Srpanj 27, 2025, 17:25:39 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Tetra General Tonic = 10 riba manje :(  (Posjeta: 9851 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zaras

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Tetra General Tonic = 10 riba manje :(
« u: Siječanj 08, 2010, 00:26:17 prijepodne »
Već par mjeseci mi se ribice čudno ponašaju - češu se o kamenja i biljke, povremeno su letargične, boje im blijede, same ribice tamne, ubrzano dišu, ponekad im repovi počnu trunuti, ... Svakih desetak dana jedan guppy ugiba - uglavnom mužjaci, uglavnom im se napuhne trbuh i repovi počnu trunuti pred kraj. Očito im je pao imunitet, pa ih napadnu bakterije. Proučavao sam sve simptome dosta dugo i čini mi se da imaju nekakve vanjske parazite, ne vide se - koliko god se ja trudio i svijetlio ih sa lampom, muče ih i zbog njih im pada imunitet, pa ugibaju od sekundarnih bakterijskih infekcija. Odlučio sam se za general tonic, budući pokriva i oodinum i bakterijske infekcije, a vidio sam i da ga ljudi hvale.
Akvarij Juwel 64 litre, puno biljaka, izmjena 25% vode tjedno. Akvarij ima ugrađenu rasvjetu, grijač i filter, sve funkcionira OK. Test (5u1) pokazuje sve normalne rezultate, samo je malo tvrđa voda (Zagreb). Akvarij je star 7 mjeseci, dakle cikliran je. Temperaturu sam nakon ljeta držao na 24, pa sam je zadnjih par tjedana (postepeno) digao na 29, jer to pomaže kod parazita. Međutim, uginula su 2 guppyja.
Ribe u trenutku stavljanja general tonica: 3 Cory-ja, 3 Otocinclusa, 2 black phantom tetre, 8 guppyja, 2 molly-ja, 1 švert. Većina guppyja je još mala, stara 1-3 mjeseca.

Subota - redovna izmjena vode 25%, ponedjeljak - extra izmjena vode 15% i stavljanje general tonica - piše 5ml na 20 l vode. Stavio sam 15ml. Tetre veselo plivaju, bar polovica guppyja izgleda OK, svi ostali OK. Utorak - otišao na posao, ujutro u žurbi - nisam ni pogledao akvarij. Dođem popodne s posla - u akvariju ništa ne pliva. Uginuli svi gupiji, osim jedne ženke, obje tetre, 2 otocinclusa, cory-ji leže na boku, ali još dišu, molyji se skivaju ispod biljaka, ... Katastrofa!
Brzo provjeravam parametre vode - sve OK, pumpa radi, u akvariju ništa drugo sumnjivo.
Brzo ubacujem aktivni ugljen u filter, vadim uginule ribe, ...
Nakon 1-2 sata molyji i švert proplivali, cory-ji legli natrag na trbuhe, preostali otocinclus se zalijepio na staklo, ...
Do slijedećeg dana se stanje normaliziralo, osim jednog cory-ja koji još uvijek ne izgleda najbolje.

Da li je tko imao kakvih sličnih iskustava sa Tetra General Tonicom? Piše sigurno za ribe, sigurno za biljke, nema nuspojava, držite se preporučenih doza, ... Baš i nije tako. :(

Za kraj - akvarij mi je izgledao totalno pust i tužan nakon svega, a večeras pogledam, molly-ca izbacila 20-ak molly-ća. Nevjerojatno mi je da ih ima i totalno svijetlih i sivih i šarenih i crnih. Oba roditelja su crna, a ženka je kod mene već 4 mjeseca i ovo joj je prvi okot.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Odg: Tetra General Tonic = 10 riba manje :(
« Odgovori #1 u: Siječanj 08, 2010, 00:45:00 prijepodne »
General Tonic moze biti dvosjekli mac. Ako sam za nesto sigurna to je da NIJE siguran za bilje. Ubio mi je sve mekolisno 2 puta.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Siječanj 09, 2010, 02:39:23 prijepodne »
A jesi li za vrijeme liječenja pojačao aeraciju kroz zračni kamen ?

