Srpanj 19, 2025, 23:24:06 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Nekakva plijesan Pomoć Hitno  (Posjeta: 4916 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kikoporto

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
Nekakva plijesan Pomoć Hitno
« u: Prosinac 28, 2009, 16:22:31 poslijepodne »
danas kada mi se upalilo svjetlo vidio sam ove bjele flekice po carleusu imam osječaj da je nekakva plijesan dva elongatusa imaju na leđima između peraje i leđa a jedan greskahei oko usta netnam sa čime da to liječim uzo sam Sera Mycopur netnam dali je on dobar za to  u upustvu piše da je za protiv plijesni i nametnika na koži, neznam jel šteti bakterijama u filteru
Virovitica - Brezovica

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
Odg: Nekakva plijesan Pomoć Hitno
« Odgovori #1 u: Prosinac 28, 2009, 17:10:52 poslijepodne »
dali voda od toga lijeka mijenja boju i dali da ih hranim te  dane ili da poste, i daj mi još recite dali da svijetlo gori ili da budu u mraku
Virovitica - Brezovica

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #2 u: Prosinac 28, 2009, 17:49:22 poslijepodne »
mislim da je za te gljivice bactopur, od sere. al, javit će se plavi. on zna bolje. mijenja boju u zelenu, al se izbistri drugi dan. na lijeku piše kak se upotrebljava. sve normalno u akvariju, svjetlo i ostalo.

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
« Odgovori #3 u: Prosinac 28, 2009, 23:50:42 poslijepodne »
no dali zna tko šta da radim
Virovitica - Brezovica

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #4 u: Prosinac 29, 2009, 00:39:15 prijepodne »
ja bi rekao da se tu radi o bakterijskoj infekciji ali za biti siguran bilo bi dobro ako bi mogao koju bolju sliku ulovit...

osobno bi prije koristio FMC od dajana pet-a ili tetra general tonic nego sera bactopur...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Prosinac 29, 2009, 07:44:14 prijepodne »
moje je iskustvo s bactopurom jako dobro, ali bih izdvojila bolesne ribice u karantenu, te, ako i drugi dan nakon davanja lijeka bude te plijesni, uz bactopur primijeni i mykopur - naime, serini lijekovi se mogu zajedno davati...
ova plijesan mi se čini kao sekundarna infekcija bakterijskoj, dakle, mislim da bi oba lijeka trebalo davati zajedno...
no, još nešto - ako je došlo do ovog oboljenja, onda ti nešto debelo ne štima u vodi, dakle, odmah i pod hitno izmijeni 30 % vode, i provjeri nemaš li negdje uginulu ribicu, ili ti je filter pun drekeca ili nešto....ovo ukazuje naime na povećanje dušičnih spojeva  -?

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
« Odgovori #6 u: Prosinac 29, 2009, 09:24:58 prijepodne »
jučer sam stavio mycopur u aq jer karantenski nemam a vidio sam lagane znakove na još par riba vjerojatno da su ih večina zaražene ali se nevidi, i što mi je jako čudno nisam ništa novo stavljo u aq kada se odjednom to desilo vodu sam mjenjo prije dva dana nego što sam primjetio znakove bolesti jučer sam promjenio  30 posto i stavio mycopur ( jer u njegovom opisu sam baš pročito znakove bolesti na svojim ribicama dok na baktopuru se ništa ne podudara sa mojim stanarima )
dali da mješam mycopur i baktopur ????
provjerit ču filter (fluval305) ali aq nije još ni u pogonu mjesec dana odnosno biti če 2.1.2010 u aq su bila dva carleusa nekih dva tjedna i onda sam naselio 30 tak ribica od nekih 2- 4 cm pa je to možda bio udar na filter možda je bilo malo još bakterija da to sve prerade, jučer sam mjerio vodu bio je povišen i No2 i No3 i voda je imala malo čudan miris kada sam promjenio 30 posto mjerio sam opet bila je slika malo bolja neznam kada da im opet promjenim ili da ništa ne diram ova tri dana dok ih budem liječio
Virovitica - Brezovica

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Prosinac 29, 2009, 10:01:49 prijepodne »
Kikoporto, opet problemi?

Na fotografijama se ne vidi najbolje izgled bolesti ali po tome što se bolest javlja i oko ustiju najvjerojatnije se radi o bolesti "Columnaris". To je bakterijska bolest izazvana gram negativnim bakterijama koja izgledom podsjeća na plijesanj (gljivice). Naravno, uzrok je voda loše kvalitete u kojoj je povišena koncentracija amonijaka i njegovih nusprodukata.

