Srpanj 20, 2025, 11:08:07 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: neonke bez repa  (Posjeta: 7691 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pero

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
neonke bez repa
« u: Siječanj 11, 2010, 18:07:55 poslijepodne »
U akvariju mi pliva 15 neonki (barem je plivalo)
danas sam došao kući i vidio da ni jedna, ali ni jedna nema rep u komadu, a neke ga nemaju uopće;
isto tako, čini mi se da 4 crne neonke koje su u akvariju od samog početka imaju neke fleke po sebi na perajama.
Voda je OK, barem po JBL testovima, sipam EC i Profito svaki dan za gnojenje, filter je EHEIM 2224 800l/h.
Od faune tu su:
3 male botie
3 skalara (2veća i jedan manji)
5 coryća
15 neonki
4 crne neonke
7 rhodostomusa

Akvarij je 170l
Slike su u prilogu, pa ako netko nešto zna, please help...

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Odg: neonke bez repa
« Odgovori #1 u: Siječanj 11, 2010, 18:37:44 poslijepodne »
ja bi rekao da ti ih netko gricka...

koje botie imas ?

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #2 u: Siječanj 11, 2010, 19:00:15 poslijepodne »
a da nisu ipak skalari
Virovitica - Brezovica

Offline pero

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 11, 2010, 20:14:06 poslijepodne »
ja bi rekao da ti ih netko gricka...

koje botie imas ?

botia modesta, ali su relativno male, cca 4 cm.

Za skalare, moguće je, ali nevjerojatno, jer su od malena sa neonkama i nikada im ništa nije bilo....

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #4 u: Siječanj 11, 2010, 20:34:37 poslijepodne »
Izgleda mi kao fin rot tj. truljenje peraja. Rubovi gdje su peraja ostecene su bijeli i zadebljali sto nije slucaj kod mehanickog ostecenja. To bi pak ipak sugeriralo da imas problema sa vodom.

Neznam koje testove imas (JBL koje? Trakice ili s reagensima?)

Prvo sto treba napraviti je promjeniti dio vode, to nemoze stetiti a moze pomoci ako je u pitanju losa (prljava, otrovna) voda.

Ove perajice nece same zarasti, trebalo bi ribe koje imaju ostecene peraje izvaditi van u karantenu i lijeciti ih laganim antiseptikom i/Ili solju. FFM je vrlo pozeljan dodatak!

Prvenstveno treba vodu dovesti u zdravo stanje, ako to znaci promjeniti 50 % vode onda to ucini...

Moguce je da je netko ranije cak gricnuo neonke ali mislim da bi takav napad vidio...
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Siječanj 12, 2010, 10:37:20 prijepodne »
Perice, ovako izgledaju peraje neonkicama kada se u akvarij sipa voda direktno iz pipe i kada se pretjera sa EC. Naime, u prvom slučaju beraje "izgore" od klora a u drugom slučaju od ugljične kiseline.

U svakom slučaju trebao si napisati više informacija (ispuniti upitnik ispod moga posta) pa bi mogli konkretnije reći o čemu se radi iako je potpuno jasno da ne valja kvaliteta vode ili su ribe tek nedavno ubačene u akvarij.

Postoji velika mogučnost da se na očtečena peraja nakalemi bakterijska ili gljivična bolest tako da moraš poduzeti žurne korake u poboljšanju kvalitete vode i pratiti situaciju.

Ako se peraje nastave raspadati sa crvenkastim rubom oko ostatka peraja sumnjamo na bakterijsko raspadanje peraja (Fin Rot), ako se na ustima pojavi bijela prašina i bijele pjege po tijelu možemo sumnjati na bakterijsku upalu (Columnaris), ako bude prekinuta neonska linija (mislim da se na nekoliko već vidi početak), možemo sumnjati na neonsku bolest.

Prvo moraš popraviti kvalitetu vode (promjena oko 45 do 50% vode sa vodom u koju je dodan Aquasafe i dobro promučkati te ostaviti da stoji oko 1 sat)
U akvarij nakon promjene dodati duplu dozu Easy Life-a FFM te pratiti situaciju.

Dakle, ako je uzrok raspadanja peraja kvaliteta vode, isto bi se trebalo zaustaviti nakon promjene vode i dodavanja FFM-a, ako je uzrok bolest slijedeći dan nakon dodavanja FFM-a treba početi sa liječenjem ovisno o tome koji se točno simptomi budu iskristalizirali.

