Srpanj 19, 2025, 17:05:21 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mrijest Colisa Lalia : HELP  (Posjeta: 11004 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nenchiTIS

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Odg: Mrijest Colisa Lalia : HELP
« Odgovori #25 u: Siječanj 20, 2010, 23:37:01 poslijepodne »
Bogami su plodne i raspolozene.
Evo cura je jos sva debela i nakostrijesena. Prije drugod preseljenja muxzjaka je stalno dolazila do gnijezda i nije se bas lako dala potjerat...vise joj je bilo do smajhlanja.  :D ;)
Muzjaka i gnijezdo sam preselio i zaista one prijasnje malce uopce ne dozivljava. Sad kad sam promatrao gnijezdo, skuzio sam ih 10-ak i pojedini su vec duplo veci nego sto su bili. :klap:
Ima mrcinica i po 2,5mm.
Nisu bas najjasnije, ali tu su i fotke

Tatek je, ravno nakon minutu i pol zbunjenosti, poceo popravljati gnijezdo i vracati rasuta jajasca unutra. Moram priznati da sam ovaj puta bio dosta nespretniji u prenosenju i gnijezdo je dozivilo znatne poremecaje...al, kak je krenuo, tatek bu to jako brzo popravio.

Sto se njegova stanja tice - vrlo je zivahan i radisan oko brige za gnijezdo. Malo su mu izblijedile boje, ali to pripisujem stresu od preseljavanja.
Sto se apetita tice, jako je gladan. Prvi je kod hrane i vrlo halapljiv (mislim bio je u zajednickom akvariju)....cak je poceo iskakati van vode za hranom, sto do sada nije radio.
Mislio sam mu za sutra ujutro dati smrznutih bloodwormsa...cistih proteini, a znam da su mu mljac.  :)

Malce hranim sa gotovom JBL-ovom fluid artemijom, ali sam mislio sutra im napraviti svjezu.
Ima neki prijelog, koju suhu da uzmem?
Davao sam im do sad 3 puta dnevno. U 8 ujutro, u 16 i prije spavanja oko 24.
JEli to dovoljno cesto?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #26 u: Siječanj 21, 2010, 00:44:11 prijepodne »
3 x dnevno je sasvim dovoljno, rekla bih taman ;)

Cim malci jedu i rastu - to je to. Medjutim, mislim da nece dobro napredobati (dovoljno brzo) bez zive artemije. Nobil Fluid ima samo 10% artemije (iako je ona napisana velikim slovima da bi covjek mislio da je 100 %) i to nije dovoljno, uz to i prlja vise nego je potrebno.

Sto se jajasca artemije tice, JBL-ova je odlicna, ako odes do AquaTerre Sandersova je jos bolja. Ima dosta nacina na koji se moze izleci i o tome se dosta pisalo, ali mozemo i to proci na kratko ako bude trebalo.

I sad opet: drzim fige da druga tura prodje kao i pra (ili bolje) :) :)

Btw. odlicne slike!

"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Siječanj 23, 2010, 12:23:54 poslijepodne »
Stisnule me obveze i problem s nekakovmo plijesni u akvariju sa zlaticam, pa nisam promptno dojavljivao sta je nova s colisama.

Sve je u najboljem redu - malci sasvim fino napreduju.
Jucer su zaplivali ovi iz drugog mrijesta, pa sam tateka vratil nazad u njegov dom.
Malo je iscrpljen, ali se sad super slaze s zenkicom. Stalno plivaju skupa i vise se ne naganjaju - prava obiteljska idila.  ;)

