Lipanj 29, 2025, 11:20:05 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Početnik u teraristici.Molim pomoć ! Imam par pitanja!  (Posjeta: 4182 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Kiklop

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
Početnik u teraristici.Molim pomoć ! Imam par pitanja!
« u: Travanj 05, 2009, 22:01:53 poslijepodne »
Od svih živina koje sam želio držati u terariju puno sam gledao.Gledao sam i o zmijama i gušterima,al sam shavtio da mi je najbolje da imam nekakvog paučnjaka.Ja sam početnik,a shavtio sam da je najjednostavnija za držanje rosea.
Sad želim ići nabavljati opremu za držanje ove životinje.Za sad imam akvarij od 50L,a dimenzije su mu 55*30*30.Na stranici od akvarij neta sam procitao članak o roosei.Ali imam par pitanja,koja su vama iskusnijim teraristima možda glupava,ali su mi sljedece stvari nejasne;
-što još kupiti od opreme osim terarija i koliko bi me ta sve kostala, molim vas da mi sve kazete?
-kako i svakih koliko treba cistit terarij?Gdje i kako treba roseu smjestiti dok se cisti terarij?
-kako znati kakav ce biti postotak vlage u terariju i kako namjestiti vlagu oko 75% i kao napraviti vlagu ,osim staviti nekakvu posudicu u terarij i politi jedan dio podloge s vodom?
-kako znati kad se pauk presvlači?I kakve se temperature stavljaju u vrijeme presvlačenja,također i kakav postotak vlage treba bit u vrijeme presvalčenja?
-znam da se temperatura terarija kod rosee treba kretati između 18° do 29°C i to se regulira termm,ali sto kad dođe ljeto kad se temperature vani popnu i do 40°C,kako cu onda odrzavat temperaturu terarija i postotak valge?
-roblem nabava hrane,ja sam iz rijeke,a ni u pet centru i u nijednom drugom pet centru nisam vidio da se prodaju cvrčci ili tako nesto,vec samo ona nekvalitetna hrana,samo fobasi i brašnari

Unaprijed hvala!

Offline toncek12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
Odg: Početnik u teraristici.Molim pomoć ! Imam par pitanja!
« Odgovori #1 u: Travanj 05, 2009, 22:32:04 poslijepodne »
mislim da ce ovako biti naj jednostavnije www.clankonosci.com tu imaš sve opčenito o tarantulama i o održavanju...pa ako onda budeš imao još kakvo pitanje slobodno pitaj ;) :D

pozdrav!

Offline Kiklop

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Travanj 05, 2009, 22:34:55 poslijepodne »
Ok hvala.

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 05, 2009, 22:39:31 poslijepodne »
a za hranu se možemo dogovorit...ali sigurno ima netko tu u Ri da ima pauka ili neku drugu živinu koja jede cvrčke ili nešto tako samo se trebaš raspitati...

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #4 u: Travanj 05, 2009, 23:04:22 poslijepodne »
Od svih živina koje sam želio držati u terariju puno sam gledao.Gledao sam i o zmijama i gušterima,al sam shavtio da mi je najbolje da imam nekakvog paučnjaka.Ja sam početnik,a shavtio sam da je najjednostavnija za držanje rosea.
Sad želim ići nabavljati opremu za držanje ove životinje.Za sad imam akvarij od 50L,a dimenzije su mu 55*30*30.Na stranici od akvarij neta sam procitao članak o roosei.Ali imam par pitanja,koja su vama iskusnijim teraristima možda glupava,ali su mi sljedece stvari nejasne;
-što još kupiti od opreme osim terarija i koliko bi me ta sve kostala, molim vas da mi sve kazete?
-kako i svakih koliko treba cistit terarij?Gdje i kako treba roseu smjestiti dok se cisti terarij?
-kako znati kakav ce biti postotak vlage u terariju i kako namjestiti vlagu oko 75% i kao napraviti vlagu ,osim staviti nekakvu posudicu u terarij i politi jedan dio podloge s vodom?
-kako znati kad se pauk presvlači?I kakve se temperature stavljaju u vrijeme presvlačenja,također i kakav postotak vlage treba bit u vrijeme presvalčenja?
-znam da se temperatura terarija kod rosee treba kretati između 18° do 29°C i to se regulira termm,ali sto kad dođe ljeto kad se temperature vani popnu i do 40°C,kako cu onda odrzavat temperaturu terarija i postotak valge?
-roblem nabava hrane,ja sam iz rijeke,a ni u pet centru i u nijednom drugom pet centru nisam vidio da se prodaju cvrčci ili tako nesto,vec samo ona nekvalitetna hrana,samo fobasi i brašnari

Unaprijed hvala!

