Srpanj 18, 2025, 17:52:28 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kalifornijska kraljevska zmija  (Posjeta: 15851 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Harun Sb

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Kalifornijska kraljevska zmija
« u: Rujan 11, 2009, 16:48:39 poslijepodne »
Trenutno kupujem zmiju i do sada nisam htio cuti ni za jednu drugu osim Regiusa, kukuruzne i eventualno mlijecne o kojima znam sve, ali  sam maloprije dobio zanimljivu ponudu. Covjek mi nudi odraslu kalifornijsku kraljevsku zmiju (cokolada morf) dugu 1m sto je meni idealno, koja jede "sve  vrste hrane", nadam se i odledjene miseve.
Ne znam bas o ovoj zmiji koliko o gore navedenim, pa  bih zamolio vas da mi kazete koje su prednosti i mane ove zmije.
Kakva je sto se tice hendlinga? Kakve uslove u terariju zahtjeva?

Hvala unaprijed.

Offline Damber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Katkada je bolje ne činiti ništa.
Odg: Kalifornijska kraljevska zmija
« Odgovori #1 u: Rujan 11, 2009, 19:44:28 poslijepodne »
Evo, ja sam friški vlasnik te zmije, još je beba, pa ni nemam pretjerano puno iskustva s njom, ali evo koliko ti mogu reć u ovih cca 2 mjeseca koliko je kod mene...

Ovaj moj ima pola metra i star je oko 5 mjeseci. Veoma je proždrljiv, jede svaki treći dan i relativno brzo raste. Nikada nije odbio hranu!  :)

Što se hendlanja tiće, nema problema. Malo su aktivnije zmije, što znači da neće bit mirne, kao primjerice pitoni, ali nisu ni divlje.
Moj ne napada, niti je kad pokušavao i brzo se je naviknuo na ruku, što obično govore da je teško kod tako mladih zmija.

Jedino što te zmije imaju tendenciju vršenja nužde prilikom hendlanja, pa zna biti nezgodno!  :D

Pogledaj moju temu, a na zadnjem postu imaš link o uređenju terarija.  :)

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=32653.0
*Zagreb - Trešnjevka*
RIO 180
Nano 20

Offline Crochondro

• ex Crotalus
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 11, 2009, 19:53:38 poslijepodne »
Pa nije ni cudo da vrsi nuzdu po rukama kad jede svako treci dan. Po meni je to pretjerivanje ali dobro, vjerovatno tvoja zmija ima jako brz metabolizam i veoma je prozdrljiva pa si se odlucio na takav rezim hranjenja. Ako ju bacis na svaki dan ili svako drugi onda ce mozda rasti malo brze od relativno brzog rasta ;)

Offline Damber

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 11, 2009, 20:41:49 poslijepodne »
Pročitao sam u jednoj knjizi o tome, konkretno: "The complete encyclopedia of terrariums" (autor Eugene Bruins), o tom vršenju nužde, da se to događa kod večine tih zmija, tj. da je to kod njih česta i normalna pojava. Naime, radi se o obrambenom mehanizmu. Također, oponaša zvečarke (kojima se u prirodi čak i hrane) tresući repom iako nemaju zvečku.  :)  Tako proizvode zvukove i vibracije koje su također dio obrambenog mehanizma, odnosno pokazuje nepozvanima da je se klone.  :)

Obje te zmije, koje su bile kod mene (druga je sada kod frendice), slučaj je jednak, ali ova druga jede jednom tjedno.

Što se hranjenja tiče, mislim da je sasvim u redu hraniti ovako mladu zmiju češće, budući da jede jednodnevne miševe. No, ako ipak mislite da to nije dobro i može nekako naškoditi zmiji, poslušat ću neki konkretan savjet!  :)
*Zagreb - Trešnjevka*
RIO 180
Nano 20

Offline Crochondro

• ex Crotalus
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 12, 2009, 08:27:08 prijepodne »
Moja ti je preporuka da hranis svako 5 dana s pinkijem od 3 dana slobodno. Moze ona i veci plijen da podnese, nisu one problematicne s tim posto bi pojela i drugu zmiju iste velicine bez problema.

Ovako je problem zbog toga sta ti nju uvijek handlas na dan kad je jela ili dan poslije jela ili na dan kad ce jest a to sve stvara nepotreban stres za zmiju.
Ja bi ti preporucia dakle PINKY(3 dana star) na svakih 5-6 dana. Sta manje handlanja to bolje.
Za ova ponasanja znam i imao sam priliku sve to vidit posto sam i sam imao razne lampropelise.
S tim ispustanjem nuzde ona se brani i buni na handlanje i ako to cesto radi znaci da je pod stresom od handlanja.

