Srpanj 23, 2025, 19:06:42 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Crvenkapa :(  (Posjeta: 11061 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline reporter23

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Crvenkapa :(
« u: Veljača 27, 2009, 20:17:57 poslijepodne »
Pozdrav  :)

Nažalost kupila sam dečku jučer ribicu prije nego sam se uopće informirala - moj grijeh, tek kada sam je kupila išla sam čitati po netu.
prva glupost koju sam napravila, došla u dućan po ribicu...pita me teta imate li već akvarij, ja ponosna, kažem imam i izvadim kuglu od možda cca 3 L vode, žena me je samo pogledala...kupim ja četvrtasti od 10 L (tada sam mislila da je to dovoljno, a prodavačica me nije razuvjerila)...nisam ništa znala o cikliranju, ma ni o čemu...jedino što mi je teta rekla da voda mora biti odstajala...a kako sam ribicu morala prebaciti iz vrećice u akvarij...kupila sam vodu za piće u dućanu s police jer sam pretpostavila da je to dovoljno blizu odstajaloj vodi i stavila na tih 10 L žličicu tekućine za pripremu i stavila ribicu...
Kada sam počela čitati po netu, e tek sam tada shvatila kakvu sam glupost napravila i da moje iznenađenje nije baš najsretnije za ribicu...odmah jučer smo kupili za nju akvarij od 30 L sa pumpom, filterom, svjetlom jer želimo da naša ribica bude sretna...no da bi pripremili taj akvarij...treba nam po pročitanom minimalno 2 tjedna i ribica je osuđena ta 2 tjedna na taj akvarij od 10 L...
Najveći problem je taj, da sam danas primjetila da ona baš i ne pliva ravno, mrvicu pliva na stranu - kada pliva...najčešće je na dnu akvarija i miruje...mi ju imamo tek jedan dan, ne znam je li se mogla razboljeti u tako kratkom periodu ili sam ju već kupila takvu :(...inače, pojede ono što joj damo, ali ne odmah...tek kada se mi maknemo...danas sam joj kuhala grašak i to je pojela...djeluje mi tako tužno i ja sam tužna jer sam je kupila i stavila u tako ružan i nepripremljen dom...ne znam šta da radim...

E sada...treba mi pomoć i oko uređivanja toga akvarija od 30 L...danas smo bili u dućanu i gledali sve te biljčice...i stvarčice za koje ja ne znam čemu sve služe i šta mi je potrebno...taj akvarij ima filter na dnu, izgleda kao plastična ploča duž cijelog dna akvarija...e sada, treba li po njemu/u njega neka spužva/vata ili sl. jer vidjela sam da postoje...i da li na njega odmah direktno ide pjesak...kako se sade te biljke, da li se samo ukopaju u taj pijesak...treba li gnojivo za te biljke...s obzirom da ih neće biti puno jer akvarij nije veliki...

Pomozite nam :( ...želimo da naša ribica bude sretna...

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Crvenkapa :(
« Odgovori #1 u: Veljača 27, 2009, 22:23:47 poslijepodne »
E sad krenimo redom:
* dal je ribica toplo ili hladnovodna?
* što se tiče plivanja nisam baš na ti s bolestima netko će već pomoć
* jede kad niste blizu: pa vjerojatno se boji i ti bi da te neko gleda iz bliza (šok) doke se ne prilagodi
* filter u aq mi nije jasan kak na dnu kak onda ide podloga

Ajd odgovori na ovo pa ćemo redom

Offline reporter23

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Veljača 27, 2009, 22:43:11 poslijepodne »
Crvenkapa - hladnovodna

Da, filter je na dnu akvarija, preko cijelog dna akvarija, kao plastična ploča i piše da na njega ide pijesak, nešto krupniji, kao da se ne bi začepio.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Veljača 27, 2009, 22:56:48 poslijepodne »
Crvenkapa - hladnovodna

Da, filter je na dnu akvarija, preko cijelog dna akvarija, kao plastična ploča i piše da na njega ide pijesak, nešto krupniji, kao da se ne bi začepio.