Sto se malaca tice, oni iz prvog mrijesta su sad vec prave male ribice. Plivuckaju unaokolo, istrazuju biljkice i skrivene zakutke akvarija, a kad im kapnem artemiju u trenu se sjate i halapljivo se bace na klopanje.
Ovi novi, ocito jos koriste zalihu iz zumancane kesice, pa ih artemija uopce ne zanima. Samo ih zbuni zivahnost starije brace, pa se kad ovi navale na hranu, panicno otkoprcaju pod neki listek dalje od "tuluma".
Zbog mnostva bilja i nezgodnog polozaja tog "jaslice akvarija" nemoguce je tocno izbrojati koliko ih ima, ali i ovih 30-ak sto ih u svakom trenu mogu uociti govore mi da ih je u ovom trenu sigurno preko 50 (zajedno iz oba mrijesta).
Tako da budem sigurno moral oformiti nekakav malo veci akvarij. Zapeo mi je za oko nekakva Eiheim-ov 60 litarski komplet na akciji u PC-u (495kn, staklo+poklopac+lampa+filter+grijac).
Muci me jedino sto u stanu vise nemam mjesta, pa mi igra jedino varijanta na poslu. Tu je problem to sto nisam siguran kako ce malci u ovoj jaslickoj dobi podnijeti selidbu, narocito s obzirom na zimske temperature vani.

Jucera sam pokrenul "pogon" za uzgoj artemije, tak da ce veceras dobiti domacu papicu.
Imam dvojbu kako im davati tako uzgojenu artemiju. Da li kapalicom ovako direktno iz uzgojne posude; ili pak profiltrirati (preko gaze), pa im dati taj filtrat???
Kako sam u guzvi zadnjih dana, nisam stigo prokrstariti pet shopovima, pa sam uzeo onaj serin mix (zuta vrecica). To mi je za prvu ruku, jer sam u medjuvremenu doznal da mi jedan kolega na PMF-u u Zagrebu uzgaja artemiju u vecim kolicinama, te bum se gledal "ogrebati" za ovu sichu koja meni svaki dan treba.  ;)

Onih nekoliko malaca oportunista, sto su preostali nakon preseljenja gnijezda, vise ne vidim. Vjerojatno su, svoj kratki zivot, zavrsili u necijem zelucu - tipujem na mamicu.
Doduse, imam dosta javanske mahovine u tom akvu, pa se nadam da su se mozda negdje skrili, skupa sa nevjerojatnim kolicinama novih kozica koje svakodnevno proviruju od ispod istog grma mahovine.   ;)
Je da su sanse male, ali ipak...nada jos malo tinja.

Pozz, za sada

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #28 u: Siječanj 23, 2010, 16:13:06 poslijepodne »
Cestitam  :klap: :klap: :klap:

Sad samo da ti kazem da ce ove ribice izdrzati jos bar mjesec dana u ovom akvariju i ne treba ih seliti do tada. Sto vise, imas pravo - nebi to prezivjele sada. Ne samo zbog temperatura vani, na njih djeluje i nagli pad od jednog supnja tako da svako prckanje po temperaturi je rizicni dok ne navrse oko mjesec dana.... A onda je taman vrijeme za neki veci akvarij :)

Nadam se da ce starija braca dozvoliti mladjoj da se normlano razvijaju. To je cesto problem kod razlika u starosti (cak i par dana se jako osjeti - vidis i sam razliku u velicini), ali ako ima dosta mjesta i hrane, nebi smjelo biti vecih problema.

Onaj serin mix nemoze biti dovoljan za dugo, ono je za max 2 doze koja traje 3-4 dana. Govorim o jednoj vrecici... Ali ako dobro papaju nobil fluid nece uginuti od gladi sigurno, malo jedno malo drugo i bit ce ok.
...Pula...

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Siječanj 30, 2010, 12:07:06 poslijepodne »
 :'( Na zalost, sve se cini da nista od malca.
Vec ih par dana ne vidim, al se nadam da se moguce skrivaju negdje medju bujnim biljem.
Iako pretpostavljam da su sanse za takvo sto male, ja jos uvijek 3 put dnevno dajem artemiju u akvarij i redovito usisavam ostanjke.
Ukucani me zezaju da opet hranim baru....al ja se ne dam i jos uvijek se nadam da male Colisice igraju skrivaca samnom.

