Lipanj 24, 2025, 23:10:45 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: 450 L -korak po korak  (Posjeta: 60319 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
450 L -korak po korak
« u: Kolovoz 22, 2009, 16:02:20 poslijepodne »
Pa da krenemo...Svojevrsni blog, priča o nature(?), iwagumi(?),biljnom (?) akvariju kojeg sam počeo slagati, eto, prije 3 sata... Ovo je bilo more, za one koji ne znaju, ali da ne ulazim ponovno u razloge zašto sada slatki umjesto mora,spomenuti ću zašto sam to uopće spomenuo..Ovo crno na sredini je preljev..neću ga koristiti, je, mogao sam, ali imam svoje razloge zašto nisam..Prvenstveno, dosta mi je preljeva i brundanja povratne pumpe, čišćenja preljeva, bućkanja , trućkanja i sraćkanja... Htio sam staromodni vanjski karnister, po mogućnosti za što manje love i uzeo sam Haquos EXPRO1200..
Da nastavim s preljevom... Da ga nema, bilo bi bolje... Stavljen je na sredinu da se akvarij može gledati sa tri strane i to će biti i u ovom izdanju naglašeno..To naravno komplicira stvari jer akvarij treba urediti da dobro izgleda sa 3 strane... Veselje...

Tehnikalije- 150x50x60 visina, Omais akvarij kupljen kod Blua sa stalkom, nakon godine dana se odlično drži sve skupa, nad njim je AquaMedic lampa nabavljena kod Matide, 2x150W HQI plus 2x54W T5..Moram promijenit žarulje i lampe...Ove su za morsku..

Grijač Eheim Jager, 300 W...

Protočna pumpa Tunze nano stream 4500... Napisao sam upravo članak  o protoku vode u slatkovodnim akvarijima..Bit će objavljen za par dana na stranici, pa da ne trkeljam ovdje isto...

Podloga- šljunak 2-3 mm stavljen uokolo ruba. U rupu stavljeno 6 litara Wave master gravela-hranjive podloge , koju sam zatim pomiješao sa nepoznatim brojem litara (otprilike ista količina) 3 tjedna namakane Florabele, što je rezultiralo debljinom sloja između 3 i 4 cm mislim,teško mi je procijeniti... Pomiješao sam ovo dvoje iz razloga što mislim da će tak bit bolje..eto... Zemlja se neće previše sabit i nabit, korjenje će lakše prolazit unutra i slično... To je barem ideja, ukoliko griješim, vrijeme će pokazati...

Na to sam stavio pola cm-centimetar sitnijeg šljunka, do 1mm pomiješanog sa pijeskom..Da se ne diže zemlja previše, na to još 1 cm šljunka koji je bio "okvir" i to sam fino zagladio...
Na to sam stavio kamenje..Centralni greben, bez zlatnih rezova  i sličnih aquascape fora, jer, hej, tu je jbn preljev!

Kad sam složio ovo ovako, shvatio sam nekoliko stvari..prvo, završni sloj pijeska koji paše na ovo kamenje je baš lijep, ali ga nemam dosta...subota je, Vili više ne radi, u ponedjeljak moram dofurat još 2 vreće...Korijenje koje ću slagati između kamenja pluta jer se suši već dobre 2 godine u podrumu...Nisam ga namakao zadnjih par tjedana jer sam mislio staviti jedan drugi panj.. Sve u svemu, nakon što objavim ovu temu, idem se borit s korjenjem...

Kamenje je boje koje sam htio radi zavjesa i kuhinje..Vuče na narančasto.. Ne se smijati, volim slagat boje , a ako će akvarij biti ukras prostora, a hoće, zašto se ne bi boje u njemu poklapale s bojama u stanu... Plus ukrasno kamenje na zidovima dnevne sobe i šanka kuhinjskog je žuto narančasto.. OK, možda mi nisu sve ovce na broju, al me to zabavlja...Supruga (kad se vrati s mora) će mislit da je to zgodan detalj, bit će sretna, a kad je ona sretna, sretan sam i ja, jer obično dobim nekaj fino za papati :D

Koji je plan? Aquascape sa ne previše vrsta biljaka, složit da to na nešto liči sa sve 3 strane s kojih će se gledati i da ne moram svaka 2 dana strugat prokleto staklo kao na morskom..

Eto...

Ovu temu ću pisati malo duže vrijeme..Neću prešućivati ništa dobro ni loše, tajni u ovom e nema jer je sve ionako na netu, ako nekaj zeznem, vidjet ćete koliko, pa možda zajedno dođemo do Kako i Zašto...

