Srpanj 18, 2025, 21:58:13 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Više bolesti u istom akvariju  (Posjeta: 3384 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Annie_S

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
Više bolesti u istom akvariju
« u: Listopad 08, 2009, 18:24:16 poslijepodne »
Situacija je sljedeca. Tjedan dana nije radila rasvjeta. Kad sam je jucer opet upalila skuzila sam da neonke imaju ich. Jucer sam posolila vodu, pojacala zracnu pumpu i digla temperaturu na oko 29 stupnjeva, a danas stavila tetrin contraspot. No, problem je i s gupijima koji ocito imaju neku drugu bolest od koje prvo propadaju peraje, a onda  :dead:. Vise ugibaju odrasli gupiji nego malci, a uginula su i 3 od 4 endlera. Prvo sam mislila da su im repovi izgrizeni jer sam dodala par novih muskih kao malo svjeze krvi pa sam mislila da je tu doslo do nasilja, ali rekla bih da je bolest ipak vec bila tu jer je jedan stariji gupi vec dugo zivio sa rascjepkanom perajom.

Znaci, ribica je previse za odvajanje u karantenu (koju sam kupila danas i u koju sutra ubacujem glowlight tetru iz drugog akvarija za koju vjerujem da ima gljivicno oboljenje, bijela izraslina kraj glave, kao vata). Posto je u trigonu vec lijek za ich, ne mogu lijeciti gupije. Sto napraviti? Pricekati da zavrsi lijecenje protiv icha pa staviti npr. bactopur? Mislim, zao mi je gupija, ali ako moram birati izmedu njih i neonki... Na contraspotu pise da se ne smije kombinirati s drugim preparatima.

Podaci o akvariju: trigon 190 l, u pogonu 3-4 mjeseca, voda se priprema aquasafeom, dodajem easy carbo, tjedna izmjena vode cca 20 litara. Od ribica: dosta red cherrya, 30ak neonki (crvene i obicne), nekoliko odraslih gupija i 15ak malih razlicite starosti, 17 corydorasa (paleatus, pande i patuljasti), 2 ancistrusa, 2 striate, 2 lochacate, aymoner, 4 crvenonose tetre i 2 jabucara (btw, uginuo i jedan jabucar jucer), 1 nerita.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Više bolesti u istom akvariju
« Odgovori #1 u: Listopad 08, 2009, 20:25:49 poslijepodne »
imaš pp!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Listopad 09, 2009, 09:26:50 prijepodne »
Situacija je sljedeca. Tjedan dana nije radila rasvjeta. Kad sam je jucer opet upalila skuzila sam da neonke imaju ich. Jucer sam posolila vodu, pojacala zracnu pumpu i digla temperaturu na oko 29 stupnjeva, a danas stavila tetrin contraspot. No, problem je i s gupijima koji ocito imaju neku drugu bolest od koje prvo propadaju peraje, a onda  :dead:. Vise ugibaju odrasli gupiji nego malci, a uginula su i 3 od 4 endlera. Prvo sam mislila da su im repovi izgrizeni jer sam dodala par novih muskih kao malo svjeze krvi pa sam mislila da je tu doslo do nasilja, ali rekla bih da je bolest ipak vec bila tu jer je jedan stariji gupi vec dugo zivio sa rascjepkanom perajom.

Znaci, ribica je previse za odvajanje u karantenu (koju sam kupila danas i u koju sutra ubacujem glowlight tetru iz drugog akvarija za koju vjerujem da ima gljivicno oboljenje, bijela izraslina kraj glave, kao vata). Posto je u trigonu vec lijek za ich, ne mogu lijeciti gupije. Sto napraviti? Pricekati da zavrsi lijecenje protiv icha pa staviti npr. bactopur? Mislim, zao mi je gupija, ali ako moram birati izmedu njih i neonki... Na contraspotu pise da se ne smije kombinirati s drugim preparatima.

Podaci o akvariju: trigon 190 l, u pogonu 3-4 mjeseca, voda se priprema aquasafeom, dodajem easy carbo, tjedna izmjena vode cca 20 litara. Od ribica: dosta red cherrya, 30ak neonki (crvene i obicne), nekoliko odraslih gupija i 15ak malih razlicite starosti, 17 corydorasa (paleatus, pande i patuljasti), 2 ancistrusa, 2 striate, 2 lochacate, aymoner, 4 crvenonose tetre i 2 jabucara (btw, uginuo i jedan jabucar jucer), 1 nerita.