Ali imam i dobrih vijesti.
Naiem, neumorni par Colisa je opet bio "zlocest". Izmrijestili su se u tajnosti i jucer dok sam cisti akvarij imam sta vidjeti.
Medju korijenjem pistie koprca se novih, pa sigurno 100-tinjak, malca.  :o
Ovi su najbrojniji i najzivahniji, u usporedbi s 2 prethodna mrijesta.

Danas cu ih probati sto je vise moguce preseliti u jaslicki akvarij....mada mi titra ideja da ih ostavim ovdje, pa u nekom trenu kad ojacaju budu prebaceni.
Buduci nisam popratio kad se dogodio mrijest i kad su proplivali (pretpostavljam jucer) ne znam kad da im pocnem davati artemiju, te na koji nacin????
Naime, mislim si da sam one prve ubio ja jer sam ih prerano poceo hraniti artemijom. Ili sam pak to radio na krivi nacin.
Ja sam uzgojenu artemiju kapalicom (pasterovom pipetom) direktno iz uzgojne boce dodavao u akvrij. Mislim si da sam na taj nacin, moguce, previse soli unio u akvarij....mozda grijesim!?
Da li da ovaj puta probam preko sterilne gaze, ili filtera od staklenih vlakana, profiltrirati uzgojenu artemiju prije hranjenja?? 

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #30 u: Siječanj 30, 2010, 12:14:12 poslijepodne »
tek kad proplivaju premjesti ih, ali stavi u taj drugi aq vodu u kojoj su sada :up:
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Siječanj 30, 2010, 12:27:59 poslijepodne »
hmmm...ak to znaci da u tom drugom aq-u promijenim svu vodu, to je gotovo neizvedivo.
To mi je biljni akvarij s podlogom i bez totalnog rasformiravanja ne bude nista od toga.
Al mogu uzeti novo staklo tih (ili slicnih) dimenzija, pa u njemu oformiti jaslice s vodom iz akvarija u kojem se dogodio mrijest?

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #32 u: Siječanj 30, 2010, 12:56:09 poslijepodne »
na to i mislim ,prebacuj ih s tom vodom u kojoj su sada...još su jako mali i osjetljivi :up:
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #33 u: Siječanj 30, 2010, 15:34:45 poslijepodne »
Nije sigurno zbog artemije. Ja nisam nikad ispirala artemiju nego dodavala sa slanom vodom. Sol u vodi je zapravo jako dobra odbrana protiv parazita (u nesto vecoj koncentraciji, ni u manjoj ne steti). Jel moguce da je voda bila zagadjena od previse Nobil Fluida? On je poznat po tome da zagadi vodu velikom brzinom...
...Pula...

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Siječanj 30, 2010, 16:05:48 poslijepodne »
Moguce da je od NobilFluida....ali prije nego su nestali sam nekoliko dana iskljucivo davao uzgojenu artemiju. Cak sam si mislio da im mozda fali NobilFluid u kojem su uzivali.
U medjuvremenu mi je u tom aqu istrulio jedan grmic rotale, pa i jega krivim. I to bas grm iznad kojeg sam dodavao artemiju (i zivu i ovu gotovu), pa sam to nekako povezao.
A moram priznati da niti sa ciscenjem ostataka nisam bio bas najtemeljitiji. Kako je akvarij pun bilja i ima podlogu, nisam uspio usisati bas svaki kutak, pa ih je moguce i to stajalo glave.
Mada, ko sto velim - mozda se jos uvijek kriju negdje u cabombi ili mahovini.... -?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #35 u: Siječanj 30, 2010, 16:59:38 poslijepodne »
Jesi li mozda izmjerio amonijak prije promjene? I sa svjezom artemijom je dosta lako zagaditi vodu ako se pretjera. Treba dodavati vrlo malo u vodu jer toga ima daleko vise nego oni mogu pojesti. Odnosno, treba dodati tek toliko koliko im treba da pojedu u jednom obroku, ona artemija koja ostane ce ubrzo uginuti jer ne moze zivjeti u slatkoj vodi...

I, izmedju ostalog i to je razlog zasto su mrijesni/odrastajuci akvariji cisto staklo - nemoguce je cistiti akvarij sa podlogom i biljem.