Molim Vas da čim manje stavljate off-topic komentara i pljeskića i smajlića...Brisat ću takve komentare bez problema... U ovoj temi mogu što hoću... :diablolol:
« Zadnja izmjena: Kolovoz 22, 2009, 16:12:52 poslijepodne od Vedran »

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
Odg: 450 L -korak po korak
« Odgovori #1 u: Kolovoz 22, 2009, 16:06:09 poslijepodne »
oćeš stavljat kakvu pozadinu,...ovako mi overflow bode oči,...koraline na njemu neću ni spominjat  ;)

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Kolovoz 22, 2009, 16:07:21 poslijepodne »
Poseban gušt mi je čitati tvoje postove,a ova tema me posebno veseli.Go,Vedrane go!!!

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #3 u: Kolovoz 22, 2009, 16:12:55 poslijepodne »
Ajd napokon ! Čekam ovu temu več,imam osječaj godinama!  :) Sve su oči uprte u tebe :D

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #4 u: Kolovoz 22, 2009, 16:15:51 poslijepodne »
oćeš stavljat kakvu pozadinu,...ovako mi overflow bode oči,...koraline na njemu neću ni spominjat  ;)

E da...Hoću...Crna tapeta ide otraga, što zbog preljeva, što zbog zida u pozadini..Ne paše mi na ovo... Koraline nek idu vrit, nisam ih mogao maknut ni u ludilu ničim...Bilo ih je puno više, ovo su ostaci nakon što- sam se umorio, puko mi žilet,potrošio pH minus i ulovilo me u leđima :D

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #5 u: Kolovoz 22, 2009, 16:33:14 poslijepodne »
Da preduhitrim eventualna pitanja - kako će ovo na kraju izgledat ili što točno stilski planiram..
Odgovor je - ne znam... Ja doslovno nikad nisam planirao točno unaprijed kakav ću akvarij složiti..Uvijek sam skupio ovako nešto na hrpu, vidio što imam i puštao da me akvarij sam vodi kamo i kako želi... Uglavnom bi dobro ispadalo, pa nemam ni sad namjeru , kao neki perfekcionisti nature stila, uzimati olovku i papir i crtati akvarij kako ga želim na kraju priče vidjeti...

Evo, ovo je za sada smjer u kojem idem, iako bih trebao malo bolje korjenje za to.. Ako netko ima za prodati ili mijenjati neke malo bolje grane ( one klasične morewood , trešnje il kako se to već zove što se u nature stilu koristi) nek mi se javi na pp...

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #6 u: Kolovoz 22, 2009, 16:38:53 poslijepodne »
 :D :up: to je tebe ulovilo ovih dana ili je neka oklada u pitanju? u smislu: ko više aq napravi u što kraćem vremenu...  :D

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #7 u: Kolovoz 22, 2009, 17:03:10 poslijepodne »
 :D baš su ti ovi štapovi na juriš  :D
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #8 u: Kolovoz 22, 2009, 17:49:33 poslijepodne »
korijen lijevo je shit... ne paše

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
« Odgovori #9 u: Kolovoz 22, 2009, 18:04:52 poslijepodne »
Stvarno dobar opis svega! e jedino nisi spomenuo kako ćeš riješiti pitanje CO2? Uz koji red moorwod panj još će bolje izgledati... Šta od živivna planiraš staviti?

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #10 u: Kolovoz 22, 2009, 18:09:57 poslijepodne »
korijen lijevo je shit... ne paše

većina korjenja je shit..i to žešći...
jel ima toga moorwoda za nabavit kod nas negdje, ima li netko da mu stoji sa strane?  ajd ljudi, da ne moram do Graza potegnut :D

CO2 boca, solenoid koji će po noći spavat...

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #11 u: Kolovoz 22, 2009, 20:18:07 poslijepodne »
e za sad mi se sviđa i tema i tank...makar bi sa boljim korijeniam bilo još i bolje...

nego za skinut ove koraline, probaj nabavit onaj žilet strugalicu, ono za skidanje laka i farbi, s tim bi možda išlo, ja skinuo ćuda sa svog akvarija s tim, pa ako ti se da zahebavat s tim...