Ja ne predlažem stavljanje riba u karantenu jer ako se radi o bakterijskoj ili parazitskoj bolesti zaražen je cijeli akvarij i treba se liječiti cijeli akvarij ali i dalje mislim da je uzrok loša voda i da će se nakon promjene i tretiranja duplom dozom FFM-a stanje popraviti, naravno, moraš računati i na koje uginuće pa broji ribe..., pozdrav i javljaj promjene.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #6 u: Siječanj 12, 2010, 11:37:02 prijepodne »
Perice, ovako izgledaju peraje neonkicama kada se u akvarij sipa voda direktno iz pipe i kada se pretjera sa EC. Naime, u prvom slučaju beraje "izgore" od klora a u drugom slučaju od ugljične kiseline.
sorry ali nebi se slozio, osobno sam vise od pola godine drzao neonke, voda je isla direktno iz pipe sa dodatkom FFM-a bez ikakvih duplih doza, sta se EC-a tice isto sam ga dodavao i u duplim dozama (radi algi) pa nisam imao nikakvih problema.

Prvo moraš popraviti kvalitetu vode (promjena oko 45 do 50% vode sa vodom u koju je dodan Aquasafe i dobro promučkati te ostaviti da stoji oko 1 sat)
U akvarij nakon promjene dodati duplu dozu Easy Life-a FFM te pratiti situaciju.
zasto dodavati Aquasafe ako se vec koristi FFM? po meni totalno nepotrebno ubacivati dodatne "kemikalije".

ja jos uvijek stojim iza toga da je mehanicko ostecenje.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Siječanj 12, 2010, 11:59:23 prijepodne »
Citat:
sorry ali nebi se slozio, osobno sam vise od pola godine drzao neonke, voda je isla direktno iz pipe sa dodatkom FFM-a bez ikakvih duplih doza, sta se EC-a tice isto sam ga dodavao i u duplim dozama (radi algi) pa nisam imao nikakvih problema.
Možda nisi shvatio ali ja sam napisao slijedeće "Perice, ovako izgledaju peraje neonkicama kada se u akvarij sipa voda direktno iz pipe", dakle, kada se u vodu ne dodaje ni Aquasafe niti FFM.

Drugo što sam napisao je: "kada se pretjera sa EC", dakle, i dupla doza je ok ali više od duple doze je pretjerivanje. Ja znam da Perica sigurno nije pretjerao jer je iskusni akvarista a ovo sam napisao zbog kolega koji tek ulaze u svijet akvaristike.

Citat:
zasto dodavati Aquasafe ako se vec koristi FFM? po meni totalno nepotrebno ubacivati dodatne "kemikalije".

U pravu si glede Aquasafe-a to sam više napisao zato što ja pripremam vodu sa Aquasafe-om jer u zagrebačkoj vodi klor je vezan sa nekim spojevima amonijaka tako da na takav način isti onemogučavaju brzo isparavanje klora... Sukladno navedenom, Aquasafe bi pomogao u neutralizaciji klora ako bi se usipao u vodu i ostavio da odstoji 24 sata. U akvarij nakon promjene vode sipam FFM da neutralizira spojeve amonijaka iz vodovodne vode te neutralizira ostale otpadne produkte i štetne tvari u samom akvariju.

Citat:
ja jos uvijek stojim iza toga da je mehanicko ostecenje.

Ovdje se ne slažem s tobom jer nema logike da neonke stoje na mjestu i dopuste da baš cijelom jatu botie ili skalari grickaju peraje...

Više ćemo informacija imati kada Perica ispuni upitnik o bolestima riba.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #8 u: Siječanj 12, 2010, 12:29:00 poslijepodne »
ma pusti ti sad nove clanove koji tek ulaze u svijet akvaristike, tako i tako koliko pratim forum novi clanovi otvaraju nove teme sa pitanjima koja su prozvakana vise puta...

shvatio sam dobro sta si napisao, zato sam i reagirao...

obzirom da uvijek i stalno preporucas dodavanje FFM-a zacudilo me to kako sad odjednom preporucas AquaSafe. inace, pulska voda je tvrdja nego zagrebacka, vidim po svojim AQ u usporedbi sa zagrebackim ili rijeckim... jos uvijek stojim da ako se dodaje FFM nije potreban AquaSafe jer snatram da je FFM definitvno bolji proizvod.

to sta nama neke pute nema logike ne znaci da nije moguce, imam jato corydorasa kojima su peraje izgrizene a slucajno su u tom AQ i botie, iz mog iskustva su cory-i puno brzi od neonki. taj AQ nije nikad tretiran sa nikakvim lijekom pa nisam imao nikakvu sekundarnu infekciju...

