Srpanj 31, 2025, 01:43:08 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: "Sprženi" listovi eustralis stellate  (Posjeta: 1923 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline aquatic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
"Sprženi" listovi eustralis stellate
« u: Travanj 06, 2009, 22:13:39 poslijepodne »
Eustralis stellata posđena pred otprilike mjesec dana, lijepo raste ali neke stabljike bacaju zakržljale, kao spržene listove i, iako je već pri vrhu baš se i ne crveni. No, ipak me više zabrinjava i ineteresira zna li tko zbog čega su ti listovi tako namreškani?

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
Odg: "Sprženi" listovi eustralis stellate
« Odgovori #1 u: Travanj 07, 2009, 01:41:16 prijepodne »
meni ovo izgleda na isti problem koji si imao sa L. Aromaticom... isto su ti tak kržaljali listovi, zar ne?

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #2 u: Travanj 07, 2009, 07:12:36 prijepodne »
I je i nije isto, naime, limnophila bi počela bacati zakržljale listiće, gotovo ništa i stala je rasti, ova pak raste, baca nove listove ali na pojedinim stabljikama ti listovo budu namreškani, isto su dugački kao i listovi nižih dijelova stabljike samo neki čudni. Kod limnophile su baš rasli neki sitni nikakvi listovi i onda je rast stao tako da baš nije isto, možda uzrok je, što ne znam, ali način na koji se manifestira je skoro, ali ne isti. Da li je to do razine nitrata/fosfata ne znam. A čitao sam da eustralis zna biti mušičava i tek tako početi zaj :-X

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #3 u: Travanj 07, 2009, 07:53:53 prijepodne »
Nedostatak makrolemenata...tako tipican za pps-pro nacin gnojenja. Pojacaj to malo pa ces vidjet kako ce se oporavit za cas.

Po meni, ipak PPS-pro nije tako dobar sistem prihranjivanja biljaka kako Ameri sa APC-a tvrde, jer cim se akvarij malo vise razraste, to sto taj sistem predvida nema sanse da bude dosta biljkama. Mozda u kombinaciji sa aquasoil podlogom, ili zemljom za cvijece pa da biljke imaju nutrijente i u podlozi.

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Travanj 07, 2009, 08:29:38 prijepodne »
Tipicno za pps pro rezim gnojenja, jucer smo lp i ja komentirali da to bas i nije tako kako tvrde ovi sa APC-a. Puno bolji se pokazao EI sistem i vece izmjene vode. Pojacaj doze i gle cuda!

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 07, 2009, 10:12:44 prijepodne »
da ne otvaram novu temu... nisam nigdje pročitao gdje se akumulira višak elemenata koji biljke nisu potrošile po EI sistemu. Jel moguće da on isparava zajedno s vodom ili se nalazi pri dnu ili je jednostavno u stupu vode? Možda je glupo pitanje, ali zanima me jer mi je problem raditi tjedno 50% izmjene vode i zato sam na pps, a dnevno mi ishlapi 5 litara vode i svaki dan tolko i dodajem.

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 07, 2009, 14:42:00 poslijepodne »
Ne isparava nista sa vodom, biljke pohranjuju visak elemenata koje ne mogu odmah potrositi, ali kod EI sistema se ne dogadja da ti bilo koji od elemenata bude 0, uvijek ih ima dosta na raspolaganju biljkama. Mozes jedino pronaci neku donju granicu doziranja da tjedno mijenjas 25-30% vode.

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #7 u: Travanj 07, 2009, 21:17:21 poslijepodne »
A koji makroelementi su u deficitu? Ako se dobro sjećam eustralis voli niže nitrate a više fosfate da bi bila crvena. Nitrate sam danas testirao i imam ih oko 20-25, onako mi je boje između svijetlo i tamno narančaste, bliže tamnoj, serin NO3 test. Za fosfate nemam tester osim točkaste alge na staklu koje ima tu i tamo.