Offline Damber

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 12, 2009, 10:59:06 prijepodne »
Pa zapravo, hendlam ju vrlo rijetko. Znam da niti jednoj zmiji to ne paše, pa izbjegavam. Moram napomenuti, ovo vrženje nužde zvuči kao da to radi neprestano tijekom hendlanja... Ne, samo koja kap prilikom primanja u ruku, a za par sekundi sve je ok. Nema puno izmeta...  :) Samo da zasmrdi malo.  :D

Ok, onda ću ga hranit svaka 5 dana. Zanimljivo je kako doslovno žica svaki treći ili četvrti dan, pa mi je žao ne dat!  :)

Hvala na savjetu!  :up:
*Zagreb - Trešnjevka*
RIO 180
Nano 20

Offline Harun Sb

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Rujan 12, 2009, 14:13:18 poslijepodne »
Evo i nove ponude...
Kraljevska od 60cm stara godinu i par mjeseci, naviknuta na vise vrsta hrane. Evo slike...

http://www.market.ba/slike/slika_394181.1.jpg

Kako vam se cini? Da li da je uzmem?

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
« Odgovori #7 u: Rujan 13, 2009, 03:28:41 prijepodne »
izgleda lijepo uhranjena ali mi je to nekak malo za godinu i nekaj. moja pyromelana je tolko stara pa vec ima skoro metar...
R-46

Offline Harun Sb

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Rujan 13, 2009, 15:22:55 poslijepodne »
I ja sam se zacudio jer Damber rece da je njegova zmija stara 5 mjeseci a duga 50cm. A ova je stara preko godinu a duga 60cm?

Offline Damber

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 13, 2009, 15:41:04 poslijepodne »
Tu definitivno nešto ne štima!  -?

Ako je zaista toliko stara, a ima samo 60cm, ne uzimaj! Iako na slici ne izgleda loše.
*Zagreb - Trešnjevka*
RIO 180
Nano 20

Offline 4lbert

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #10 u: Prosinac 28, 2009, 13:43:42 poslijepodne »
 Pozdrav forumašima i njihovim ljubimcima   :k038:

Pred 7 dana smo cura i ja udomili Kalifornijsku Kraljevsku zmiju. Prijetila joj je deložacija u kantu za smeće, te kao ljubitelji svih životinja, to nismo mogli dozvoliti. Iako sam ljubitelj sve živine, nije mi ni na kraj pameti bila nabavka takve, bar ne još neko vrijeme.  Pored nje imamo i predivnu kujicu, no o njoj pišem na drugom forumu  :)

Rečeno nam je da je Kalifornijska Kukuruzna, no na Vašem forumu sam doznao da je Kraljevska. Ima oko 35 cm i stanuje u mini terariju 30x30x30. Terarij je opremljen grijačem ( u kamenu) , EKO TERRA SUN GLO lampom, te posudom za vodu. Mislim da je sve od iste firme. Podloga je od sitnog pijeska boje cigle, a bio je dekoriran komadom drva. Dodao sam joj granu vinove loze (koju imam od djetinjstva, obzirom da sam uvijek imao nekakve životinje)  :)

Prvi dan sam ju nahranio pinkyjem jer mi je rečeno da nije dugo jela. Tek sam kasnije doznao da ju je bolje staviti u drugu posudu da ne proguta zrnca pijeska ili slično. Prelistavajući forum, došao sam do podatka da ih je moguće hraniti i piletinom ako ih se dovoljno rano nauči. Ako je to istina, molim, nekog sa iskustvom da mi objasni način. Danas sam probao i krenula je ali kad je shvatila o čemu se radi, samo me je blijedo pogledala  :21:
Predhodno sam komadić piletine namakao u mlakoj vodi ali nije pomoglo.

Zanima me koliko bi mogla biti stara obzirom da je hranjena dva puta mjesečno i čime se čiste od eventualnih crijevnih parazita?

