Kolovoz 04, 2025, 07:48:58 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Puževiiii -užasss  (Posjeta: 5614 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
Odg: Puževiiii -užasss
« Odgovori #25 u: Prosinac 18, 2009, 09:38:28 prijepodne »
Taj akvarij s kojim sam imao probleme s puzevima je skoro raskupusan pa nije sad to niti toliko vazno ali definitvno cu se pozabaviti s tim ako i u novom budem imao isti problem.
Da li podloga moze predstavljat problem za puza tj, da li se moze ozlijediti na grubljoj podlozi?

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #26 u: Prosinac 18, 2009, 09:52:03 prijepodne »
Taj akvarij s kojim sam imao probleme s puzevima je skoro raskupusan pa nije sad to niti toliko vazno ali definitvno cu se pozabaviti s tim ako i u novom budem imao isti problem.
Da li podloga moze predstavljat problem za puza tj, da li se moze ozlijediti na grubljoj podlozi?

Majstore, svejedno napiši što sam tražio pa da probamo otkriti uzrok uginuča jer bi taj uzrok mogao pomoći ostalim ljudima da se riješe invazije puževa.

Offline Luki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #27 u: Prosinac 18, 2009, 10:30:26 prijepodne »
Citam ovu temu i ne mogu da verujem . Akvaristi se zale na najezdu puzeva a ja imam sasvim suprotan problem. Kod mene puzevi ne mogu da opstanu. Radi sto prirodnijeg izgleda AQ, kao dela prirode, zeleo bih da imam puzeve u svom AQ, ali mi to ne polazi za rukom .Od prijatelja donesem punu saku puzeva  ali posle nekog vremena nadjem samo prazne ljusture. Nocu iz podloge izlaze neki puzevi koji imaju oblik korneta ali se ni oni preko dana ne vide. Zuti amazonski puzevi mi isto ne traju dugo . Nemam Botie vec samo Barbuse,Kuhlie i Sijamce. Sta ih unistava, zbog cega ne uspevaju?

Dijelom za to su ti krivi i barbusi jer ti oni riješe dobar dio puževa, ako ne i sve. Ja otkad imam barbus titeye nemam problema sa puževima.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #28 u: Prosinac 18, 2009, 12:16:16 poslijepodne »

Majstore, svejedno napiši što sam tražio pa da probamo otkriti uzrok uginuča jer bi taj uzrok mogao pomoći ostalim ljudima da se riješe invazije puževa.

Taj je akvarij bio u pogonu od kraja 2000. i nisam bas nesto previse mario za parametre (osim na pocetku svoje akvaristicke karijere) ali probat cu opisat sta se desavalo. Uglavnom voda je bila luznata i tvrda sa rijetkim izmjenama ali puno bilja i malo riba. Filtracija je bila eheim 2215 u 150 litara vode. Nisam dodavao kemikalije bilo koje vrste.
Sa jabucarima nisam nikad imao srece ali cini mi se kako je vrijeme prolazilo da im je zivotni vijek bio sve kraci. Pred kraj niti onih maleckih puzeva sto se razmnozavaju kao ludi (ne znam koja vrsta) vise nije bilo. Nekako mi se cini da su jabucari bili osjetljiviji od tih malih na sto god da je bilo u vodi. A osobno sumnjam na bakar tj. bakrenu instalaciju u kuci jer je sve od vodnog sata pa nadalje izvedeno u bakru.
Da li su poznati nivoi bakra u vodi koji su toksicni za puzeve?
Sto se tice najezde puzeva, mislim da je osnovni parametar dostupna hrana. Koliko ima hrane, toliko ce biti i puzeva. To znaci da ako je akvarij cist (stakla i podloga), ako je filtracija dobra (tj. voda je cista), ako se ribe hrane umjereno (tj da ne ostaje visak hrane) i ako su biljke zdrave (tj. nemaju mekanih trulih dijelova), onda ce i puzeva biti malo ili nimalo.

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #29 u: Prosinac 18, 2009, 12:42:42 poslijepodne »
Citat:
A osobno sumnjam na bakar tj. bakrenu instalaciju u kuci jer je sve od vodnog sata pa nadalje izvedeno u bakru.
Da li su poznati nivoi bakra u vodi koji su toksicni za puzeve?

Tako je ubio ih je bakar! Naime, beskralježnjaci nemaju mehanizam izbacivanja bakra iz tijela pa kada se on nakupi u količini koja je toksična ugibaju...

