Već par mjeseci mi se ribice čudno ponašaju - češu se o kamenja i biljke, povremeno su letargične, boje im blijede, same ribice tamne, ubrzano dišu, ponekad im repovi počnu trunuti, ... Svakih desetak dana jedan guppy ugiba - uglavnom mužjaci, uglavnom im se napuhne trbuh i repovi počnu trunuti pred kraj. Očito im je pao imunitet, pa ih napadnu bakterije. Proučavao sam sve simptome dosta dugo i čini mi se da imaju nekakve vanjske parazite, ne vide se - koliko god se ja trudio i svijetlio ih sa lampom, muče ih i zbog njih im pada imunitet, pa ugibaju od sekundarnih bakterijskih infekcija. Odlučio sam se za general tonic, budući pokriva i oodinum i bakterijske infekcije, a vidio sam i da ga ljudi hvale.
Akvarij Juwel 64 litre, puno biljaka, izmjena 25% vode tjedno. Akvarij ima ugrađenu rasvjetu, grijač i filter, sve funkcionira OK. Test (5u1) pokazuje sve normalne rezultate, samo je malo tvrđa voda (Zagreb). Akvarij je star 7 mjeseci, dakle cikliran je. Temperaturu sam nakon ljeta držao na 24, pa sam je zadnjih par tjedana (postepeno) digao na 29, jer to pomaže kod parazita. Međutim, uginula su 2 guppyja.
Ribe u trenutku stavljanja general tonica: 3 Cory-ja, 3 Otocinclusa, 2 black phantom tetre, 8 guppyja, 2 molly-ja, 1 švert. Većina guppyja je još mala, stara 1-3 mjeseca.
Subota - redovna izmjena vode 25%, ponedjeljak - extra izmjena vode 15% i stavljanje general tonica - piše 5ml na 20 l vode. Stavio sam 15ml. Tetre veselo plivaju, bar polovica guppyja izgleda OK, svi ostali OK. Utorak - otišao na posao, ujutro u žurbi - nisam ni pogledao akvarij. Dođem popodne s posla - u akvariju ništa ne pliva. Uginuli svi gupiji, osim jedne ženke, obje tetre, 2 otocinclusa, cory-ji leže na boku, ali još dišu, molyji se skivaju ispod biljaka, ... Katastrofa!
Brzo provjeravam parametre vode - sve OK, pumpa radi, u akvariju ništa drugo sumnjivo.
Brzo ubacujem aktivni ugljen u filter, vadim uginule ribe, ...
Nakon 1-2 sata molyji i švert proplivali, cory-ji legli natrag na trbuhe, preostali otocinclus se zalijepio na staklo, ...
Do slijedećeg dana se stanje normaliziralo, osim jednog cory-ja koji još uvijek ne izgleda najbolje.
Da li je tko imao kakvih sličnih iskustava sa Tetra General Tonicom? Piše sigurno za ribe, sigurno za biljke, nema nuspojava, držite se preporučenih doza, ... Baš i nije tako.

Za kraj - akvarij mi je izgledao totalno pust i tužan nakon svega, a večeras pogledam, molly-ca izbacila 20-ak molly-ća. Nevjerojatno mi je da ih ima i totalno svijetlih i sivih i šarenih i crnih. Oba roditelja su crna, a ženka je kod mene već 4 mjeseca i ovo joj je prvi okot.