Srpanj 18, 2025, 18:53:00 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kalifornijska kraljevska zmija  (Posjeta: 15857 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 4lbert

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 50
Odg: Kalifornijska kraljevska zmija
« Odgovori #25 u: Siječanj 21, 2010, 16:46:03 poslijepodne »
Kacha nije normalna!!  Sinoć oko 23h ugasio sam joj i grijač. Jutros je napokon isplazila i sad cijeli dan plazi po terariju i puše na mene kad se približim. Kad je bila grijana, spavala je, sad kad sam joj sve isključio, plazi..

Offline 4lbert

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #26 u: Siječanj 21, 2010, 21:48:35 poslijepodne »
Presvukla se i živnula!
Gasiš li ti svojoj grijač preko noći ili uvijek radi?

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #27 u: Siječanj 23, 2010, 00:18:46 prijepodne »
Za getulu nemam gejac, imam sijalicu od 40W i radi preko dana, a ispod je 30-31 stepen, do najhladnijeg dela terariuma oko 24-25! Preko noci gasim i temp. pada oko 21!

Offline El Djapo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Beogradski pašaluk
« Odgovori #28 u: Siječanj 23, 2010, 12:40:39 poslijepodne »
tako da ja sam je ostavio mesec dana na desetak stepeni da malo hibernira, cisto koliko da ukljuci "reset".  Posto nemam u planu da je parim ovu godinu, ostavio sam je samo mesec dana i razume se pre hibernacije 2 nedelje do 20 dana bez hrane.......E sada neko ce reci da je to prekratko vreme, jeste prekratko ako je paris, ali da joj resetiras "bioloski sat" ja mislim da je ok, bar kod mene je tako bilo!

Ne znam baš dali ti je dobro to što zmiju stavljaš samo mesec dana u "hibernaciju", jer u principu bolje je da i ne hibernira
nego da se to radi pogrešno... To što kažeš za Resetovanje, isto mislim da nije tako, jer to ti je isto kao kad bi ti legao da
spavaš uveče u 22h, i onda te neko probudi u 23:30h i kaže: Ajde ustaj, bilo ti je dosta 1,5h spavanja i imao si dosta
vremena da se resetuješ :D...

U principu, potrebno je samo mesec dana da se zmija pripremi za hibernaciju, tako što će joj se postepeno smanjivati
temperatura i svetlosni intervali, a takodje je potreban i period od minimum 25-30 dana da se zmija ne hrani i da potpuno
isprazni svoja creva... Posle toga je opet potrebno minimum 20tak dana da se zmija postepeno privikne na temperaturu
u terarijumu, jer sve nagle promene što se tiče temperature i svetla mogu je jednostavno ubiti...

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #29 u: Siječanj 23, 2010, 18:13:45 poslijepodne »
Djapo slazem se sa sve sto si napisao, ali kod mene je to dalo rezultate! E sad je samo stvar nagadjanja dali bi bilo isto i ako nisam to napravio, ali fakt je to da mi je zmija usla u pravilan kolosek! Pre toga nije htela da jede, a temperatura visoka, prvo je bila hiperaktivna od prilike mesec dana, a posle se umirila! Posto nisam imao nameru da je parim, odlucio sam se za ovaj korak, a razmisljao sam i to da i u prirodi nekada ima kratke i tople zime, kao sto je sad ova kod nas (najniza nocna temperatura -5 i to svega nekoliko dana, bar do sad)! Ja sam dao samo primer kako sam ja resio taj problem kod moje zmije koja je pokazivala znake da se priprema za "san"! Inace apsolutno se slazem stobom, osim oko fotoperioda koji mislim da kod zmija nema nekog veceg znacaja, jer farme zmija koje proizvode i drze nekoliko hiljada zmija ne vode racuna za fotoperiod, jer ih cuvaju u fiokama (u najvecem delu neprovidnim) koje kad ih zatvore imaju sasvim malo svetlosti.

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Siječanj 23, 2010, 18:50:23 poslijepodne »

Ma Ok, ne kažem ja ni da je to 100% štetno, ni da je 100% dobro, to je jednostavno neko moje mišljenje na osnovu
onoga što sam čitao i o čemu su mi pričali... Ja nisam ni mislio da to neće funkcionisati, već da joj možda to neće biti
dovoljno vremena da se regeneriše, i da će tako imati kraći životni vek nego kad bi imala hibernaciju od 4-5 meseci...
Pitanje hibernacije je veoma kompleksna tema i pitanje, i neretko se dešava da zmije tokom nepravilne hibernacije,
a u nekim slučajevima i tokom 100% pravilne jednostavno uginu, zato se tu po meni treba obratiti posebna pažnja...

