Lipanj 26, 2025, 15:38:19 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Orinoco Flow  (Posjeta: 86121 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
Odg: Orinoco Flow
« Odgovori #175 u: Travanj 23, 2009, 17:08:37 poslijepodne »
Update:

blue tetre- Boehlkea fredcochui su išle van i našle novi dom. Nisu mi se baš uklapale u ovaj postav, a i prilikom hranjenja su znale skakati, pa sam ih nekoliko puta skupljao po sobi. Mislim da će espeice puno bolje zbog boje i zbog kompaktnijeg jata izgledat u ovom postavu. Također uskoro dolaze dva para plavih ramova, samo ne žurim s njima dok im dodatno ne spustim tvrdoću vode. Malo mi je problem za gnojenje kod njih jer su osijetljivi na povišene nitrate. Valjda bu preživjeli.

Pokušao sam malo eksperimentirati sa rastapanjem co2 u akvariju i probao nekoliko različitih difuzora. Prvo sa standardnim nutrafin ljestvama, dva komada, jedne iznad drugih,  gdje je DC na 3 mjehurića u sekundi i dalje pokaziva svijetlo plavu. Zatim sa JBL vario, koji je imao još lošije rezultate, no to je jer nisam nabavio nastavak za veće akvarije, a trenutno ih nema u dučanima. Probao sam složiti i eksterni linijski reaktor, no nakon tri dana živciranja oko nabavke prozirne PVC cijevi, pa kupovanja jače pumpe i na kraju ponovnog popuštanja silikona na jednom spoju, odustao sam. Ovaj način je bio mrak ali sam ja stvarno nespretan u DIY izvedbama tako da više sreće drugima. Danas sam jednostavno na protočnu pumpu spojio dotok co2 tako da je prije usisa jedan zračni kamen, a te male mjehuriće zatim još rotor rastavi na izmaglicu i to kroz mlaz šalje dalje u akvarij. Prema riječima Tuljana ovo je najbolji način i mislim da će stvarno i biti. Jedina mana ovog sistema je što se čuje zrak u rotoru motora pumpe, pa je malo iritantno.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #176 u: Travanj 23, 2009, 17:17:34 poslijepodne »
Update biljke:

Velika borba u akvariju.... poharala me CB uz standardnu staghorn, liječenje je uredu prošlo, nadam se da se neće više vratit. Također sam probao ubiti i staghorn za hidroksid peroksidom(3%) oko 10 dcl. Izmjena vode je bila oko 50%. Koristio sam također i RO vodu i u dva mjenjanja sam spustio KH sa 17 na trenutnih 8. Cilj mi je postići  nekih 3-4 stupnja, tak da ću sljedeći put opet 50% vode zamijenit sa RO. Trebalo bi dosta olakšati topljenje co2 u vodi.

Prilikom izmjene vode sam drastično skratio mahovinu jer je tri dana slučajno bio isključen co2 pa je bila prepuna algi. No ne brine me to jer ionako raste ko korov. Pokušavam još uvijek spasiti fisidens koji na kapaljku izbacuje nove listiće. Prebacio sam ga na drugo mjesto gdje je jači protok pa ću vidjet kako će to ić. Starmoss mi također miruje i samo skuplja alge na sebe, vidjet ću dal će ostat u akvariju. Sve više sumnjam da to uopće i nije akvarijska biljka.

Također zahvaljujem Renti i Velebitu na udijeljenom Pogostemonu. Tuljanu isto tako zahvaljujem na blyxi japonici. Nadam se da će se ukorijenit. Slike slijede.

Offline acies

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #177 u: Travanj 23, 2009, 17:19:16 poslijepodne »
ako sam ja ovako nestrpljiva vidjet tvoj akvarij pod punim svjetlom i svom raskošu,mogu misliti kako je tebi..
nisam razumjela na kojem djelu si spojio dotok CO2 s protočnom pumpom,gdje si stavio zračni kamen?
ne znam kojeg promjera je tebi trebala prozirna cijev,ali u bauhausu imaju popriličan izbor :up:

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #178 u: Travanj 23, 2009, 17:31:33 poslijepodne »
stavio sam zračni kamen točno na dio pumpe gdje uvlači vodu, tako da te sitne mjehuriče još i rotor razbije na mikromjehuriće i razbaci po akvariju. Prozirna cijev je trebala biti promjera cc 3 cm i tražio sam i u Pevecu, Bauhausu, Baumaxu, ništa od toga. Našao sam jedino takvu na prijedlog jednog forumaša kao zaštita u kojoj se drže veliki boreri(svrdla) za bušenje betona, ali naravno da mi je glupo kupovati takav borer i dati 200 kn za neš što mi ne treba.

