Srpanj 19, 2025, 23:40:47 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mrijest Colisa Lalia : HELP  (Posjeta: 11018 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nenchiTIS

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Mrijest Colisa Lalia : HELP
« u: Siječanj 16, 2010, 00:27:32 prijepodne »
Pomagajte znalci...ili netko s iskustvom!  :b15[1]:

Od prije 10-ak dana imam u nano akvariju (cca 25L) par Colisa Lalia (dworf gurami).
Decko je, prije tjedan dana, poceo gradit gnijezdo od mjehurica i bogami je u medjuvremenu finu građevinu naslozio.
Prije 3-4 dana poceo je dosta agresivno naganjat zenkicu i tjerat je od gnijezda. Posebno je bio brutalan tijekom hranjenja.
Sve u svemu, buduci im nisam nastimaval nista od uvjeta (u akvu je konstantnih otaprilike 26.5-27°C, ph 7.2 i KH oko 10°d) mislil sam da se prugasti ljepotan samo pravi vazan i da ne bude bilo nis od toga. Plan mi je bio da ga pustim do sutra, kad je trebala biti redovita tjedna izmjena vode i usisavnja dna, nek gradi to svoje cudo koje ga ocito veseli, a i bila mi je fora gledat kak dovlaci razne grancice, listice i mahovinu te ih dodaje u svoju gradjevinu.
Medjutim curka je veceras dosla do njega, pod to gnijezdo od mjehurica, a on ju nije potjerao vec su obavili kaj su vec imali obavit.
I to onak, bas "by the book".  U zadnjih 2-3 sata, ona je 5-6 puta dosla do gnijezda, poljubila ga (dotaknula ustima), a on se potom savio oko nje i ritmicno je stiskao pri tome.
Mozda sam sad malo ushicen i ne bas objektivan, ali mi se cini da su se u zadnjih par dana oboje malo intenzivnije pofarbali (on je iovak prekrasan pa nisam odmah primjetio; s druge strane, ona je prirodno neugledna, a sad, kad je malo bolje promotrim, vidim da je i ona dobila vidljive vertikalne prugice, malo tamnije nijanse). Osim toga ona se zadnjih dana pomalo i zaokruzila u trbuscicu.
No, ko sto rekoh - mozda, u svom ushitu i neznanju vidim nesto cega nema, ili pak do sad nisam vidio nesto sto je cijelo vrijeme tu. -?

Proucio sam teoriju i prosurfo mrezom svih mreza u potrazi za iskustvima drugih.
Sve mi je jasno i cini se da je to to...no imam par nedoumica i ne znam sta i kako sad.

Sad su se evo primirili - on popravlja konstrukciju gnijezda i dodaje mjehurice odozdo, a ona se izmucena zavukla u svoj cosak.
Znam da bih u ovom trenu nju trebao izvaditi van, ali nemam kamo. Naime, u drugom akvariju (cca 100L) su zlatne ribice i tu za nju nema suzivota, a mali biljno/karantenski (cca 10L) je neadekvatan za duzi boravak Colisa.
Osim toga, taman da njih dvoje i maknem (njega ne sad odmah) u akvariju u kojem se odigrao ljubavni cin imam jos i 8 x GalaxyRasbora, 2 x otocinclusa na privremenom radu i 20-30 red chery kozica (koje su se, btw, takodjer nedavno razmnozile) i nisam siguran jeli ista od ostalih stanovnika opasno za bebe Colisa (ako ih uopce bude, naravno).
Isto tak, jos mi se najblesaviji (i neizvediv) cini poduhvat premjestanja gnijezda.

Kako god, ima li netko ikakav savjet ili "must do" naputak sta da radim????

Thx, unaprijed

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Odg: Mrijest Colisa Lalia : HELP
« Odgovori #1 u: Siječanj 16, 2010, 00:48:05 prijepodne »
U zajednickom akvariju nema sanse za malce. Tata ce sigurno bit vrijedan prvih dana i paziti na jaja i malisane netom sto se izlegnu, ali cim proplivaju i razbjeze se, pojest ce ih ostale ribe. To nema sumnje.

Jedini nacin za spasiti mrijest je da oca i gnjezdo pooooolaaaaako se prebaci u drugi akvarij. Nekom posudom pokusati obuhvatiti oboje od jednom, ako neide onda samo gnjezdo i premjestiti u akvarij od 15-tak litara. Tatu ubaciti naknadno ako nije usao sa gnjezdom. Sve to jaaaaako oprezno kako bi se sto manje gnjezda razbilo i jaja ispalo van. Ono malo sto se razbije ce on popraviti. Kada se malci izlegnu pa nakon jos dan-dva proplivaju, tatu vadis i njih hranis artemijom ;)
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #2 u: Siječanj 16, 2010, 01:30:59 prijepodne »
nisi ih trebao mrijestit ako nemaš uvjeta.25L je inace premalo za kolise, treba im bar duplo od tog  -?
probaj kao sto je Gwy rekla ,to je ejdini nacin da uspije.Ali napominjem da trebaš kupiti jajšca artemije i izleć ih ,jer je živa artemija ključna za njihov rast i razvoj  :up:
ali i napominjem da ako malci prežive moraš u nabavku veceg aq jer u tom od 10L ce moc ostat dugo ;) ;)
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 16, 2010, 03:29:27 prijepodne »
Pa nisam bas imao preludu zelju, a jos manje namjeru odmah, nakon desetak dana sto ih imam ici mrijestiti. :o
Dogodilo se - trenutak strasti i neiskustvo nadzora?
Sta sad da radim?
Gnijezdo sigurno necu rasformirati, da ne kazem nesto gore. Stoga mi ne preostaje nista drugo nego da pomognem malcima da uplivaju u ovaj svijet.
To je primarnu, a u hodu cemo rjesavati adekvatno zbrinjavanje i udomljavanje klincadije.