Ako vec nisi provjeri parametre i zamjeni vodu u tom akvariju, i pokusaj davati toliko artemije koliko mogu pojesti.

Sto se tice nutritivnih vrijednost - NobilFluid nije ni blizu zive artemije pa te to ne mora brinuti.
...Pula...

Offline kozica

• Novi član
  • *
« Odgovori #36 u: Siječanj 30, 2010, 17:15:48 poslijepodne »
Dajem ti dobar nasvet kako se mjenja voda i kako je ja mjenjam kat uzgajem labirintovca.

Uzmeš običnu čašu za vodu,onu koju imaš na svim avtomatima za vodu, na dnu izbušiš rupu ukoju staviš cjev sa kojom češ potegnuti vodu iz akvarijuma, prosjek rupe mora bit malo manji od prosjeka cjevi, cjev uvlačiš na tvrdo kroz rupu, na vrhu čaše staviš obične ženske najlon čarape, koje dobro nategneš i jih bričvrstiš oko čaše sa običnim gumicom.

Sa ovakvom nategom možeš mjenjati vodu kot vsih vrlo malih riba, jer je površina kroz koju ulazi voda u cjev vrlo velika i nije opasnosti da bih ribice ušle u cjev ili bi jih sama snaga vode potamanila.

Kot uzgoja  svih labirintovca je vrlo važno da se voda mjenja vrlo često,jer vrlo rado jedu i zato sa unosom nobil fluida, i kasnije sa artremijom ( koja mora biti isprana u čistoj vodi) brzo podignemu razinu nitrita  i nitrata koji su kobni za ovako malu ribu. Zato ja mijenjam u uzgojnim akvarijama polovinu vode svaki treči dan.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #37 u: Siječanj 30, 2010, 18:04:20 poslijepodne »
Nisam samo shvatila jel ta carapa ide na tu cijev kroz koju se usisava?

Mislim da je prilicno bitno usisati i ostatke sa dna sto je nemoguce sa carapom, zato je to tesko. Sama promjena vode nije nikad problem ako se malo pazi.
...Pula...

Offline kozica

• Novi član
  • *
« Odgovori #38 u: Siječanj 30, 2010, 19:09:50 poslijepodne »
Čarapu staviš na gornji dio čaše, tamo gde obično piješ, i natežeš je preko čaše, ako je akvarij dobro ufuran ti na početku nije potrebno da sisaš dno jer je bitna promjena vode, dno češ posisat tek kad mladi dovolnu narastu.

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Siječanj 30, 2010, 20:15:29 poslijepodne »
Hm da - to bi moglo bit to.
U tom aqu je u startu koncentracija nitrata/nitrita malo povisena, ne nista strasno, tocno 0,3mg/l.
Dok je u akvu u kojem su izmrjesteni i u kojem zive roditelji, ta vrijednost konstantno manja od 0,3 mg/l.
Moglo bi bit da ih je bas to dokrajcilo. Mislim da to nije opasno visoka vrijednost, ali ocito ak su tako osjetljivi tih 10-tak dana koje su proveli u takvim uvjetima bili su kobni.
Ovo sa usisavanjem preko carape mi je palo na pamet, al nisam probo....budem probal sad s ovim mrijestom.
No sad ionako idu u golo staklo, tak da ce i ciscenje bit lakse.

Sto se artemije tice, ne znam jesam li pretjerao.
Davao sam 3-4 pasteurke (cca 1,5ml po pipeti) svakih 8 sati (cca). U svakoj pasteurki sam golim okom vidio 5 do max 10 micucih sitnih bica. Ostalo su bila neizlegnuta smedja jaja(max 20-30 po pipeti), koja su ionako mahom ostala plutati na povrsini, pa sam ih nakon hranjenja vrlo lako uklonio. Malaca je bilo 15-ak do mozda 20-ak, pa sad ne znam jeli im to bilo previse, ali se znalo dogoditi da sam kod slijedeceg hranjenja (cca 8 sati kasnije) vidio zive primjerke artemije u akvu.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #40 u: Siječanj 31, 2010, 00:55:59 prijepodne »
Čarapu staviš na gornji dio čaše, tamo gde obično piješ, i natežeš je preko čaše, ako je akvarij dobro ufuran ti na početku nije potrebno da sisaš dno jer je bitna promjena vode, dno češ posisat tek kad mladi dovolnu narastu.