U naprijed zahvaljujem na odgovorima, te su svi savjeti dobordošli  :zagrljaj:

Odoh u nabavku pinkyja, pozdrav..
« Zadnja izmjena: Prosinac 28, 2009, 13:56:22 poslijepodne od 4lbert »

Offline Damber

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 28, 2009, 14:00:08 poslijepodne »
Pozdrav forumašima i njihovim ljubimcima   :k038:

Pred 7 dana smo cura i ja udomili Kalifornijsku Kraljevsku zmiju. Prijetila joj je deložacija u kantu za smeće, te kao ljubitelji svih životinja, to nismo mogli dozvoliti. Iako sam ljubitelj sve živine, nije mi ni na kraj pameti bila nabavka takve, bar ne još neko vrijeme.  Pored nje imamo i predivnu kujicu, no o njoj pišem na drugom forumu  :)

Rečeno nam je da je Kalifornijska Kukuruzna, no na Vašem forumu sam doznao da je Kraljevska. Ima oko 35 cm i stanuje u mini terariju 30x30x30. Terarij je opremljen grijačem ( u kamenu) , EKO TERRA SUN GLO lampom, te posudom za vodu. Mislim da je sve od iste firme. Podloga je od sitnog pijeska boje cigle, a bio je dekoriran komadom drva. Dodao sam joj granu vinove loze (koju imam od djetinjstva, obzirom da sam uvijek imao nekakve životinje)  :)

Prvi dan sam ju nahranio pinkyjem jer mi je rečeno da nije dugo jela. Tek sam kasnije doznao da ju je bolje staviti u drugu posudu da ne proguta zrnca pijeska ili slično. Prelistavajući forum, došao sam do podatka da ih je moguće hraniti i piletinom ako ih se dovoljno rano nauči. Ako je to istina, molim, nekog sa iskustvom da mi objasni način. Danas sam probao i krenula je ali kad je shvatila o čemu se radi, samo me je blijedo pogledala  :21:
Predhodno sam komadić piletine namočio u mlakoj vodi ali nije pomoglo.

Zanima me koliko bi mogla biti stara obzirom da je hranjena dva puta mjesečno i čime se čiste od eventualnih crijevnih parazita?

U naprijed zahvaljujem na odgovorima, te su svi savjeti dobordošli  :zagrljaj:

Kao prvo, dobro nam došao!  :up:

Terarij je full mali i nabavite što prije veći! Ta zmija zapravo raste dosta brzo. Grijač u kamenu nikako nije dobar! Stavi grijači kabel u podlogu, na 1/3 terarija... Sun glo možeš komotno maknut i stavit neku slabu štednu žarulju, ovisno o veličini terarija. Za podlogu je najbolje da staviš treset, ili ona kokosova vlakna što se kupuje u "cigli". Pazi da imaš nekoliko skrovišta, raspoređena po toplijem i hladnijem dijelu terarija, gdje se zmija može zavuć ovisno o tome kako joj paše.

Piletinu joj nemoj davat! To nije dovoljno za zmiju. Ako se daje piletina, uz to treba davat i kalcij, vitamine i sl. Recimo kalcij, zmije dobivaju iz kostiju miševa... Može se jedino dat povremeno kao dodatak, ali nije nužno. Ako ti je problem sa živim miševima, uzmeš ih više pa zamrzneš. Poslije odmrzneš, malo ih zagriješ pod vodom i nema problema!
*Zagreb - Trešnjevka*
RIO 180
Nano 20

Offline 4lbert

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Prosinac 28, 2009, 14:13:35 poslijepodne »

Bolje Vas našao  :up:

Terarij je full mali i nabavite što prije veći!
Pazi da imaš nekoliko skrovišta, raspoređena po toplijem i hladnijem dijelu terarija, gdje se zmija može zavuć ovisno o tome kako joj paše.
Nabavit ćemo veći, svakako!  Uredio sam joj dva skrovišta i uglavnom je u hladnijem.

Piletinu joj nemoj davat! To nije dovoljno za zmiju. Ako se daje piletina, uz to treba davat i kalcij, vitamine i sl. Recimo kalcij, zmije dobivaju iz kostiju miševa... Može se jedino dat povremeno kao dodatak, ali nije nužno. Ako ti je problem sa živim miševima, uzmeš ih više pa zamrzneš. Poslije odmrzneš, malo ih zagriješ pod vodom i nema problema!
Imamo i vitamine i kalcij u prahu i to ću morat nekom poklonit jer su poveće kutijice pa nećemo potrošit ( šteta je da se baci). Također i neke kapi za vodu. A kako reagiraju na mrtvog miša? Jasno mi je da ga zagrijem u vodi i treskam pincetom ali.. Hmm, probat ćemo.. Imaš li ideu koliko bi mogla biti stara? Ima oko 35 cm i hranjena je samo dva puta mjesečno..