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 22, 2009, 20:50:23 poslijepodne »
gnojenje?
za sada izgleda sasvim ok, ja bi eventualno ubacio nešto manjeg kamenja oko ovih velikih.  :up:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #13 u: Kolovoz 22, 2009, 21:02:21 poslijepodne »
čekaj malo s gnojenjem , još nije ni voda unutra ;)

imam Easy life paletu...

niš više kamenja..ni ovo se neće ovoliko vidjet kad završim s njim :D

zeleni-probao, ne ide..ovo je na forexu, ne da mi se ni strugat više to.. rastopit će se, bilje će prekrit, najmanji problem

veći problem za sad je to korjenje, ali nije kritično, dok natočim vodu, dok stavim pijeska koliko treba, dok nabavim HQI žarulje i T5 lampe... cca 2 tjedna po meni, jer imam i konkretnog posla doma poput gletanja, farbanja i sličnih stvari...

Kada smo kod HQI..da li je netko od scapera nabavljao 8000 K HQI odnekud? ili 6500?

« Zadnja izmjena: Kolovoz 22, 2009, 21:25:51 poslijepodne od Vedran »

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #14 u: Kolovoz 22, 2009, 22:40:32 poslijepodne »
Citat:
jel ima toga moorwoda za nabavit kod nas negdje..  

Ja sam ti u Viliju uzel jedan (prije tjedan dana), nije jeftin (38kn neovisno o veličini) i bila su samo tri manja, a ja sam uzel jedan.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #15 u: Kolovoz 22, 2009, 22:46:18 poslijepodne »
ma da? nisam ih vidio... pogledat ću u ponedjeljak..hvala  :up:

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #16 u: Kolovoz 23, 2009, 11:58:42 prijepodne »
dođi do rijeke pa te vodim u šoping!

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Kolovoz 23, 2009, 12:35:23 poslijepodne »
s nestrpljenjem čekam nastavak priče, kad promjeniš ovo korjenje, jer sam se oduvijek pital kaj guzda zna :D

pa da vidimo iz prve ruke, inače ovo kamenje mi se itekak dopada svojim smještajem onak centralno, keep it up :up:

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #18 u: Kolovoz 23, 2009, 13:30:41 poslijepodne »
guzda je do sad zaboravil više nego kaj zna :D :D  al ima još pokoji trik u rezervi  ;)

inače, kamenje sam kupio u gramatu na radničkoj... išao sam vidjeti za onaj pijesak još jednom i eventualno pogledat za kamenje, kad -hopa! 40 kila u gepek i idemo doma... ima super boju, oblik, teksturu...prošaran je crvenim linijma, super izgleda izbliza... još samo da nabavim poštene lampe koje će to istaknut..

btw. onaj šljunak koji sam spominjao , ne valja..presitan je...ima previše pijeska u sebi...nisam skužio odmah, ispričavam se... :punch:

kume, ak nema u Viliju, dolazim :D

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Kolovoz 23, 2009, 13:33:43 poslijepodne »
kaj misliš od bilja stavit, reko jedno 3-4 vrste, al koje imaš u planu

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #20 u: Kolovoz 23, 2009, 15:00:46 poslijepodne »
rekoh 7 najviše..al možda povećam :D

nemam plan ..imam za sad anubias barteri, nana,nana petite, HM, ludwigia repens, het.zosterifolia..

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Kolovoz 23, 2009, 15:05:55 poslijepodne »
rekoh 7 najviše..al možda povećam :D

nemam plan ..imam za sad anubias barteri, nana,nana petite, HM, ludwigia repens, het.zosterifolia..

imaš kaj viška

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #22 u: Kolovoz 23, 2009, 17:29:19 poslijepodne »
moguće da je ostalo još nešto... poslao sam već par vrećica okolo , jer mi je Antimon poslao par kila toga...

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #23 u: Kolovoz 24, 2009, 15:14:48 poslijepodne »
eh Vedrane...kamenje ti je prekicasto, pjesak zgleda full umjetno, grane su aj-haj, vode jos nemas,vec znam da bu nutra hrpetina botia, pozadina 0, da nisi vedran svi bi te popljuvali  :D
a da ne spominjem da je tema treba bit u uredjenje akvarija a ne vasi slatkovodni  :nerv:;
ja sam kazem sva sreca da djecu radis puno bolje od akvarija ;)

zezam se malo  :zagrljaj:...ok je zasad iako neznam kaj bi bas pohvalio osim litraze, ali vec sad znam da bude odlicno i taman dok ti to popakiras i dok se razraste...mene mos ocekivat u 12 mjesecu u posjeti =)i dobis pod bor odma 10 botia  :D
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #24 u: Kolovoz 24, 2009, 15:19:14 poslijepodne »
niš od botia, nisu mi za ovaj akvarij poželjne

evo premještena je tema u uređenje... nek te voda nosi :D

a kaj se djeteta tiče- to je činjenica... ispala je odlično,samo da je ubuduće ne pokvarim  :D