To što kažeš za foto period, isto je tema za raspravku, jer je meni logično da se životinji obezbede svi uslovi koje ima
i u prirodi, znači temperatura, vlažnost vazduha, adekvatno uredjeni terarijum i hranu, a tu je po meni veoma važan i
taj foto period, jer ako joj simuliraš smanjenje svetlosti u terarijumu, kao što pred zimu dani postaju kraći, samim tim
će se i temperatura u terarijumu malo smanjiti i zmija će na osnovu toga zaključiti da "dolazi zima" i da je vreme za
zimski san...

To što kažeš za te farme, isto je tačno, kao i to da zmija neće uginuti ni ako se ne hibernira (u svakom slučaju kraće živi)
ali oni tamo gledaju samo kvantitet i novac, i ne pogadja ih toliko kad neka životinja ugine, jer ih kao što kažeš imaju na
stotine, dok je nama ovde, koji imamo po jednu ili par zmija svaki gubitak strašan i bolan, pa stoga ne treba ništa prepustiti
riziku...

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #31 u: Siječanj 23, 2010, 19:25:46 poslijepodne »
Slazem se....zato cu od sledece zime da hiberniram sve zmije koje hiberniraju da se ne javljaju ovakvi problemi, bez razlike dali ih parim ili ne! Nego reci jel ti hiberniras one zvecarke koje hiberniraju u prirodi?

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Siječanj 23, 2010, 19:35:04 poslijepodne »

Pa nije se javio nikakav problem, ja sam samo rekao šta ja mislim, što ne mora da znači da je tako ;)
Ima ovde ljudi koji su dosta iskusniji od mene, pa neka i oni kažu svoje mišljenje...

Ja sam zvečarke (nigrescense) stavio u hibernaciju još krajem Novembra, i držaću ih do Marta tako...

Offline vera83

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 42
« Odgovori #33 u: Siječanj 23, 2010, 22:27:33 poslijepodne »
Veličina prostora - Zmije rastu ovisno o uvjetima u okolišu. Sve zmije se boje ljudi, naglih pokreta,... Ako zmija ima malo mjesto za skrivanje ili ga nema i sakriva se iza nekog kamenčića i sl... bit će manja. Nama su u pokusima, od 10 zmija prebacivanjem u veće terarije 8 narasle za nekoliko cm, ne kažem da se odnosi na sve jedinke svih zmija, i neznam u čemu je držana njegova zmija prije. Isto tako ne tvrdim da kod uzgajivača u malim terarijima nisu dosegle dovoljnu veličinu, ali ni vi da ne bi bile veće da su u većem prostoru.
 "A poskoci su zasigurno jedne od najprozdrljivijih zmija koje imam" - poskoci su viperidae, što znači baš za ovu vrstu da prvih cca 5 mjeseci života ne jedu ništa, u prirodi, apsoultno ništa ko i druge viperidae. Što je i razlog npr zašto hranimo malajske, zelene jamičarke,... i još puno njih mjesecima na pincetu. Hibernacija- usporava rad srca, i s obzirom da srce ima određen broj otkucaja koji je maksimalan jasno je da svako ubrzanje metabolizma smanjuje život. Zmije koje ne hiberniraju kao i drugi gmazovi u zatočeništvu imaju katkad i upola kraći život. Zmnije se često prežderavaju, baš zbog instinkta, nisu u prirodi navikle da hranu dobivaju svaki dan pa kad im se ukaže prilika... Kad se zmija drži u zatočeništvu najvažnije je da ima uvjet najsličnije onima koje ima u prirodi. S razlogom su opstale ovoliko dugo - u evolucijskom smislu. Neke zmije u zatočeništvu najbrže rastu ako jedu svakih 6 dana, neke svakih 5 dana, a neke 10 dana.. dok druge vole varijacije. Neke se prežderavaju neke ne. Za kraljevsku znam jer je imam i radim vježbe s njom. Na osnovna pitanja možete naći odgovore u bilo kojoj opsežnijoj animalnoj fiziologijii, naravno na engleskom jeziku,nažalost . Za pitanja koja su vezana uz ponašanje koje je vezano za fiziologiju imate super knjige i članke od slijedećih autora : Ted Melcer, Muller- Schwarz, David Chiszar, Ford...