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #4 u: Siječanj 16, 2010, 09:35:07 prijepodne »
ako nemas volje ili uvjeta za  razmnozavanje artemije iz  jajasaca imas za kupiti  JBL-ov artemia fluid...meni se pokazao jako dobar sa svim novoizleglim ribicama..
sretno.. :up:

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 16, 2010, 11:01:18 prijepodne »
Hmmmm da.... sad kad je to netko drugi izrekao, vidim i sam da je najlogicniji zahvat (ako ne i jedini logican) izmjestanje gnijezda i ponosnog tateka u drugi akvarij.
Pomalo iz komocije, a pomalo iz nekakve "ekologicnosti" nadao sam se da je moguce ostaviti sve kak je. Pustiti da majcica priroda sama odradi stvar.
Ak malci nisu bas mutavi, pa bezglavo ne zaplivaju u "otvorenu vodu" mislim da im nista od sustanovnika u akvariju (osim eventualno vlastitih roditelja i pokoje znatizeljne microrasbore) i nije neka ozbiljna prijetnja.
Ak se budu skrivali u mahovini, sitnolisnom bilju i korijenju pistie,  ma barem upola koliko bebe kozice, taman ce prirodna selekcija odraditi svoje i eliminirati najslabije. :-[
Kako bilo:
Koliko bih ja malaca uopce mogao ocekivati?

Nemam bas uvjete za drzanje velikog broja riba tak da me itakako zanima ocekivana brojnost prinova.  :)

Kad vec spominjem uvjete, zanima me kakove parametre zahtjevaju malci?

Akvac u koji bi ih premjestio je prvenstveno biljni. Pun je svakakvih ostanjaka, te mladica raznog sitnolisnog brzorastuceg bilja. Ako to sta znaci, ovako na brzinu koliko se mogu sjetiti, unutra imam javanske mahovine, cabombe, vodene kuge i ostanjke nekakve trule travuljine koja je sama po sebi proizvodjac infusorie i drugih "papucica like" jednostanicnih organizama. Osim toga tu je i nekakva grimizna rotala, u kakvoj primjerice bebe kozice, u svom akvariju, citavo vrijeme i borave (to je ovaj akvarij u kojem je sad gnijezdo i u kojem se dogodio ljubavni cin).
Podloga je sljunak sitne granulacije (ili pjesak krupne granulacije). Voda je zapravo stara i zrela voda iz ova dva akvarija s ribama i drugim zivim organizmima; to mi se nekako cini najpogodnije za biljke jer sadrzi puno nutrijenata za iste. Tu i tamo u taj akvarij dodajem jos i razmucenu tabletu mikroelemenata za bilje.
Akvac nema aeraciju i smjesten je u ormaric ispod 100-litrasa. Nema grijac, ali je na konstantnih 27-28oC jer ga grije sun-glo T8 lampa od 18W, a i nije izlozen bog zna kakvoj cirkulaciji zraka.
Za filtriraciju koristim aquacleer-ov prevjesni/preljevni filter, kapacite za do 70 litara, mislim. S obzirom da je taj aquach ima efektivnog volumena negdje oko 12 litara, protok je konstantno na minimumu, ali i kao takav stvara ne prejaku, ali ipak zamjetnu cirkulaciju vode. Nemam spuzvicu na usisu, ali je pred njim grm rotale koja svojim iglicastim listicima cini prirodni predfilter.
Ne znam jesam li ista vaznog zaboravio, ali to bi uglavnom bilo to.

Da li su navedeni uvjeti zadovoljavajuci za prihvat malih colisa ili bi im nesto morao prilagoditi ili ubaciti/izbaciti?

Nadalje, zanima me i koliko vremena imam prije nego moram poduzeti akciju?
Radi li se o satima, ili pak danima do trena kad malci proplivaju?

Naime, ne bih htio dodatno stresirao ribe. Kako iscrpljene roditelje, tako i ostale uznemirene svjedoke njihove burne predigre i samog ljubavnog cina.
A moram priznat da nisam sigurn u izvedivost akcije otpetljavanja korijenja pistie i grana rotale, te odvajanje tocno odredjenog segmenta iz kompleksa pistije u kojoj je frajer svio ljubavno gnijezdo. Te potom, njeznog grabljenja posudom i poolaaaaganog transfera iz jedne skuljice u drugu jos manju skuljicu.

Cak mi se mozda ne cini niti blesava ideja da pricekam sa seobom do trena kada trebaju proplivavati ( da se tako izrazim), pa ih preselim bez oca koji ce u tom trenu bit nepotreban, ha??
Kada ih pocinjem hraniti artemijom, kolike bi granulacije trebala biti, te koliko cesto i obilno ih trebam hraniti?

I na kraju....a to je pitanje od kojeg sam zapravo trebao krenuti:
Kolika je sansa da od svega na kraju ne bude nista? Mislim, ima li sanse da je citav ljubavni cin bio corak, farsa i da se uopce nisu iszmrijestili?
Ono, sve su oni odradili, ali jednostavno su jos premladi, ili im je krivo doba u godini, ili ih je neki od parametara vode omeo u plodnosti?

:-[ :)

Sorry ak sam pretjerao s pitanjima, ali garantiram da cu se sigurno jos neceg sjetit i necu se ustrucavat priupitat ;) -?

Thx

Offline zeki972

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 16, 2010, 11:08:32 prijepodne »
moram priznati da jesi pretjerao s pitanjima. ako ti se  desilo to sto ti se desilo..pa  porguglaj po netu sve sto ima o uzgoju i mirjestu   colia pa pokusaj nesto primjeniti,ako ne mozes sve i primjeniti..meni ako se nesto dogodi sto nije do sad...pokusam pronaci sto vise literature i podataka sto i kako dalje..a ako je literatura stura i nema je  puno i ako  imam nekakvih nejasnoca u vezi s procitanim onda pokusavam doci do informacija na forumu..i razmjeniti  iskustva s drugim  foriumasima.
ovako ispada da nisi   niti procitao nista vezano za  ribice koje drzis u aq..a po meni je to u najmanju ruku neozbiljno..
u svakom slucaju zelim tvojim ribicama srecu

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 16, 2010, 12:10:46 poslijepodne »
Ko sto rekoh.....nikako nisam ocekivao, niti zelio, mrijest. a najmanje sam to ocekivao vec 10-ak dana nakon nabavke ovih krasnih ribica.
Mozda nekome i jesam neozbiljan, ali upravo zato i postavljam pitanja i pokusavam se uozbiljiti.  :clown:
Salu na stranu, literaturu i net sam proucio kod nabavke istih, informirao sam se po portalima i forumima tijekom prvog tjedna drzanja, a i nocas sam intenzivno citao i istrazivao. Ucim nesto novo svakoga dana, te imam namjeru tako sve dok sam ziv.
Pa evo i sad se pokusavam educirati.....ili mozda grijesim - moguce ovaj forum (ili neki drugi) nije pravo mjesto za trazenje informacija i savjeta iskusnijih??!?
Na kraju krajeva, nije li neposredno iskustvo (makar i ovakvo neplanirano) najbolja skola?
Priznajem, zadnjih sam 5 dana slutio da bi se nesto ovako moglo dogodita, ali pitam Vas bi li itko od Vas na mom mjestu raskopao tu ljubavnu idilu i zakinuo se za iskustvo slatke brige oko podmaltka Colisa?
Sad sam tu gdje jesam i nemam mogucnost kliknuti na "undo button", te se vratitit par koraka unazad.