Da shvatio sam poslije kad sam vidio naziv teme da je riječ o "crvenkapi".
Di taj filter ima usis, mislim nije mi jasno jer se nisam susrel s tim, znam da ima unutarnji koji ide okomito al ovak nešt nissam čul niti vidio. Daj tit to pofotkaj il čekaj da ti neko drugi odgovori ne mogu si uopće predočit kak to izgleda

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #4 u: Veljača 28, 2009, 00:44:15 prijepodne »
To su tzv. podni filteri. Nekad su se mnogo vise primjenjivali, a onda su lagano potisnuti, jer nisu bas najprakticniji. Naime, rade tako da zapravo sljunak glumi filter materijal. Voda prodje kroz njega prema dolje i onda je pumpa vrati na vrh...

Na zalost trgovci su se dobro poigrali vama. :dead:

Sto se zdravlja ribice tice, sasvim sigurno da i ako je bila zdrava sada je to stanje "naceto". Naime, stres (premjestanje, lovljenje mrezicom itd.) je najcesci uzrocnik bolesti kod riba. Svakako i mala kolicina vode je problem, ne zato sto je mala, nego zato, jer koliko skuzih u njoj nemate filter. I da imate on bi bio nov, pa to ne bi popravljalo situaciju, osim mozda od krupnijih necistoca, koje i nisu problem. :nerd:

Mislim da bih ja u takvoj situaciji napravila slijedece. Pripremila novi aq, sljunak, odstojala voda, malo dekoracije (stavljajte sto manje dekoracija da ne oduzimate dragocjeni prostor za plivanje) i mozda kojim anubijasom i kriptom, te brzorastucim biljkama (vodena kuga, rogolist, ricija, vodena leca), upalila filter i prebacila ribicu tamo. Gore joj je da se pati u manjem bez filtera, nego u vecem s filterom. U krajnjoj liniji kvalitet vode je trenutno gori u manjem nego u vecem aq...

Ako joj ne mozete nabaviti odstojalu vodu, naspite vodu iz cesme, upalite sve i ostavite do sutradan da filter vrti vodu. Sutradan prebacite ribicu.

Takodjer vam obavezno preporucam kupovinu "dobrih bakterija", koje stavljate prema uputi (razlicito je od proizvodjaca do proizvodjaca).

I jos nesto: koliko se sjecam crvenkape takodjer traze nesto vecu temp, pa ako ti je u sobi izrazito hladno npr. preko noci, ne bi bilo lose imati i grijac...

Eto nadam se da je odgovor jasan.

Zelim ti srecu sa ovim malim bicem koje ce te nagraditi za svu paznju koju joj pruzis... :heart: :star: :up:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #5 u: Veljača 28, 2009, 12:54:10 poslijepodne »
pozdrav!

prvo ti preporučujem da skineš vodič za početnike sa početne stranice akvarij neta.
i svakako se raspitaj tu po forumu da li netko ima već zaciklirane vode koju ti može dati, s obzirom da je mali akvarij to ne bi trebalo biti problem. ili neka ti bar daju zaciklirane vode za tih 10 l -?
za hladnovodne koliko znam nisu sve biljke jer ih vole raskopati (mislim da anubias npr. može).
dobro je da jede, a i vjerovatno je pod velikim stresom pa se zato čudno ponaša. samo pazi da ne počne imati neke fleke, crvenila po koži i da normalno pliva.
nemoj se uzrujavati, je da je greška to to se nisi prije informirala, ali to je isto problem prodavača koji ne znaju savjetovati ljude. pohvalno je to si odmah reagirala, nadam se da će sve biti ok, izvještavaj nas! ;)
zg centar

Offline reporter23

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Veljača 28, 2009, 14:36:29 poslijepodne »
Hvala na savjetima  :)

Ribica je danas malo veselija :)

Da li tome podnom filteru treba stavljati ove neke spužve??
Kako se te biljke sade? Samo se zakopaju u taj pijesak/šljunak...u mome slučaju zbog filtera kamenčiće, ili? treba li ih gnojiti i kako, gdje se gnoj stavlja...