-treba ti treset za podlogu,bilo bi dobro da napravis neko sloniste T npr. od kokosa ili nekog komadica drva itd..,posuda za vodu,grijac ako moras grijat....
-terarij cistis par puta godisnje,bitno je da skupljas one ostatke sta ostaju za T,da ti se ne usmrdi ili navuku neke grinje.... a T ces smijestit privremeno u neku posudicu(nema beda,ide to).
-za vlagu se ne brini,poljevaj vodom ili onim rasprsivacem jedan dio terarija 2-3 puta tjedno ili manje,ovisi o ventilaciji i uvjetima kako ti se drzi vlaga,bitno je da T ima uvijek posudicu sa vodom a onda ce se ona sama smijestit di joj pase,tako isto mozes i grijat samo jedan dio terarija.
-kada se T presvlaci prestane jesti(mada to ne znaci da je zbog toga),moze se primjetiti(kod nekih vrsta) da postaju tamnije ili da si pletu mrezu na podu di ce se presvuc,skuzit ces sa vremenom,a vlaga bi trebala biti malo povecana jer ce se lakse presvuci,ako je bas ono suho duze vrijeme i hitno trebas vlagu mozes ugrijati casicu vode tako da isparava i to staviti u terariji(samo pazit da ti se T ne ofuri) al mislim da nema beda previse oko toga.Ne brini.
-gle,prirodne uvijete ces jako tesko simulirat u terariju zato bi bilo dobro da se kombinira,grijes samo jedan dio terarija,vlazis samo jedan dio terarija pa ce T sama odabrat sta/gdje joj pase.U prirodi se one kriju pod zemljom kad je jako vruce ali mislim da kod nas nebi trebao imati problema sa time.
-malo steka to sa hranom u Rijeci ali uvijek se netko nadje ovdje na forumu tko ima hrane.Vidi oglase.Fobasi i nisu tako losa hrana ako ih kvalitetno hranis(hrana za macke,mrkva,salata,jabuke,koncentrat za pilice....) a sa vremenom ces ulovit rutinu/upoznat ljude pa ti hrana za jednu T nece bit problem.Mozes i uzgajat malu kolonijicu necega.Inace T mogu bez hrane mjesecima.Nemoj je samo hranit nekim zivotinjama koje ulovis po gradu jer je zagadjeno,spricano sa neznam cime i tako bi najlakse mogao ostati bez ljubimca.

Ja bi jos razmislio za roseu!Ima i drugih po meni interesantnijih T za pocetnike.
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline puska

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 05, 2009, 23:15:53 poslijepodne »
Evo moze samo jedan savjet mislim da ti je bolje da si uzmes neku brachypelmu jer su po meni zanimljivije od rosee jer one ponekad ne jedu i po par mjeseci i nisu bas nest posebno aktivne, a sta se tice ovih parametara ne mora ti to bas tak sve tocno bit ja osobno nemam ni u jednom terariju ni termometar ni hygrometar vec onak od prilike im sve nariktam al sve ti je odlicno objasnjeno na toj stranici sta ti je toncek12 dao ;)

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 05, 2009, 23:43:00 poslijepodne »
 :D ZeleniMrav bezveze si se mučio pisati...sve ima tamo opisano ljepo..jedino nema za ono šta napraviti da se temp.digne na 40-tak °C sumnjam da se na tolko može dignit a i ako se digne imaš ventilator neki i staviš da puše po sobi :D

Offline Kiklop

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Travanj 06, 2009, 00:12:50 prijepodne »
Svima hvala na odgovorima i informacijama.Uzet cu onda bracyphelmu ili neku zanimljiviju vrstu.

Offline puska

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 06, 2009, 00:16:58 prijepodne »
Meni je jedna od zanimljivijih vrsta i Lasiodora parahybana jako puno jede, vrlo je aktivna i jako brzo raste, a mislim da nije nesto posebno osjetljiva te je laka za drzanje jedino sta mora imat malo vecu vlagu od brachypelmi al to i nije neki problem vec se samo vise vlazi terarij i to je to

Offline Kiklop

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Travanj 06, 2009, 00:42:41 prijepodne »
Eh Puska vidio sam o lasiodori i ljepsa mi je i od grammostole i od bracyphelme i zašto je ne uzeti ako je laka za održavanje.Hvala ti na sugestiji.Prekrasna je.Početnik sam,ali pretpostavljam da je jedino problem nabave.