Sto se literature tice, malo sam zbunjen velikom kolicinom kontradiktornih informacija. Nema dva portala da iznose u dlaku iste informacije. A u velikoj vecini slucajeva tvrde gotovo suprotne stvari.
Isto tako, ako odes u 3 pet shopa u Zgb-u i postavisu u svakom od njih jedno te isto pitanje, dajem ruku u vatru da ces u svakom dobiti ralicit odgovor/savjet.
Osim toga zivotno i profesionalno iskustvo me uci da je teorija jedno, a praksa ipak nesto drugo.
Imam najbolju namjeru i zelim pomoci malenim ribicama da ugledaju ovaj svijet.
Stoga, ako mi mozete pomoci savjetom i/ili vlastitim iskustvom bit cu zahvalan.
Kritika i hrackanje mi nisu potrebni, niti najmanje.

Hvala na svakoj pomoci

Offline zeki972

• Punopravni član

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #9 u: Siječanj 16, 2010, 18:07:59 poslijepodne »
Bolje da covjek pita nego da ne pita, sto je tu lose?? I u svakom slucaju je uzbudjenje i ambicija dobra stvar za akvaristiku, pa zato se njome i bavimo, zar ne?

Ali... Kao i sve drugo u akvaristici, malo ili nista se moze desiti bez znanja i pripreme - a najcesce i vremena.

Cinjenica je: colise i ostali graditelji gnjezda se prilicno lako i voljno mrijeste. Ishod mrijesta pak je sasvim druga stvar, iako cesto vole napraviti gnjezdo, nekad i staviti jaja u njega, gotovo jednako cesto to ne dozivi sretan zavrsetak kod neiskusnih.

Izmrijestiti dvodihalicu je prilicno lako, ali odgojiti mladj da uopce propliva, onda i odraste je jako tesko! U zajednickom akvariju? Nemoguce.

nenchiTIS, vjerujem da nisi svijestan kako mladj colisa izgleda. Oni su veliki oko milimetra kada proplivaju. I ne, ne skrivaju se, ne bjeze pred predatorima. Nisu dovoljno brzi za to. Njihov plivajuci mjehur se tek razvija a od peraja zapravo imaju samo dva minijaturna batrljka sa svake strane (koji ce kasnije postati pektoralne peraje) i osim kratkih "skokova" kroz vodu od kojih 4-5 cm, to je doseg njihovog plivanja. Kao sto mozes pretpostaviti, nemaju sanse pored bilo koje odrasle ribe.

Pogledaj sljedecu sliku. Malci na ovoj slici imaju oko tjedan dana, stoje oko vrha tvrdog rogolista:

http://aqualandpetsplus.com/Gourami,%20Pearl.htm

Jos jedna super slika, da vidis te pektorale - nema ih.

http://microcosmaqx.typepad.com

Evo jedne moje fotografije, doduse na njima je betta ali mladj colise i bette je iste velicine.

Dakle, odgovarati na pitanja o uvjetima i sl nema smisla, prvi i osnovni uvjet je da malci imaju svoj akvarij u kojem nema niti jedne druge ribe. Onda dolazi sve ostalo. U ovom akvariju je mrijest u potpunosti proao, cak i ako ti  malci proplivaju.

A to sto su se oni sami izmrijesili je tesko netko mogao sprijeciti, oni ce to napraviti jos koji put ako ostanu zajedno no mrijest nece uspjeti dok ih ne odvojis u mrijesni tank.

Nadalje, ima viky pravo, obavezno veci akvarij za njih, jos ako unutra ima drugih riba to je extra malo!
...Pula...

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 16, 2010, 18:10:43 poslijepodne »
Ma sve 5.
Vidio i procitao oba ta clanka...i to ne samo sada vec i prilikom nabavke ove vrste.
No, ako usporedis s informacijama sa slijedecih linkova:

http://www.akvarijske-ribe.com/vrsta.php?tsn=172626
http://www.aquahobby.com/gallery/e_lalia.php
http://freshaquarium.about.com/cs/anabantids2/p/dwarfgourami.htm
http://aquaworld.netfirms.com/Labyrinthfish/Colisa/colisa_lalia.htm

Vidjet ces da se niti jedan bas 100% ne poklapa s ostalima. Niti su navedeni uvjeti drzanja identicni, niti je ocekivana velicina odraslih riba ista, a bogami i po pitanju mrijesta nisu bas ujednaceni po potrebitim parametrima vode.
Nadalje, osim sto sam na tim (i mnogim drugim) linkovima pokupio informaciju da se prilikom mrijesta oplodi nekakovih 500-800 jajasaca, nigdje nisam procitao koliki je prosjecni mortalitet i koliki broj maldaca mogu ocekivati.
Konzultiro sam ja i ponesto papirnate literature (atlasi i znanstveni radovi), pa bogami ni tamo nisam naisao na egzaktne i ujednacene podatke.
Iako sam po acountu na ovom forumu pocetnik, nisam bas od jucer u akvaristici. A i profesionalno se bavim okolisnim znanostima i proucavanjem vodenih sutava i zivih organizama u njima, te utjecajem raznih zagadjivala i prirodnih fenomena na njih. Kao takvom apsolutno mi je neprihvatljivo da mi se konstantnom temperaturom nazivaju vrijednosti 24-28 C, kao sto stoji na jednom od linkova. >:(
No, kako bilo....ja zaista ne vidim nikakvog zla u tome sto sam pitao ima li netko kakvih iskustava iz prve ruke i jeli spreman podijeliti kakav dobar savjet s obzirom na uvjete kakovima ja raspolazem.

