lipo vam se svima povremeno govori o površini dna koju trebate osvjetliti!!! Klipani jedni...

primjer jednog 160 litraša:
dimenzije D/Š/V 100/40/40
dužina x širina = 4000 ...oduzmu se dvije nule i dobije 40! dakle bi to bilo 40 wata... kako je dubina također 40cm...
zamislite da je prodor svjetlosti oko 1 wat po centimetru dubine... dakle do dna dođe upravo 1 wat!!!
Još nije gotovo! Uzmite da je podloga visine 6cm i slobodan prostor od vrha vode do ruba akvarija još 4 cm...
dakle ukupno 10 cm...
znaći da je sveukupno vode D/Š/V - 100x40x
30! = 120 litara vode!!!!!
...kad bi mi se sada dalo, bilo bi lako izračunati i koliko koje lampe griju vodu jaće ili slabije pa uštedite na grijanju vode i sl... ali to ovdje nije tema...
Dakle bez obzira koliko je lampa visoko od površine vode, u tom dijelu je jako mali rasap i gubitak svjetlosti... a u gornjem primjeru je dubina onih izračunatih 120 litara 30 cm... pa ispada da je do dna stiglo oko 1.3333 wata svjetlosti...
Imate li ciklide, za akvarij iz primjera 40W je sasvim dovoljno osvjetljenje, za umjereni biljni sa puno riba 80-100W, a za totalno zahtjevan biljni , uvrh glave do 120W... tako pada u vodu ono wat po litri akvarija...

Ok... slažem se da veća wataža i tona gnojiva u podlozi i co2 + minerali - stvaraju čuda... ali znadem i puno akvarista kojima bilje toliko brzo buja i množi se da im je problem kud s toliko bilja kad akvarij u mjesec dva potpuno obraste i treba razrijediti ili ošišati biljke.../p.s. ma ti su mi akvariji na oko

... samo - to je trud iz ljubavi prema akvaristici... u prirodi isto bilje ipak nešto sporije raste, zar ne.../
oni gore izračuni su za prirodan rast bilja, njihovom optimalnom brzinom!
Znam da svi znate toliko matematike... brzo kalkulator u ruke i izračunajte po gornjem primjeru idealno osvjetljenje za svoj akvarij i vrstu bilja i riba u njemu...
ne brinite za bilje, imati će sasvim dovoljno svjetlosti i biti lijepe i bez lampe ili dvije manje koje imate sada...
razliku mjesečne uštede struje potrošite na raznovrsniju klopu ili kakvo gnojivo...
isplati se!!!!