Offline puska

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 06, 2009, 01:00:02 prijepodne »
Ma mislim da za nju i nije bas neki problem, probaj pitat tu na forumu StrichekaMatiju mislim da ce ti moc nabavit nekog paukica il mozes vidit pod teraristicki oglasi pa se javi ljudima na pp

Offline Kiklop

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Travanj 06, 2009, 01:20:46 prijepodne »
Da tako cu radit kad je budem nabavljao,onda cu nabavit najvjerojatnije preko teraristickog oglasa.Onda definitivno uzimam lasiodoru.Jedino me muci to vezano za valgu,jer je jako velika pa mogu doc plijesni i nekakve gljivice.To mi je problem,jer sam jednom prilikom pokusao uzgajat brasnare.Međutim scve sam se pridržavao uputa kao što za njih pise na akvarij netu,međutim plijesan ih je unistilo.Pa me zbog toga strah da takva sudbina ne doceka pauka.

Offline puska

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 06, 2009, 01:32:01 prijepodne »
Ma ne moras se bojat ja ti imam doma i pauk je zakon vlaga te isto ne treba zabrinjavat ja uopce vise ni ne razmisljam o tom vec to radim automatski, a imam tog pauka mozda nekih par mjeseci, za hranu bi ti ja preporucio dubije jako se lako razmnozavaju vrlo su hranjivi, a nemas neke velike brige s njima.
Ja sam isto imao takva pitanja prije nego sto sam nabavio svog prvog pauka i isto kao i tebe me je najvise zabrinjavala ta vlaga al kad jednom nabavis pauka i pocnes se o njemu brinut vidit ces kako je u biti jako jednostavno, a tu je i onaj gust kad ti se presvuce ;)

Offline Kiklop

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Travanj 06, 2009, 01:49:34 prijepodne »
Eh hvala na informaciji,jer to me najvise zabrinjavalo.Da da dubije su dobre za njih kao i cvrcci, znam.Naravno kad budem imao lasiodoru,nastojat cu joj omogucit najbolje uvjete i hranu.Ali ne znam uzgaja li ih tko u okolici Rijeke ,jer sumnjam da ih drze u pet shopovima...,ostaje problem nabave.

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 06, 2009, 07:08:37 prijepodne »
a gle sve ti je to skoro isto i večinu pauka ti je jako lako za održavat...jedino šta ima nekoliko vrsta koje su osjetljive na ventilaciju i vlagu kao npr. Avicularije...Brachypelma smithi ti ne zahtjeva skoro nikakvu vlagu,posuda sa vodom i jednom tjedno povlažit je sasvim ok...a još je i ljepa tarantula...imaš na izbor jako puno paukića

pogledaj si malo A.geniculata...

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 06, 2009, 18:07:36 poslijepodne »
Iskreno mislim da je rosea puno prikladnija za pocetnika jer gotovo nikada ne reagira burno i onak malo vise podsjeca na kamen nego na pauka...a ako ces uzimat parahibanu obavezno uzmi do max 2 cm da skuzis kak reagira prije nego kaj poraste....

Ja imam 6 tarantula i parahybana je najakrivnija, najvise jede ali stvarno neznas kak ce reagirat negad ju mogu gotovo prstom dotaknut a nekad otvorim poklopac i ona pocne divljat ko luda i vec mi je par puta pobjegla na ruku tj. na rukav a to bas i nije ugodno pogotovo za pocetnika...

Znaci definitivno uzmi neku terestilnu vrstu jer su arborealne(one kaj zive na drvecu/grmovima/granama) puno brze i jako lako ti mogu izletit iz terarija...

I da mora ti bit jasno da nebudes imo samo jednog pauka, tak da nemoras nis okljevat uzmi prvo roseu pa onda mozes parahybanu a onda bogme i sve ostale...naravno ako mislis uzimat male paukice znaci ono oko 1cm onda stvarno mozes uzet ono kaj ti se svidja jer dok porastu ces naucit i kak reagiraju
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Kiklop

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Travanj 06, 2009, 20:58:42 poslijepodne »
Ajd hvala na savjetima.