U svakom slucaju, gnijezdo i tatek su premjesteni. Artemija fluid je pribavljena i sad mi samo preostaje promatrati i cekati.
Uspio sam i dogovoriti zbrinjavanje i udomljavanje malaca, tako da se cini da sam nakon prvotne zbunjenosti ipak na kraju uspio ishendlati situaciju.
Doduse, bas nigdje nisam nasao informaciju koliko bi malaca ukupno moglo dozivjeti dob za udomljavanje, te nakon koliko vremena sazrijevaju do te dobi. Sumnjam da je itko spreman samo tako udomiti 100-tinjak (ili vise) riba, pa
stoga, ako stvar uspije, te ako potomstvo bude brojno svakako sam voljan dati dio potomstva u necije dobre ruke, ili vise njih.

Da ne bi bilo kakve zle krvi, zahvaljujem se na svakoj informaciju koju sam ovdje dobio.

p.s.- Ako mi ovo uspije, te me netko u buducnosti zapita ponesto o mrijestu Colisa Lalia, podijelit cu svoja iskustva i sigurno mu necu rec da malo progugla. ;) :)

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 16, 2010, 18:43:06 poslijepodne »
E to je to.
Gwyneeth (a i ostali) hvala najlijepsa na korisnim i dobronamjernim informacijama. :up:
Uz lietarurne podatke i ovakove savjete sad sam znatno upuceniji. :)

Do ove situacije me i dovelo to sto sam se oslanjao na informacije s interneta. Naime, zbog debelog sloja podloge za akvach ja velim da je cca 25L, ali on je deklariran kao 30L, sto je šprema vecini portala savim dovoljno za drzanje Colisa. Cak na jednom od linkova stoji da je preporucen tank od 5 galona (cca 12,5L), sto je svakako premalo. Nadalje, akvach je prvenstveno zamisljen kao kozicnjak u koji sam pak u nekom trenu dodao galxy rasborice koje sam dobio na poklon. Nakon toga sam na nagovor ukucana odlucio ubaciti jos neku malo raskosniju ribicu koja bi pasala u postojece drustvo i uvjete. Prvi mi je izbor bila Colisa Chuna, ali ih nisam nasao pa sam se odlucio za srodnu i slicnu Laliu. Potom sam na dosta foruma naisao na podatak da muzjak Lalie, iako po prirodi miroljubiv, zna biti pravi zlocko ako je solo, te sam mu odlucio nabaviti i druzicu koja bi ga primirila. Kako se dalje odvijala situacija vec sam podijelio s Vama.  :zagrljaj:

No dobro, ako sam dobro shvatio, kako god ovo proslo, ako ne zelim da se ponovi, trebao bih razdvojiti par?
To me malo zalosti, ali ocito cu morati.

NA kraju, da rezimiram s jos jednim pitanjcem :D:
Jeli moguce drzati ove lijepe ribice u paru (ili vise njih), a bez bojazni od nezeljenog potomstva?

Jos jednom, hvala svima

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #12 u: Siječanj 16, 2010, 19:02:55 poslijepodne »
nenchi nemoj se ljutiti, malo je ispalo "sad si sam hendlaj situaciju" ali nije tako. Meni je drago da netko uopce pita, i tocno znam da ce te ribe same obaviti svoje htio ti ili ne.

Cestitam na premjestanju! To je prvi korak prema uspjehu! Da li ti se cini da je gnjezdo u kompletu preneseno? Ako pogledas ispod u gnjezdo, trebao bi moci vidjeti jajasca! Kako se muzjak ponasa? Da li stalno kopa po gnjezu, nesto premjesta i pucka baloncice ili je nezainteresiran? Dok god se on cini zainteresiran za gnjezdo, postoji velika vjerojatnost da unutra ima jaja!

Znam da je literatura cesto kontradiktorna. Da se razumijemo, ja nemam iskustva sa colisama ali imam prilicno sa bettama. Svi graditelji gnjezda imaju isti princip a trihogasteri/colise imaju indenticne nacine mrijesta, mladj je nakon toliko slicna da ih nebi razlikovali da ih pomjesamo.

U glavnom, kolicina mladji ovisi o mnogo cemu. Ako negdje pise 800 komada - to je tesko vjerojatno. Mozda je zenka u stanju proizvesti toliko jaja, ali da ce toliko biti na kraju mladji to je gotovo nemoguce. Evo ajmo ovako: kod betta je neki prosjek 200 komada. Na kraju prezivi oko 100. Smrtnost je u toj dobi dosta velika, osobito kod ljudi koji nemaju iskustva.

Uvjeti za odgoj mladji: topla voda stabile temperature (sto je manja mlad to bi bilo bolje da je toplije, sto toplije  to je metabolizam brzi i brze rastu), idealno 28 °C. Osim toga, najbitnije je da je voda cista! To je najtezi dio svega ovoga jer akvarij nesmije imati filter prva 2 tjedna. Moze se improvizirati neki minijaturni na spuzvu koji ce raditi minimalnu turbulenciju vode ali i to tek nakon 2 tjedna. Pokazala sam na slikama kako su malci sitni i losi plivaci + oni jos nemaju dobro razvijen labirinth ni skrge i vrlo je bitno da mogu na miru plutati i disati. To znaci dodavanje vode kroz prvi tjedan vrrrrlo sporo (koja je istih vrijednosti kao i ona vec u akvariju) jer svaka promjena moze ubiti mladj. Kasnije treba mjenjati vodu svakih par dana, sto je dosta tesko jer treba usisati otpatke sa dna a sa njima je lako usisati mladj.

Hrana: tek izlegnuti malci ce biti u stanju jesti samo artemiju (tek izlegnutu). Naravno, infuzorij pomaze par dana, ali ce uskoro umrijeti od gladi ako ne dobiju nesto konkretnije.
Artemiju jedu jedno 3 puta dnevno, i treba paziti da ne ostaje nepojedene artemije u vodi jer ona uskoro umire u slatkoj vodi pa bi ju mogla zagaditi i otrovati malce. Zapravo je pravilo da se malci hrane svaki put kada im trbusi vise nisu zuti/crveni. Artemija se vidi u trbusima malaca jer su oni prozirni, kada postanu opet sivi/crni, vrijeme je za sljedeci obrok.

Ah da zaboravih: treba im 24-48 sati da se jaja izlegnu (od mrijesta), i jos toliko da proplivaju. Razlika ovisi o temperaturi vode (sto veca to brze) ali i genetici.