Hvala  :up:

Offline Damber

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 28, 2009, 14:45:49 poslijepodne »

Bolje Vas našao  :up:

Terarij je full mali i nabavite što prije veći!
Pazi da imaš nekoliko skrovišta, raspoređena po toplijem i hladnijem dijelu terarija, gdje se zmija može zavuć ovisno o tome kako joj paše.
Nabavit ćemo veći, svakako!  Uredio sam joj dva skrovišta i uglavnom je u hladnijem.

Imamo i vitamine i kalcij u prahu i to ću morat nekom poklonit jer su poveće kutijice pa nećemo potrošit ( šteta je da se baci). Također i neke kapi za vodu. A kako reagiraju na mrtvog miša? Jasno mi je da ga zagrijem u vodi i treskam pincetom ali.. Hmm, probat ćemo.. Imaš li ideu koliko bi mogla biti stara? Ima oko 35 cm i hranjena je samo dva puta mjesečno..

Hvala  :up:

Prihvatit će mrtvog miša, bez brige. Ako i ne odmah, s vremenom će se naviknut. Samo treba imat strpljenja! Ima nekoliko fora kako možeš probat ako ne prihvati... Primjerice, neke zmije jednostavno ne mogu odolit mišjem mozgu!  :)
Hrani ju svakih 7 dana i što manje ju žnjaraj. Najbolje da ju samo gledaš, barem dok joj ne uredite terarij do kraja i dok se potpuno ne prilagodi na njega.

To je jako mlada zmija! Možda ima do 2 mjeseca. Ne bih rekao da ima više... Opet, sve ovisi u kakvim je uvjetima bila.
*Zagreb - Trešnjevka*
RIO 180
Nano 20

Offline 4lbert

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Prosinac 28, 2009, 15:51:21 poslijepodne »
Da, čitao sam o mozgu.. Upravo jede drugog miša od kad je kod nas ( 7 dana ). Ovaj je dvodnevni. Mislim da je prošli bio malo veći.
Mislio sam da je dobro imati ju po rukama da se navikne, tako da je bila u "šetnji" svaki dan, heh.. Ok, neću više  :)

Kakav užas u pet shopu! Male guttate pune nekih paukića i krpeljića, uhh.. Ne bih o kojem se shopu radi al da je ružno, ružno je.

Oko dva mejseca je bila kod prijašnjih vlasnika.

Prodaje li tko pinkyje u okolici Rijeke?

Offline toncek12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #15 u: Prosinac 28, 2009, 17:51:32 poslijepodne »
Pozdrav forumašima i njihovim ljubimcima   :k038:

Pred 7 dana smo cura i ja udomili Kalifornijsku Kraljevsku zmiju. Prijetila joj je deložacija u kantu za smeće, te kao ljubitelji svih životinja, to nismo mogli dozvoliti. Iako sam ljubitelj sve živine, nije mi ni na kraj pameti bila nabavka takve, bar ne još neko vrijeme.  Pored nje imamo i predivnu kujicu, no o njoj pišem na drugom forumu  :)

Rečeno nam je da je Kalifornijska Kukuruzna, no na Vašem forumu sam doznao da je Kraljevska. Ima oko 35 cm i stanuje u mini terariju 30x30x30. Terarij je opremljen grijačem ( u kamenu) , EKO TERRA SUN GLO lampom, te posudom za vodu. Mislim da je sve od iste firme. Podloga je od sitnog pijeska boje cigle, a bio je dekoriran komadom drva. Dodao sam joj granu vinove loze (koju imam od djetinjstva, obzirom da sam uvijek imao nekakve životinje)  :)

Prvi dan sam ju nahranio pinkyjem jer mi je rečeno da nije dugo jela. Tek sam kasnije doznao da ju je bolje staviti u drugu posudu da ne proguta zrnca pijeska ili slično. Prelistavajući forum, došao sam do podatka da ih je moguće hraniti i piletinom ako ih se dovoljno rano nauči. Ako je to istina, molim, nekog sa iskustvom da mi objasni način. Danas sam probao i krenula je ali kad je shvatila o čemu se radi, samo me je blijedo pogledala  :21:
Predhodno sam komadić piletine namakao u mlakoj vodi ali nije pomoglo.