Offline vrba73

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #34 u: Siječanj 23, 2010, 23:17:44 poslijepodne »
Inace nemam obicaj odgovarati na gluposti, i to je upravo jedan od razloga zasto ne pisem previse na ovom forumu jer vrlo cesto teme zavrsavaju na nekim bezvezarijama, i pre cesto ljudi koji imaju jednu zmiju mjesec dana govore kao da su pobrali svu pamet svijeta.  Ali vjerojatno sam ja odrastao u neko drugo doba kad su ljudi ipak bili manje bahati a i nije bilo interneta i skrivanja iza nekih pseudonima nego su ljudi uglavnom "razgovarali" uzivo!  Koncept dosta stran za ove mlade generacije... no malo sam ga previse zafilozofirao i vecina ljujdi vjerojatno nece ni shvatiti o cemu pricam, pa da se vratim na "temu"...
Pokus sa 10 zmija?!  Neznam tko je to radio ali na bazi 10 zmija se nemoze apsolutno nista zakljuciti, pogotovo ne na znanstvenoj bazi!  To je totalno krivo!
"poskoci su viperidae, što znači baš za ovu vrstu da prvih cca 5 mjeseci života ne jedu ništa, u prirodi, apsoultno ništa ko i druge viperidae" Ova izjava je u potpunosti KRIVA!!  Poskoci se radaju pocetkom ljeta - 6-7 mjesec, i njihova hrane je vrlo aktivna u tom periodu i mala (npr gusteri koji su takoder tada mali, tek rodeni) tako da je oni jedu, naravno! Mladi poskoci koji ne jedu prije hibernacije koja pocinje najcesce u rujnu, ne prezive hibernaciju jel su pre slabi. A kako to znam? Uzgajam poskoke vec 6 godina.  Proucavam poskoke u prirodi isto toliko.  I jedan od najboljih prijatelja mi je Dr. Rainer Fesser koji vec 30 godina uzgaja i proucava poskoke na teritoriju cijele nase bivse nam drzave (pritom mislim za Yugu, za nase mlade clanove), Italije i Austrije, i od kojeg sam naucio neizmjerno puno o zmijama opcenito a pogotovo poskocima. 
Moram priznati da mi drugi dio posta uopce nije jasan? Jel su to neki citati?  Tvrdnje iz nekih radova? Tvoje misli? Jel vecina ih je totalno krivo!
Predsjednik Udruge Ljubitelja Egzotičnih Životinja

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Siječanj 23, 2010, 23:31:42 poslijepodne »

To za rast zmija i menjanje terarijuma mi malo nije jasno... To što ste prebacili 10 zmija u veće terarijume pa su one
narasle par cm, po meni ne znači ništa, jer od kud ideja da su baš zbog toga porasle... Ne kažem da sam u pravu,
ali logičnije bi bilo da ste 5 zmija zadržali u malim terarijumima, a 5 premestili u veće, hranili ih sve isto pa na kraju
merili i utvrdjivali dali ima neke razlike izmedju jednih i drugih, ovako, mislim da ste samo uzaludno gubili vreme...

Što se tiče toga da Poskoci prvih 5 meseci ne jedu ništa, isto se nebih složio, jer sam lično hranio male poskoke
rodjene na farmi na kojoj sam radio, sa skakavcima i malim žabicama koje smo hvatali u šumi pored jednog potoka,
tako da mislim da se i sami po rodjenju dobro snalaze, i da sigurno ne gladuju po pola godine... A što se tiče hranjenja
na pincetu Malajskih jamičarki koje spominješ, i to je normalno jer se one u prirodi pošto najviše vremena provode na
drveću hrane isključivo plenom koji takodje živi na tom istom drveću, znači gušterčićima, žabicama i insektima, tako
da razlog zašto neće da jedu ponudjene miševe na pinceti verovatno leži u tome da miševi retko žive na drveću i svijaju
gnezda na granama...

