Srpanj 19, 2025, 13:11:31 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Paraziti ili?  (Posjeta: 6329 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline silvitara

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
Paraziti ili?
« u: Veljača 10, 2010, 21:03:15 poslijepodne »
Pozdrav!
Evo prvo da napišem stanje u akvariju:
-Juwel Record70, filter unutarnji 560l/H(mreška vodu), grijac 100w,zracnu pumpu koristim samo kod dodavanja lijeka, zabiljen, dva panja...
-akvarij cikliran 2 tj(dod.dobre bakt.)
-vodu mijenjam 1xtjedno, 20l(kor.aqua safe)
-također dodajem FFM, fishtamine, češnjak..
-izmjenjujem 5vr.hrane(listice, granulice, tubifleq...)1 dnevno, kol.koju poj.u par min.
-stanovnici: 4 ramirezza(2M, 2 Ž)
                 2 black molija("K)
                 4 zebrice
                 3 bette(!M, 2 Ž)
                 3 ancistrusa
                 4 coridorasa
-akvarij je u pogonu 5 mj
Problem je počeo prije mj.i pol sa jednom od betta. Dobila je neke bijele fleke po tijelu(ne točkice), savjetovali su mi sa probam sa trostrukom dozom FFM, pa vitam., pa FFM... ali to nije pomoglo.
Nakon toga se razboljela druga betta ali sa dr.simpt.tj.ništa drugacije se nije moglo primjetiti na nj.ali je promijenila ponašanje; vecinom se leži na dnu, blago stisnute peraje, pliva povremeno okomito, jede kad ih hranim... samo bette sam lijecila sa general tonicom(nije pomoglo), cijeli akvarij sa sera bactopurom.
Primjetila sam kod jednog ramirezza da ima jace izražene škrge, kao da otežano diše..
Povremeno kod par ribica(ramirez., moli..) također se moze vidjeti bijeli izmet.

Znam da sam se raspisala ali vec dugo tražim po forumima i uvijek procitam nešto drugacije tako da na kraju ništa neznam a bolesti je mali miljun i sve imaju slične simptome Think

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.

Offline silvitara

• Punopravni član
Odg: Paraziti ili?
« Odgovori #1 u: Veljača 10, 2010, 21:07:22 poslijepodne »
Evo slikica

Offline silvitara

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 10, 2010, 21:09:00 poslijepodne »
Evo slike

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Veljača 11, 2010, 07:32:52 prijepodne »
možda ću sad ispasti bedasta - ali, jesi li izdvojila ribice koje su bolesne? čini mi se da nisi i da se sad infekcija proširila na cijeli akvarij...
FFM je krasna stvar, ali za pripremu vode i njezinu "tekuću" filtraciju i NIJE lijek!

dakle, moja ti je preporuka, jer mi se definitivno čini da su paraziti u pitanju, da svakako kreneš antiparazitskom terapijom - iako će neki kolege sada graknuti da je medazol antibiotik, sjajan je lijek u ovom slučaju!
dakle, u bilo kojoj apoteci pokušaj nabaviti medazol (reci da je za ribice, u mnogima gospođe onda hoće prodati, inače ide na recept) i, na 50 l vode stavi 1 tabletu od 250 mg koju ćeš dobro dobro usitniti i promiješati u čaši vode te onda usipati u akvarij....pojačaj aeraciju i vitamine...treći dan promijeni 30% vode pripremljenom i odstajalom vodom...četvrti dan ponovi lijek na isti način....i tako barem tri puta (mislim da bi moralo biti dovoljno jer je riječ o malim ribicama)
nakon toga, naravno, ako je ribicama bolje, stavi u filter aktivni ugljen na 3 - 5 dana, zatim ga baci i vrati filtermaterijal natrag...

sol ti u ovom slučaju ne preporučam s obzirom koje čistače imaš, eventualno možeš staviti 1/2 doze ectopura (serina akvarijska sol)...no, možda pričekaj reakciju na prvu dozu lijeka

želim ti svaku sreću i javi kako napreduje liječenje!
i, budi strpljiva jer paraziti se relativno dugo liječe!