Offline Kiklop

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Travanj 07, 2009, 02:33:50 prijepodne »
Visina je 30 cm mog terarija i mislim da nije dovoljno velik za arborealne vrste.Tu je na ovom linku nekakav mali tekst o laciodori;http://mojakvarij.bloger.hr/post/lasiodora-parahybana-/355132.aspx i pise da su agresivne i otrovne.Naravno vama vjerujem kako ste rekli o toj vrsti.Pretpostavljam da je tip koji je pisao o ovoj tarantuli da je ipak pogrijesio s tim svojim cinjenicama.
« Zadnja izmjena: Travanj 07, 2009, 02:41:21 prijepodne od Kiklop »

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #18 u: Travanj 07, 2009, 08:44:12 prijepodne »
Visina je 30 cm mog terarija i mislim da nije dovoljno velik za arborealne vrste.Tu je na ovom linku nekakav mali tekst o laciodori;http://mojakvarij.bloger.hr/post/lasiodora-parahybana-/355132.aspx i pise da su agresivne i otrovne.Naravno vama vjerujem kako ste rekli o toj vrsti.Pretpostavljam da je tip koji je pisao o ovoj tarantuli da je ipak pogrijesio s tim svojim cinjenicama.

Svi pauci su otrovni!Pitanje je samo koliko.
Mada ce ti kod odrasle parahybana-e vise stete napravit njeni veliki zubi nego otrov.
A tu su jos i dlacice za koje nebi bilo nikako dobro da dospiju u oci ili da se udahnu.
Sta se tice agresivnosti/defanzivnosti razlika postoji medju vrstama ali i od jedinke do jedinke.To ces znat/vidjet tek kada dobijes T kakve je naravi.
30 cm bi ti mozda bilo dosta za neke manje arborealne vrste,tipa neke avic i sl....
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline puska

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 07, 2009, 16:08:12 poslijepodne »
Ovaj sajt je po meni totalno bezveze jer ako se imalo kuzis u tarantule ne mozes napisat takvu glupost, a pogotovo mi je bezveze da tak napise netko tko ima iskustva s njima >:(

Offline Kiklop

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Travanj 07, 2009, 21:45:25 poslijepodne »
Da da razumijem.Ja preko ljeta idem cesto ca od kuce na nekih mjesec dana,pa tad i namjeravam kupiti tarantulu ,pa kad idem od kuce ne mogu je ostaviti samu,životinja treba vode,itd. , pa ce bit nužno da ide sa mnom,naravno vozit cu se autom,put od kuce do mjesta gdje mi je vikendica traje oko 2 sata.Kako tarantuli omoguciti sto sigurniji transport;što joj treba omoguciti,u sta je smjestiti,treba li imati jos nesto uza sebe,kako je zastititi od sunca i treba li joj davati hranu,itd.I kako terarij i opremu sigurno transportirati autom!?? Pogotovo kako treba transportirati terarij i ono sto je u njemu,jer je staklen i  treba li onda iz njega sve micati,mislim na podlogu,vlagometar,termometar i ostalu opremu?

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Travanj 07, 2009, 22:13:24 poslijepodne »
to ti je najbolje da nađeš neku kutiju ali od stiropora koja ima poklopac...obavezno kad je transportiraš moraš izvadit posudu za vodu i ako ima nešto u nutra šta bi moglo odletit prilikom kočenja ili tako nešto...pauk može ostat u tom ter.u nutra samo moraš izvadit to van...inače to ti je dosta velik stras za tarantulu...

Offline Kiklop

• Novi član
  • *
« Odgovori #22 u: Travanj 08, 2009, 01:36:12 prijepodne »
Toncek kao sto si rekao tarantuli je stres kad je premjestas iz svog prostora na neko drugo mjesto,kao karton. kutiju.Naravno sasvim se slažem,ali onda joj je stres i kada joj cistim terarij,jer je premjestam isto dok je cistim.Pretpostavljam onda da je stres kao sto si rekao kad je premjestam iz svog prostora,ali mislim da joj ne moze biti stres zbog vožnje autom,jer ona *ne zna* da je u autu i ne moze to osjetit.

Offline Kiklop

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Travanj 08, 2009, 01:37:29 prijepodne »
Zanima me da li ostatke hrane iz terarija treba maknuti nakon svakog obroka od tarantule ili ...?

Offline Kiklop

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Travanj 08, 2009, 01:50:00 prijepodne »
Zanima me jos da li kod presvlačenja jede i smije li jesti hranu i da li joj se u vrijeme presvlačenja mora maknuti voda iz terarija?