Offline pero

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 12, 2010, 12:34:43 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža, - 80*45*40/170l
-   temperatura,- temperatura je konstantna oko 25C
-   parametri vode (ako se znaju), - po JBL testerima, nitrati 20ppm, nitriti 0ppm
-   vrijeme od pokretanja akvarija,- 3 mjeseca
-   kad su useljene prve ribice, - skalari isti dan, ali filter se ciklirao 5 mjeseci u starom AQ
-   period i količina mijenjanja vode- tjedno 10-tak posto, (mada je nisam promjenio zadnjih 14 dana)

FILTER:
-   tip i marka filtera - Eheim Proffesional 2224 780l/h, JBL protočna pumpa 650l/h za cirkulaciju
-   način i periodi čišćenja - 1 svakih 6 mjeseci
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen) - EHEIM filter materijal za njega original, znači 2 spužve i 2 posude keramike

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje - 3 panja
-   grijač - Jewel 100W
-   pumpa za zrak - nema
-   CO2 sustav – kakav - CO2 generator Wawe Electrico 260
-   kemija? - Svaki dan 3ml EC, i 4ml profito

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka napisao sam gore
-   starost ribica - sve su ispod godine dana
-   ima li potencijalnih „terorista“pojma nemam
-   hranjenje – koliko i štojednom dnevno Sera Vipan/ SAK Spirulina/ JBL Granule / Nutrafin Color (znači svaki dan nešto drugo)

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) - ništa
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - ništa

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima...neonke i dalje jedu i plivaju, ali na slici se vide oštećenja
-   kad su se simptomi prvi puta uočilimoram priznati da jučer
-   pokušaj liječenja, čimeza sada ništa
-   koliko je ribica bolesno, uginuća?od kada imam akvarij, moram priznati da mi je uginulo 7-8 ribica od totalno nepoznatih uzroka, mada mi se to nije nikada prije dešavalo
-   stanje ostalih stanovnika - koliko sam jučer pregledao, ostali su OK

Moram priznati da se prvi puta srećem s nečim takvim, pa mi stvarno nije jasno što da radim

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Siječanj 12, 2010, 12:53:59 poslijepodne »
Prema podacima koje si napisao mogu pretpostaviti da radi ili o naglom padu ph (nisi napisao koliki je ph, Gh i KH) ili o bakterijskom raspadanju peraja, ali mi nije jasan uzrok (najčešće je loša kvaliteta vode...).

Uglavnom, nečeš pogriješiti ako napraviš izmjenu vode, operi filter materijal (možda je zbog nečega smanjen protok) i dodaj duplu dozu FFM-a te slijedeći dan vitamine.

Prati stanje i ako se iskristalizira nešto od konkretnih simptoma bolesti, javi promjene.

Offline pero

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 12, 2010, 12:55:53 poslijepodne »
Prema podacima koje si napisao mogu pretpostaviti da radi ili o naglom padu ph (nisi napisao koliki je ph, Gh i KH) ili o bakterijskom raspadanju peraja, ali mi nije jasan uzrok (najčešće je loša kvaliteta vode...).

Uglavnom, nečeš pogriješiti ako napraviš izmjenu vode, operi filter materijal (možda je zbog nečega smanjen protok) i dodaj duplu dozu FFM-a te slijedeći dan vitamine.

Prati stanje i ako se iskristalizira nešto od konkretnih simptoma bolesti, javi promjene.

thnx na pomoći, danas popodne bacam se na posao.
Javljam svaku promjenu

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Siječanj 12, 2010, 13:02:31 poslijepodne »
Jako me zanima ph, gh i kh, pa javi kasnije koliki su te da li postoji mogučnost da ovaj CO2 uređaj može otopiti u određenim okolnostima malo više CO2 nego inaće.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #13 u: Siječanj 12, 2010, 14:29:10 poslijepodne »
Citat:
Ako se peraje nastave raspadati sa crvenkastim rubom oko ostatka peraja sumnjamo na bakterijsko raspadanje peraja (Fin Rot), ako se na ustima pojavi bijela prašina i bijele pjege po tijelu možemo sumnjati na bakterijsku upalu (Columnaris), ako bude prekinuta neonska linija (mislim da se na nekoliko već vidi početak), možemo sumnjati na neonsku bolest.