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #4 u: Veljača 11, 2010, 08:46:31 prijepodne »
ja na ovim slikama ništa ne vidim... baby na šta da obratim pažnju? hvala

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Veljača 11, 2010, 12:50:43 poslijepodne »
Poštovanje silvitara,

ja ću ti postaviti još nekoliko pitanja:

1. Da li si primjetila da se ribe ponekad očešu o bilje, panj, cijevi...
2. Kako ti u akvariju funkcionira strujanje vode, odnosno, izlazna cije viz filtera da li je usmjerena prema gore, dolje, u sredinu...
3. Da li su bete imale ovakve bijele mrlje (kao na fotografiji)
4. Da li ramirez i moly imaju izmet kao na fotkama

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Veljača 11, 2010, 12:51:34 poslijepodne »
Naime, vidim da si vrlo pažljiva glede održavanja akvarija i za to ti idu sve pohvale a problem sa ribama čemo riješiti, bez brige, samo pošalji još odgovore na ova dopunska pitanja, pozdrav

Offline silvitara

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 11, 2010, 12:55:07 poslijepodne »
Stavit cu sliku kako je betta izgl.kad je to sve pocelo.
Nisam imala karant.akvarij onda i nisam je mogla odvojiti, a za mrlje su mi vecinom rekli da su možda i od šoranja sa dr.bett. i zato sam stavljala FFM, pa vitam. znam da to nije lijek.
Ramirezzi su tek 3 tj.u akvar.i te škrge sam primjetila tek kad sam ga donjela doma ii nisam ga išla zamijeniti -?
Taj bijeli izmet je smo ponekad(nije koncast, slican je obicnom izmetu ali je bijel)
Hvala vam!

Offline silvitara

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 11, 2010, 12:58:56 poslijepodne »
Ribice se ne cešu, izmet ne izgleda kao na slikicama..
Izlazna cijev je okrenura prema gore i cini mi se da se voda vrti u krug jer ricca koju mi ramirr.počupaju je a na vrhu, sredina vode i vrti se u krug.

Offline silvitara

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 11, 2010, 13:01:00 poslijepodne »
kad bolje pogledam slikice, izmet je nesto između ovi zadnjih 3 slikica.. ali rijetko.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Veljača 11, 2010, 13:18:56 poslijepodne »
Kod zdrave ribe osim kod plehostomusa, ancistrusa i gibicepsa izmet ne smije biti dug niti biti poput konca, u pravilu se izmet ne smije vidjeti da viri iz anusa.

Ako ribe koje imaju končasti izmet normalno jedu, živahne su i ne sakrivaju se i ne povlaće u skrovita mjesta radi se o nematodama (parazitskim crvima). Ja bih za liječenje nematoda preporučio lijek koji se meni pokazao 100% učinkovit a zove se "Nematol" od Sere a liječenje traje samo 2 dana i onda se postupak ponavlja za 14 dana.

Ovo na betti meni izgleda kao da su u pitanju manja oštečenja nastala ili zbog fighta ili zbog samoozlijeđivanja, u pravilu predlažem češće izmjene vode u kombinaciji sa FFM-om, vitaminima i malo soli.
S obzirom da se bijele fleke nisu proširile niti su prešle na usta ne možemo govoriti o Columnarisu posebice a jer si provela liječenje sa General Tonicom. Pa mi nije jasno zašto se flekice nisu povukle nakon tretmana sa FFM-om i sa GT (posebice jer sam uvjeren da si se držala uputstava).

Sigurno znaš da Bettama nikako ne odgovara jako strujanje vode u akvariju a posebice im zbog načina uzimanja kisika jako teško pada kada je strujanje vode prema površini pa su pod stalnim stresom i često se "odmaraju na dnu", odnosno, traže mjesta bez strujanja a na takvim je mjestima povečana količina amonijaka i nitrata a na što su bette dosta osjetljive...

