Ma Ok, ne kažem ja ni da je to 100% štetno, ni da je 100% dobro, to je jednostavno neko moje mišljenje na osnovu
onoga što sam čitao i o čemu su mi pričali... Ja nisam ni mislio da to neće funkcionisati, već da joj možda to neće biti
dovoljno vremena da se regeneriše, i da će tako imati kraći životni vek nego kad bi imala hibernaciju od 4-5 meseci...
Pitanje hibernacije je veoma kompleksna tema i pitanje, i neretko se dešava da zmije tokom nepravilne hibernacije,
a u nekim slučajevima i tokom 100% pravilne jednostavno uginu, zato se tu po meni treba obratiti posebna pažnja...
To što kažeš za foto period, isto je tema za raspravku, jer je meni logično da se životinji obezbede svi uslovi koje ima
i u prirodi, znači temperatura, vlažnost vazduha, adekvatno uredjeni terarijum i hranu, a tu je po meni veoma važan i
taj foto period, jer ako joj simuliraš smanjenje svetlosti u terarijumu, kao što pred zimu dani postaju kraći, samim tim
će se i temperatura u terarijumu malo smanjiti i zmija će na osnovu toga zaključiti da "dolazi zima" i da je vreme za
zimski san...
To što kažeš za te farme, isto je tačno, kao i to da zmija neće uginuti ni ako se ne hibernira (u svakom slučaju kraće živi)
ali oni tamo gledaju samo kvantitet i novac, i ne pogadja ih toliko kad neka životinja ugine, jer ih kao što kažeš imaju na
stotine, dok je nama ovde, koji imamo po jednu ili par zmija svaki gubitak strašan i bolan, pa stoga ne treba ništa prepustiti
riziku...