U naprijed zahvaljujem na odgovorima, te su svi savjeti dobordošli  :zagrljaj:

Preporučio bih ti da makneš taj kamen grijač,jer dosta ljudi sa njima ima loša iskustva,zadnje se sijećam da je jedna cura imala kraljevskog pitona i da je imala taj kamen grijać u ter.i zmija se je poprilično jako opekla na njega..puno bolji ti je kabel grijač kojeg je lako izregulirat da se zmijica ne opeče..staviš ga ispod a preko njega komad neke plastike ili nečega šta če utopiti višak temp.i preko svega trest,i dobit ce lijepu toplu podlogu...to ti je moj savijet,nemoraš ga poslušat  :)

Offline vera83

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 42
« Odgovori #16 u: Siječanj 09, 2010, 11:56:27 prijepodne »
Veličina zmije ne ovisi samo o prehrani već i o spolu, i  o veličini prostora u kojem se nalazi. Ako je bila držana u malom terariju, u kojem možda nije bilo ni grijača,  mogla bi imat godinu dana i bit manja od očekivanog, ista stvar se dešava i ako je prehrana bila neadekvatna. U svakom slučaju sa pravilnom prehranom i sa adekvatnim smještajem ona može narast još uvjek i ne mora imat nikakvih zdrastvenih poteškoća.
Što se tiče prehrane, s obzirom da je njima evolucijski ugrađeno da instiktivno pojedu svaki pljen koji im se ponudi, većina zmija će ga i pojest, što znaći ako joj daš 5 pinkija pojest će ih, a onda neko vrijeme neće tražit hranu. U principu jako čestim davanjem hrane, svaka 2 do 3 dana, ubrzavaš joj metabolizam, rad srca, ..., takvi uvjeti se njoj ne dešavaju često u prirodi. Jer zmija nije toplokrvni organizam da višak hrane skladišti u mast. Ako k tome još i ne hibernira, skratio si joj život. Znači samo treba napravit nešto optimalnije uvjete kakve bi imala da je u prirodi. Ne pretjerivat.

Offline ikriss

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Siječanj 10, 2010, 20:50:20 poslijepodne »
Veličina zmije ne ovisi samo o prehrani već i o spolu, i  o veličini prostora u kojem se nalazi. Ako je bila držana u malom terariju, u kojem možda nije bilo ni grijača,  mogla bi imat godinu dana i bit manja od očekivanog, ista stvar se dešava i ako je prehrana bila neadekvatna. U svakom slučaju sa pravilnom prehranom i sa adekvatnim smještajem ona može narast još uvjek i ne mora imat nikakvih zdrastvenih poteškoća.
Što se tiče prehrane, s obzirom da je njima evolucijski ugrađeno da instiktivno pojedu svaki pljen koji im se ponudi, većina zmija će ga i pojest, što znaći ako joj daš 5 pinkija pojest će ih, a onda neko vrijeme neće tražit hranu. U principu jako čestim davanjem hrane, svaka 2 do 3 dana, ubrzavaš joj metabolizam, rad srca, ..., takvi uvjeti se njoj ne dešavaju često u prirodi. Jer zmija nije toplokrvni organizam da višak hrane skladišti u mast. Ako k tome još i ne hibernira, skratio si joj život. Znači samo treba napravit nešto optimalnije uvjete kakve bi imala da je u prirodi. Ne pretjerivat.

Zamolio bih za reference apropo boldovanih tvrdnji, a sve u kontekstu kraljevske kalifornijske zmije.

Hvala.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #18 u: Siječanj 10, 2010, 21:07:58 poslijepodne »
Zamolio bih za reference apropo boldovanih tvrdnji, a sve u kontekstu kraljevske kalifornijske zmije.

Hvala.

Da, i ja bih to volio vidjeti...

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 10, 2010, 22:14:22 poslijepodne »
hm... mislim da veličina terarija nemože imat a ma baš nikakav utjecaj na veličinu i rast zmije... osim ako baš nije ko ona fora sa bonsai mačkama  :D

jer puno uzgajivača koji zmije drže u "rack" sistemima imaju jako premale kutije za zmije a zmije su izrasle u punu veličinu kako i trebaju...  tako da mi to baš i ne drži vodu...

