Srpanj 18, 2025, 23:06:58 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Smeđa četkasta alga  (Posjeta: 1623 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Asteriks

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Smeđa četkasta alga
« u: Siječanj 15, 2010, 19:46:59 poslijepodne »
Prije dva tjedna su se pojavile ( smeđe su boje,imaju kao neke konce na sebi, ima ih na svim biljkama i na pijesku , za sad se jedino anubijasi drže).  Tretirao sam ih sa algostopom , smanjio sam svjetlo ( akvarij 60 l, rasvjeta 2x15w ), ali ništa ,ancitrusi mi pomažu ali svaki dan je sve gorje.

Offline Asteriks

• Punopravni član
  • **
Odg: Smeđa četkasta alga
« Odgovori #1 u: Siječanj 15, 2010, 21:45:13 poslijepodne »
Prije dva tjedna su se pojavile ( smeđe su boje,imaju kao neke konce na sebi, ima ih na svim biljkama i na pijesku , za sad se jedino anubijasi drže).  Tretirao sam ih sa ISPRAVAK ALGOLOM, ne algostop to su tabletice koje stavljam svakih 2 tjedna 2 komada, smanjio sam svjetlo ( akvarij 60 l, rasvjeta 2x15w ), ali ništa ,ancitrusi mi pomažu ali svaki dan je sve gorje.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #2 u: Siječanj 16, 2010, 10:56:35 prijepodne »
Pa ako zelis da ti netko pomogne onda fino napisi sve o akvariju...period osvjetljenja, reflektori, co2, gnojenje, podloga, koje su jos biljke, neka slika. ;)

Offline Asteriks

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Siječanj 16, 2010, 21:32:48 poslijepodne »
Sory ako sam stavio pre malo informacija . Akvarij je 60 litara , ima filter sa aeratorom, CO2 je natural system ( kvasac , šećer i stabilizator , nije kućna izrada) . Podloga ( dolje hranjiva podloga smeđe je boje granulacije do 4mm ,gore pijesak 3 mm) . Grijač na 26 st , osvjetljenje neonke sa spektrom boja za bilje 2 x 15 w  10 sati dnevno upaljeno. Biljke - anubijas , bliksa , kuba i još neka inače visoka biljka ima na sebi kao iglice . svega je toga bilo puno više , no danas sam vadio i rezao sve što je istrunolo pa izgleda jako prazno . Pitam se dali se bar to da spasiti . Evo i slike toga što je ostalo.

Offline Asteriks

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Siječanj 16, 2010, 22:21:25 poslijepodne »
Evo kako je to izgledalo prije ovoga problema

Offline Asteriks

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Siječanj 17, 2010, 19:10:51 poslijepodne »
Zaboravio sam navesti da gnojim jednom dnevno 1ml easycarbo.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Siječanj 18, 2010, 09:47:48 prijepodne »
Asteriks, ako ne želiš imati probleme sa algama moraš popraviti slijedeće:

1. pojačati rasvjetu
2. smanjiti fotoperiod na 9 sati (najbolje bi bilo da osvjetljenje dude dvokratno po 4,5 sata uz pauzu od nekoliko sati)
3. smanjiti hranjenje riba na jednom dnevno (malo) uz jedan dan u tjednu post
4. dok ne središ alge moraš češće mijenjati vodu (usisavati sa dna) jednom do dva puta tjedno
5. izlaz iz pumpe (ako možeš) podesiti tako da dijelom udara mlazom po dnu i biljkama
6. nabaviti corydorase zbog "prozračivanja" površinskog sloja kamenja i da pojedu ostatke hrane

Napisao si da gnojiš biljke sa easy Carbo  :nerd:  ali vjerojatno znaš da to nije gnojivo već "tekuči" CO2 koji možeš dodavati ali sada kada imaš puno algi jedno vrijeme povečaj dozu na 2 ili čak 3 ml a ako želiš da ti dobro uspijevaju biljke (uz ono gore navedeno: svjetlo,CO2i dr.)  moraš početi gnojiti sa mikroelementima (Easy Life "Profito" sa 1,5ml dnevno) i sa makroelementima od Easy Life-a ili u DIV varijanti.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #7 u: Siječanj 18, 2010, 11:01:31 prijepodne »
Ne trebas pojacavat svjetlo...ni slucajno, samo ces pogorsat stvari sa tim. Ne znam jel imas reflektore za te lampe, ako nemas nabavi ih i to je to. S tim svjetlom+reflektori mozes imat sta hoces u akvariju. Sa slike se vidi da trebas pojacat biljni fond...znaci pravac ducan ili vrebaj po malim oglasima i popuni akvarij sa biljkama pa da to zbilja bude biljni akvarij. Povadi sve algama zarazene listove, posisaj prljavstinu iz akvarija i nabavi kojeg algojeda, otocinclusi nisu losi na tu litrazu. ;)

Prvo sta inace upada u oci, jest da imas co2 sistem, a koristis filter sa aeratorom. To dvoje ne ide skupa nikako, jer mreskanje povrsine izbacuje co2 van. Probaj da imas skroz malo gibanje povrsine, da se povrsina krece al da je nista ne razbija. Za co2 nabavi drop checker, on ti kaze koliko imas co2...pisalo se o tome vec po forumu, pa pogledaj malo starije teme.