Dnevno dodajem 1,5 ppm nitrata iz KNO3 i 0,15 ppm fosfata iz KH2PO4. Znaju mi i listovi hygrophile polysperme dobiti rupice pa možda je to od pomoći da mi savjetujete koji makro podignuti.

Koji makroelement da povećam ili oba?

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #8 u: Travanj 08, 2009, 07:51:51 prijepodne »
Na testere se ne mozes oslonit ako ih nisi kalibrirao...tj testirao na poznatoj otopini, jer ovi jeftini testeri od 50-100kn sta nama prodaju u ducanima ne valjaju nista.

A bas taj Serin NO3 je na najmanju mogucu koncentraciju nitrata pokazivao da ih ima puno i nije valjao nista. Pisalo se o tome.

Prema tome povecavaj dozu svih makroelementata dok se bilje ne oporavi i ne nades pravu mjeru. Moguce da ces sa povecanom dozom fosfata morat dodavati i vise co2.

Tvoje oci su jedini pravi tester.
« Zadnja izmjena: Travanj 08, 2009, 08:03:04 prijepodne od lp »

Offline veljo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rab
« Odgovori #9 u: Travanj 09, 2009, 12:48:41 poslijepodne »
Evo da se i ja nadovežem na ovu temu budući da je ista biljka u pitanju ali samo jedna stabljika pokazuje slične simptome(najveća i najvišlja) a i ludvigia acurata isto baca neke kržljave listove ali što se tiče brzine rasta obe biljke super rastu.
Rasvijeta je 6*24w
Gnojenje je modificirani EI sistem
SUB: 10mg/l NO3   (9.1ml)
         0.7mg/l PO4  (3.5ml)
         4ml Easy-carbo
        IZMJENA VODE 35%
NED: 10ML MIKRO (Nutrafin plant gro)     
           4ml Easy-carbo
PON: 4ml Easy-carbo
UTO: 5mg/l NO3    (4.5ml)
           0.4mg/l PO4  (2ml)   
           4ml Easy-carbo   
SRI: 5ml MIKRO (Nutrafin plant gro)
        4ml Easy-carbo
CET: 4mg/l NO3    (3.6ml)
         0.4 mg/l PO4 (2ml)
         4ml Easy-carbo
 PET: 5ml  MIKRO (Nutrafin plant gro)
         4ml Easy-carbo

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 09, 2009, 13:27:34 poslijepodne »
veljo ona cabomba u pozadini pokazuje da nema dovoljno svijetla, vidis kako joj je izmedju listova veliki razmak!? jel imas reflektore, kako su okrenuti, koliko je upaljena rasvjeta dnevno?

Offline veljo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 09, 2009, 13:56:56 poslijepodne »
Evo slika Cabombe, svjetlo radi oko 7 sati dnevno nema reflektora i cabomba je točno na sredini ispod lampi

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 09, 2009, 14:38:17 poslijepodne »
imas dobar fotic :D
nabavi reflektore, pusti svjetlo 8 sati
jel t5 il t8?

Offline veljo

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 09, 2009, 14:55:03 poslijepodne »
T5, a za reflektore nema mjesta. Do pred 3 dana je voda bila jako zelena i mutna pa se cabomba vjerovatno zato izdužila vidiću dalje valjda će se stanje popravit.

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 09, 2009, 17:30:19 poslijepodne »
moguce

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #15 u: Travanj 12, 2009, 09:39:03 prijepodne »
Veljo, i meni se to zakržljalo dešava na par najviših stabljika, doduše jedna fino raste i lagano se cveni, ali nekoliko ostalih kržljavi.

E sad, pojačavanjem makroelemenata, barem u ovih 4-5 dana nisam primijetio napredak. Povećao sam i nitrate i fosfate, no, čini mi se da ona koja je bila najviše "spržena" sada je još više jer su se listići još više namreškali i kao smanjili, možda je gotovo i stala s rastom. Stabljika do nje recimo ide ka vrhu, a obje su isto visoke i narasle već jedno 5cm ispod površine. Dok su sve stabljike bile niske fino su rasle, kako su se počele približavati vrhu tako su nekako počele zafrkavati.