Moguće da su tvoje bette imale SBD (swim bladder disorder), odnosno poremečaj plivajučeg mjehura koji može biti posljedica prejedanja (na žalost vrlo često kod betta i na to se jako mora paziti), s tim u vezi ide pritisak probavnih organa na plivajuči mjehur, odnosno, riba ne može normalno plivati već pliva glavom prema dolje, na boku i dr. Ribu bi se trebalo staviti na dijetu i par dana hranjenje sa kuhanim graškom da joj pročisti probavu a eventualno u karanteni dodati i gorku sol.

Offline silvitara

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 11, 2010, 13:36:52 poslijepodne »
Probat cu nabaviti Nematol, gdi ga mogu kupiti da ne zovem sve zoo shopove?
Ovdje je slika bette(crvena), prva slika nakon posta i to bijelo se jako prosirilo.. Kupila sam lijek JBL Ektol cristal(na preporuko prod.u Viliju), dali da ga koristim ili probam sa necim dr.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Veljača 11, 2010, 15:26:57 poslijepodne »
Probat cu nabaviti Nematol, gdi ga mogu kupiti da ne zovem sve zoo shopove?
Ovdje je slika bette(crvena), prva slika nakon posta i to bijelo se jako prosirilo.. Kupila sam lijek JBL Ektol cristal(na preporuko prod.u Viliju), dali da ga koristim ili probam sa necim dr.

Nematola ima u Tukanu (Sesvete) i u Aquaterri u Španskom.

Uvečao sam fotografiju i čini mi se da je na koži ribe bjelkasta tanka sluzava masa. Ako sam dobro vidio onda se radi o gljivičnoj infekciji te tada moraš koristiti sredstvo protiv gljivica ali najbolje u karanteni ili u staklenci koju pustiš da pluta u akvariju.

Sredstvo koje su ti prodali u Viliju potiče obrambenu funkciju organizma tako da izaziva pojačano lučenje sluzi te se preko nje riba sama čisti od parazita... ali neće izliječiti bakterijsku ili gljivičnu infekciju kože. Ako već preferiraš JBL onda od njih možeš sa JBL Fungol a sa njime liječi samo ovu bettu dok cijeli akvarij provedi kroz turu Nematola ili kako je kolegica predložila Metronidazola.

Offline silvitara

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 11, 2010, 15:40:48 poslijepodne »
Hvala svima na odgovorima!

Probat cu sa Nematolom(hvala i za Metronidazol ! ), ovo mi se cino malo jednostavnije.
Prvo nematol, pa bettu sa fungicidom u karanteni!

Hvala, i naravno javim stanje!

Offline Dodode

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Mikraš!
« Odgovori #14 u: Veljača 11, 2010, 22:14:09 poslijepodne »
Čisto radi znatiželje (ispričavam se unaprijed ako je bilo već pisanja na tu temu) - ako riba ima parazite, a izliječiš je antibiotikom (medazolom) jel to znači da nije imala parazite već neku bakteriju ili medazol ima dodatnih antiparazitskih sastojaka?
live long and prosper

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #15 u: Veljača 12, 2010, 08:04:40 prijepodne »
ja na ovim slikama ništa ne vidim... baby na šta da obratim pažnju? hvala

na opis bolesti koji je dan tekstualno, a na slikici ramireza sve vide svjetlije točke...no, meni je opis bio glavni ....

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #16 u: Veljača 12, 2010, 10:18:31 prijepodne »
Čisto radi znatiželje (ispričavam se unaprijed ako je bilo već pisanja na tu temu) - ako riba ima parazite, a izliječiš je antibiotikom (medazolom) jel to znači da nije imala parazite već neku bakteriju ili medazol ima dodatnih antiparazitskih sastojaka?

Kolegica Babyboom je svoje ribe izliječila od parazita upravo Metranidazolom pa će ona o tome reči nešto više.