Iako imam dosta iskustva u akvaristici, neke stvari sam od samog početka pogriješio tako da sad imam problema s algama. No čovjek uči dok je živ.... ja sam naučio da kod akvarija treba biti strpljiv tako da ga iz dana u dan gledam kako se razvija.
Hvala svima kojima prate moje postove na potpori i nadam se da uživate koliko i ja.

Offline acies

• Punopravni član
  • zagreb
« Odgovori #179 u: Travanj 23, 2009, 17:37:00 poslijepodne »
da ti sve štima,bilo bi ti dosadno :D

ako ti zatreba crijevo promjera 2cm,evo meni ne treba.
fige držim u borbi protiv algi i s uživanjem pratim tvoju temu :up:

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #180 u: Travanj 23, 2009, 17:47:46 poslijepodne »
Fala, al na kraju sam se tog i ja sijetio i nabavio pol metra takvog prozirnog crijeva od 3,5 cm.

Offline cimbi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sveta nedelja
« Odgovori #181 u: Travanj 23, 2009, 17:49:13 poslijepodne »
ako ti još trebaju pvc cjevi javi se na pp

Offline acies

• Punopravni član
  • zagreb
« Odgovori #182 u: Travanj 23, 2009, 18:45:32 poslijepodne »
kopirat ću tvoju ideju i spojiti CO2 na protočnu pumpu :up:
jesi li nabavio protočnu pumpu? i kojeg protoka?

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #183 u: Travanj 23, 2009, 20:19:09 poslijepodne »
cimbi hvala al trenutno ću ovak otapati co2, al ak se ikad odlučim za venturi verziju javit ću ti se.

Acies uzeo sam za svoj akvarij pumpu od 600 l/h i to aqua teri, atmanova pumpa za 100 kn. zbilja povoljno.

Offline acies

• Punopravni član
  • zagreb
« Odgovori #184 u: Travanj 23, 2009, 20:26:39 poslijepodne »
 ;)tnx

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #185 u: Travanj 23, 2009, 21:37:05 poslijepodne »
Evo fotki:

1. pogostemon halferi
2. blyxa japonica
3. blyxa
4. ovdje je u desnom kutu protočna pumpa, a u tom gornjem dijelu gdje je dovod koji izgleda kao košarica je zračni kamen
5. efekt maglice- nijr perling (još) već co2 u skroz sitnim balončićima..

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #186 u: Travanj 23, 2009, 21:52:40 poslijepodne »
 :klap: Jako mi se sviđa ovaj nature look, pun različitih zona koje stvaraju dinamičnost setupa, vidim da se i hc fino uhvatio, želim ti sreću za pogostemon, moj jako polako napreduje i još se nije razmnožio u dovoljnoj mjeri. Kad ti ovaj setup dosegne zrelost bit će stani pani, već je i ovako  :up:

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #187 u: Travanj 23, 2009, 22:02:55 poslijepodne »
Je lijepo izgleda i vidim da si naucio da je strpljenje u akvaristici zaista nuzno.

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #188 u: Travanj 23, 2009, 22:29:04 poslijepodne »
e zao mi je sto si se mucio s algama.inace i meni prncip s pumpom pokazao najbolji,a nema opasnosti za ribe.inace kod pumpi u zoo vilija imaju isto neke jeftine 700l/h 88kn,ja sam trebo za pregradni ali nisu imali trenutno(dosad nisam naletio na povoljnije),jedina mana im moze bit sto nemaju na sebi one vakumske pipke ko mini jet od aquarium systemsa,ali to se moze i ovako dodat pa nije neki veliki nedostatak.
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #189 u: Svibanj 04, 2009, 20:48:23 poslijepodne »
cigo, kakva su tvoja iskustva vezana za lily pipe, a u odnosu na spray bar?

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #190 u: Svibanj 04, 2009, 22:14:58 poslijepodne »
za lilypipe ide ona kolko love tolko muzike, dakle ako uzmeš one jeftinije na netu preko e-baya, jakooo pažljivo rukovati s njima. Meni je usis pukao slučajno, no to sam sam kriv. Navodno se to kod ADA-inih proizvoda ne događa tako olako, no ne daje mi se tako masna lova. Usis i nije tako važan, a ubiti ga nisam niti stavljao jer mislim da nema dovoljno rupa za uvlačenje vode. Tek kad sam dao staklaru da napravi nove rupe sam ga uspio razbit.  :doh: spraybar sam koristio prije toga, čini mi se ok, jedino što drastično smanjuje protok po mom iskustvu.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #191 u: Svibanj 04, 2009, 23:00:04 poslijepodne »
spray bar smanji protok kroz filter, al zato radi lom u akvariju... to si htio reć?