Moji mrijesni akvariji nisu "ufurani", tj. nemaju filtraciju, sisanje dna je od presudne vaznosti (tamo se skuplja preostala hrana i izmet, a koliko god pazila, uvijek ima malo hrane)...

Citat:
Sto se artemije tice, ne znam jesam li pretjerao.
Davao sam 3-4 pasteurke (cca 1,5ml po pipeti) svakih 8 sati (cca). U svakoj pasteurki sam golim okom vidio 5 do max 10 micucih sitnih bica. Ostalo su bila neizlegnuta smedja jaja(max 20-30 po pipeti), koja su ionako mahom ostala plutati na povrsini, pa sam ih nakon hranjenja vrlo lako uklonio.

Ne zvuci da je bilo previse.
Mala digresija: stavi u kut posude u kojoj izlezes artemiju neko svijetlo da svijetli par minuta prije zetve, ili posudu (ako je kockasta) tako okreni da jedan kut bude tamo gdje je najsvjetlije - onda ce u jednoj kapi biti dovoljno artemije da nahrani jedan veliki mrijest.
...Pula...

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Siječanj 31, 2010, 14:32:10 poslijepodne »
Gledam malce jutros i ne mogu vjerovati koliko su zivahni i koliko su neki vec sad izvrsni plivaci.
Tatek ih se jos uvijek trudi skupljati i preniositi nazad pod gnijezdo, ali pojedini su toliko brzi da ih niti on ne moze uhvatiti.
Nadalje, sad ih vec ima po cijelom aq-u (u svim slojevima i svakom kutku)....tak da ce preseljenje biti jako komplicirano, ako ne i nemoguce.
Danas cu dobiti staklo, ali sve sam blizi odluci da ih uopce ne preseljavam. Naime, prilikom prethodna dva mrijesta izveo sam preseljenje (vise ili manje spretno), pa je na koncu od toga ispalo jedno veliko nista.
Znam da nisu imali bas idealne uvjete, ali nemam se namjeru baviti velikim uzgojem Colisa, pa niti nisam isao bas sve (u stanu) podrediti tome.
Tako da ovaj puta ne bih komplicirao, vec bih samo malo pomogao majcici prirodi da tatek podigne malce do dobi kad cu ih lakse (odnosno uopce) moci poloviti i preseliti.
Vjerojatno ih vecina nece prezivjeti, ali to je upravo prirodna selekcija. Ne vjerujem da su i u prirodi bas savim izolirani u svojoj lokvici, bez prisustva ikakvih prirodnih neprijatelja.
Citam da su Colise, a i drugi Trichogasteri jako bolezljivi i da je to posljedica loseg genetskog materijala do cega je, po meni, upravo i doveo neselektivni uzgoj u akvaristici.
Sinoc sam isao prebrojavati ove svoje i nabrojao sam oko 70-ak. Siguran sam da bi ih u aq-u moglo biti jos barem toliko. Od takvog bi mrijesta, pretpostavljam, u prirodi prezivjelo svega kakvih 10-ak%.
Nadam se da bi ih i kod mene, bez preseljavanja (u ovoj fazi) moglo prezivjeti taman toliko.
Sto se ostalih stanovnika aq-a tice, mislim da im nebi trebali biti neka prevelika prijetnja.
Koliko vidim, tu i tamo koji malac upliva u jato rasborica (Celestial Pearl Danio) i ove ih uopce ne dozivljavaju.
Cak se zezam da ih je tatek Colisac toliko disciplinirao da se cijelo jato rasbora trudi maknuti sto dalje od neopreznog malca.  :D
Jedino si mislim da bi se majka Colisa mogla pogostiti njima....pa ju kontam maknuti.
Osim nje strah me da bi i tatek u nekom trenu moga prestati biti brizan...odnosno postati brizan prema svojem zelucu. :devil:

Znam da se vecina nece sloziti, ali ima li smisla na ovaj nacin gledati na stvari i pokusati odgojiti malce????