Offline zaras

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Siječanj 10, 2010, 18:45:52 poslijepodne »
Nisam kroz zračni kamen, ali imam još jednu potopnu pumpu koju sam upogonio. Površina je bila valovita kao da je oluja u akvariju.
Zračna pumpa (neka jeftina kineska), koju imam je užasno bučna, pa je nisam koristio.
Misliš da je to ključno?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #4 u: Siječanj 10, 2010, 22:00:16 poslijepodne »
Bitno je da je nesto burkalo vodu. Mislim da je GT jako prejak u puno slucajeva...
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Siječanj 11, 2010, 09:30:42 prijepodne »
Postoji mogučnost da su ribice imale parazite i to osim vanjskih i unutarnje (crijevne)  te da im je tako slabio imunitet te su obolijevale od bakterijeke infekcije (kako si i sam zaključio), međutim, jako je bitna i kvaliteta vode. Naime, po ovome što si napisao (parametri OK, tjedne promjene vode, puno bilja...) ispada da sve radiš kako treba ali ribe ugibaju...

Spomenuo si da su ti ribe ugibale od trbušne vodenice a uzrok joj može biti da se riba prejede suhom hranom koja nabubri u probavnom traktu i začepi ga a onda nastradaju bubrezi i riba se napuhuje ali uzrok može biti i loša kvaliteta vode (povečana količina amonijaka i fosfata zbog pretjeranog hranjenja riba ili ako je neka riba uginula i nije na vrijeme izvađena iz akvarija (istrunula je )).

Mislim da su ti ribe uginule zbog toga jer ti je bila previsoka temperatura u akvariju za vrijeme liječenja riba General Tonicom, naime, to je visoko koncentriran lijek koji zbog svoje koncentracije izaziva ubrzano disanje ribe, odnosno, ribe trebaju više kisika. Također visoka temperatura izaziva ubrzan metabolizam, odnosno, također kod riba izaziva povećanu potrebu za kisikom.
Mislim da čak u uputstvu piše da treba pojačati aeraciju a tu se misli na zračnu pumpu sa zračnim kamenom.

S time što si prekinuo liječenje u biti nisi rješio bolesti a ubio si sve dobre bakterije u filteru pa sada moraš iči iz početka sa ubrzanim cikliranjem pa predlažem slijedeće:

Nakon izmjene vode i filtriranja kroz aktivni ugljen isti izvaditi iz filtera te u vodu ubaciti preparat sa dobrim bakterijama (AquaStart od Easy Life-a i duplu dozu Easy Life FFM-a), nakon tri dana ponovo promjena 25% vode i opet dupla doza FFM-a, sedmi dan promjena 20% i redovna doza FFM-a i redovna doza AquaStart te se vrati na stari ritam izmjena vode.

Ribe hraniti jednom dnevno po malo (toliko da pojedu hranu za par minuta) a jednom tjedno post. Prati situaciju i javljaj promjene u ponašanju riba te nemoj kupovati nove ribe barem još petnaestak dana dok se voda ne isciklira. Pozdrav i sretno.

Offline zaras

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Siječanj 14, 2010, 01:15:58 prijepodne »
985plavi, hvala na savjetima.
Situacija je slijedeća:
Mjerio sam ponovno parametre vode jučer, dakle 5 dana nakon general tonica - amonijak 0, NO2 0, NO3 ispod 25, ostalo je sve također OK. Dakle nije bilo pomora dobrih bakterija.