U akvarij bi stavili samo ono drvo, manje (to bi trebala prokuhati??), te biljčice i manji kokosov orah - polovicu, kao malu kućici bi napravili, izdubili ulaz (čitala sam da se on treba prokuhavati sve dok prestane ispuštati žutu boju)...i to je to...vidjet ćemo već prema mjestu u akvariju...

On inače izgleda ovako http://www.rockbottomaquatics.co.uk/prod.php?prod=15, nije taj isti proizvođač...i ima taj filter i pumpu, te gore svjetlo...

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Veljača 28, 2009, 20:20:38 poslijepodne »
Bog!
Pročitaj svakako vodič za početnike (imaš link u mom potpisu) a onda, na Početnoj stranici (opet link, na vrhu stranice) imaš i članak o zlatnim ribicama...
Preporučam ti da što prije nabaviš klasični filter - ima dosta dobrih i jeftinih filtera za tu litražu...naime, zlatice su priličan proizvođač kakice i otpada, i podni filteri vrlo brzo "odustanu"...no, za početak je i to dobro
Dobila si super savjete  - sad samo polako!
Crvenkapice su dosta osjetljive, vole nešto topliju vodu od običnih zlatnih, nikako ne vole oscilacije temperature, no, mislim da u normalno grijanom stanu ne bi smjelo biti problema. Samo budite beskrajno strpljivi s njome. Zasad pazite na nagle kretnje kraj akvarija, pričekajte barem 10 ak dana da se adaptira na zvukove i kretnje oko akvarija, i onda pokušajte pri hranjenju zadržati malo dulje ruku blizu vode - da se nauči...
Biljke ti preporučam, za tako malen akvarij, anubias (ne sadi se u podlogu, već se pričvrsti na granu ili kamen, tako da rizom (zadebljani dio stabljike) bude izvan supstrata....a probaj s bacopom i cabombom (isto imaš na Početnoj i slike i opis), kako je malena beba, sigurno dulje vrijeme neće dirati. Samo nemoj previše opteretiti akvarij biljkama - ribica mora imati prostora za plivanje.

Sretno malenoj - i vama - i polako, polako, polako s njome...bit će dobro!

Da, vidim da pitaš za drvo! Ovako - sve što stavljaš u akvarij treba dezinficirati (biljke, osim korijena, staviš na 15-ak minuta u vrlo blagu otopinu hipermangana (samo da se voda lagano oboji), a panj dobro prokuhaj - i da potone, i da ga dezinficiraš, i da prestane evenutalno puštati boju...
Mislim da ti kokosov orah za nju nije nužan...ali, stavite, samo pazite da ga postavite tako da malena ne dođe u "priliku" da se zaglavi...

Offline reporter23

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Veljača 28, 2009, 23:08:44 poslijepodne »
Pročitala sam ovaj Priručnik...i googlala po netu...no nisam našla neke odgovore koji su mi važni, pa Vas još moram malo gnjaviti pitanjima...