Sto se artemije tice, kod mene nije bio problem rasvjete. Naime, cijelo vrijeme je iznad uzgojne posude za artemiju upaljena obicna zarulja od 60W.
Ne zbog rasvjete, vec zbog grijanja na konstantnu temperaturu. Moja je greska sto nisam cekao par minuta od gasenja aeracije, vec sam odmah kapalicom radio "zetvu".
Tijekom zadnjeg hranjenja sam pricekao par minuta i ulov je po kapalici bio enorman...citava sadrzaj kapalice se zivahno koprcao. :)
Super mi je sto su neki malci sad vec pravi lovci i vrlo energicno naganjaju artemiju po aq-u.

Budem ih veceras opet malo poslikao, pa stavim jos koju slikicu.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #42 u: Siječanj 31, 2010, 15:41:18 poslijepodne »
Zasto ih nebi pokusao odgojiti "prirodno"? Koliki je taj veci akvarij (ako je bilo rijeci o tome sam zaboravila...)? Mislim da u vecim akvarijima ima sanse za odredjen mali broj mladji. Takodjer mislim da je tu najbitnije da imaju dovoljno hrane koju mogu pojesti u svom skrovistu od bilja. Artemiju odrasli vecinom ne dozivljavaju (tek izlegnutu) jer je premalena pa bi se mogli prilicno dobro hraniti neko vrijeme tako!

Nista, ako zelis tako nastaviti, drzim fige! Svakako je zanimljivo pratiti razvoj ove price u kojem god smjeru krenula  :klap:
...Pula...

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Siječanj 31, 2010, 16:29:02 poslijepodne »
Probat cu ovako, prirodno - "organski uzgoj"!  ;)
Akvarij je 30-ak litara i jaaaaaaaaako je gusto zasadjen biljem. Toliko gusto da se niti razborice ne mogu bas svuda zavuci.
Inace imam u tom aqu svojevrsni babyboom kozica....od 5-6 inicijalnih, sada ih je sigurno 50 - 100 raznog uzrasta.
Kao ilustracija sigurnosnih uvjeta - prije par dana je 20-ak malih kozica cucalo izmedju listica rotale i kao da su zafrkavale rasbore i colise koje su ih gledale sa cca 1cm udaljenosti i nisu im mogle nista.
Takvih je mjesta u akvariju nekoliko i neka od njih su malci colisa vec zauzeli.
Da ne duljim sa opisivanjem, evo slika tog akva iz ranije faze, dok jos ni pribizno nije bio zabiljen kao sto je to sada.

:))) Malo je reci da je ova prica zanimljiva - naime, vec 2 dana konstantno zurim u akvarij (a cesto mi i ukucani prave drustvo).....kakav rukomet, kakvi bakrachi!?  :D

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #44 u: Siječanj 31, 2010, 16:34:15 poslijepodne »
Pa akvarij je zbilja mali, cudim se da se te ribe tak dobro odrzavaju unutra :D Drzim fige! Mozda i uspije!  :up: :up:
...Pula...

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Veljača 02, 2010, 11:29:10 prijepodne »
A je, istina, aqach je mali, ali ribekima ocito nista ne fali.
Jedino se eto Colise pare ko blesave; sto mozda i je poslijedica malog zivotnog prostorta.
Neka ovo sad s malcima prodje, pa ionako Colise mislim smjestiti u 100 litarski cube, u kojem su do sada bile zlatne ribice. Zlatice sam izvadio i preselio u novi akvarij, a ovaj njihov sam naselio ancistrusima i koridorcim, te ga pripremam za prihvat colisa.
Rasbore i kozice ostaju u ovom malom u kojem se dogodio mrijest. Skuzio sam da mi kozice jako dobro pociste ostanjke artemije, a mislim da nisu nikakva prijetnja malcima; narocito sad dok ih tatek brizno pazi. Sad su vec preko 2mm i mislim da im uskoro ocinska briga nece biti potrebna.
Mama je vec van akvarija...ne zbog malaca, vec zbog nje same buduci ju je muzjak svu isprepado svojim naganjanjem.
Budem poslikal veceras malce, pa stavim koju slikicu na forum.