Offline vrba73

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #20 u: Siječanj 10, 2010, 23:56:50 poslijepodne »
Ja neznam niti za jednu vrstu zmije koja ce jesti do iznemoglosti, tj ako joj das 5 pinkija ili miseva i da ce ona pojesti svih 5.  Mislim, hoce ako je jako gladna i ako joj po velicini to odgovara.  Ali ako npr bebi nekog lampropeltisa koja je 15-20cm i kojoj je dovoljno 1, eventualno 2 pinkija damo 10 komada, ona sigurno nece pojesti svih 10!  Zmije u principu nemaju tendenciju da se prezderavaju, one ce pojesti koliko im je dovoljno i to je to.  Primjera radi, neki odrasli poskoci koje imam mogu pojesti po 3, 4 neki cak 5 miseva, u jednom hranjenju i izgledat ce ogromno ali nakon takvog (pretjeranog) hranjenja sigurno nece za 3-4 dana ponovo htjeti pojesti 3-4 misa.  Odbit ce hranu jel su siti.  A poskoci su zasigurno jedne od najprozdrljivijih zmija koje imam.
Metabolizam kod zmija je vise vezan za temperaturu okoline nego za ucestalo hranjenje.  Naravno da probava kod zmija radi cim zmija pojede nesto ali i to je opet vezano za temperaturu. Ako je hladno, to zmiji usporava metabolizam ali i probavu.  Doduse ako je hladno tj ako drzimo zmiju ispod odgovrajucih temperatura vecina zmija nece niti htjeti jesti i odbit ce hranu.  Ako npr drzimo zmiju ok, damo joj jesti, a nakon toga temperatura padne, zmiji ce se usporiti metabolizam, probava, i nastat ce problemi i zmija ce vrlo vjerojatno povracati neprobavljeni ili djelomicno probavljeni pljen.
Velicina prostora nema apsolutno nikakve veze sa velicinom do koje ce zmija narasti.
Predsjednik Udruge Ljubitelja Egzotičnih Životinja

Offline 4lbert

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Siječanj 19, 2010, 19:15:51 poslijepodne »
Kacha je prije 11 dana pojela dva pinkyja. 5 - 6 dana se normalno ponašala, bila živahna i znatiželjna. Zadnjih 4 -5 dana samo spava. Ne dolazi kad čačkam po terariju, spava, odmara. Kod mene je skoro mjesec dana i još se nije presvlačila. Preko noći ode u toplije skrovište, preko dana u hladnije. Povećao sam joj vlagu misleći da se sprema na presvlačenje. Od kad je kod mene, jede svakih 5 do 7 dana po pinkyja.

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #22 u: Siječanj 19, 2010, 23:09:08 poslijepodne »
I kod mene se tako ponasala i nije htela da jede, a bila je u odlicnoj kondiciji, tako da ja sam je ostavio mesec dana na desetak stepeni da malo hibernira, cisto koliko da ukljuci "reset".  Posto nemam u planu da je parim ovu godinu, ostavio sam je samo mesec dana i razume se pre hibernacije 2 nedelje do 20 dana bez hrane.......E sada neko ce reci da je to prekratko vreme, jeste prekratko ako je paris, ali da joj resetiras "bioloski sat" ja mislim da je ok, bar kod mene je tako bilo! Eto sad je ok, jede i ponasa se normalno......

Offline 4lbert

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Siječanj 20, 2010, 18:54:12 poslijepodne »
Kacha i dalje spava  :)   24 h dnevno radi grijač, a sun glo lampa od ujutro do navečer. Preporučaš li da joj sve ugasim? Temperatura u prostoriji u kojoj se nalazi varira od 17 do 20 stupnjeva. I hvala na odgovoru  :up:

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #24 u: Siječanj 20, 2010, 19:58:22 poslijepodne »
Kacha i dalje spava  :)   24 h dnevno radi grijač, a sun glo lampa od ujutro do navečer. Preporučaš li da joj sve ugasim? Temperatura u prostoriji u kojoj se nalazi varira od 17 do 20 stupnjeva. I hvala na odgovoru  :up:
Po meni to je visoka temperatura, ako je vec hiberniras! Ako joj nisi dao da jede 2 nedelje odna do sad se ispraznila i mozes da iskljucis sva grejna tela nekoliko dana, a onda ostavi je na 10-14 stepeni! Mozes i duze od mesec dana da je ostaviis, procenices to kad dodje vreme! Inace nije dobro da spava i ne jede i dalje, a da je temperatura visoka, jer joj je ubrzan metabolizam......Jednostavno je, ako vec zapada u hibernaciju treba da joj to omogucis!