Ovo je interesantno: Molly ženka je, kao što sam već napisao, par dana nakon toga imala mlade. Budući sam bio u procesu pripremanja karantenskog akvarija (imam 15 L akvarij i jednu staru vodenu pumpu, te grijač), ja sam to upogonio, bez ikakvog cikliranja (nemam filter koji mogu upariti sa tom pumpom) i prebacio 7 malaca u taj akvarij. U glavnom akvariju mi je ostalo još njih 10ak. U malom akvariju usisavam svakodnevno dno (nema šljunka, niti bilo čega), te mijenjam dio vode.
Nakon 7 dana su malci u malom akvariju duplo veći od onih u glavnom!
Malcima u glavnom akvariju se vidi nešto drugo - bijeli konac, onima u malom akvariju ne, ...
Izgleda da su ipak paraziti, ali ne oni na koje sam sumnjao.

Eh, da je bar ranije bilo postova sa bijelim koncem, ... Nisam ni znao da to postoji. Na većini stranica pišu samo o itchu, oodinumu, bakterijama, ... To su valjda najčešće bolesti.
A skužio sam još na jesen da mi guppyji jako sporo rastu. Mladi guppyji nisu ni za 3-4 mjeseca narasli do veličine odraslih.

Pročitao sam one postove o Nematolu, pa sam ga i nabavio. Nisam ga još stavio u akvarij.
Trenutno u akvariju imam samo Mollyje i 3 Coryja. Akvarij i ribe definitivno treba liječiti s Nematolom, jer će se bilo kakve ribe koje stavim unutra ubuduće zaraziti s parazitima. Dakle, lijek mora ići unutra, pa makar nijedna riba ne preživila, ... Moram priznati da me je strah nakon ovoga sa General Tonicom. Pogotovo za Coryje, jer piše da je lijek za njih opasan.

Inače imam FFM i stavio sam ga u vodu nakon havarije. Prije dva dana sam stavio i bijeli luk. Ako im sve to nije diglo imunitet, ne znam što će. Pripremio sam vodu za izmjenu i zračnu pumpu sa 2 airstonea (pumpa ima 2 izlaza za zrak i predviđena je za 200L akvarije, ali zato užasno buči, što sam već ranije i napisao). Ovaj put sve ide unutra, a par dana ću izdržati buku (nadam se da će i žena i kćer  :up:).

Ima li još tko kakav savjet?
Da li liječiti i mali akvarij? U njemu mollyji rastu i ne vidi se bijeli konac ni jednom. Ali, ipak je prilikom njihove selidbe, osim njih ušlao i nešto vode iz velikog akvarija, a s njima vjerojatno i paraziti. Glavni akvarij ionako treba ponovno liječiti za 3 tjedna.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Siječanj 14, 2010, 10:06:56 prijepodne »
Zaista mi je drago kako si sve tako lijepo pripremio, dobro se educirao o svemu i sada je to druga priča, nema žurbe te polako i organizirano namjeravaš iči dalje, zaista sve pohvale.  :up: :klap:

Liječenje sa nematolom traje dva dana, dakle obavezno lijeći sve ribe jer sve koje su bile u večem akvariju imaju parazite. Karantenski akvarij operi i dezinficiraj pa poslije liječenja opet ribe možeš premjestiti u manji.

Zanima me još jedna stvar, naime, da li ribice imaju bijeli konac ili crve koji vire iz anusa. Gupy češće imaju parazitske crve koji izgledaju kao na fotkama u nastavku, pozdrav i sretno.

Offline zaras

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Siječanj 14, 2010, 13:03:40 poslijepodne »
Nisu parazitski crvi, nego definitivno bijela nit. Ovo na slikama nisam nikad vidio u svom akvariju.
Bijelu nit sam pokušao fotografirati, ali je problem što ribe ne žele pozirati, pa su sve slike neupotrebljive. Ako skratim vrijeme ekspozicije, slike su pretamne, a inače su razmazane.
Tko zna otkud mi bijela nit u akvariju - nabavio sam ribe iz 3 dućana i od susjeda tijekom više mjeseci. Ubuduće će ribe najprije u karantenski akvarij na par tjedana.