Jako brzaš a ne radiš baš najbolje...

Kao prvo zašto si ubacivala sol u akvarij kada imaš corydorase koji su jako osjetljivi na sol ???
Drugo, temperatura za liječenje solju treba biti 31 C do 35 C ovisno o vrstama riba koje imaš u akvariju...
Treće, moraš prvo završiti terapiju protiv Itcha a onda liječiti ostalo nakon promjene veće količine vode a bilo bi dobro da nam detaljnije opišeš kako izgleda ta bolest raspadanja peraja i pošalješ fotografiju...

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Listopad 09, 2009, 09:36:32 prijepodne »
Kolegica radi onako kako sam joj ja rekla,a meni netko drugi kome jako vjerujem.Naravno da je brzala kad je stvar hitna.

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 09, 2009, 09:37:07 prijepodne »
Napravila sam po savjetima iskusnijih. Znam da su coryi osjetljivi na sol, ali mi je receno da stavim jer nisam imala lijek. Nakon dodavanja soli, a prije stavljanja lijeka napravila sam djelomicnu izmjenu vode (20 l). I mislila sam stavljati terapiju za gupije tek kad zavrsim sa ichom jer sam se zeznula i uzela contraspot koji ne moze s drugim lijekovima (makar, kak stvari stoje, dotad vise necu imati gupija za lijeciti). Navodno da bi bolja opcija bila serin costapur koji se moze kombinirati. Je*iga, sve poduzeto bilo je u najboljoj namjeri i u skladu s procitanim. Akvarij sam ostavila zamracen.
Uslikat cu gupije kad dodem doma.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Listopad 09, 2009, 09:57:58 prijepodne »
Napravila sam po savjetima iskusnijih. Znam da su coryi osjetljivi na sol, ali mi je receno da stavim jer nisam imala lijek. Nakon dodavanja soli, a prije stavljanja lijeka napravila sam djelomicnu izmjenu vode (20 l). I mislila sam stavljati terapiju za gupije tek kad zavrsim sa ichom jer sam se zeznula i uzela contraspot koji ne moze s drugim lijekovima (makar, kak stvari stoje, dotad vise necu imati gupija za lijeciti). Navodno da bi bolja opcija bila serin costapur koji se moze kombinirati. Je*iga, sve poduzeto bilo je u najboljoj namjeri i u skladu s procitanim. Akvarij sam ostavila zamracen.
Uslikat cu gupije kad dodem doma.

Kada se ima corydorase liječenje ide malo drugačije, naime, stavlja se trećina do polovice propisane količine soli ali se temperatura postupno diže do 34 C...

Sol osim što smeta parazitima, a ako se nalazi u većoj koncentraciji djeluje vrlo iritirajuće na škrge, kožu i peraje riba pa se nakon liječenja solju često znaju uočiti oštečenja peraja. Sukladno navedenom fotografija će nam reči da li se radi samo o oštečenju peraja ili pak o bakterijskoj upali (ako ima crveni rub u podnožju oštečenja) ili pak o gljivičnoj upali (bjelkasti film po rubovima ili po cijelim oštečenim perajama i tijelu)...

Offline n.ekv

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 39
    • Šine
« Odgovori #6 u: Listopad 09, 2009, 10:17:50 prijepodne »
 Kad je Ich u pitanju, on ne opstaje na temperaturama visim od 28C!!! So nece nikome skoditi na privremeno, tj dok traje lecenje. Kako su neonke ribe koje vole meku vodu, nece ni one biti srecne kada ih osolis, ali... sta je tu je... Ceste zamene dela vode su korisna stvar kod prevencije i lecenja bolesti.

...A i staviti koridorasa na 34C ..... hm...
Dosada i drugi vidovi razonode

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 09, 2009, 10:26:33 prijepodne »
Coryi mi se cine ok, kazem, mijenjala sam nesto vode nakon stavljanja soli pa se nadam da ce biti u redu sve s njima. Temperatura je sad na skoro 30 stupnjeva.
Maksimum grijaca mi je 32, a iskreno, ne bih se upustala u tak visoke temperature jer je prije bilo oko 26-27 tak da se bojim da bi im to stvarno bio sok.
Gupiji nemaju crvenih rubova. Nekima fali dio repa kao da je odgrizen, jedan ima  (vec dugo) rep co crowntail betta skoro, ima jedan mladi gupi koji uopce vise nema repnu peraju. Cak je prije dva dana lezao na dnu dok su kozice prtljale po njemu. Otjerala sam ih da ugine u miru, ali evo, jucer ga na moje veliko cudenje vidim kak pliva nekak ipak. Nema bijelkastog filma po njima, nisu gljivice sigurno (ali imam u pripravi i lijek za to ako zatreba).

