Kolovoz 02, 2025, 17:36:24 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: totalni početnik - molim pomoć za start  (Posjeta: 12577 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline guppy world

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
Odg: totalni početnik - molim pomoć za start
« Odgovori #25 u: Siječanj 30, 2009, 15:00:44 poslijepodne »
ako idu kozice ne treba corya jer kozice po mom osobnom iskustvu bolje čiste od ostalih čistača - jednostavno su najmanje i najtanje i imaju nožice za hvatanje hrane... čiste u djelovima do kojih ribe ne dođu... između listova, grijać i priljepak do stakla...
samo postoji par nedoumica...
ako je usis filtera velik, usiše mlađ kozica
ako je pod spužvom, kozice se brzo množe pa ih bude jako puno
/od 10 za 2 mj. cca do 200/
Dakle tko ne želi imati najezdu kozica (u slučaju uredskog akvarija zbog što manje posla), može imati slobodan usis u filter a ne treba imati corye...
za cca mjesec dana imati ću nešto podmlatka kozica pa se može dobiti, ili se raspitajte po forumu, oglasima.
10 kozica na tu litru su sasvim dovoljne da akvarij bude sasvim čist.
Aha... kad god imam kozice, smanji se broj pužića na minimum...
pojedu im svu hranu a i koliko vidim, pojedu i njihova jajašca (ili ih unište pri svom pohodu na klopu!?)

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #26 u: Siječanj 30, 2009, 15:06:45 poslijepodne »
Možeš molim te objasnit kaj to znači slobodan usis filtra? I ispod kakve spužve se kozice množe?

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #27 u: Siječanj 30, 2009, 15:14:23 poslijepodne »
Poanta je da ih ne uhvati (mlade) usis filtera, princip kako u bazenima na usisu imaju mrezu da te ne bi povuklo unutra jer vise neces bogme van izaci, a kada je onako zaprijecen (nije slobodan) onda se kozice mogu maknuti od mlaza i nastaviti kaj su pocele...
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
« Odgovori #28 u: Siječanj 30, 2009, 15:19:41 poslijepodne »
Bez obzira da li postoji vanjski ili nutarnji filter, usis vode ima često ili samo slobodan otvor ili kakvu rešetkicu... spužvica je česta kad je usis na zrak(zračna pumpa).
prosurfaj po forumu ili na google slike...
evo ove sekunde sam skočio na google i prvi rezultat je:

http://www.ciklidi.com/hardver/filteri/filteri.shtml

jajašca kozica i male kozice su sasvim sitne pa ih jačina usisa pobere iz vode u filter, ako je usis bez kakve spužve na sebi... također kad postoji spužva, mlađ se zadrži na spužvici.
Imam u "kozičnjaku" Hang on" filter koji se zakvaći sa vanjske strane stakla a usis je u vodi...
originalni usis je slobodan, samo sa rešetkom, pa sam nataknuo na tu cijev jednu spužvicu kao na slikama sa linka... sve štima, mlađ ostaje u akvariju a odrasle kozice pobrste sav otpad i višak hrane koji se na spužvi nakupi. Svakako preporučam tko od početnika želi kozice, slobodno se obratite Malky-u za savjet, vrlo je kompetentan...

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Siječanj 30, 2009, 15:39:57 poslijepodne »
super dominik, puno ti hvala na iscrpnim savjetima..
o kozicama nisam razmišljala , ali ideja mi se čini ok ako one tako dobro čiste dno samo što bi svakako htjela izbjeći najezdu kozica u akvariju - osim ako ih se može na buzaru, hahaha

ne stvarno, što ako se stavi samo jedna kozica u akvarij? može li opstati sama?

ma mislila sam jedno malo jato neonki, i još maksimalno 5-10 ribica , e sad koje vrste to još ne znam, možda jednog puža za stakla i onog somića koji jede alge, par komada koje čiste dno..

nemam iskustva i ne poznam dobro ribice, pa je svaki savjet dobrodošao.

no, prvo treba dovući akvarij, danas sam nabavila supstrat i vulkanit, šljunak sitniji i krupniji, testne trakice (želim sve imati pod nadzorom koliko god se može), i izmjerila sam vodu koju imam na poslu "iz pipe", pH = 6,7 s prijenosnim PH-metrom, to mi se čini OK.

u kojem omjeru da pomiješam supstrat i vulkanit? i koliki sloj zemlje je optimalan za tu litražu akvarija?

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Siječanj 30, 2009, 15:50:36 poslijepodne »
dakle, skoro sve od navedenog, a zaboravila sam još i termometar i cijev a ispumpavanje vode kod izmjena :)

Pa recimo, al kazem, puno toga se moze sam napraviti sa jako malo posla, a usteda je znacajna...