E sada taj filter...s obzirom da se on nalazi na dnu i da ću preko njega staviti kamenčiće, bilje, itd. ...kako ću ga očistiti?? moram li onda micati cijelu podlogu i onda opet sve ispočetka s pripremanjem akvarija?? Za drugi filter sada nemamo novaca, jer je akvarij sam po sebi koštao dosta, a još toliko će koštati i sva oprema...sama biljka anubias u pet shopu u Heinzelovoj košta nekih 55 kn + sve ostalo...
Ne znam zna li netko o kakvom filteru govorim, jeste li se susretali s njim...ako treba uslikat ću ga...pretpostavljam da ispod njega ide ta vata/spužva ILI ispod njega uopće NE IDE vata/spužva???...a kako ću ja nju onda izvaditi ako ne "raskopam" cijeli akvarij? ...ili je zapravo to jedino rješenje i upravo je to razlog zbog kojeg kažete da je on loš izbor?  ...možda gnjavim s pitanjima, ali zaista googlam zadnja 3 dana i učim...ali vezanoo uz taj filter nisam ništa našla, ne znam ni šta bih napisala u google tražilicu jer ne znam kako da ga definiram, a da se razlikuje od ostalih filtera...

Thnx   :-[

Offline reporter23

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Veljača 28, 2009, 23:26:16 poslijepodne »
Aha, našla...mislim da sam shvatila...ne idu spužve jer pokrov u ovom slučaju radi filtraciju vode umjesto spužve... OK to sam otkrila ;) bravo za mene ;)

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #10 u: Ožujak 01, 2009, 11:11:16 prijepodne »
Joj, oprosti što ti nisam jučer odgovorila za filer - zaboravila sam u žaru pisanja o ribici  :-[ - no, već si našla odgovor! Super!
Sad samo polako i strpljivo s malenom i bit će sve OK
Javi nam, i poslikaj je, da je vidimo!  :)

Offline reporter23

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Ožujak 03, 2009, 19:15:35 poslijepodne »
Akvarij je uređen...sada slijedi čekanje :)

...slikat ću ga za koji tjedan kada stavim ribicu :) (koja još nema ime...za sada je zovemo "ribica" - vrlo originalno ;))

E sada, pitanje...vezano uz pumpu...nismo dobili neke upute uz akvarij, pa ne znamo...da li pumpa treba biti izvan vode i koliko...pa onako da se prelijeva ta voda iz pumpe u vodu u akvariju ili je trebamo potopiti...ako je potopimo, onda ne radi balončiće...za sada smo je ostavili izvan vode...i kako da je položimo...da voda istječe prema staklu ili da je okrenemo na drugu stranu? ili je svejedno?

I sada, tokom cijelog toga procesa cikliranja, pumpa i rasvjeta moraju raditi, jel tako? Jel rasvjeta mora biti upaljena stalno ili?

Pozdrav :)

...baš je fora taj akvarij i naša ribica :)
« Zadnja izmjena: Ožujak 03, 2009, 19:41:13 poslijepodne od reporter23 »

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #12 u: Ožujak 03, 2009, 19:58:41 poslijepodne »
bolje da pumpa "bucka" i na taj nacin obogacuje vodu kisikom..  :up:
kak ju okrenuti? pa najbolje je postici nekakvu cirkulaciju vode u aq radi bolje filtracije...

filter mora stalno raditi, i danju i nocu... a rasvjeta neka gori 10tak sati dnevno... bolje ne vise radi algi.. :up:

Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #13 u: Ožujak 03, 2009, 20:19:41 poslijepodne »
upravo tako - nemoj više od 10 sati svjetla, da ne krenu alge...
i, sad samo strpljivo i jibica će biti super!

držimo palce, a naša crvenkapica, nazvana Rozi joj šalje pusicu! :)

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #14 u: Ožujak 04, 2009, 01:10:21 prijepodne »
Treba samo citati:
Naime, rade tako da zapravo sljunak glumi filter materijal. Voda prodje kroz njega prema dolje i onda je pumpa vrati na vrh...
:D

Pumpa je potopna, pa nije dobro da bude iznad povrsine... Dakle, potopiti je tako da izlaz vode probija povrsinu (ide prema gore)... Bude li iznad prijeti opasnost od pregrijavanja i trajnog ostecenja...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #15 u: Ožujak 04, 2009, 10:35:15 prijepodne »
no, s obzirom da moraš potopiti pumpu filtera - nabavi pumpu za zrak, da ti pravi mjehuriće (zlatne to jako vole a i treba im...pogotovo ako ih je više)  :)