Offline Kisa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #36 u: Siječanj 23, 2010, 23:32:45 poslijepodne »
Nama su u pokusima, od 10 zmija prebacivanjem u veće terarije 8 narasle za nekoliko cm

isto tako ako staviš mrežastog u metar terarija on će ti ostat malecni  :up:
onda imaš mini mrežaste veličine prosječnog constrictora  :zagrljaj:
nije li to kul?!  :heart:

*oprostite, bilo je jaće od mene xD*

i ono, wtf da poskoci ne jedu prvih 5mj  :\
kako bi onda preživjeli hibernaciju?  :dead: *logika ftw!*

edit: sad sam pričitala kae vrba napisao...

Offline vera83

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 42
« Odgovori #37 u: Siječanj 23, 2010, 23:53:55 poslijepodne »
Ma nema veze, mi na 10 potvrđujemo ono što je netko napravio na 1000, jer ih mi nemamo. Što se tiče malih poskoka, ne oni ne jedu, pa kad netko poslika malog, bebu poskoka kak jede u prirodi poslikao je fakat iznimku. Vjerojatno ima masa dokumentaraca o bebama viperida kak jedu, baš čudno. Možda nema jer su opasnije od odraslih pa ih je teže snimit. Al nema veze. ja samo radim sa zmijama i samo ih istražujem i malo više njih, i malo dulje od godinu dana. A vjerojatno i ovi autori nemaju pojima o čem pričaju. Uglavnom, vjerujem da ak netko drži 5 godina zmiju zna jako puno o toj svojoj zmiji. Vjerujatno i znate da je večina njih čista linija, al nema veze.Uglavnom ako netko želi pročitat neke od članaka i naučit nešto slobodno. Fascinantno je što sve zmije mogu naučit i koliko su pametne, Te način na koji zmije funkcioniraju. Za one koji drže dugo zmije i znaju "fakat sve", stvarno puno propuštate.

Offline vrba73

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Siječanj 24, 2010, 00:18:15 prijepodne »
Dakle, opet se ja uvlacim u neke spike gdje netko tvrdi nesto sto nema veze s pameti.  Ove pokuse koje vi radite (ili si radio) na PMF su totalna idiotarija!  A samo nakon nekoliko tvojih izjava znam da si s PMFa.  I sada znam od kuda ti te stvari koje tvrdis.. isto tako poznam jako dobro Zorana Tadica i to preko 15ak godina... i bio sam ja na predavanjima i stranih strucnjaka na PMF... i citao sam ja masu clanaka i radova strucnjaka i naucnika... i znam ja jako dobro kako svijet znanosti funkcionira!  I havala bogu da nama veze s tim!  Jer hranjanje beba zelenih jamnicarki i mahanje bibo-stapicima ispred njihovih glava je jaaaaako daleko od "istrazivanja", vjeruj mi...
Bebe vipere su opasnije od odraslih?!  Od kud ti to??
Jel si ikad bio ispred hibernacijske jame od poskoka u rano proljece kada izlaze iz hibernacije?  Jel si ikada bio ispred u kasno proljece i ljeto kada zenke radaju? Ili u jesen kada se ponovo povlače?  E da jesi, onda nebi pisao ovo sto pises.. Jel da jesi, samo primjera radi, onda bi vidio kako izgleda beba poskok nakon hibernacije koji je roden godinu prije.
I ja nikada nigdje nisam tvrdio da znam sve, ali znam dovoljno da znam koliko jos neznam!  Ali to je problem, i vrlo cesto ovdje, kada ljudi znaju malo a misle da znaju puno!

Offline vrba73

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Siječanj 24, 2010, 00:23:17 prijepodne »
Upravo sam shvatio da sam ti se obracao kao muskom a da si ti zensko, ispricavam se zbog toga...

Offline ozi

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #40 u: Kolovoz 21, 2010, 16:08:08 poslijepodne »
kacha je sada kod mene, novi terarij u nastajanju (širina 60, dubina 40 i visina 40) i mislim da cu je grijati samo nekom zaruljom koja se bude pokazala kao najbolje rjesenje i najsigurnije. inače niti u 2 mjeseca presvukla se 3x kod mene, hranim je redovno, uzgajam svoje pinkije a miševe hranim zdravo i držim ih u čistim uvjetima. dajem im voća, povrća, radića, kukuruza, mješane hrane itd. pinkije pustim par dana na mlijeku i onda ih zaledim (mrzim sam sebe ali šta ću :D to je problem mozga- kukca mogu ubiti a nešto toplokrvno teže...)

uglavnom ima posudu za vodu naravno (što u tom istom pet shopu nisu znali da treba imati kad sam dao sugestiju), kao podloga biti ce sterilizirani treset. terarij ce biti od OSB ploče sa dijagonalnom ventilacijom i staklenom kadicom približnih dimenzija dna terarija, čisto zbog vlaženja i drveta...

tu ce biti par skrovista, mozda pokoji asplenium unutra :heart: :heart: :heart: :heart: :heart:, lozine grane i sve što spada.
podni grijač ide van!

