Vratio sam jutros decka nazad u njegov inicijalni akvarij.
Nisam siguran jesam li dobro postupio, ali poceo je bablati novo gnijezdo i sve je manje vremena posvecivao ovom meni bitnom.
U starom akvu je odmah poceo bablati novo gnijezdo na mjestu starog, te svako toliko pojuri za zenkom.
Iako prema vecini akvaristickih izvora to bas i nije normalno ponasanja (da ne ispadne opet da sam neozbiljan i da se nisam informirao

), nasao sam znanstveni rad naslova
"Induced final maturation and ovulation in a small anabantoid teleost, the dwarf gourami, Colisa lalia. I. The effects of gonadotrophic preparations, LHRHa, steroids and thyroid hormone", u kojem se govori o napucavanju rasplodnih ribica gonadotrophnim hormonima.
Link na apstrakt (ako nekog zanima):
http://www.springerlink.com/content/r54541q560887j36/?p=3a2b6c94552144898ebc2bd60d559f77&pi=2Ako nekog zanima mogu postati jos par linkova za sazetke radova na slicnu temu.
Buduci sam ja svoj par Colisa narucio u jednom zagrebackom aquashopu, te ih cekao tjedan dana, siguran sam da sam dobio tako napucane ribeke iz nekog od Ceskih ili Slovackih uzgajalista.
Tak da me njihovo, odnosno prvenstveno njegovo, ponasanje ne cudi.
No, kako god, da se ja vratim na bitno.
Vidim jutros oko gnijezda sitne "punoglavac like" organizme. Prema slikicama koje je Gwyneeth stavila, cini mi se da bi to trebalo biti upravo to.
Jako su sitni i jedva da imaju 1mm duzine.
Sad dolazi najbolji dio, istu stvar vidim i u inicijalnom akvariju iz kojeg sam izvadio gnijezdo.
Ima ih 10-ak komada i znatno su zivlji u odnosu na one koji su preneseni s gnijezdom.
Ovi iz gnijezda (bar ovih nekoliko koje mogu vidjeti), su poredani oko listica pistie i to tako da izgledaju kao da se ustima drze za rub lista, a repici su im okrenuti prema van.
Malo me brine sto se oni uopce ne micu, za razliku od ovih koji su preostali nakon seljenja gnijezda.
Iako nenamjerno, mislim da je zgodno sto sad imam (valjda???) dvije populacije. Znam da ovi u zajednickom akvariju nemaju neku veliku sansu, ali vodit cu skrb i o njima kao nekakvom testnom uzorku.
Je to malo okrutno, ali ne vidim nacina kako da ih spasim. A sad im se vratio i otac zastitnik, pa su im time i sanse za prezivljavanje, iako minimalne, ipak nesto vece.
Za kraj ovog prijavka, ja opet imam jedno pitanje.

Kada im pocinjem davati artemiju?
Prema raznim izvorima (pa i onom na pakiranju artemije) ne treba im davati artemiju prije nego potrose sadrzaj zumancane kesice.
Uz najbolju volju, golim okom ja zaista u tom malom organizmu niti ne vidim zumancanu kesicu. Prema tome, ima li neko pravilo nakon koliko vremena da pocnem s artemijom? Odnosno jeli velika greska ako im doziram artemiju prije nego potrose zumanjak.
Pozz