Što sad? Da probam mrvicu smanjiti doziranje nitrata a nastaviti s većom dozom fosfata? Da li povećani fosfati inače utječu samo na izvlačenje crvene boje ili utječu i na sam rast?

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 12, 2009, 12:05:18 poslijepodne »
Ne kužim kaj kod tebe to u akvariju ne štima. Jel imaš drop checker? kakva ti je koncentracija co2?

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #17 u: Travanj 12, 2009, 12:33:08 poslijepodne »
Pa zaista ne znam, ostalo bilje svo lijepo raste, ne znam je li baš taj dio akvarija ukleti ili što. Imam 2 nutrafinova CO2 i napravio sam kh4 otopinu za drop chechker, koji mi ima zelenu boju, ne onu jako svijetlu, ali prema skali je dovoljno CO2, i to su jedne ljestve upravo iza stellate. Ispred nje je lisymachia numularia koja isto dobro raste i baca bočne izdanke, jedino mi cuba sporo napreduje ali ne propada. Podloga su tresetne pločice tako da podloga je hranjiva, evo jučer sam premijestio jednu stabljiku eustralisa i razvila je popriličan korijen pa vjerujem da nije do podloge. Dok je stabljika bila niska je super rasla, kad je prerasla pol visine akvariju ona je počela zafrkavati.

U biti još mi je i limnophila počela propadati kada je količina biljne mase postala poprilična, tako da vjerujem da odgovor treba tražiti u makroelementima i njihovoj distribuciji u akavariju, no, kako mi je izlazna cijev filtera iza eustralisa tako je tamo cirkulacija ok, jedino mi se čini da bih ju trebao poboljšati naprijed na dnu, o čemu sam pričao u drugoj temi.

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Travanj 12, 2009, 12:42:14 poslijepodne »
pa u tome i je stvar, visokim biljkama jako smeta mlaz vode koji tuce u njih ili u njihovoj blizini. bit cirkulacije nije da samaramo bilje nego da voda kruzi u cijelom sistemu, a izlaz iz filtera mora biti vise prema prednjem staklu gdje su nize biljke.
probaj tako i vidjet ces oporavak, naravno ako je sve drugo ok.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 12, 2009, 12:49:57 poslijepodne »
daj probaj nabaviti lilypipe, stvarno nije neka neznam kakva lova, a tebi bi riješio problem cirkulacije u akvariju jer bi ga mogao staviti na prednje staklo. evo ti jedna adresa di je ok cijena, makar možeš i preko e-baya potražit. Ja sam jako zadovoljan njime. http://www.fish-street.com/glass_tube

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #20 u: Travanj 12, 2009, 16:49:23 poslijepodne »
Budući da imam caymana na kojemu je već predviđen ulaz za cijevi iza, nekako ću probati razvući cijev od iza prema naprijed. Ovo s lilly pipeom mi djeluje da će tražiti dodatna bušenja poklopca na caymanu budući da ga ne mogu tek tako instalirati sa strane naprijed tako da ne znam ni sam...i u stargrass mi ponešto ide izlaz vode ali on svejedno piči svoju prema vrhu. Kad promijenim tok cirkulacije tek tada ću moći utvrditi je li u tome bio problem, a mogao bi biti  -?

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #21 u: Travanj 13, 2009, 21:17:27 poslijepodne »
Promijenio sam cirkulaciju vode i sada je izlazna cijen na bočnoj stranici, tako da ne lupa više direkt u bilje. Primijećujem da sada voda cirkulira skroz do druge strane i ide prema dnu jer se vidi lagano lelujanje bilja u prednjema planu, što prije nije bio slučaj, tako da sada voda napravi čitav krug do uzimanja natrag u filter. Nadam se da će to poboljšati stanje.