čitam temu pa me zanima...trebam li je stavljati na hibernaciju? čitam tu razna mišljenja....koji je najbolji način za staviti je na spavanje???
 :up:

što sa izmetom? vadi se?
« Zadnja izmjena: Kolovoz 21, 2010, 16:12:13 poslijepodne od ozi »

Offline lissa

• Novi član
  • *
« Odgovori #41 u: Siječanj 07, 2011, 12:34:11 poslijepodne »
Hej hej!

Prvi puta kupujem zmijicu.. i to L.g. californiae. Zanima me što mislite o cijenama dolje:

zmija, 400 kn
terarij, 300 kn
neonka i žarulja za grijanje sa instalacijama 150 kn.
treset za podlogu, 60 kn
posuda za vodu, 35 kn
grana, panj i kamen 100 kn
pinceta, 75 kn
termohygrometar, 55 kn
sve zajedno 1175 kn.

..stara je 4-5mjeseci i ima 30 cm, terarij je 50 x 40 x 40 cm

Hvala

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #42 u: Siječanj 07, 2011, 15:08:04 poslijepodne »
Sve ok ali će ti trebati veće terarij kad poraste. Moj je na nekih 108 cm a ima negdje oko 2god. i u terariju je veličine 100X60X50. Tako da bi mogla razmisliti o većem terariju odmah da ne moraš za godinu kupovati novi.
Navedene cijene su čisto realne. Iako ja bi radije stavila neki slabiji podni grijač od žarulje, on u kombinaciji s neonkom je čisto dovoljan jer njima treba oko 29 stupnjeva a u stanu ti je sigurno oko 20 zimi. A ljeti samo neonka :)

Offline lissa

• Novi član
  • *
« Odgovori #43 u: Siječanj 07, 2011, 15:23:22 poslijepodne »
Hvala tiiii  :)  :up:

A mogu je stavit odmah u terarij vel. 100x60x50cm? Mislim da sam pročitala negdje da im je potreban manji terarij u 'mladosti'..  jer su se mogu razboljet ako su malene u velikom...

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #44 u: Siječanj 07, 2011, 15:31:29 poslijepodne »
Možeš ali ga pregradi, znači da nema cijeli terarij na raspolaganju dok je mala. Ako radiš terarij onda ti ga netko može napraviti s drvenom pregradom koja se kasnije skine a ako kupuješ gotovi onda možeš improvizirati s nekom daskom ili slično. Isplativije je nego raditi 2 terarija  :up:

Offline lissa

• Novi član
  • *
« Odgovori #45 u: Siječanj 08, 2011, 08:39:31 prijepodne »
Super ideja, da!  :) Kupiti ću onda odmah veći terarij.. Možeš mi još reći cca.cijenu tog većeg terarija?

Tenks tenks  ;)

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #46 u: Siječanj 08, 2011, 13:45:25 poslijepodne »
www.teraristika.hr ... imas i sponzorski podforum tu na netu

ili pošalji pp Strichek Matija - i on ti se bavi izradom terarija...ljepo zgledaju, cak odlicno i veoma su funkcionalni....

i ono najbitnije covjek nije otiso na skijanje ko vecina debelokožaca vec je osto kod nas da i za bozic moze usrecivat malu djecicu s terarijima  :heart:
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline lissa

• Novi član
  • *
« Odgovori #47 u: Siječanj 08, 2011, 14:16:26 poslijepodne »
hehe da, baš sam kontaktirala stričeka Matiju sa teraristika.hr ... (pohvale za brze i informativne odgovore  :up: )

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #48 u: Siječanj 08, 2011, 21:52:55 poslijepodne »
Je, Matijini terariji su odlični   :up: