Gledam malce jutros i ne mogu vjerovati koliko su zivahni i koliko su neki vec sad izvrsni plivaci.
Tatek ih se jos uvijek trudi skupljati i preniositi nazad pod gnijezdo, ali pojedini su toliko brzi da ih niti on ne moze uhvatiti.
Nadalje, sad ih vec ima po cijelom aq-u (u svim slojevima i svakom kutku)....tak da ce preseljenje biti jako komplicirano, ako ne i nemoguce.
Danas cu dobiti staklo, ali sve sam blizi odluci da ih uopce ne preseljavam. Naime, prilikom prethodna dva mrijesta izveo sam preseljenje (vise ili manje spretno), pa je na koncu od toga ispalo jedno veliko nista.
Znam da nisu imali bas idealne uvjete, ali nemam se namjeru baviti velikim uzgojem Colisa, pa niti nisam isao bas sve (u stanu) podrediti tome.
Tako da ovaj puta ne bih komplicirao, vec bih samo malo pomogao majcici prirodi da tatek podigne malce do dobi kad cu ih lakse (odnosno uopce) moci poloviti i preseliti.
Vjerojatno ih vecina nece prezivjeti, ali to je upravo prirodna selekcija. Ne vjerujem da su i u prirodi bas savim izolirani u svojoj lokvici, bez prisustva ikakvih prirodnih neprijatelja.
Citam da su Colise, a i drugi Trichogasteri jako bolezljivi i da je to posljedica loseg genetskog materijala do cega je, po meni, upravo i doveo neselektivni uzgoj u akvaristici.
Sinoc sam isao prebrojavati ove svoje i nabrojao sam oko 70-ak. Siguran sam da bi ih u aq-u moglo biti jos barem toliko. Od takvog bi mrijesta, pretpostavljam, u prirodi prezivjelo svega kakvih 10-ak%.
Nadam se da bi ih i kod mene, bez preseljavanja (u ovoj fazi) moglo prezivjeti taman toliko.
Sto se ostalih stanovnika aq-a tice, mislim da im nebi trebali biti neka prevelika prijetnja.
Koliko vidim, tu i tamo koji malac upliva u jato rasborica (
Celestial Pearl Danio) i ove ih uopce ne dozivljavaju.
Cak se zezam da ih je tatek Colisac toliko disciplinirao da se cijelo jato rasbora trudi maknuti sto dalje od neopreznog malca.

Jedino si mislim da bi se majka Colisa mogla pogostiti njima....pa ju kontam maknuti.
Osim nje strah me da bi i tatek u nekom trenu moga prestati biti brizan...odnosno postati brizan prema svojem zelucu.

Znam da se vecina nece sloziti, ali ima li smisla na ovaj nacin gledati na stvari i pokusati odgojiti malce????
Sto se artemije tice, kod mene nije bio problem rasvjete. Naime, cijelo vrijeme je iznad uzgojne posude za artemiju upaljena obicna zarulja od 60W.
Ne zbog rasvjete, vec zbog grijanja na konstantnu temperaturu. Moja je greska sto nisam cekao par minuta od gasenja aeracije, vec sam odmah kapalicom radio "zetvu".
Tijekom zadnjeg hranjenja sam pricekao par minuta i ulov je po kapalici bio enorman...citava sadrzaj kapalice se zivahno koprcao.

Super mi je sto su neki malci sad vec pravi lovci i vrlo energicno naganjaju artemiju po aq-u.
Budem ih veceras opet malo poslikao, pa stavim jos koju slikicu.