Samo da ovo komentiram - prema mom iskustvu najrijedje su peraje bile crvene kod raspadanja! U par slucajeva koje sam imala sa raspadanjem (i to su bile uzasno rezistentne bakterije u pitanju, vjerojatno se bolest vukla jos iz uzgajalista gdje cesto filaju ribe antibioticima), samo jednom je rub bio crven, sve ostalo je uvijek ili crno, ili bijelo. Tako da nebih iskljucila fin rot samo zato jer nije crvene boje.

S druge strane fin rot ne znaci automatski antibiotike, kada je raspadanje pocelo nekim podrazajem (grizenje ili nagrizanje zbog vode), da se brzo zaustaviti i samo solju ili blagim antiseptikom, antibiotik bi trebao uvijek biti zadnji pokusaj ako drugo ne upali.
...Pula...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Siječanj 12, 2010, 14:52:32 poslijepodne »
Gwyneeth slažem se sa tobom, zato neka i krene sa izmjenom, odnosno, poboljšanjem kvalitete vode, jer i ako se radi o upali ovo je sam početak upale a ribe su još u dobroj kondiciji tako da će im FFM, vitamini i čista voda pomoći da se same svojim imuniterom oporave i odupru bolesti.

Ako je već nastupila bakterijska bolest, a ne smijemo isključiti ni parazite (neonska bolest), ovisno o reakcijama riba na izmjenu vode, FFM i vitamine moči ćemo Perici preporučiti da li da ribe lijeći sa sa blažim sredstvom (antiseptik - Bactopur i dr.) ili odmah krenuti sa Bactopur Directom ili drugim lijekom.

Znaš i sama da sam ja veliki protivnik ubacivanja antibiotika u akvarij bez konkretnih dokaza da se radi o bakterijskoj upali koja je inficirala više riba...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #15 u: Siječanj 12, 2010, 15:00:54 poslijepodne »
Gwyneeth slažem se sa tobom, zato neka i krene sa izmjenom, odnosno, poboljšanjem kvalitete vode, jer i ako se radi o upali ovo je sam početak upale a ribe su još u dobroj kondiciji tako da će im FFM, vitamini i čista voda pomoći da se same svojim imuniterom oporave i odupru bolesti.

Ako je već nastupila bakterijska bolest, a ne smijemo isključiti ni parazite (neonska bolest), ovisno o reakcijama riba na izmjenu vode, FFM i vitamine moči ćemo Perici preporučiti da li da ribe lijeći sa sa blažim sredstvom (antiseptik - Bactopur i dr.) ili odmah krenuti sa Bactopur Directom ili drugim lijekom.

Znaš i sama da sam ja veliki protivnik ubacivanja antibiotika u akvarij bez konkretnih dokaza da se radi o bakterijskoj upali koja je inficirala više riba...

E slazemo se  :up: E da, samo da (opet :D ) dodam da bi po mom misljenju bilo dobro lijeciti u karanteni samo bolesne ribe a ostatak akvarija lijeciti izmjenama vode. :) Nadam se da nije nista ozbiljnije (kao sto je kolega rekao - neki parazit), jer ako je samo losa voda/lagana upalica, to se lako sredi, ovo ostalo... i ne tako lako.
...Pula...

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #16 u: Siječanj 12, 2010, 16:42:59 poslijepodne »
pitanje za 985plavi i Gwyneeth: koliko je vremenski potrebno da peraja/e istruli/e takorec do korijena ?

pitanje za pericu: u koliko vremena su "istrulile" peraje na tvojim neonkama?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #17 u: Siječanj 12, 2010, 17:33:35 poslijepodne »
M. prilicno brzo, ali jako rijetko truljenje ide samo za sebe, najcesce je popraceno nagrizanjem amonijaka ili nitrita u vodi. ILI druge ribe, ali ako je voda zdrava, i kad je rana u pitanju nema potrebe da se upali.