Edit - radje ne morski, bolje rijecni negdje sa save ili od nekuda. A i morski ti se bas nece uklopiti sa slatkovodnim dizajnom... Zamisli rjecne ribice, tamna voda od panja i ono kamen izbusen od prstaca  :rotfl: 

ma nisam mislila baš na kamen izbušen od prstaca, ali više mi se sviđa kamenje koje ima hrapavu i razlomljenu površinu od ovih glatkih riječnih oblutaka. slijedeći tjedan idem u novi vinodolski pa ću malo potražiti po plaži. a panj... najvjerojatnije će biti od neke stare loze i to me malo muči, kako da ga pripremim za akvarij? skuhati ga? peći u pećnici..?

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #31 u: Siječanj 30, 2009, 17:45:45 poslijepodne »
ovo je gore bila sala, ehhe... a pogledaj tamo pod Uradi sam rubriku, mislim da imas opisano kako se loza pripremi, ja pojma nemam... Btw ja isto ne volim oblutke, ja sam sebi kupio u pet shopu kamenje koje je doslo od nemam pojma gdje, uglavnom stvarno je super, neobicno, pogledaj na slikama, mozda se vidi... Samo kaj je malo skupo al peh...
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Siječanj 30, 2009, 20:19:18 poslijepodne »
kad prvi put napunim akvarij s vodom i uključim filter i grijač, mislim ga ostaviti nekoliko dana, pa tek onda bilje, i zatim tjedan-dva-tri, pa tek onda ribe.

zanima me da li trebam mijenjati vodu tijekom tog perioda cikliranja dok još nisu ribe unutra?
hoću li tako izbaciti bakterije koje se razmnožavaju i naseljavaju?

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #33 u: Siječanj 30, 2009, 20:38:22 poslijepodne »
izdrži bar 2-3 tjedna bez ribica. vidim da želiš neonke, međutim one traže jako dobro cikliran akvarij, nekoliko mjeseci tako da ti ne bi preporučila da ih stavljaš u novi akvarij.
voda se za vrijeme cikliranja ne mijenja jer nema potrebe.
što se tiče kamena iz mora, milim da ga nije dobro stavljati jer ti stvrdne vodu (koliko se sjećam). kamenje testiraj sa malo HCl-a, ako šušti, ne može u akvarij. tak da radije kupi kamenčugu ako se ne razumiješ u to ;)
zg centar

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Siječanj 31, 2009, 21:07:59 poslijepodne »
našla sam dva prekrasna kamena u kamenjaru pred zgradom i maznula ih :))
međutim brine me malo težina, imaju sigurno preko 10 kg..
da li trebam ispod gotovog akvarija stavljati stiropor i gdje da nađem samo jednu ploču? hoće li izdržati sav taj teret?

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
« Odgovori #35 u: Veljača 02, 2009, 08:38:53 prijepodne »
lonicera...ako baš moraš staviti tolike kamenčine, osim stiropora ispod akvarija, stavi i u akvarij stiropor, pa podlogu na njega pa kamenje... da ne bi bilo pucanja stakla vremenom...
koliko su ti ono staklene stranice i dno debljine? tu težinu ne bih stavljao ako je dno ispod cca 6-7mm debljine jer to kamenje i podloga, sa težinom vode stvaraju prevelik pritisak za tanja stakla.

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Veljača 02, 2009, 17:54:40 poslijepodne »
ok, to sam i sama pretpostavila, ali baš mi je žao jer je kamenje baš lijepo, bijelo sa svijetlo smeđim žilama..
možda onda odustanem od ovog najvećeg, ovo drugo nije više od 2 kg :)

mislim da su stranice oko 4 mm, nisam mjerila , tek je danas stigao akvarij, još je u kutiji. i ovako je mali, još ako stavljam unutra stiropor , pa zemlju, pa šljunak.. puno će se mjesta izgubiti. bit će onda dva - tri kamena i neki manji panj sa strane..
što se tiče stiropora ispod akvarija... to je gotovi akvarij Jewel record i dno ima okvir od plastike, tako da stakleno dno uopće ne dodiruje podlogu, samo je jedna poprečna letvica okomito s vanjske strane dna. da li je to ok ili da ipak stavim stiropor? obzirom da staklo uopće neće "leći" na stiropor nego samo okvir od akvarija ?

sutra ga mislim puniti prvi put s vodom, pa vas molim za savjet.

plan mi je da prvo složim dno, napunim vodu s dodanim aquasafeom po uputama i s onim nitro bakterijama -  imam neki preparat, dakle isto po uputama i ubacit ću samo malo riblje  hrane da bakterije imaju što jesti.
uključila bi filter i grijač, dakle da počne cirkulacija. tako bi ga pustila par dana i onda posadila biljke, tamo negdje za vikend. kako se sade biljke kad je akvarij pun vode? ono - rukavi do ramena i prstima kopam rupu ili postoji neki sofisticiraniji način?

ili da čekam dok nabavim bilje, pa tek onda da ga punim , a bilje posadim dok je voda do pola?

