Srpanj 18, 2025, 09:51:14 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: problemi sa ribom i akvarijem  (Posjeta: 2281 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline majmunsko

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Čakovec
problemi sa ribom i akvarijem
« u: Listopad 22, 2009, 19:38:15 poslijepodne »
Molimo hitnu pomoć. Albino nam se skrivao par dana, pa ga nismo vidjeli. Danas je izasao i primjetili smo da ima u sebi kao neku crnu kuglastu tvorevinu. Evo fotografija. O čemu se radi? kako pomoći ribi? ne miče se i sad smo ju odvojili u poseban akvarij. zaplivala je, pala na leđa, preokrenuta naopako. i kamen i šljunak nam je počeo dobivati žute mrlje. evo i te slike.

molimo da nam čim prije odgovorite
hvala
« Zadnja izmjena: Listopad 23, 2009, 08:12:51 prijepodne od Jurupari »

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
Odg: HITNO!!!!!POMOĆ!!!!
« Odgovori #1 u: Listopad 22, 2009, 21:49:48 poslijepodne »
ja nažalost ne vidim  ništa   na ovoj slici  :(

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: HITNO!!!!!POMOĆ!!!!
« Odgovori #2 u: Listopad 23, 2009, 08:05:28 prijepodne »
na žalost, slika je jako loša - daj malo više opiši akvarij (imaš podsjetnik na početku ovog podforuma) i ribicu...i ako ikako možeš, bolje ga slikaj!
do tada - u karantenu s njime, ali mu stavi nešto za skrivanje!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: problemi sa ribom i akvarijem
« Odgovori #3 u: Listopad 23, 2009, 09:33:19 prijepodne »
Ako mu je natekao trbuh, nakostriješene su ljuskice, riba pliva na način da pomalo lejuja, pluta... tada se može raditi o trbušnoj vodenici koja je već prešla u ozbiljan stadij te su plinovi iz probave već počeli vršiti pritisak na zračni mjehur...

Svakako bolja fotka i opis prema pitanjima.

Offline majmunsko

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Listopad 23, 2009, 21:33:14 poslijepodne »
AKVARIJ:
-    litraža:  120l
-   temperatura: 24
-   parametri vode (ako se znaju): ne znam
-   vrijeme od pokretanja akvarija:ne znam
-   kad su useljene prve ribice: 2.mjesec, 2009.
-   period i količina mijenjanja vode: tjedno 20%
FILTER:
-   tip i marka filtera:Atinan 881
-   način i periodi čišćenja: tjedno 20 % vode, čišćenje kamenca sa onom bijelov vatom za filter umočenom u vodu
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen):bijeli kolutići za biološko č., aktivni ugljen
OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje: sitni sljunak, veće kamenje, nema panja
-   grijač:klasični neki, 24 stupnjeva
-   pumpa za zrak: sa filterom dobivena dodatna pumpica koja stvara puuuuno balončića sa zrakom
-   CO2 sustav:ne
-   kemija? ne
STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: 5 skalara, 1 zlatni molly, 2 chanda ranga, 2 dugine boje, 1 corydoras, 1 ancistrus(onaj tamniji, po izgledu jednak ko albino ancistrus, 1 torokatum
-   starost ribica: 2 skalara i totokatum-nekoliko godina, ancistrus-malo manje od godine-odrastao u mom akvariju, 3 skalara-malo manje od godine, molly, chanda ranga, dugine, corydoras-ne znam
-   ima li potencijalnih „terorista“: NE
-   hranjenje – koliko i što: 3X dnevno listići, jedan dan tjedno ništa ne jedu, ponekad kuhani grašak

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) 2 prave biljke, 2 chanda range nove
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) nema mirisa, bistra je
SIMPTOMI:
taj ancistrus special gold je jučer uginuo(odvojen), odmah nakon što smo zatražili pomoć jučer navečer. Uglavnom, kupljen je posljednji od svih riba, prije 3, 4 tjedna. Ovo na fotografiji što se vidi(crne boje) izgleda ko da je jedna zadebljana lopta. To što je crno je okruglo i tijelo mu je bilo zadebljano. Zaplivao je čudno, okrenuo se naopačke i odmah je uginuo:(
Postoji li mogućnost da je progutao šljunak?
Osobno mislim da bi problem mogao biti u trgovini gdje smo ga kupšili. Naime, uginule su već 3 ribe iz iste trgovine, a sve ostale su dobro, iako su iste vrste. kad smo nedavno htjeli u toj istoj trgovini kupiti jednu ribu, rekli smo prodavačici da je izvadi, ona je uzme s mrežicom, a kad ono, riba se ne miče. Tako smo ustanovili da drže mrtvu ribu. neznam, al čudan mi je taj dućan.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Listopad 27, 2009, 09:00:51 prijepodne »
Citat:
Postoji li mogućnost da je progutao šljunak?
Osobno mislim da bi problem mogao biti u trgovini gdje smo ga kupšili. Naime, uginule su već 3 ribe iz iste trgovine, a sve ostale su dobro, iako su iste vrste. kad smo nedavno htjeli u toj istoj trgovini kupiti jednu ribu, rekli smo prodavačici da je izvadi, ona je uzme s mrežicom, a kad ono, riba se ne miče. Tako smo ustanovili da drže mrtvu ribu. neznam, al čudan mi je taj dućan.

Očito si u shopu kupio ribu oslabljenog imuniteta koja je već tamo bila bolesna ili zaražena... Sve ti je to škola za ubuduće, kada kupuješ ribe gledaš sve ribe u akvariju i ako u njemu ima samo jedna riba koja je mirna, povučena u kutu, pluta pri površini ili je na dnu, bježi od tog akvarija i iz toga shopa... Zdrave ribice su živahne a kada ih se hrani otimaju se za hranu, imaju žarke boje...

Ako kupuješ ribe moj ti je prijedlog da ih kupuješ od članova ovoga foruma jer češ dobiti puno jeftinije a češće nego u dučanu i zdrave ribe.

Tvoj ancistrus nije pojeo kamen a najvjerojatnije je obolio od trbušne vodenice koja je prilično zarazna bolest. Moj je prijedlog da pratiš situaciju u akvariju te da i dalje redovito mijenjaš vodu ali 25 do 30% svakih 15 do 20 dana a iz filtera obavezno izvadi aktivni ugljen jer on iz vode kupi i štetne i korisne tvari...  Pozdrav i sretno.

Offline majmunsko

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Studeni 07, 2009, 18:56:06 poslijepodne »
E hvala puno. stavili smo nedavno onaj nastavak na filteru koji stvara dodatne balončiće i nema više problema s ničim. Ribice su živahne i kolju se za hranu, tako da mislim da je sve u redu. hvala vam na ovako lijepoj suradnji:)