Uglavnom se vide neki predznaci prije (otvrdnu peraje prije, postanu samo lagano nagrizene (kao rebraste) na krajevima, pa tek onda krenu dosta naglo truliti kada se upala vec rasplamsa. Probem je sto kod vrlo malih riba (kao neonke), to se tesko vidi ako im ne buljimo u peraje 24 sata na dan.
...Pula...

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #18 u: Siječanj 12, 2010, 18:55:32 poslijepodne »
sve je to meni jasno Gw. samo me interesira to "prilicno brzo" npr. dan, dva, tri, 12 sati, itd. ili to mora biti neki duzi period da peraje toliko "istrule" kao kod perice?

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #19 u: Siječanj 12, 2010, 19:08:26 poslijepodne »
ne bih se mijesala u lijecenje... nego, akvarij dimenzija 80*45*40 nikako nema 170l nego 144l, odnosno 120l ako oduzmemo podlogu idekoraciju.. ;) dakle, treba paziti kod dodavanja lijeka/EC-a i ne racunati da ima 170l, nego 50l manje...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #20 u: Siječanj 12, 2010, 19:21:00 poslijepodne »
sve je to meni jasno Gw. samo me interesira to "prilicno brzo" npr. dan, dva, tri, 12 sati, itd. ili to mora biti neki duzi period da peraje toliko "istrule" kao kod perice?

Meni se jednom desilo preko noci, ali to sam ja bila kriva (nisam promjenila vodu na vrijeme).
...Pula...

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #21 u: Siječanj 12, 2010, 19:34:19 poslijepodne »
ok, obzirom da imas bete koje imaju meke/osjetljivije peraje ali neonke nemaju bas toliko osjetljive peraje da se bas u takvoj mjeri moze desiti preko noci i bas na svim/vecini neonki...

spominjes jedan slucaj, ali me interesira dali se opcenito fin rot razvija u tako kratkom roku ili mu treba ipak duze vrijeme?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #22 u: Siječanj 12, 2010, 20:00:04 poslijepodne »
Ima smisla sto pricas. Ja nemogu reci za neonke jer nemam iskustva sa njima. Imala sam ih samo jednom daaaavno (u pocecima moje akvaristike, prije nekih 8 god) i onda nisam imala nikakvih problema sa njima... bar ne u smislu bolesti. Ili su bile zive i zdrave ili bi jednostavno nestale a ja nisam znala zasto :D (stosta onda nisam znala)

Opcenito - ne, fin rot se ne razvija bez najave preko noci u smislu da pojede odmah cijeli rep. U teoriji moze jer ima agresivnih bakterija (a bolest moze dugo tinjati pa se razbuktati preko noci) ali u pravilu uvijek se vide neke naznake prije nego se desi nesto ovako.

Ja sam pretpostavila da ima veze sa ili spaljenim perajam (dal od otrova ili nekih kemikalija...) ili fin rotom - zbog bijelih zadebljanja kojih nebi bilo da je peraje jednostavno odgrizena. Ne tvrdim da JE fin rot. Ne tvrdim nista u biti, siguran moze biti samo onaj tko je pogledao pod mikroskopom.
...Pula...

Offline pero

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Siječanj 13, 2010, 00:38:42 prijepodne »
ne bih se mijesala u lijecenje... nego, akvarij dimenzija 80*45*40 nikako nema 170l nego 144l, odnosno 120l ako oduzmemo podlogu idekoraciju.. ;) dakle, treba paziti kod dodavanja lijeka/EC-a i ne racunati da ima 170l, nego 50l manje...

Sorry, krivo sam napisao, akvarij je 90cm dugačak, što je 162l; sorry za to;

Što se vremena tiče, nije me bilo doma 2 dana i kada sam ih ozbiljnije zagledao, vidio sam da nemaju repa.
Znači, ta promjena desila se u 3 dana max.

Plavi me pitao za ostale parametre vode;

PH: 7,0
GH: 11
KH: 10
nitriti: 0
nitrati: 30

Zamjenio sam preko pola vode, dodao duplu dozu FFM-a, sad čekam da se aq. razbistri da vidim što sam napravio...

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #24 u: Siječanj 13, 2010, 09:01:29 prijepodne »
moram priznati da meni ovo izgleda kao izgrižena peraja...poprilično se dobro vidi na prvoj fotki ...očerupane peraje