Pozdrav svima, interesuje me da li mogu aktivni ugalj primjenjivati u vise navrata (ako ga poslije lijecenja koristim samo 1 dan kao sto je receno) i da mi neko detaljno opise koristenje medazola? Jucer sam poceo lijecenje medazolom ali sam procitao vise nacina koristenja tog lijeka (svaki 2. dan ubacivanje doze, ili samo jedna doza). Na skalaru su mi se pojavile rupe na glavi, pretpostavljam zbog povisenih nitrata i nitrita (nemam testove, hranio sam ih 2x dnevno) pa samo poceo lijecenje. Kako da nastavim sa lijecenjem i da li da im sad ubacim cesnjaka ili vitamine tetrine ili da sacekam dok ne prodje lijecenje? Jos da naglasim da skarar ne jede vise od 15 dana
Sory sto je sve ovako nabacano ali stvarno mi treba pomoc
evo ti citat koji je meni dao 985plavi i ja sam uspio svoje izlječiti,ali kako ti je kolega rekao otvori svoju temu bit će više odgovora.
Metronidazol je lijek koji je "navodno" termolabilan i fotolabilan stoga za liječenje predlažem slijedeći način: (meni se pokazao najuspješniji u liječenju diskusa)
Napominjem da nikada nisam liječio Malawi bloat ali u ovome receptu koji slijedi ima puno opravdanja i logičnosti zbog brzog gubitka aktivne supstance iz lijeka u akvariju.
Ako smo tek primjetili simptome bolesti (početna faza bolesti):
1. zamijena 1 / 3 vode i dobro očistiti staklo i usisati prljavštinu sa dna
2. temperatura je 28 C
3. 600 mg Metronidazola dodamo na 100 litara akvarijske vode (s obzirom da se radi o tvrdoj vodi slažem se sa 750mg kako je rekao kolega Jurupari)
4. slijedeći dan promjena 50% vode i ponovno dodamo 750 mg Metronidazola na 100 l vode. (Lijek je izgubio minimalno 50% aktivnih supstanci)
5. terapiju ponavljamo 3-5 dana (50% izmjena vode i dodavanje lijeka) a sve dok se stanje ne poboljša, odnosno, dok ribe ne počnu uzimati hranu.
Nakon završetka liječenja što veća promjena vode, jedan dan filtriranje kroz aktivni ugljen a kada se izvadi ugljen napolje dodaje se AquaStart ili neki drugi preparat sa "dobrim bakterijama" (navodno metronidazol ne ubija dobre bakterije ali to nitko nije znanstveno dokazao pa je bolje dodati nego imati uginuća) te dodati duplu dozu FFM-a.
Kada je bolest već u uznapredovanoj fazi preporučuje se da se ide na 1000mg na 100l vode ali se tada svakih 8 sati radi izmjena 1/3 vode i dodaje 1000mg na 100l vode a liječenje traje 3