Nakon mjesec, mjesec i pol mogu poceti po malo prelaziti na hranu za odrasle ribe, ali jos uvijek usitnjeno i u kombinaciji sa artemijom. Vrijeme kada ih se moze poklanjati/prodavati je negdje nakon 2. mjeseca. Jos su malene onda, ali mogu vec dobro podnositi promjene vode i transport. Idealno bi bilo nakon 3 mjeseca. Odrasle su tek sa nekih 4 mjeseci. Nekad prije nekad kasnije, ovisi o uvjetima.

I za kraj, vjerujem da nece uspjeti bas 400 komada, ali ako uspije i 20 vidjet ces koje je to zadovoljstvo gledati ih kako odrastaju ;)

Evo vidim i novo pitanje:

Da, drzi ih zajedno. One se cesto malo prepiru ali ako nema vise muzjaka u malom akvariju nebi smjelo biti problematicno. Oni ce se povremeno pokusat izmrijestiti, ali ako nista ne diras, sve ce odmah pasti u vodu. Najcesce i jaja budu pojedena od stanovnika akvarija. To je njihovo prirodno ponasanje i ne treba ih sprijecavati u tome. Guramiji/colise su daleko njezniji od recimo betta pri parenju pa nema nepozeljnih pojava.
...Pula...

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 16, 2010, 19:59:03 poslijepodne »
Ma sve 5 - ne ljutim se  8)
Mada moram priznat da me frustrira cinjenica da gdje god (na kakvom god forumu ili news grupi, ma koje tematike) netko postavi pitanje, odmah se javi par dezurnih dusebriznika sa "PROGUGLAJ MALO" savjetom.
Pa naravno da sam proguglaoa...na kraju krajeva i do ovog foruma sam dosao guglajuci.  ;)

Kako bilo, gnijezdo sam, mislim, premjesti bez puno tektonskih poremecaja. Otpalo je nesto vlati i grancica sto je frajer polijepio unaokolo, ali sva ostala struktura je i dalje na okupu. Istina pokoji rubni mjehuric se rasplinuo, ali otac ih je brzo nadomjestio novima. Sto je ujedno i odgovor na tvoje pitanje - ne da nije izgubio interes, vec je s dodatnim zarom prionuo na popravak istog.
Jedino sto ja nikako ne uspijevam uociti nista sto bi, makar licilo na jajasca. Doduse, novi dom je na cca 25cm od poda, pa mi je poprilicno komplicirano zavirivati pod gnijezdo. Osim toga, kako god zavirim zaslijepi me lampa koja je iznad. Ako je ugasim ili zasjenim, tek onda nista ne vidim. Za sada mi je tatekova briga jedini znak da jajasca doista i postoje.

U svakom slucaju hvala na svim savjetima i u ovom trenu meni prebitnoj informaciji vezanoj za filter, odnosno mirnu povrsinu kako bi malci nesmetano disali.
Buduci ce malci proplivati tek za 2-3 dana jos cu ostaviti filter da radi, a kad maknem tateka bum ga i skroz ugasil. U medjuvremenu cu malo i bilje probrati, te baciti sve ono sto bi moglo dodatno onecistiti vodu.
Inace, prije nego sam uvalio gnijezdo, zamijenio sam cca 50% vode sa redestiliranom (imam na poslu uredjaj za proizvodnju ultra ciste vode, pa uvijek u kuci imam 10-ak litara na lageru). Nakon toga sam akvarij tretira sa povecanom koncentracijom ffm-a. Tek kad se voda razbistril sam uselio gnijezdo i ribeka.
Nadam se da je to dovoljno cista voda, barem za ovu fazu. Inace, temperatura je na konstantnih 27,5oC.
Jedino me malo brine sto nemam nikakvu aeraciju u tom akvariju. Jeli ona neophodna?

Toliko za sada; hvala na podrsci i lijepim zeljama

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #14 u: Siječanj 16, 2010, 23:42:24 poslijepodne »
I u ovom stadiju nebi bilo dobro da radi filter cisto zbog gnjezda - turbulencija i gnjezda unistava. Ako je u nekoj "zavjetrini" (nemogu se sjetiti boljeg izraza :D) onda dobro. Inace, bitno je da malci imaju gdje pobjeci na mir, gdje je voda potpuno mirna. Ako mozes tako sloziti filter, onda on moze raditi. Dakle, cilje gasenja filtera je samo anulirati turbulenciju vode, a ako nje nema previse (neki spuzva-filteri sa slabom pumpicom mogu raditi gotovo ko da ih nema) onda filter moze ostati, pa se kasnije kako malci rastu pojacava (jaca pumpa).

Sto se tice lurkanja jaja, ja to radim s fotoaparatom ;) Namjestis na makro (ako ga imas naravno) i flashom opalis u gnjezdo pa vidis jaja na slici :P Ali samo ako je jasno da tati ne smeta petljanje oko gnjezda, nekima smeta pa ih bolje pustiti na miru. Nekad, ako pomisle da su jaja ugrozena ce ih pojesti.

Po opisu rekla bih da je vode sasvim dovoljno cista :D  Temperatura takodjer ok. Aeracija ne treba! To je ono dobro kod dvodihalica, oni disu atmosferski zrak i iz njega koriste kisik koji im mozda fali u vodi.

Drzim fige!
...Pula...

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 17, 2010, 14:18:22 poslijepodne »
Vratio sam jutros decka nazad u njegov inicijalni akvarij.
Nisam siguran jesam li dobro postupio, ali poceo je bablati novo gnijezdo i sve je manje vremena posvecivao ovom meni bitnom.
U starom akvu je odmah poceo bablati novo gnijezdo na mjestu starog, te svako toliko pojuri za zenkom.
Iako prema vecini akvaristickih izvora to bas i nije normalno ponasanja (da ne ispadne opet da sam neozbiljan i da se nisam informirao  :devil:), nasao sam znanstveni rad naslova
"Induced final maturation and ovulation in a small anabantoid teleost, the dwarf gourami, Colisa lalia. I. The effects of gonadotrophic preparations, LHRHa, steroids and thyroid hormone", u kojem se govori o napucavanju rasplodnih ribica gonadotrophnim hormonima.
Link na apstrakt (ako nekog zanima):
http://www.springerlink.com/content/r54541q560887j36/?p=3a2b6c94552144898ebc2bd60d559f77&pi=2
Ako nekog zanima mogu postati jos par linkova za sazetke radova na slicnu temu.