Takoder malo procitaj i o gnojenju biljnih akvarija, sa mikro i makroelementima, ovo sta ti je kolega rekao...imas sisteme gnojenja EI i pps,uhvatis se jednoga i bit ce bolje zacas. Ako di zapnes pitaj. :up:

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 18, 2010, 20:14:35 poslijepodne »
Izvinjavam se zbog upadanja u temu, ali moram da pitam nesto...
Prvo sta inace upada u oci, jest da imas co2 sistem, a koristis filter sa aeratorom. To dvoje ne ide skupa nikako, jer mreskanje povrsine izbacuje co2 van.
Kupio sam Hang on filter to znaci da ce mreskanje vode biti veliko posto on sa visine pusta prociscenu vodu, a planiram montirati i DIY CO2 pa me samo zanima sta bih mogao uraditi po tom pitanju i o kakvim je reflektorima rijec (ako moze slika ili nesto sl.) sto se tice rasvjete, posto sam mislio da su neonke dovoljne ???

Jedino sto bih mogao dodati na ovu temu (po dosadasnjem iscitavanju stiva u vezi akvaristike) jeste da bi bilo dobro da zatvoris krajeve akvarija gdje se vidi zemlja posto ce svjetlost brze izvuci hranljive sastojke iz nje. Slobodno me ispravite ako grijesim!

Veliki pozdrav!!!

Offline Asteriks

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Siječanj 18, 2010, 21:21:17 poslijepodne »
Citat ( Ip ) :  Prvo sta inace upada u oci, jest da imas co2 sistem, a koristis filter sa aeratorom. To dvoje ne ide skupa nikako, jer mreskanje povrsine izbacuje co2 van. Probaj da imas skroz malo gibanje povrsine, da se povrsina krece al da je nista ne razbija. Za co2 nabavi drop checker, on ti kaze koliko imas co2..[/i][/i][/quote]

Hvala na savjetima. Imam drop checker , samo ne znam koliko je pouzdan .Evo i slike.

Što se tiče filtera sa aeratorom , da li to znači da  uopče ne trebam pumpu za zrak ? I da li je možda dovoljno da filter stavim dublje kako ne bi vukao zrak. Protok sam stavio na minimum.
Hvala svima još jednom!
« Zadnja izmjena: Siječanj 18, 2010, 21:32:06 poslijepodne od Asteriks »

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #10 u: Siječanj 18, 2010, 22:33:22 poslijepodne »
za DC je važno ovo:

Kad mi počnemo sa uvođenjem CO2 u akvarij, akvarijska voda u tom trenutku sadrži više CO2 nego voda u drop checkeru. Kako se drop checker nalazi u akvariju, CO2 brzo prelazi iz akvarijske vode u zračni prostor u drop checkeru, te nakon toga  i u vodu (kh=4) sa ph reagensom. Ulaskom CO2  u vodu drop checkera, snižava se ph vrijednost te vode, a analogno tome ph reagens u njoj mijenja svoju boju. Ph reagens će prestat mijenjat boju kad se postigne ravnoteža između molekula CO2 koje napuštaju akvarij i onih koje ulaze u akvarij.

bold tekst je ono što mora biti u DC da bi ispravno pokazivao (sama konstrukcija nije toliko bitna, glavno da je voda u DC odvojena od vode u akvariju) i ako je sve dobro pripremljeno, to je najbolja stvar za mjerenje co2
kako se dobije voda 4kh ima tu negdje na forumu ... tražilica i udri :)

pumpa za zrak je skroz nepotrebna, biljke proizvode kisik, druga stvar je što neko obožava u akvariju imati model ferrarija i da mu iz auspuha izlaze mjehuriči :(

EDIT: i da, ne igraj se s svjetlom, za jako svjetlo treba puno iskustva, u suprotnom dolazi do problema o kojima ne želiš ni sanjati (kod mene je 55W na 45 litara i to sve blizu površine vode i dvije DIY boce za CO2)

vidio sam i da si protok stavio na minimum, ni to nije dobro, protok mora biti takav da voda kruži po cijelom akvariju, znači, biljke se moraju u cijelom akvu blago lelujati
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #11 u: Siječanj 19, 2010, 07:57:17 prijepodne »
Eto sve ti je kolega rekao...maknes aerator, pumpu i sta vec imas, te namjestis filter da imas skroz malo gibanje povrsine, da se povrsina krece al da je nista ne razbija. Nemoj mu smanjivat protok.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #12 u: Siječanj 19, 2010, 08:12:31 prijepodne »
Kupio sam Hang on filter to znaci da ce mreskanje vode biti veliko posto on sa visine pusta prociscenu vodu, a planiram montirati i DIY CO2 pa me samo zanima sta bih mogao uraditi po tom pitanju i o kakvim je reflektorima rijec (ako moze slika ili nesto sl.) sto se tice rasvjete, posto sam mislio da su neonke dovoljne ???

Odi u bilo koji bolji pet ducan...i pitaj tamo za reflektore pa ces vidjet na licu mjesta kako to izgleda. Samo zapamti koliko su ti lampe watta da znas koliko duge trebas reflektore. Ukratko oni kako im i ime kaze, reflektiraju rasprsenu svjetlost od neonki nazad u akvarij te tako pomazu da se bolje iskoristi svjetlost. Dobijes s njim plasticne drzace sa kojima ih namontiras na neonke. Za hang on ne znam, nemam iskustva sa tim filterima, koristim samo vanjske.

...posto ce svjetlost brze izvuci hranljive sastojke iz nje. Slobodno me ispravite ako grijesim!

Grijesis. Biljke su te koje uzimaju hranjive tvari iz podloge da bi mogle rast, a ne sama svjetlost. Jesi procitao vodič za početnike na naslovnoj? Ima tamo puno lipih stvari, i o reflektorima isto, i o rastu biljka i svasta nesto.  ;)
« Zadnja izmjena: Siječanj 19, 2010, 08:30:50 prijepodne od lp »

Offline Asteriks

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Siječanj 19, 2010, 17:11:57 poslijepodne »
Hvala svima ! Primam se posla.