Citat:
Sto se tice najezde puzeva, mislim da je osnovni parametar dostupna hrana. Koliko ima hrane, toliko ce biti i puzeva. To znaci da ako je akvarij cist (stakla i podloga), ako je filtracija dobra (tj. voda je cista), ako se ribe hrane umjereno (tj da ne ostaje visak hrane) i ako su biljke zdrave (tj. nemaju mekanih trulih dijelova), onda ce i puzeva biti malo ili nimalo.

Ovo je točno samo dijelom jer puževima su u prirodi hrana alge, biljke i ostaci biljaka koji trunu... dakle, dokle god ima algi i biljaka puževi imaju dovoljno hrane.

Offline Tibor

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #30 u: Prosinac 18, 2009, 22:29:31 poslijepodne »
Ja mislim da uzrok smrtnosti puzeva nije bakar jer kod mene nista nije od bakra.Plasticnih figurica nemam, vec samo panj iz sumskog potoka i jednu vestacku stenu od pecene opeke .Algi ima,ali ni previse ni premalo pa mislim da nisu uginuli od gladi. Ima i dosta nepojedene hrane za ribe. Parametre vode neznam jer ih nisam nikad merio. Vodu menjam jednom nedeljno 25-30%. AQ ima oko 90 l, efektivno oko 85 l vode i stakleni spoljnji filter od oko 15 l sto je ukupnom oko 100 l. Vodi dodajem makro i mikro elemente i CO2. Riba ima 10 odraslih (4 Barbusa,3 Kulia,2 Sijamca i 1 Trihogaster). Biljaka ima dosta i to uglavnom razne Kripte i Valisnerije.Moje misljenje je da panj mozda ispusta neke supstnce koje stete puzevima,a ribama ne smetaju jer su one vesele i jurcaju po akvarijumu.

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #31 u: Prosinac 19, 2009, 02:35:49 prijepodne »
Ili su ih sredili barbusi...

Offline kezman

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #32 u: Siječanj 04, 2010, 10:58:38 prijepodne »
I mene dave puzevi uzasno puno... Mada sam otkrio da sto je toplija voda to njih manje ima... Sad, citam da mogu kupiti Botice i da bi s time trebalo rijesiti problem, ali... Imam mali akvarij od 70 litara. A unutra malo more riba. Vecine njih jedno 45-50 su gupice i imam jedno 6-10 cistaca (ne mogu ih nikako prebrojati jer neki izadu i spilje dok se drugi skirvaju i tako u krug) . Znam da je to previse ribica, ali kad su se same nakotile. :) Kada sam poceo imao sa 3 gupice i 2 cistaca... I sad i da kupim par Botica ne znam dal ce moci normalno zivjeti u toj hrpi ribica... Ima neki drugi nacin osim Botica ? Ne znam sta da radim... Nije da mi unistavaju akvarij, ali mi ih je ruzno vidjeti po staklu kako plaze...

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #33 u: Siječanj 04, 2010, 11:15:05 prijepodne »
Definitivno imaš previše riba za toliki akvarij pa počni razmišljati o smanjenju ako želiš da ti ribe budu zdrave...

Sukladno navedenom, ja ne predlažem ubacivanje Bottia zbog veličine akvarija i broja riba.

Pogledaj malo tražilicu na forumu o ubijanju puževa jer je bilo nekoliko postova na ovu temu.

Offline kezman

• Novi član
  • *
« Odgovori #34 u: Siječanj 04, 2010, 11:23:43 prijepodne »
A znam da ih je previse. Samo kad ne znam kud s njima. Nitko ih bas nece jer se brzo kote i dodu do mog broja. A da ih prisilno likvidiram zivota, ne zelim. A koliko vidim sto se tice puzeva, svi preporucuju ribice ili tablete u mrezu na dnu ili bakar....Ribice ne mogu iz zna se kojeg razloga, tablete mi bas i nisu pomogle, a za bakar jos moram vidjeti kako to sve tocno treba... Volim svoje ribice i one mi to vracaju svojim brojem (ocito me previse vole  :roll: ), ali stvarno ih je previse...Stalno gledam vece akvarije, ali mi bas trenutno nije do kupovine... A budem jos potrazio i probao sam bakrom pa cemo vidjeti sta bude...

Offline kozica

• Novi član
  • *
« Odgovori #35 u: Siječanj 04, 2010, 11:34:11 prijepodne »
Najbolje rešenje su ti puževi koji jedu puževe,anetome helene staviš 4-6 kom u akvarij i u mjesec dana neče biti ni jednog nepoželjenog puža više.

Offline kezman

• Novi član
  • *
« Odgovori #36 u: Siječanj 04, 2010, 11:40:29 prijepodne »
E viš, viš... Nije loše... Sad ih samo moram naći za kupit  :P :P :P
Hvala...