Buduci sam ja svoj par Colisa narucio u jednom zagrebackom aquashopu, te ih cekao tjedan dana, siguran sam da sam dobio tako napucane ribeke iz nekog od Ceskih ili Slovackih uzgajalista.
Tak da me njihovo, odnosno prvenstveno njegovo, ponasanje ne cudi.

No, kako god, da se ja vratim na bitno.
Vidim jutros oko gnijezda sitne "punoglavac like" organizme. Prema slikicama koje je Gwyneeth stavila, cini mi se da bi to trebalo biti upravo to.
Jako su sitni i jedva da imaju 1mm duzine.
Sad dolazi najbolji dio, istu stvar vidim i u inicijalnom akvariju iz kojeg sam izvadio gnijezdo.
Ima ih 10-ak komada i znatno su zivlji u odnosu na one koji su preneseni s gnijezdom.
Ovi iz gnijezda (bar ovih nekoliko koje mogu vidjeti), su poredani oko listica pistie i to tako da izgledaju kao da se ustima drze za rub lista, a repici su im okrenuti prema van.
Malo me brine sto se oni uopce ne micu, za razliku od ovih koji su preostali nakon seljenja gnijezda.

Iako nenamjerno, mislim da je zgodno sto sad imam (valjda???) dvije populacije. Znam da ovi u zajednickom akvariju nemaju neku veliku sansu, ali vodit cu skrb i o njima kao nekakvom testnom uzorku.
Je to malo okrutno, ali ne vidim nacina kako da ih spasim. A sad im se vratio i otac zastitnik, pa su im time i sanse za prezivljavanje, iako minimalne, ipak nesto vece.

Za kraj ovog prijavka, ja opet imam jedno pitanje. :D
Kada im pocinjem davati artemiju?
Prema raznim izvorima (pa i onom na pakiranju artemije) ne treba im davati artemiju prije nego potrose sadrzaj zumancane kesice.
Uz najbolju volju, golim okom ja zaista u tom malom organizmu niti ne vidim zumancanu kesicu. Prema tome, ima li neko pravilo nakon koliko vremena da pocnem s artemijom? Odnosno jeli velika greska ako im doziram artemiju prije nego potrose zumanjak.

Pozz

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #16 u: Siječanj 17, 2010, 15:45:33 poslijepodne »
Citat:
Vratio sam jutros decka nazad u njegov inicijalni akvarij.
Nisam siguran jesam li dobro postupio, ali poceo je bablati novo gnijezdo i sve je manje vremena posvecivao ovom meni bitnom.

Nisi dobro postupio... Zapravo mi nije jasno zasto si to napravio? Po cijem naputku? Svugdje mora pisati da se otac mice od mladji nakon sto ona propliva a ne prije. Cemu to rano micanje? Moguce da sada ta izlegnuta mladj koja je ostala sama ne prezivi. Ili ako prezivi, bit ce slaba i nece jos dugo pozivjeti kasnije... Neznam, drzim fige ali to je bilo potpuno nepotrebno kompliciranje situacije koja je isla dobro.

Ocito je u ostacima gnjezda u glavnom akvariju bilo jos jaja oko kojih se sad on brine, tj. izlegnute mladji, ali to i tako nije previse bitno jer ce ona pozivjeti tek toliko da nauci sto znaci plivati horizontalno, a onda ce nauciti plivati u necijem zelucu.

Da ti samo potvrdim: da, to su mali "punoglavci" odnosno mladj stara jedan dan. Oni u tom stadiju vise iz gnjezda drzeci se glavama za mjehurice, bilje ili cistu povrsinsku napetost i jos jedno 24 sata ce visiti prije nego im prorade plivajuci mjehuri i oni pocnu trositi zumanjcane vrecice. Kada se okrenu u horizontalan polozaj, dakle normalan za jednu ribu, tada je tek vrijeme da se tata mice. Kako tate vise nema, sada drzim fige da oni to sami naprave i da ih sto manje ugine zbog trulezi, nekretanja ili ako padnu na dno a nema ih tko dignuti - gusenja.

Cekam izvjestaj!

Moram priznati da mi je ovo zanimljivo :) Zao mi je jedino sto si sad malo uprskao ali ima jos sanse. Ima uzgajivaca koji prakticiraju "umjetno izlijeganje" pa micu roditelje cim se ovi izmrijeste, no to se radi u nesto drugacijim uvijetima. Opet, moguce je da uspije, pa drzim fige!

...Pula...

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 17, 2010, 16:40:19 poslijepodne »
Hmmmmm...pa mogu mozda vratiti briznog taticu nazad?
Mislim da sam ga i maknuo jer mi se cinilo da je od briznosti preostalo samo "b".
Osim toga u tom akvu nema nikakvih drugih organizama koji bi bili makar i minimalna prijetnja malcima; izuzev mikroorganizama od kojih ih otac ionako nemoze zastititi.
Nisam bio siguran da li je on odustao od brige jer nije doslo do oplodjivanja jaja, ili mi se pak ucinilo da njemu bas i nije OK u ovom akvachu, a pravi je ljepotan pa bi mi bilo zao da ga izgubim....narocito nakon ovog "veselja" koje mi je priredio.  ;)
Kako je poceo graduckati novo gnijezdo bilo me malo strah da ne rasturi ovo staro, a nada da u njemo nesto ima je jos uvijek tinjala.
Izmedju ostalog, negdje sam procitao da postoji mala sansa da se i pogosti vlastitim potomstvom...a kak je poceo gubiti interes i ta mi se mogucnost ucinila realna.
Na koncu kad sam poceo razmisljati o njegovom vracanju u prvotni akvach skuzio sam ovih par malaca sto je propustilo preseljenje.... i prije nego sam promislio/pitao roditelj zastitnik je vracen nazad kako bih malcima dao kakvu-takvu sansu.