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Listopad 09, 2009, 10:31:41 prijepodne »
Ja imam masu corydorasa a najviše pandi koje slove za hladnovodne ribe i držim ih na 30C već više od godinu dana zajedno sa diskusima a kada sam imao liječenje protiv parazita prolazili su temperature (ne više od tjedan dana) na 34C i dan danas su živi i zdravi...

Ako je ovo sa repom što si opisala ne radi se o nikakvoj upali i nema potrebe stavljati u akvarij novi lijek a taj češ problem raspadanja peraja riješiti u roku od desetak dana redovitom primjenom duple doze easy life FFM-a.

Naravno nemoj zaboraviti nakon liječenja promijeniti do 80% vode te u filter materijal i u akvarij dodati pripravak sa korisnim bakterijama...

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 09, 2009, 10:38:33 prijepodne »
80% odjednom? Nekak sam vise mislila svakih par dana izmjenu manje umjesto odjednom toliko, s tim da bih stavila aktivni ugljen.

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 09, 2009, 10:41:15 prijepodne »
U caymanu, akvariju u kojem trenutno nema simptoma icha, ali postoji sumnja da bi se mogao pojaviti, je konstantna temperatura 29. Ako ich ne prezivljava vise od 28, jel ima uopce smisla stavljati lijek kao preventivu? -?

Offline n.ekv

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 39
    • Šine
« Odgovori #11 u: Listopad 09, 2009, 10:43:45 prijepodne »
Ja lek ne volim da stavljam ni kad je nesto bolesno, a kamo li kao preventivu. Nemoj 80 posto da zamenis odjednom... Postepeno...
Dosada i drugi vidovi razonode

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Listopad 09, 2009, 10:57:24 prijepodne »
80% odjednom? Nekak sam vise mislila svakih par dana izmjenu manje umjesto odjednom toliko, s tim da bih stavila aktivni ugljen.

Ovo piše u uputstvima lijekova za liječenje parazita, ja osobno zamjenim nakon liječenja oko 60% vode, isperem filter i u isti stavim aktivni ugljen (polovica prostora filtera) i pročišćavam 1,5 dan, nakon toga vadim aktivni ugljen, stavljam dobre bakterije i duplu dozu FFM-a, treči dan još zamjenim 30% vode i opet dupla doza FFM-a i sve bude ok.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Listopad 09, 2009, 11:00:38 prijepodne »
U caymanu, akvariju u kojem trenutno nema simptoma icha, ali postoji sumnja da bi se mogao pojaviti, je konstantna temperatura 29. Ako ich ne prezivljava vise od 28, jel ima uopce smisla stavljati lijek kao preventivu? -?

Itch preživljava i na 30 i nešto C ali ne preživljavaju larve koje slobodno plivaju u vodi, dakle ako su ribe već zaražene, visoka temperatura može samo prolongirati manifestiranje bolesti.

Mislim da je bolje preventiva nego kupljenje mrtvih riba...

Ja isto kao i kolega ne volim ubacivati lijekove u akvarij bez veze ali itch je vrlo brza i agresivna bolest...

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #14 u: Listopad 09, 2009, 11:33:16 prijepodne »
ako se ne varam  i ako me sjećanje služi, od Aquarium Munstera postoji neki lijek u vrećicama koje se stave u akvarij a koji djeluje i protiv točkica i protiv bakterijskih oboljenja...

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 09, 2009, 11:37:40 prijepodne »
Hvala ti Vedrane, sad znam za drugi put. Sad kaj je tu je.

