan korjenov sustav i odgovara joj bogata hranljiva podloga. Ukoliko je konstantno visok nivo fosfata (1-2ppm) ova biljka će izbacivati bijele cvjetove na dugačkim tankim stabljikama.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #4 u: Veljača 22, 2010, 12:04:23 poslijepodne »
Ma vidi ovako plavi, da me krivo ne shvatiš...nisam ti ja sad neki dick koji se ide pravit svakom pametan, svađat se i tvrdit ja znam najbolje. Ne pada mi napamet. Al pošto sam ja biljni akvarist i pratim uglavnom "biljne" teme,  skužio sam da često voliš pomoć ljudima, što je zbilja za svaku pohvalu (da je bar više takvih)...al sam opet s druge strane vidio da između svega dobroga, savjetuješ recimo ovdje povećaj rasvjetu sa 0.7 w/l na još više, i na nekim ostalim temama isto povećajte rasvjetu.  -?

A ja ću ti ovako što se tiče toga reć: uzmi jedan akvarij i stavi 1 "w/l" ili preko toga svjetla, i probaj ga odradit, pa onda se vrati i savjetuj to. Mislim da nećeš. Jedno je teorija drugo praksa. Zašto to kažem? Kad bi to probao shvatio bi koliko je to komplicirano za napravit sa toliko svjetla, koliko iskustva i brige traži, koliko šišanja biljaka traži, koliko co2 moraš utrpat za to, koliko gnojiva trebaš, na koliko kratko moraš smanjit rasvjetu da bi to mogao uravnotežit, koliko bi ti se dizala temperatura u akvarij itd...izbacila bi te žena van odmah jer je ne bi stigao ni pogledat.  :D

To isto sve možeš odradit i sa 2 t5 lampe duž akvarija sa dobrim reflektorima...al je sve ovo ostalo oko brige, temperature svedeno na minimum. Tu dolazimo i do termina w/l. Ja stavimm u svoj 60cm 2*24w=0.8w/l, neko drugi stavi u 90cm 2*39W=0.5 w/l, a možemo isto uzgajat. Zato ni to ne treba koristiti jer to nije točno i na to se ljudi ne mogu osloniti. Dvije t5 lampe i amen, još dvije iznimno da gore 3-4 sata samo, je gornja granica rasvjete za biljke za nekog normalnog akvaristu.

Eto samo toliko od mene...ne zamjeri. ;)

« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2010, 18:50:36 poslijepodne od lp »

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Veljača 22, 2010, 12:19:37 poslijepodne »
Lp ja zaista imam iznimno poštovanje prema tebi i prema tvom znanju o bilju i akvaristicu uopće, ti si zaista  jedan od naših biljnih gurua čije znanje i savjete treba beskompromisno prihvačati i primjenjivati ga. Ja sam također kada sam počeo raditi biljni akvarij slušao tvoje savjete te i drugima savjetujem da se obrate tebi jer tada neće pogriješiti.

Ja imam jedan akvarij od 250 litara (efektivno 220l) koji ima rasvjetu 4x54w a što ispadne 0,98w/l s time da još imam i reflektore. Bilje raste odlično a uskoro ču staviti i fotografije jer sam radio novi set up.

Dakle, još jednom, Lp, iznimno te poštujem i iznimno mi je drago da na našem forumu imamo kolege koji poput tebe pomažu nama koji tek ulazimo u ovaj prelijepi svijet biljne akvaristike.

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #6 u: Veljača 22, 2010, 12:47:33 poslijepodne »
ako misliš držati biljke 12 i 13 treba ti jača rasvjeta uz dobru hranjivu podlogu i dodavanje CO2, mikro i makroelementete uz još jednu unutarnju pumpu koja će raditi dodatnu cirkulaciju vode u akvariju. Sretno.
a-a...Pogostemon raste bez problema i pri nižoj rasvjeti. ;)Meni se pokazao kao nimalo zahtjevna biljka.Naravno uz malo gnojenja,nije baš prepušteno samo sebi.

Offline ripper

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek(Višnjevac)
« Odgovori #7 u: Veljača 22, 2010, 14:11:16 poslijepodne »
Naravno da ču gnojiti sa makro i mikrelementima i CO2. ;)

U srijedu pošaljem slike akvarija kad ga postavim,tako če biti bolje! :up:
Diskusi su zakon!!