Metronidazol je antibiotik širokog spektra koji osim što ubija bakterije, dokazano ubija i parazite vrste Protozoa.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Veljača 12, 2010, 10:30:17 prijepodne »
Hvala svima na odgovorima!

Probat cu sa Nematolom(hvala i za Metronidazol ! ), ovo mi se cino malo jednostavnije.
Prvo nematol, pa bettu sa fungicidom u karanteni!

Hvala, i naravno javim stanje!

Možeš ti slobodno i sa metranidazolom jer je jeftiniji od Nematola a kolegica Babyboom potvrđuje da će paraziti uginuti i od njega.

Nisam jučer stigao objasniti pa sada koristim priliku.

Naime, tvoje su bete prošle dva ciklusa liječenja sa antibioticima tako da si im u organizmu ubila svu bakterijsku floru a kako svaki živi organizam funkcionira tako da bakterije i gljivice žive u nekakvoj "ravnoteži", ako si ubila populaciju jednih tada ove druge osvajaju teritorij od onih kojih više nema... Dakle, sada je nakon smrti bakterijama nastupila gljivična infekcija a koja se ne širi tako brzo jer su tvoje bete u do broj zdravstvenoj kondiciji i žive u vodi dobre kvalitete te su hranjene raznovrsnom hranom.

Također i Ramirez ima zažarene škrge a što je posljedica agresivnog djelovanja antibiotika "General Tonica", još ako nije bila uključena aeracija kroz zračni kamen dobro je da su ribe žive...

Offline silvitara

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 12, 2010, 13:35:12 poslijepodne »
Bette(svaku posebno jer se napadaju) sam lijecila u karantenskom akvariju prije mj.dana, filter je mreškao vodu, grijac je bio na 26.. nisam se sjetila staviti im dodatnu aeraciju..
Tako da ramirezzi nisu tretirani sa GT, cijeli akvarij bio je tretiran samo Bactopurom(ukljucena dod.aeracija sa zracn.kamenom.)
Taj ramirezz je nažalost bio bolestan cim sam ga kupila, to sam skužila tek kad sam došla doma :'(

Kupljen Nematol(za tretir.400l), dođe 93 kn ali šta je tu je.
U akvaristiku sam se zaljubila, ribice su mi "odmor za dušu" i želim da im bude dobro i da su zdrave.
Nabavil.smo i akv.od 240l za ciklide tako da ce lijek sigurno opet dobro doci, a od sada sve ribice prvo u karantenu pa tek onda u maticni akvarij.. ;)
Pozdrav!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #19 u: Veljača 12, 2010, 14:22:38 poslijepodne »
Bette inaće udišu atmosferski zrak tako da im uopće ne treba aeracija.

Nematol ili ostavi za ciklide ili prodaj na forumu jer dosta ga ljudi traži a ne može se baš tako lako nabaviti, pozdrav i sretno.

Offline silvitara

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 12, 2010, 14:42:11 poslijepodne »
Znam da su bette dvodihalice ali lijecenje GT traje 7 dana, pa sam najviše zbog toga stavila filter.

Offline Dodode

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Mikraš!
« Odgovori #21 u: Veljača 12, 2010, 22:05:49 poslijepodne »

Kolegica Babyboom je svoje ribe izliječila od parazita upravo Metranidazolom pa će ona o tome reči nešto više.

Metronidazol je antibiotik širokog spektra koji osim što ubija bakterije, dokazano ubija i parazite vrste Protozoa.
:up:
live long and prosper

Offline silvitara

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 17, 2010, 15:15:25 poslijepodne »
Evo i mene da javim stanje:

U nedjelju sam promj.1/3 vode i stavila nematol(po uputama tj. 0,6ml više)
Ribice su se OK ponašale, jedino bette su jedno vr.malo više "visile"oko filtera, dodat.aeracija je bila ukljucena..
Jučer sam promijenila oko 70%vode, dodala bakterije, danas FFM..
Danas sam bettu sa gljiv.po tjelu stavila u karantenu sa Fungolom, vidjet cemo kako ce to ici..
Druga betta se i dalje ponaša isto! Tj.i dalje leži na dnu, povremeno pliva onak cudno, jede ako stigne kaj uloviti. Par dana sam je odvajala pa samu hranila.

