kao prvo, ljudi HVALA
kad se covjek svakodnevno bavi necim, tesko se okrene i primjeti nesto sto je postalo lijepo kao cjelina, vec uglavnom vidi sitne mane i greske, koje u stvari i nisu toliko vazne ali na neku glupu foru preuzmu "vodstvo"... S ovih par komentara ste mi okrenuli situaciju skroz, i natjerali me da i ja pokusam "sa strane" pogledati kako to u stvari izgleda kao cjelina... Paaaa, i nije lose
Hvala jos jednom na tome
Morino, stavit cu sliku histrixa kojeg mi je dao Kizo proslo ljeto kad sam isao s mora, negdje oko 1.9. - a raste kao lud ako mu odgovara, jedno mjesec dana nije bilo bijelih vrhova, stagnirao je, i to u doba najveceg rikavanja akropora... valjda je voda bila *zaista* u banani
Mislim da je barem 6 puta veci nego sto je bio, tesko se vidi na slici koliko u dubinu ide u stvari... A ako ga krenem fragirat, dobit cu hrpu grancica kad se saspe, pa nekako nemam bas volje za to LOL... jedino ako budem morao s necim domacim napunit Ca reaktor
Mislim da od eufilija imam samo paraancore i paradivisu, i Zeljko je determinirao onu zelenu sa jednostavnim vrhovima (jednostrukim) kao glabrescens. Sve ove koje se vide rastu "na grane" odn. zovu ih branching euphyllia pa probaj malo pogledat po netu, uglavnom paraancora, paradivisa i glabrescens, a ona plavo-ljubicasta ancora koja je uginula nedavno (stavit cu i tu sliku) raste meandrasto, odn. ima valoviti skelet koji nije tako lako fragirati jer cesto krene brown jelly i papa cijeli koralj. Moja je otisla i bez pokusaja fragiranja, isto u doba kad je voda bila
, skupa s akroporama...
A mandarinac je kod mene jedno godinu dana, i kad god sam krenuo slikat tank, nema ga ni na vidiku... Sinoc je valjda odlucio izaci u javnost
Vorka, Frida, Sabroz -
thk U ppl
Zeljko, ako se krenu dijelit, NP, racunaj na mene
. Onaj zeleni bubble je Physogyra, vrlo slican Plerogyri, probat cu poslikat oba pa stavit da se vidi... I dakako, thx
Veco, u refugiumu je caulerpa (u maloj mjeri jer sam izgleda u sklopu raznih okolnosti dozivio i masovno krepavanje iste pa je i to jos zatrovalo vodu - ebiga, tko ne zna, taj placa LOL), dosta cesto ju cupam i bacam, jos je unutra spaghetti alga... I ona sto raste na male "kuglice", "nesto" racemosa mislim...
E da, softiji jos cekaju, a 80 km nije tako strasno
I Renta,
, je, pocetak je bio fookin katastrofa, ali sta ces... covjek se uci dok je ziv, reef akvaristi jos i dulje
Dosta koralja iz kockice je ovdje i fino zivi svoj zivot dalje... A akropore... problem je kod ovog hobija ako se covjek emotivno veze. A tesko se ne vezat i imat preference prema nekim koraljima (moj slucaj s eufilijama i katalafilijom)... Tako da gubitak tipa lova se pregrmi, nije ni malo ugodno gledat kako na ocigled propada, ali pustis k vragu, kad cijeli ovaj hobi u stvari dosta kosta... Ali gadno je gledat kako ti omiljeni koralj koji je godinu dana rastao i izgledao sve ljepse i ljepse rikava pred ocima, a ti pokusavas nesto ucinit, ali ne ide...
Je, zao mi je akropora, ali dok je ljudi bit ce i fragova... Ali katalafilija i ova velika E. ancora na slici
Moram priznat da sam ih tesko "prezvakao"
U stvari se treba pravit "nije me briga, rasti ili nemoj, zivi ili krepaj" i sve ce bit OK, nista nece krepat. Inace - riskiras
Evo par starijih slika, prva - histrix kada je tek stavljen u tank, druga - plate crvena monti, zeleni caliendrum i plave caulastree (za usporedbu s jucerasnjim slikama), i treca - total tanka gdje se fino vidi katalafilija i desno na grebenu velika ancora. RIP obje. Fak.