Taj akvarij s kojim sam imao probleme s puzevima je skoro raskupusan pa nije sad to niti toliko vazno ali definitvno cu se pozabaviti s tim ako i u novom budem imao isti problem.
Da li podloga moze predstavljat problem za puza tj, da li se moze ozlijediti na grubljoj podlozi?
Majstore, svejedno napiši što sam tražio pa da probamo otkriti uzrok uginuča jer bi taj uzrok mogao pomoći ostalim ljudima da se riješe invazije puževa.
Taj je akvarij bio u pogonu od kraja 2000. i nisam bas nesto previse mario za parametre (osim na pocetku svoje akvaristicke karijere) ali probat cu opisat sta se desavalo. Uglavnom voda je bila luznata i tvrda sa rijetkim izmjenama ali puno bilja i malo riba. Filtracija je bila eheim 2215 u 150 litara vode. Nisam dodavao kemikalije bilo koje vrste.
Sa jabucarima nisam nikad imao srece ali cini mi se kako je vrijeme prolazilo da im je zivotni vijek bio sve kraci. Pred kraj niti onih maleckih puzeva sto se razmnozavaju kao ludi (ne znam koja vrsta) vise nije bilo. Nekako mi se cini da su jabucari bili osjetljiviji od tih malih na sto god da je bilo u vodi. A osobno sumnjam na bakar tj. bakrenu instalaciju u kuci jer je sve od vodnog sata pa nadalje izvedeno u bakru.
Da li su poznati nivoi bakra u vodi koji su toksicni za puzeve?
Sto se tice najezde puzeva, mislim da je osnovni parametar dostupna hrana. Koliko ima hrane, toliko ce biti i puzeva. To znaci da ako je akvarij cist (stakla i podloga), ako je filtracija dobra (tj. voda je cista), ako se ribe hrane umjereno (tj da ne ostaje visak hrane) i ako su biljke zdrave (tj. nemaju mekanih trulih dijelova), onda ce i puzeva biti malo ili nimalo.