Što kažete na nju?
Jesu li paraziti napravili preveliku štetu ili postoji šanse da se oporavi?

I dalje cu stavljati cešce FFM, vitamine..

Offline silvitara

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 17, 2010, 15:21:09 poslijepodne »
Zaboravih, u nedjelju su mi se mrijestili ramirezzi! :)
Krenula mijenjat vodu kad na dnu ikra brižno cuvana od para....
Premjestila sam ih u 30l akvar.zajedno sa ikrom ali ništa od toga, pojeli je >:(

Slj.puta kad vidim da ciste, pripremaju mjesto probat cemo opet!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #24 u: Veljača 17, 2010, 15:46:12 poslijepodne »
Citat:
Jučer sam promijenila oko 70%vode, dodala bakterije, danas FFM..

Nadam se da si nakon promjene vode stavila u filter aktivni ugljen da se kroz njega pročisti voda te da si tek slijedeći dan nakon što si izvadila filter u vodu stavila dobre bakterije i FFM, jer ako si bakterije ubacila bez da si pročistila vodu aktivnim ugljenom veliki broj ih je uginuo zbog ostatka lijeka tako da ćeš morati ponovo uliti propisanu dozu.

Citat:
Druga betta se i dalje ponaša isto! Tj.i dalje leži na dnu, povremeno pliva onak cudno, jede ako stigne kaj uloviti. Par dana sam je odvajala pa samu hranila.
Što kažete na nju? Jesu li paraziti napravili preveliku štetu ili postoji šanse da se oporavi?

Nisu betti paraziti napravili štetu već pad imunitera, nedovoljno čista akvarijska voda i liječenje antibioticima tako da je na kraju jadna pokupila gljivičnu infekciju kože...

Ova druga betta koja čudno pliva već sam ti napisao :

Citat:
Sigurno znaš da Bettama nikako ne odgovara jako strujanje vode u akvariju a posebice im zbog načina uzimanja kisika jako teško pada kada je strujanje vode prema površini pa su pod stalnim stresom i često se "odmaraju na dnu", odnosno, traže mjesta bez strujanja a na takvim je mjestima povečana količina amonijaka i nitrata a na što su bette dosta osjetljive...

Tvoja betta vjerojatno ima SBD (swim bladder disorder), odnosno poremečaj plivajučeg mjehura koji može biti posljedica prejedanja (na žalost vrlo često kod betta i na to se jako mora paziti), s tim u vezi ide pritisak probavnih organa na plivajuči mjehur, odnosno, riba ne može normalno plivati već pliva glavom prema dolje, na boku i dr. Ribu bi se trebalo staviti na dijetu i par dana hranjenje sa kuhanim graškom da joj pročisti probavu a eventualno u karanteni dodati i gorku sol.

Dakle, za oporavak je jako bitna kvaliteta vode i što mirnija voda u akvariju i na površini, dodatci vitamina i kvalitetna prehrana, možda je najbolje da i nju odvojiš u posebnu posudu dok se ne oporavi ali ta posuda mora biti ili u velikom tanku ili posebno grijana...

Zaboravih, u nedjelju su mi se mrijestili ramirezzi! :)
Krenula mijenjat vodu kad na dnu ikra brižno cuvana od para....
Premjestila sam ih u 30l akvar.zajedno sa ikrom ali ništa od toga, pojeli je >:(
Slj.puta kad vidim da ciste, pripremaju mjesto probat cemo opet!

Slijedeći put izvadi samo list i prebaci u drugi akvarij a ispod lista pusti da idu mjehurići kisika, vodi smanji tvrdoću (miješanjem sa destiliranom vodom) i ubaci propisanu dozu Fungola da se ikra ne upljesnivi te počni sa pripremom artemije... Sretno i javljaj se dalje.