S obzirom da se radi o gram negativnim bakterijama bilo bi najbolje tretirati eritromicinom ali trebao bi pomoći i bactopur direct. Mycopur koji si ubacio u akvarij, a ukoliko se radi o columnarisu neće pomoći, stoga, napravi još jednu promjenu vode od cca 50% i ubaci bactopur direct u propisanoj dozi + još 1 ml na svakih 100l (jer imaš tvrdu vodu u akvariju).

Nakon provedenog liječenja opet zamijeni do 80% vode a u filter stavi aktivni ugljen 1 dan (da pročisti vodu) kada slijedeći dan izvadiš ugljen u vodu sipaj "AquaStart" (proizvod easy lif-a s dobrim bakterijama) i duplu dozu easy life FFM.

Kada ti se bude dobro isciklirao akvarij i uz redovite promjene vode neće više biti ovakvih problema, pozdrav i sretno.

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
« Odgovori #8 u: Prosinac 29, 2009, 10:12:54 prijepodne »
kod mene nema ovog Aqva Starta dali može iči nitrivec, vodu sam mjenjo svakih 7 dana po 30 posto
dali da mi svjetlo bude upaljeno ili da ga ugasim, šta da radim sa hranjenjem ribai dali da stavljam kakve vitamine
Virovitica - Brezovica

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Prosinac 29, 2009, 10:17:43 prijepodne »
kod mene nema ovog Aqva Starta dali može iči nitrivec, vodu sam mjenjo svakih 7 dana po 30 posto
dali da mi svjetlo bude upaljeno ili da ga ugasim, šta da radim sa hranjenjem ribai dali da stavljam kakve vitamine

Može i nitravec ali svakako bih ti preporučio Aqua start jer su u pitanju žive bakterije koje odmah počinju sa radom i sa ovom suspenzijom je moguće zaciklirati akvarij za tjedan dana.

Napravi kako sam ti preporučio sa liječenjem, svjetlo može biti upaljeno, ribe hrani normalno (dovoljno 1 puta dnevno) a možeš tijekom liječenja na hranu nakapati vitamine. U vodu također možeš dodati malo soli i koji češer češnjaka. Liječenje provodi prema uputstvu.

Na PP ću ti poslati kako da nabaviš Aqua start i ostale proizvode od easy lif-a.

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
« Odgovori #10 u: Prosinac 29, 2009, 10:23:50 prijepodne »
a čekaj zašto bi opet moro ciklirati aq ako je več u pogonu mjesec dana dali ti lijekovi ubijaju bakterije
Virovitica - Brezovica

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Prosinac 29, 2009, 10:24:37 prijepodne »
a čekaj zašto bi opet moro ciklirati aq ako je več u pogonu mjesec dana dali ti lijekovi ubijaju bakterije

Da

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #12 u: Prosinac 29, 2009, 11:05:38 prijepodne »

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
« Odgovori #13 u: Prosinac 29, 2009, 13:49:20 poslijepodne »
dali bi bilo dobro da stavim pola doze mycopura i pola doze baktopura
Virovitica - Brezovica

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #14 u: Prosinac 29, 2009, 13:53:22 poslijepodne »
dali bi bilo dobro da stavim pola doze mycopura i pola doze baktopura
radi točno po uputama - mislim da u mycopuru imaš uputu kako se dozira u kombinaciji s bactopurom!

ali, čuj, daj prilikom ovog liječenja sredi i vodu....imaš stalne probleme, očito da ti voda u akvariju ne valja!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Prosinac 29, 2009, 14:11:03 poslijepodne »
radi točno po uputama - mislim da u mycopuru imaš uputu kako se dozira u kombinaciji s bactopurom!
ali, čuj, daj prilikom ovog liječenja sredi i vodu....imaš stalne probleme, očito da ti voda u akvariju ne valja!

Slažem se sa kolegicom.

Kod liječenja ne smiješ kombinirati onako kako ti misliš. Ako si odlučio Mycopur zadržati u vodi radi prema uputstvu.

Uvijek mora ići puna doza lijeka i liječiti onoliko dana koliko piše u uputstvu (osim moga savjeta zbog tvrde vode da pojačaš dozu za 1ml na 100l).

Ja osobno ne znam da se mogu kombinirati dva serrina lijeka ali ako kolegica kaže da može onda OK.

Ja nikada nisam kombinirao već sam uvijek proveo liječenje sa jednim lijekom, promijenio vodu i onda zapoćeo liječenje sa drugim lijekom.  Znam da kada nismo sigurni o kojoj se bolesti radi da propisujemo lijek "General Tonic" koji je zapravo mix antibiotika i antimikotika...