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 11, 2009, 17:30:14 poslijepodne »
Trenutna situcija je da su uginuli svi gupiji koji su pokazivali znakove bolesti. Ostala mi je jedna odrasla zenka i dva muzjaka (koja su zadnja donesena u akvarij, s tim da su jos dva iz te ture uginula). Oni i svi mladi izgledaju i ponasaju se normalno tak da se nekak ipak nadam da je to kraj bolesti sto se tice gupija. Uginulo ih je desetak odraslih (mozda koji manje) i jedan mladi, barem koliko sam primijetila.

Sve ribice zarazene ichom (dakle, jato neonki) drze se dobro, ponasaju normalno, jedu. Tockice imaju jos uvijek (contraspot je stavljen u cetvrtak, znaci 4 dana). Danas sam stavila i 20-30 ml FFM-a.
E sad, primijetila sam male bijele tockice,1-2 mm na panjicu. Jel to zakukuljeni ich ili? Sto napraviti s tim?

Online nautilu007

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #17 u: Listopad 11, 2009, 18:00:57 poslijepodne »
Ovo s panjem jos nisam vidio.. Ne znam kaj je to.. Al sto se tice FFM-a to ti je stvarno super. Ja ga koristim 1x tjedno 1/4 doze i sve je super (da pokucam :). Zao mi je ribica. Jos vise kad sam ih vidio. Nadam se da ces to uspijeti rijesiti i sacuvati jato :)

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 11, 2009, 18:05:23 poslijepodne »
Isla sam u meduvremenu cackati po panju. Katastrofa. Cetkom nije islo i onda sam cackalicom otkidala pa opet cetkala i vidim da je jos ostalo. Ako je to stvarno ich, strah me je koliko toga jos ima po akvariju jer ovo sam samo srecom vidla jer je na panju, a inace imam bijele sitne kamencice. Inace, jucer nisam primijetila te tockice. Nije valjda to tak prek noci... Vidjet cemo. Zasad nastojim ostati optimisticna.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #19 u: Listopad 11, 2009, 18:55:51 poslijepodne »
to su ti jaja od nerite. ne paničari.  :D

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Listopad 11, 2009, 19:02:24 poslijepodne »
Bas se nerita muvala po tom panju prije. :) Kaj god da je bilo, unisteno je. Koliko god citala o tom ichu, nigdje nisam nasla sliku tih kukuljica.

Btw, sad vidim da jedna neonka nije najbolje. Klasicni simptomi, riba se o stvari po akvariju, ima ostecene ljuskice, izgubila boju. Gadi mi se ich.  :-X

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #21 u: Listopad 12, 2009, 11:59:32 prijepodne »
Citat:
Sve ribice zarazene ichom (dakle, jato neonki) drze se dobro, ponasaju normalno, jedu. Tockice imaju jos uvijek (contraspot je stavljen u cetvrtak, znaci 4 dana). Danas sam stavila i 20-30 ml FFM-a.

Da li je završeno liječenje ???

Da li si zamjenila vodu nakon liječenja???

Da li si u filter stavila aktivni ugljen (da izvuče ostatke lijeka i prljavštinu iz vode)???

Naime, ako si stavila FFM u vodu dok liječenje nije završeno do kraja, možeš ponovno sa liječenje krenuti iz početka jer je FFM neutralizirao lijek...  Kod Icha svejedno liječenje moraš ponoviti (kako piše u uputstvu) ali nikako ubacivati aktivni ugljen ili FFM dok liječenje na bude provedeno do kraja.

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Listopad 12, 2009, 14:01:17 poslijepodne »
Ok. Hvala, sad znam. A kaj da onda napravim sad? Da promijenim danas dio vode (i koliko) pa stavim novu dozu (punu ili djelomicno)? I nece li opet taj ffm koji je vec unutra to neutralizirati?
Nisam mijenjala vodu, lijecenje ocito nije jos zavrseno posto je sad 5.dan(znam da mora dulje trajati) i nisam stavljala aktivni ugljen (znam da to ide kad je sve gotovo). Krivo sam shvatila tvoj savjet za gupije i ffm pa sam stavila odmah.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #23 u: Listopad 12, 2009, 14:07:02 poslijepodne »
najbolje nemoj ništa danas, već navečer promijeni dio vode i nastavi liječiti kao do sada
period liječenja za ich, to znaš je minimalno 10 dana!

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Listopad 12, 2009, 14:13:58 poslijepodne »
Contraspot se stavlja jednom u pet dana. Promijenit cu danas 25 litara koliko imam pripremljeno i staviti dozu kao i prvi dan, 40 ml.