a evo malo i nesto novo - edukativnog tipa

maticna kolonija onog fraga koji je otisao Renti na AKTER-u se pokazala zarazenom - i to izgleda AEFW (acropora eating flatworms)

... danas sam ju izvadio, pregledao, odsjekao zarazene dijelove, dipao u jodu one dijelove koje mislim ostaviti i okolne kamencice i fragove, a temeljitim pregledom ostalih acro u glavnom tanku srecom nisam nasao jos napadnutih... valjda je ovo bilo lokalizirano, cak i par fragova bliskih izvoru zaraze su zdravi (ali ipak potopljeni u otopinu joda radi sigurnosti)...
radi se o akropori na prvoj slici, blizu preljeva... dosta velika kolonija, sa slabim svijetlom u donjem dijelu pa se uopce nije primjetilo da je skelet ne samo bijel od nedostatka svijetla, vec od nedostatka tkiva

jajasca su u grupama na bazi akropore, nema ih u gornjem dijelu, a sami FW su oko 2mm dugi, isto smedji, u obliku nekakve stilizirane "strelice"... u nedostatku boljeg opisa, a i slike

(slika 3 - dio probavnog trakta Predatora nakon sto ga je probio repom Alien pa su ga napali FW a ja slikao

)
spasena su dva lijepa komada, a ostatak je, sigurnosti radi, bacen, odn. sve blisko bazi je baceno... steta, ali bolje tako...
nadam se da je infestacija bila ovako lokalnog karaktera, ali svejedno se malo strecam gledajuci ostale acro s donje strane, iako cu sada svakako pojacati pregled barem neko vrijeme... ova zarazena kolonija je jednake starosti kao i ove dvije velike, samo je prerasla svoje gabarite pa je sa vrha grebena na prednjoj strani prebacena straga kod preljeva, s tim da sam dva veca komada odlomio i stavio u frag tank... otkud zaraza, tko zna, ali srecom uoceno i djelovano na vrijeme (nadam se

)
slike edukativnog karaktera u prilogu