Da budem iskren, vjerojatno sam podsvjesno skombinirao sve ove, gore navedene, razloge i u trenutku donio odluku, krivu ocito. :(

Hocu li jos vise zeznuti ako ga sad vratim nazad?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #18 u: Siječanj 17, 2010, 17:05:21 poslijepodne »
Ako je poceo graditi drugo gnijezdo to znaci da je procijenio da ga staro vise ne zadovoljava, kada bi ga sagradio kako mu se svidja premjestio bi jaja/malce u novo. Gradnja novog gnjezda ne znaci da gubi interes, naprotiv.

Njegova uloga je odrzavanje gnjezda: gradnja baloncica koji su pukli i smjestanje jaja/malaca dublje u gnjezdo kako nebi padali, svako jaje uzima u usta s vremena na vrijeme, mucka i vraca u gnjezdo. Time ga cisti od nepozeljnih mikroorganizama (i tu te moram razuvjeriti - to je njegova najbitnija uloga) enzimima u ustima, stavlja na jaja/malce sloj sline koja pomaze da se u gnjezdu drze kompaktno i da ne padaju. Ujedno je i ta slina dodatna zastita od mikroorganizama.

Dakle, ta je uloga najbitnija nakon mrijesta, i zato ga je bitno ostaviti sa gnjezdom.

Doduse da, moze se desiti da pojede jaja, ali to je jednako moguce kao i da se jaja ne izlegnu, da ispljesnive, da malci ne proplivaju... itd. Ne treba ga zato odvajati.

No, sada kad je vec odvojen, nisam sigurna da bi bilo pametno micati ga. Postoji mogucnost da ovaj put ne prepozna to gnjezdo kao svoje, sto je napravio sa preostalim u glavnom akvariju. Uz to, to je njemu dodatan stres i mozda je najbolje sada pustiti malce da se pokusaju snaci sami. Pravilo je sto manje petljati oko tate i gnjezda dok ne obavi svoj posao, a ovo bi vec odavno preslo tu granicu ne-petljanja.

...Pula...

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 18, 2010, 00:07:43 prijepodne »
Uh uh Gwyneth, ne znam kako da ti se zahvalim na strpljenju sa mnom i mojim Colisastim problemima, te nadasve korisnim naputcima i odgovorima.
Nema mi druge nego te (a i sve druge) nadalje izvjestavati o dogadjanjima.

Obecajem da vise nista oko gnijezda i Colisa necu poduzimati na svoju ruku, a bez da prije upitam jeli to pametno!  :-[

Jos uvijek razmisljam da decka, recimo sutra ujutro, vratim u akvach sa gnijezdom.
Mislim da bi mu poriv za odrzanjem vrste trebao biti jaci od bilo kojeg stresa koji mu ja svojim neiskustvom eventualno mogu priustiti.
O vracanju u akvarij s gnijezdom razmisljam zbog dva razloga.
Kao prvo - cini mi se da se struktura gnijezdo, bez njegove brige, lagano po rubovima pocela krzati. Nije to nista drasticno, barem ne u toj mjeri da nebi ostalo na kupu jos 2-3 dana kada cu ionako znati/vidjeto hoce li biti ista od svega.
Drugi razlog zasto si mislim da ga vratim k gnijezdu je taj sto u akvu ima stanovita kolicina puzeva, a neki tip na nekom americkom forume veli da su njemu jaja colisa pojeli puzevi. Doduse on ne spominje o kojoj vrsti se radi, ali ja sam u nekom trenu zaista primjetio kak je moj Colisac jednog puza dobro gricnuo za stopalo kad se ovaj priblizio gnijezdu. Kod mene su one stetocine od puzeva sto dodju s biljem i imaju zeleno-zlatne (metalnog sjaja) zasiljene kucice; te se mnoze ko blesavi.
U ova dva akva u kojima su prisutni (kozicnjak s rasborama i colisama, te mali biljni) nemam uvjete za drzanje botia, pa ih tamanim rucno - svakih 4-5 dana povadim najvece primjerke. A ako mi se ukaze prilika i cesce; pa je tako i ovaj sto je uso u carku s Coliscem, buduci je zbriso na povrsinu, isti tren bio eliminiran. U 100 litarskom s karasima ih nema jer su sarani nezasitni zderaci svega, pa tako i puzeva i njihovih jajasaca.  :devil:

Da sad ne zastranim puno, htio sam samo podijeliti sta se dalje dogadja s Coliscem.
Frajer je u inicijalnom akvariju rasporedio jajasca pod razne listove pistie, te pod svaki od tih listica nabablao po 5-6 mjehurica zraka. Kad sam ih jutros primjetio svi su malci (njih 10-ak) bili pod jednim listekom, vise-manje na istom mjestu gdje je bilo gnijezdo prije preseljenja. Sad ih ima po cijelom akvu, a tatek je sad citavu povrsinu vode odredio kao svoj teritorij. Pojurca za svakim tko se priblizi povrsini vode - bilo stanovnici akva odozdo, bilo ukucani odozgo. :klap: :)
Ne znam da li je ovakvo ponasanje ocekivano ili uopce ikad zamijeceno, ali mi je fora kak je pametni ribek promjenio strategiju. Jednom su mu maknuli potomstvo (odnosno njega od potomstva) i sad se osigurao da barem nesto od ostanjaka prezivi jos koji eventualni atak, ili ti ga, moju nestrucnost.

Kako bilo, lijepu smo nas dvojica pustolovinu imali u zadnjih par dana (a i jos imamo) i zbilja bi me jako usrecilo da makar i jedan jedini malac izraste u samostalnu ribicu.
Ako ga bude, taj "jedan jedini" bit ce moj i bozji, sto se ono kaze - taman mora rusiti zidove po stanu nebi li negdje smjesti jos jedan akvarij.

Pozz

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #20 u: Siječanj 18, 2010, 15:14:15 poslijepodne »
Za sad zvuci dobro! Nisi napisao kako izgledaju malci u odvojenom akvariju? Da li jos vise, cine li se zivi? Micu li se?

Sad zbilja neznam jel pametnije pustiti ovako kako je ili ga vracati sa preostalim gnjezdom ponovno u odvojeni akvarij... To je vec pitanje srece kako ce on shvatiti novo premjestanje. Kazes da vec opasno brani svoje preostalo potomstvo pa je mogucnost da tvoje premjestanje shvati kao napad i pojede male - veci. No, colise su daleko manje inbreed-ane od recimo betta (po kojima ja sad tebi dajem savjete  :-[) pa pretpostavljam da su i njihovi instinkti jos uvijek vrlo malo ili uopce razvodnjeni.