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #37 u: Veljača 02, 2009, 17:59:27 poslijepodne »
kako se sade biljke kad je akvarij pun vode? ono - rukavi do ramena i prstima kopam rupu ili postoji neki sofisticiraniji način?

ili da čekam dok nabavim bilje, pa tek onda da ga punim , a bilje posadim dok je voda do pola?
zavrni rukave i hopa! ali ako imaš bilje dok je još prazan akvarij, onda staviš 10 cm vode i sadiš!
Varaždin...

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Veljača 02, 2009, 18:12:42 poslijepodne »
sutra sigurno neću imati bilje, tako da će biti ova varijanta s rukavima :))
i još nešto - da li je bolje svo predviđeno bilje posaditi u fazi dok se akvarij ciklira ili se može i kasnije dodavati kad su već i ribice unutra?

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #39 u: Veljača 02, 2009, 18:14:07 poslijepodne »
ma možeš dodavati poslije koliko ti god stane u akvač.. ;)
Varaždin...

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Veljača 02, 2009, 18:44:12 poslijepodne »
odlično! držite mi fige da sutra sve proradi kako treba :))

hvala puno svima koji se trudite odgovoriti, možda mi početnici postavljamo malo glupasta pitanja,ali ne zamjerite, sve me živo zanima, a ništa ne znam  :-[

a kad naučim, onda ću i ja pomagati drugima :)

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
« Odgovori #41 u: Veljača 03, 2009, 08:38:30 prijepodne »
Ispravno si zaključila da bi ti se mogla desiti najezda kozica ako bi one bile u akvariju.
za 54 litre ti je sasvim dosta 3 corydorasa ili 4 pandice za ribe dna. Algari su mrvicu preveliki za tu litražu, no možda upali sa jednim ancičem (ancitrus)/sad bi me neki psovali jer je ribica za cca 100litarske na više/. To ti je sasvim dovoljan broj čistaća. uz kasnije dodane neonke, sasvim dovoljan broj riba.
pazi... 54 litre je bruto, neto litraža ti je manja za cca 8 litara, ako ne i mrvu više...
stiropor ne stavljaj ako staviš samo manji kamen, no daj ga provjeri kako su ti pisali...
da ti kasnije ne muti vodu i sl..

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Veljača 03, 2009, 10:39:48 prijepodne »
Recite mi kak da sadim bilje i koje točno s obzirom na visinu (niske u prvi plan, više u pozadinu) i koliko komada da kupim? Radi se o istome akvariju. Ako mi pokuša trgovac uvalit pumpu za zrak da uzmem ili ne?

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Veljača 03, 2009, 11:03:38 prijepodne »
kao što sam ti već i napisala , menije uvalio pumpu koja mi izgleda neće trebati, ali možda ju stavim zbog estetike ( oni mjehurići što se dižu s dna).

moj akvarij je počeo živjeti, a da nebi ispalo da samo pričam, evo i prve fotke, od jutros :))

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
« Odgovori #44 u: Veljača 03, 2009, 11:20:21 prijepodne »
uredi ponovno... fotke ti nisu vidljive...

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Veljača 03, 2009, 17:19:46 poslijepodne »
ajme, a kako da sad to sredim ponovo? ja vidim fotke, kao mali thumbnaili. ne vidim nigdje opciju za editiranje prijašnjeg posta...

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Veljača 03, 2009, 18:25:36 poslijepodne »
unaprijed se ispričavam ako ni ovo postanje slike ne uspije:

http://slike.hr/vidi/p20304640.jpg
totalni početnik - molim pomoć za start

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Veljača 03, 2009, 20:37:50 poslijepodne »
Super je ovo kamenje. Jel budeš ljepila kakvu pozadinu?

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Veljača 03, 2009, 20:46:08 poslijepodne »
ovo kamenje je bilo jedan veliki prekrasni prošarani kamen, ali bio je pretežak za moj mali akvarij, pa smo ga morali rascjepati :(
za pozadinu se nisam još odlučila, nekako se nadam da će zelena pozadina sama izrasti kroz mjesec - dva :) ovo na slici je "pola puta", kasnije je još dodan šljunak po cijelom dnu i napunila sam vodu s aquasafeom, ubacila grijač i filter,ali još ih nisam uključila, nek se prvo sve iztemperira, jer je voda bila prilično hladna. ajoj al se sve zamutilo kad je došla voda unutra...  namjera mi je još ubaciti neki manji panj, najvjerojatnije od loze, on bi trebao doći više desno da po njemu izraste bilje i kasnije sakrije ovu plastiku od filtera..

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Veljača 04, 2009, 12:26:23 poslijepodne »
evo, ovako to izgleda sad, 24 sata nakon prvog punjenja vodom, bakterije još nisam ubacila, filter radi tek par sati, temperatura je tek na 12, nekako se sporo grije...

http://slike.hr/vidi/p20304670.jpg
totalni početnik - molim pomoć za start