Offtopic:
Trebao bih nabaviti kutni (poslužio bi i ravni) adapter sa 1/2 '' crijeva na 3/4 '' da bih spojio eden106s pumpu na filter u karantenskom akvariju. Gdje to kupiti? Nema u Baumaxu, Bauhausu, Pet centru, Tukanu, AquaTerri, ...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Siječanj 14, 2010, 13:36:08 poslijepodne »
1. Nematode (crvi) najčešće se šire s ribe na ribu kada su još u plivajućem stadiju (larve).
2. Puževi su poznati prenosioci parazita jer mnogi nematode i protozoe borave u probavnom traktu puževa za vrijeme svog rasta i razvoja...
3. kupnjom novih biljaka i ubacivanjem u akvarij bez dezinfekcije
4. Rjeđe ali moguće i preko žive hrane

Evo jedna fotka koja zorno pokazuje kako se već odrasli crv može prenijeti putem biljaka

Offline zaras

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Siječanj 21, 2010, 16:14:28 poslijepodne »
Status:
Prije dva dana sam stavio nematol u akvarij - 1,5 ml na 63 litre akvarij. Upogonio sam zračnu pumpu sa 3 zračna kamena - akvarij se pjeni ko Slapovi Krke.
Večeras mjenjam 2/3 vode i stavljam aktivni ugljen. Koliko sam jutros vidio, švert još uvijek ima bijelu nit. Na ostalim ribama je nisam primijetio. Coryji i sve ostale ribe izgledaju OK, nema uginulih riba, niti izgleda da je bilo kojoj loše.
Mollyji koji su u posebnom akvariju rastu ko ludi, makar akvarij nema filter. Nemaju bijelu nit. Ovi koji su ostali u većem akvariju su duplo manji i mršaviji od njih.

Nadajmo se da je Nematol djelovao. Mislim da ću to znati tek za par tjedana, ako mali Mollyji počnu rasti i ako ne budu imali bijelu nit. Ionako akvarij treba opet liječiti za 3 tjedna (prema uputama).

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #11 u: Siječanj 21, 2010, 16:25:17 poslijepodne »
ova cijela situacija s bijelom niti mi je već pomalo blesava. hrpa ljudi u zadnjih mjesec- dva da to dobije... i to ne skroz različitim vrstama.  -? :down:   ???

Offline Dodode

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Mikraš!
« Odgovori #12 u: Siječanj 21, 2010, 23:36:09 poslijepodne »
Pa i meni se čini čudno jer kad sam išao pitati u pet centar i ostale shopove za nematol i crijevne parazite kod riba - svi su me zbunjeno gledali. Tek sam na ovom forumu vidio o čemu je točno riječ (thx plavi).  Izgleda da dosad nije bilo toliko problema s nematodama jer bi čak i u pet centru skužili da im treba neki lijek za to. Ja za 4 dana stavljam drugu kuru nematola u aq iako sam danas primjetio da 2 ribe ponovno imaju bijelu nit (1 platy i 1 molly).
live long and prosper

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Siječanj 22, 2010, 09:39:24 prijepodne »
Već sam prije napomenuo, a vidim da moram ponovo, naime, kako bi liječenje bilo uspješno obavezno morate: prije upotrebe lijeka napraviti promjenu vode oko 35% te u tvrdim vodama pojačati dozu lijeka za 1 ml/100l. Još nešto bitno, nakon pravilno provedenog liječenja treba proči još nekoliko dana da se crijevni trakt pročisti pa je dobro ribe jedan dan hraniti sa kuhanim graškom jer on blagotvorno utjeće na probavni trakt i izaziva brže pražnjenje ostataka fecesa i parazita. Naravno, nemojte zaboraviti duple doze FFM-a i dodavanje vitamina u fazi oporavka riba. Sretno.