Ostavljam taj izbor na tebi, ako zelis pokusati, probaj! Kako god, mogu ti samo reci da ce za vec 2 tjedna par htjeti ponovno mrijestiti se pa ako ovaj mrijest i ne uspije, brzo mozes imati drugi ;)

P.S. Danas navecer/sutra ujutro bi trebali poceti plivati po malo! Ako sta prezivi, drzim fige!
...Pula...

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 19, 2010, 07:58:17 prijepodne »
HA!!!! :up: :klap:
Evo od jutros plivuckaju (cak i znatno bolje nego sam ja to zamisljao) i jedni i drugi.
Mislim si da ove koji su preostali u zajednickom akvu zastitim mrijestilicom?!?

Sinoc/jucer popodne mi nije bilo svejedno jer vise nisam vidio niti jednog, ni u jednom akvu. Kao da su svi nestali.
Bio sam siguran da su preko dana, dok sam bio na poslu, ovi u odvojenom akvu jednostavno potonuli i potopili se, a ove u zajednickom da je nesto pojelo.  :(
Medjutom, jutros vidim da kako se je primaknem i pocnem zavirivati pod listeke, svako toliko mala crna tockica, panicno se zakoprca kroz vodu, zapliva u bilo kakav zaklon listica pod povrsinom. 8)
Mislim, fino je to iskordinirano, samo im je tehnika jos pomalo sepava.
Nije da ih je nesto strasno puno...radi se o svega 2-3, primjecena proplivavanja (ak to tak mogu nazvati), tak da procjenjujem da ih sve skupa (u oba akva) nema vise od 10-ak.

Buduci ne znam kada su zapravo proplivali, ali pretpostavljam u zadnjih 15-ak sati, nisam siguran da li su vec potrosili zalihe iz zumancanih kesica.
Stoga sam im jutros kapnuo par kapi artemije (i jednima i drugima) - ak su vec dogurali do ovdje, bilo bi blesavo da mi umru od gladi.

Sad me muci sta ce se dogadjati dok sam na poslu. Siguran sam da cu biti odsutan do iza 17h i u medjuvremnu im nece imati tko dati artemiju.
Jeli to predugacak period bez hrane za njih??

Sto se roditelja tice, on je dosta promijenio ponasanje. Iako jos uvijek najvise vremena provodi na mjestu gdje je bilo staro gnijezdo, vise nije teritorijalan i agresivan, te se uopce vise ne ponasa zastitnicki.
Dapace, sinoc je plivao zajedno sa zenkicom i ceprka po dnu akva.

Bez obzira kako ovo zavrsilo, nadam se da ce se ponoviti jer cu biti pripremljeniji i znatno upuceniji.

Izvjestavamm i dalje sta i kako ce se dogadjati.

Pozz

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #22 u: Siječanj 19, 2010, 22:48:43 poslijepodne »
Cestitam!!!  :klap: :klap: :klap:

E sad... bojim se da u kotilicu nebi mogli ici jer su premaleni - mogu izaci i kroz najmanje rupice. Mozda da ih prebacis k ovima odvojenima? Lovis casom jednog po jednog i stavljas u akvarij tako da ih prilagodjavas na novu vodu kroz par sati (kao nove ribe iz trgovine al jos sporije)?

Moguce je da ih je vise nego ti se cini, znam iz iskustva :D

S obzirom na tatino ponasanje - on je svoje obavio i vise nije potreban klincima!
...Pula...

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Siječanj 20, 2010, 13:48:43 poslijepodne »
Opet novosti:
Jucer, doak sam bio na poslu decko je opet napravio gnijezdo, a navecer su ponovili "radnju" mrijescenja. Ovaj put je cura njega morala cimati, sve dok (po njemu) gnijezdo nije bilo spremno. Tak da ju je uporno tjerao proch, iako se ona debela nakostrijesila i dosla ga  vise puta ljubnuti u gnijezdu.
Buduci sad znam sta gledam, vidim brdo jajaj u gnijezdu. Danas popodne idu i tatek i gnijezdo u ovaj akvarij u kojem su odvojeni malci iz prvog pokusaja.
Doduse, te malce vise uopce ne vidim, ali moguce je da se skrivaju medju bujnim biljem.
Iako zapravo nemam nekog drugog izbora, pitam se hoce li ovo novo gnijezdi i otac zastitnik predstavljati prijetnju za ove koji su vec proplivali??

U zajednickom akvu pak, iako sam dva uspio prebaciti (pasterovom kapalicom) jos uvijek vidim 2-3 male zivahne ribice koje se drze relativno blizu novog gnijezda. Otac ih uopce ne dozivljava, a kad kapnem artemiju pohlepno pojure, kao i prave velike ribe na hranu.  :)
Znam da nemaju neku veliku sansu, ali super mi je taj njihov oportunizam i vise bi me usrecilo da poraste jedan od njih, nego 50 ovih odvojenih.
Na zalost vise ih ne mogu premjestit jer su jako zivahni, a opet toliko sitni da je svaki pokusaj hvatanja vise nego uzaludan.

Javim veceras sta i kako se dalj odvija

Pozz

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #24 u: Siječanj 20, 2010, 16:31:36 poslijepodne »
Haha, joj vidim da su ove tvoje ribe extra plodne  :P Inace se ne ponavljaju mrijestovi tako neposredno nakon prvog, ali nekad se desi da parovi obave 2 mrijesta od jednom ili u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Cesto dok su jos prva jaja u gnjezdu ili dok malci vise pa imas i jaja i vec izglegnute malci - ili kao u ovom slucaju, koji vec plivaju. To znaci da ih tata jos ne vidi kao prijetnju nego radi "produzeni" mrijest. U tom slucaju ni one malce u odvojenom akvariju nebi trebao vidjeti kao prijetnju nego ih ignorirati.

Samo da naglasim da je to sada vec prilicno dugo i naporno za muzjaka, dooobro ga hrani ako zeli jesti. Daj mu nesto vrlo kaloricno sa mnogo proteina (SAK energy idealan, ili neke druge granule za ciklide kao Sera diskus granule sa barem 40 % proteina)  da izdrzi, na kraju bi od umora i gladi mogao posegnuti za jajima a sad bi to vec bilo steta :)

P.S. Koju artemiju im dajes? Zivu ili neka gotova?
...Pula...