Od svih živina koje sam želio držati u terariju puno sam gledao.Gledao sam i o zmijama i gušterima,al sam shavtio da mi je najbolje da imam nekakvog paučnjaka.Ja sam početnik,a shavtio sam da je najjednostavnija za držanje rosea.
Sad želim ići nabavljati opremu za držanje ove životinje.Za sad imam akvarij od 50L,a dimenzije su mu 55*30*30.Na stranici od akvarij neta sam procitao članak o roosei.Ali imam par pitanja,koja su vama iskusnijim teraristima možda glupava,ali su mi sljedece stvari nejasne;
-što još kupiti od opreme osim terarija i koliko bi me ta sve kostala, molim vas da mi sve kazete?
-kako i svakih koliko treba cistit terarij?Gdje i kako treba roseu smjestiti dok se cisti terarij?
-kako znati kakav ce biti postotak vlage u terariju i kako namjestiti vlagu oko 75% i kao napraviti vlagu ,osim staviti nekakvu posudicu u terarij i politi jedan dio podloge s vodom?
-kako znati kad se pauk presvlači?I kakve se temperature stavljaju u vrijeme presvlačenja,također i kakav postotak vlage treba bit u vrijeme presvalčenja?
-znam da se temperatura terarija kod rosee treba kretati između 18° do 29°C i to se regulira termm,ali sto kad dođe ljeto kad se temperature vani popnu i do 40°C,kako cu onda odrzavat temperaturu terarija i postotak valge?
-roblem nabava hrane,ja sam iz rijeke,a ni u pet centru i u nijednom drugom pet centru nisam vidio da se prodaju cvrčci ili tako nesto,vec samo ona nekvalitetna hrana,samo fobasi i brašnari
Unaprijed hvala!
-treba ti treset za podlogu,bilo bi dobro da napravis neko sloniste T npr. od kokosa ili nekog komadica drva itd..,posuda za vodu,grijac ako moras grijat....
-terarij cistis par puta godisnje,bitno je da skupljas one ostatke sta ostaju za T,da ti se ne usmrdi ili navuku neke grinje.... a T ces smijestit privremeno u neku posudicu(nema beda,ide to).
-za vlagu se ne brini,poljevaj vodom ili onim rasprsivacem jedan dio terarija 2-3 puta tjedno ili manje,ovisi o ventilaciji i uvjetima kako ti se drzi vlaga,bitno je da T ima uvijek posudicu sa vodom a onda ce se ona sama smijestit di joj pase,tako isto mozes i grijat samo jedan dio terarija.
-kada se T presvlaci prestane jesti(mada to ne znaci da je zbog toga),moze se primjetiti(kod nekih vrsta) da postaju tamnije ili da si pletu mrezu na podu di ce se presvuc,skuzit ces sa vremenom,a vlaga bi trebala biti malo povecana jer ce se lakse presvuci,ako je bas ono suho duze vrijeme i hitno trebas vlagu mozes ugrijati casicu vode tako da isparava i to staviti u terariji(samo pazit da ti se T ne ofuri) al mislim da nema beda previse oko toga.Ne brini.
-gle,prirodne uvijete ces jako tesko simulirat u terariju zato bi bilo dobro da se kombinira,grijes samo jedan dio terarija,vlazis samo jedan dio terarija pa ce T sama odabrat sta/gdje joj pase.U prirodi se one kriju pod zemljom kad je jako vruce ali mislim da kod nas nebi trebao imati problema sa time.
-malo steka to sa hranom u Rijeci ali uvijek se netko nadje ovdje na forumu tko ima hrane.Vidi oglase.Fobasi i nisu tako losa hrana ako ih kvalitetno hranis(hrana za macke,mrkva,salata,jabuke,koncentrat za pilice....) a sa vremenom ces ulovit rutinu/upoznat ljude pa ti hrana za jednu T nece bit problem.Mozes i uzgajat malu kolonijicu necega.Inace T mogu bez hrane mjesecima.Nemoj je samo hranit nekim zivotinjama koje ulovis po gradu jer je zagadjeno,spricano sa neznam cime i tako bi najlakse mogao ostati bez ljubimca.
Ja bi jos razmislio za roseu!Ima i drugih po meni interesantnijih T za pocetnike.