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #192 u: Svibanj 04, 2009, 23:43:15 poslijepodne »
Spraybar je neko srednje riješenje po meni, svakako bolje od direktnog mlaza koji izlazi iz filtera, ali mi se lilypipe ipak pokazao boljim.  :up:

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #193 u: Svibanj 10, 2009, 19:34:18 poslijepodne »
Update:

Uh nikako na zelenu granu s tim algama. Nemam više ideje što radim krivo... Protok je po meni solidan, co2 pići i na gornjoj je granici, jer DC pokazuje svijetlo zelenu boju u KH4 otopini, makro i mikro dodajem redovito, svjetlo sam pojačao na 4h dnevno HQI jer mislim da sad imam dovoljno biljne mase i da se akvarij zaciklirao, a alge i dalje tu... Javlja se crna čupava na nekoliko mjesta na panju, ali to me ne dira toliko, jer mi čak i dovro izgleda, daje neki prirodni izgled, ali končasta i staghorn i dalje ne odustaju... Hodroksid-peroksid nije dijelovao, već mi je samo uništio pol tepiha HC-a kojeg sad spašavam. U HC-u i dalje uspijeva staghorn, a končasta mi raste svakodnevno iz mahovine. Lagano gubim živce... Naravno mukama još nije kraj jer mi se danas učinilo da sam opet vidio na pjesku malo cijanobakterije... E sad...

Da sve nije tako crno, malo su me razveselili moji ramovi, koji su mi danas bacili ikru. Nisam siguran dal će mrijest uspijet, ali ću ih probat uzgojit... Ako netko ima uspijeha u njihovom mrijestu nek slobodno da savjete...

još nešto da napomenem, ako je netko razmišljao o naruđbi starmossa, neka ga odmah prekriži, ja sam popušio 30 dolara + poštarina i shvatio da jednostavno ne raste pod vodom. Dakle iako ga aquaticmagic prodaje kao akvarijsku biljku, ja mislim da to nije iz osobnog iskustva, a i hrpa drugih ljudi po netu na različitim forumima je imala slična iskustva.

Da ne zaboravim spomenut da sam uspio nabaviti ponovno košaricu UG u zasadio ju na nekoliko različitih mjesta u akvariju. Mislim da neće biti za ovaj postav, ali htio bih ju samo malo za početak razmnožit, ako uspijem, jer je sada puno mekša voda nego kod prvog pokušaja. Također sam nabavio pelcer Eriocaulon cinereum, ali u dosta lošem stanju jer ga je uhvatila CB... valjda ću ga uspijet spasit. Inaće za one koji neznaju koja je to biljka, jer nije tako česta na našim prostorima, evo fotke..
« Zadnja izmjena: Svibanj 10, 2009, 19:54:35 poslijepodne od Cigo »

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #194 u: Svibanj 10, 2009, 20:10:05 poslijepodne »
Da, alge znaju ubijat u pojam. Strpljenja, mozda da promjenis nacin gnojenja i predjes na EI i 50% izmjene vode

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #195 u: Svibanj 10, 2009, 20:29:05 poslijepodne »
Znam kako ti je...toliki trud. :(
Držim fige da uspiješ ubrzo to riješiti i da se ne ponovi.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #196 u: Svibanj 10, 2009, 20:51:00 poslijepodne »
Razmišljao sam i o tome, ali to ću tek kad riješim CB. Nema je puno, a sad ne želim stavljati u slijedećih 3 dana antibiotike u akvarij radi gljivica na ikri od ramova, ako i kad se malci izlegnu ću početk s lijećem CB. Jesi ti našao riješenje za končastu?

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #197 u: Svibanj 10, 2009, 23:56:47 poslijepodne »
Evo i ja se borim sa končastom jako. Nije mi jasan tvoj pokušaj borenja sa tom algom, a pojačavaš HQI period? Pogrešno sam shvatio možda, kasno je  :roll:

Ja sam smanjio rasvjetu na 6 sati, 108W na 270 litara vode, CO2 dosta visok. Usudio bih se reči da je usporila sa rastom.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline krco

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #198 u: Svibanj 11, 2009, 11:12:39 prijepodne »
Cigo, svaka čast na strpljenju i borbi. Nije bez vraga ona stara strpljen - spašen.
moram priznati kad vidim tebe koliko energije daješ na bilje, odmah mi se po glavi mota "tako bi i ja..."

VEć sada je akvarij za deset  :up:

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #199 u: Svibanj 11, 2009, 11:46:56 prijepodne »
Razmišljao sam i o tome, ali to ću tek kad riješim CB. Nema je puno, a sad ne želim stavljati u slijedećih 3 dana antibiotike u akvarij radi gljivica na ikri od ramova, ako i kad se malci izlegnu ću početk s lijećem CB. Jesi ti našao riješenje za končastu?
nisam jos ni krenuo u fajt, ne gnojim jos