Offline Fuji

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 22, 2010, 16:14:39 poslijepodne »
Jel ti ovako izgleda bijela nit?????

Offline zaras

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Siječanj 22, 2010, 17:34:51 poslijepodne »
Kako si ga dobro uslikao! Ja nažalost imam samo idiota (fotoaparat), pa ovakve slike ne mogu dobiti.
U načelu da, makar je kod mojih riba to izgledalo više kao tanka bijela dlaka. Ovo mi izgleda malo deblje.
Budući da doma imamo i perzijsku mačku, u početku sam mislio da su ribe progutale mačju dlaku, ...

Offline Fuji

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 22, 2010, 17:44:33 poslijepodne »
Ovo ti je crop fotografije od 100%,ali u načelu znači da je to to što se tiče bolesti.
Meni nematol nije pomogao,ali sam sa Medazolom to uspio rješiti

http://www.belupo.hr/Default.aspx?sid=451

Potrošio sam pet kutija tableta po 400mg
Tablete se izdaju na recept ali kad sam objasnio u apoteci za što mi treba žena mi je prodala(22 kn kutija)
Bio sam i u "belugo" trgovini,a tamo mi je vlasnik iz neke knjige o ribama čak pročitao da se u lječenju tih parazita također koristi i neki ljek koji se daje psima i mačkama jednom do dva puta godišnje
protiv trakavica.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Siječanj 23, 2010, 02:05:39 prijepodne »
Bravo, znači uspio si izliječiti sa metronidazolom  :P :klap: :klap:

Offline Fuji

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 23, 2010, 09:04:02 prijepodne »
Bravo, znači uspio si izliječiti sa metronidazolom  :P :klap: :klap:

Jesam čovik moj,ali da nije bilo tebe,mislim da bih sad imao prazan akvarij.
Hvala ti do neba i dalje :)

Offline zaras

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Veljača 08, 2010, 15:32:03 poslijepodne »
Nakon par tjedana je situacija slijedeća u akvariju. Nematol, dok je bio unutra, im izgleda nije kratkoročno štetio, ali nije ni parazitima. :( Možda je trebala biti jača doza, makar sam nekako oprezan s tim. Desetak dana poslije su sve velike ribe bile skrivene i stisnute nedgje na dnu, a nekoliko malih molllyja je izgledalo više mrtvo nego živo. Mužjaku mollyju su se pojavile i nekakve bijele nakupine iza prednjih peraja.
Dakle, morao sam nešto poduzeti dalje na liječenju. Osim General Tonica, doma sam imao i JBL Furanol, pa sam ga stavio unutra na 5 dana. Nakon 2 dana su mužjaku mollyju nestale bijele nakupine, a sve ostale ribe su živnule. Nakon 5 dana molly mužjak ugiba, ali su sve ostale ribe OK i to sve do sad. Mali mollyji su nakon toga počeli konačno rasti, do tada su bili puno manji od onih u karantenskom akvariju. U karantenski akvarij sam smjestio 7 mollyja čim su se rodili. Mollyji u kar. akv. su do tad bili puno veći od onih u glavnom akvariju.
Hmmmm, samo što su te živorotke ''gore od zečeva'', mollyca je jučer opet imala mlade. Broj riba raste eksponencijalno i morat ću ih poklanjati. Samo ih prije moram izliječiti.

Što dalje? Sutra je tri tjedna od stavljanja nematola u akvarij.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #20 u: Veljača 08, 2010, 15:54:13 poslijepodne »
Zaras, ja bih svakako proveo drugu turu liječenja sa Nematolom.

Što se tiće česte pojave raznih bakterijskih oboljenja u tvom akvariju uzrok sigurno leži u kvaliteti akvarijske vode. Ribe hrani samo jednom dnevno (navečer) po malo, odnosno, toliko da hranu pojedu za par minuta a jednom tjedno obavezno post, uz navedeno akvarij treba biti zasađen sa puno bilja.