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
« Odgovori #16 u: Prosinac 29, 2009, 14:53:34 poslijepodne »
pa ako sam dobro pročito trebo bi staviti pola doze mycopura a baktopur prema uputi, samo je problem što sam ja stavio punu dozu mycopura, jučer sam promjenio 30 posto vode da i danas šta promjenim
šta mi preporučate kako da sada liječim, htjeo bi pomješati lijekove ali neznam kada sam stavio juče punu dozu mycopura
Virovitica - Brezovica

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Prosinac 29, 2009, 15:05:39 poslijepodne »
Nisi me shvatio, ako si odlučio pomiješati lijekove onda liječiš punom dozom Mycopura i punom dozom Bactopura Direct.

Ja sam predložio da prestaneš liječenje sa Mycopurom i započneš sa Bactopur Directom (čitaj prijašnji post).

Ako budeš liječio sa dva lijeka moraš jako uključiti aeraciju i pratiti stanje riba jer ako se počnu dizati ka površini brzo moraš promjeniti 10% vode

Još jedan savjet moraš kupiti Bactopur Direct a ne samo Bactopur jer je ovaj drugi samo antiseptik a prvi je antibiotik.

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
« Odgovori #18 u: Prosinac 29, 2009, 16:06:44 poslijepodne »
evo sada sam promjenio 30 posto vode i danas ču staviti samo baktopur, pregledo sam i filter i nema nikakvog zagađenja
Virovitica - Brezovica

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
« Odgovori #19 u: Prosinac 29, 2009, 16:10:04 poslijepodne »
a za koliko se vremena otprilike vidi dali lijek djeluje, ribe  se inače ponašaju kao da se ništa ne dešava
Virovitica - Brezovica

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
« Odgovori #20 u: Prosinac 29, 2009, 18:31:49 poslijepodne »
sada sam vidio da na jednoj aulonacari ima te plijesni oko oka danas ču opaliti sa sera bactopurom pa kako bude nadam se da če to riješiti problem  :heartbr:
Virovitica - Brezovica

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #21 u: Prosinac 30, 2009, 09:09:05 prijepodne »
Kikoporto, Kikoporto, imaš sto pitanja i još toliko potpitanja, ne znam koliko imaš godina ali imam osječaj da si vrlo mlad jer stalno brzaš i htio bi da se nešto riješi odmah sad.

Kao prvo napisao sam u prijašnjem postu kako trebaš raditi dalje a ti opet kombiniraš onako kako ti misliš da je dobro, evo citat:

Citat:
...stoga, napravi još jednu promjenu vode od cca 50% i ubaci bactopur direct u propisanoj dozi + još 1 ml na svakih 100l (jer imaš tvrdu vodu u akvariju).

Nakon provedenog liječenja opet zamijeni do 80% vode a u filter stavi aktivni ugljen 1 dan (da pročisti vodu) kada slijedeći dan izvadiš ugljen u vodu sipaj "AquaStart" (proizvod easy lif-a s dobrim bakterijama) i duplu dozu easy life FFM.

Dakle, s obzirom da si već ubacio Bactopur (nadam se da si ubacio "Bactopur Direct" i da si pojačao dozu za 1ml na 100l), poboljšanja bi se trebala pokazati pred kraj liječenja.

Sretno i javljaj promjene.

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
« Odgovori #22 u: Prosinac 30, 2009, 13:05:03 poslijepodne »
pa sad da sam baš mlad i nisam  :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

na carleusu se vide promjene na bolje, ali na malom elongatusu na gornjoj peraji za sada je isto vidit čemo šta če biti dalje
Virovitica - Brezovica

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #23 u: Prosinac 31, 2009, 02:30:15 prijepodne »
Ako ništa drugo barem si mlad duhom kao i ja a to je dobro posebice za naše žene  :D :D

Bit će bolje ribama, ne brini se previše.

Daj molim te upiši u svoj profil starost i mjesto stanovanja, pozdrav i sretno

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
« Odgovori #24 u: Prosinac 31, 2009, 08:37:39 prijepodne »
jučer sam opet promjenio 20posto vode, na velkom carleusu se povlači ali mi veči greskahei i par elongatusa imaju po gornjoj peraji po rubu tih sitnih bjelih pjegica mislim da mi ovo lijekovi baš ne pomažu šta bi mi još preporučili ako ovo ne riješi problem
Virovitica - Brezovica