pozz

Offline EraZor

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • bofh: good user, dead user...
« Odgovori #46 u: Veljača 05, 2010, 09:27:46 prijepodne »
jel ima tko za prodati colise?
slazem lagano 300L akvarij, a one bi mi bile primarne!!!  :up:

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Veljača 05, 2010, 15:12:03 poslijepodne »
jel ima tko za prodati colise?
slazem lagano 300L akvarij, a one bi mi bile primarne!!!  :up:

Ne mogu nista obecati, ali ak ti nije hitno, a pod uvjetom da meni ovaj mrijest uspije, svakako cu ih imati u suvisku.
Koliko sam sinoc vidio, jos uvijek ih je 30-ak. Tak da je to definitivno puno vise od onoga sto mogu sam (uz jos 2 frienda) zbrinuti.
Imam te u vidu, pa ak bude kaj, racunaj da cu te kontaktirat za cca 2-3 mjeseca kad malci dostignu velicinu da ih mogu preseljavati.

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Veljača 07, 2010, 14:17:52 poslijepodne »
Na zalost, cini se da ni od ovog mrijesta nista :'(
Od jucerasnjih 20-ak komada, danas ih je ostalo (koliko mogu vidjeti) jos svega nekoliko (mozda max 5).
Ne znam, ali se nadam da se mozda ipak negdje skrivaju medju biljem. Tim vise sto su sada, izuzev kozica, ostali sami u akvariju.
Jako sam pazio na higijenu i fizikalne parametre vode, a provjeravao sam i nitrate/nitrite.
Tako da loši uvjeti sigurno nisu uzrok masovnog uginuca.
Mislim da su zapravo uginuli od gladi.
Kako me nije savjetovao nitko sa iskustvom iz prve ruke sa uzgojem Colisa Lalia, malo sam kontaktirao stranjske forume i mislim da sam naso odgovor.
Name, malim je kolisama (u ovoj najranijoj fazi) uzgojena artemija ocito prevelika. To se moze vidjeti i golim okom (malci su svega 2-3 puta veci od artemije), ali kako nemam nikakovog iskustva mislio sam da pravila koja vrijede za ostale zivorotke, vrijede i za Colise.
Malci su uzivali u NobilFluidu stoga jer u njegovom sastavu ocito ima neceg dovoljno sitnog da im stane u usta, dok kod uzgojene artemije toga nema.
Veli neki chicha iz Kanade, da on svojim malim Colisama (u najranijoj fazi) za papicu daje zumanjak jajeta, uzgojene mikrocrve i nekakav gotov pripravak koji naziva "Proton" (ili nesto slicno). Artemija dolazi na red tek kad su malci preko 5mm.

Kako god, probat cu spasiti ovih par komad sto je jos preostalo, a pokusat cu ponovo - ovaj puta "by the book" od samog pocetka.
Osim toga, nadam se da ce ovo moje iskustvo biti od pomoci svakome tko se namjerno ili igrom slucaja okusa u mrijestu ovih prekrasnih ribica.

Za kraj imam jedno pitanje za Gwyneeth, ali i sve ostale znalce:
Osim ovih ostanjaka mrijesta i velikog broja kozica u ovom biljnom aqu vise nemam drugih stanovnika. Da li bi kao takav (bez malih Colisa, naravno) bio pogodan za prihvat jednog bettana?
I kako bi se taj bettan slagao s kozicama i povremenim boravkom pokojeg ottocinclusa na privremenom radu?

Hvala i pozdrav