Offline reporter23

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Ožujak 04, 2009, 16:31:45 poslijepodne »
Hmmm...znači ipak potopiti? ...a zašto? ...onda nema mjehurića...zar to igra neku ulogu vezano uz samu filtraciju...jer ako pumpa vraća filtriranu vodu ponovno u akvarij, zar nije svejedno vrati li je baš u vodi ili mrvicu iznad razine vode - 0,5 cm (kao mali vodopad), pa se onda sjedinjuje s akvarijskom? ...jer kada je potopljena nema mjehurića :( ...možda jedna kombinacija, malo potopljena, a malo iznad razine vode...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #17 u: Ožujak 05, 2009, 17:36:52 poslijepodne »
Dobro, 0,5 ne bi trebao biti problem, jer to znaci da je samo malo kucista vani, ali problem nastaje isparavanjem vode. Zamisli da se desi da iz nekog razloga zaboravis doliti vodu, nivo se spusti vise nego je planirano i gecrkt...

Pregrijat ce ti se rotor i crknut pumpa. I sto onda. :nerd: Radije dodaj jos zracnu i vuk sit, ovce na broju (citaj: zlatice zadovoljne, oprema na broju)... :D :up:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline happyworm

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #18 u: Ožujak 13, 2009, 16:10:55 poslijepodne »
i ja imam debelu bucicu crvenkapicu slatkicu koja voli dolazit na pustic i ćapati ga :Dslatkica, a kako smjesno pliva tek...ja bih ti savjetovala da joj nabavis društvo. bar jednu još. ibice isto ne vole bit same, kao ni mi. sretno

Offline reporter23

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Ožujak 16, 2009, 22:28:30 poslijepodne »
Molli  :star: je danas prebačena u svoj novi dom nakon dva tjedna cikliranja, ispočetka je bila malo suzdržana, a onda je počela malo istraživati okolo ... slike ću staviti uskoro...

E sada...ja bih joj rado nabavila društvo, ako ne mogu drugu zlatnu ribicu, zbog litraže...onda me zanima mogu li barem jednog čistača kako bi imala društvo još jednog živog bića...a s druge strane bit će koristan i čistit će otpad, što moj filter ne može... I? Mogu ili...?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #20 u: Ožujak 17, 2009, 08:19:04 prijepodne »
Možeš, ali samo misgurnusa! To ti je onaj slatki mališa koji izgleda poput jeguljice! Bit će oni dobri prijatelji, a on če lijepo i savjesno čistiti dno! :)

Offline reporter23

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Ožujak 29, 2009, 17:47:43 poslijepodne »
Evo slikice Molli :)

...bilje jede, ali nema veze, to slatko izgleda...s vremenom ćemo kupiti anubias...još nije dobila prijatelja, ali bude skoro...

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #22 u: Ožujak 29, 2009, 17:54:28 poslijepodne »
krasna mala! :heart:
nabavite joj što prije prijateljića - vidjet ćeš kako je to zgodno i kako se druže....

čuvaj je i pazi na nju!  :up:

Offline reporter23

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #23 u: Travanj 01, 2009, 11:21:38 prijepodne »
Na staklu mi se pojavilo ovo...

???

Pobrisala sam, ali se opet stvara...

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #24 u: Travanj 01, 2009, 11:30:14 prijepodne »
 :o to bijelo-sivkasto?  :o

pojma nemam što je to...
jel dlakavo ili samo nalijepljeno na staklo?

mislim da je možda najbolja varijanta da tvrdoglavo više puta na dan čistiš (probaj plastičnom karticom pažljivo sastrugati, ali, koliko god grozno bilo po malenu, ako možeš, izvuci vodu tako da možeš "u suho" sastrugati... -? -? -?...pa onda lagano vrati vodu...