Srpanj 18, 2025, 13:03:07 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Projekat 2009.  (Posjeta: 110174 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
Odg: Projekat 2009.
« Odgovori #225 u: Rujan 07, 2009, 10:09:51 prijepodne »
kako ti zavidim na ovom fissidensu, stvarno je za poludit zakon biljka. držim fige za brzi oporavak.

Offline Karlo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #226 u: Rujan 07, 2009, 17:18:51 poslijepodne »
Welcome back frajeru...drzim fige da to sredis pa da zasja mrcina u punom sjaju.

BBA sprzis sa easy carbom, ugasi filtere i pumpe na 10 min, i fino spricom, easy carbo direktno po algi...promjenis vodu i za dva-tri dana je nema. ;)

evo da vidis o cem se radi

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #227 u: Rujan 07, 2009, 20:07:27 poslijepodne »
Ja sam mislio da je imas po kamenju i granama...za ovo nema druge nego pokidat sve propale listove, nafrljit co2 i nahranit redovito biljke. Zacas ce biti bolje sve. ;)

Offline Zander

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #228 u: Listopad 15, 2009, 23:52:29 poslijepodne »
Karlo ovo je odlično  :up: Jedva čekam nastavak priče...  :star: :star: :star:

Da sam znao o kolikom se akvarijumu radi napravio bi ti mega pajp, a ne onaj lily-mini  :D Nadam se da će uskoro biti update, sa što više slika  ;)

Pozdrav

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #229 u: Listopad 18, 2009, 18:38:59 poslijepodne »
Karlo ovo je odlično  :up: Jedva čekam nastavak priče...  :star: :star: :star:

Da sam znao o kolikom se akvarijumu radi napravio bi ti mega pajp, a ne onaj lily-mini  :D Nadam se da će uskoro biti update, sa što više slika  ;)

Pozdrav

pozdrav kolega i dobrodosao na forum!

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #230 u: Listopad 18, 2009, 19:02:49 poslijepodne »
Muce me i dalje problemi!
Centralni dio je zarazen algom. Kamenje i korjenje je prekriveno algom, a bolbitis je gotovo unisten. Microsorumi su takodjer prekriveni, a ne vidim nikakav oporavak, mozda je cak i sve gore.
Ostalo bilje fantasticno raste. Koncaste alge nema, samo ova smedja crna.
Zna li tko definirat tocno sta bi to tocno bilo, mozda kombinacija algi?
Co2 je do maksimuma, protok je stvarno dobar...??? :(

Evo kako to izgleda na biljkama

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #231 u: Listopad 18, 2009, 19:11:04 poslijepodne »
Evo je i na kamenu smedja i zelena, a bome i na drvetu

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #232 u: Listopad 18, 2009, 19:11:27 poslijepodne »
Koliko vidim po slikama ista patinasta alga kao i kod mene (pogledaj temu Alga zelena?)

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #233 u: Listopad 18, 2009, 19:12:58 poslijepodne »
Da nije sve tako crno ostalo bilje buja i lijepo je zeleno i bez algi

Offline Vorka

• Moderator
  • Punopravni član
    • www.23whiskeystreet.com
« Odgovori #234 u: Listopad 18, 2009, 19:21:59 poslijepodne »
Jesi probao sam kozama?
"I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book. "

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #235 u: Listopad 18, 2009, 19:23:24 poslijepodne »
Znaci ovako; gnojenje je EI i danas sam mjerio nitrate i fosfate i ima ih i previse. Cak malo vise mikroelemenata dodajem od preporucene doze. CO2 je do maksimuma, pokazatelj je DC ali i ribe neki dan kada sam pojacavao. Protok je dosta jak 2 hydor koralie, eheim 3 i protocna pumpa od 2500 l/h. Osvjetljenje t5 sa reflektorima traje 9 i pol sati, od toga svih  540 W u trajanju od 4 sata, a 270 W ostalih 5 i pol sati. Akvarij je 900 litara.

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #236 u: Listopad 18, 2009, 19:24:04 poslijepodne »
Jesi probao sam kozama?

Jesam, kad su izasle na cistinu pobise ih skalari!

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #237 u: Listopad 18, 2009, 19:25:52 poslijepodne »
Koliko vidim po slikama ista patinasta alga kao i kod mene (pogledaj temu Alga zelena?)

je na drvetu, samo sto kod mene ima makroelemenata i viska. vidim po tvojim biljkama da su bljedunjave sto znaci da ti fali

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #238 u: Listopad 18, 2009, 20:50:52 poslijepodne »
Sličan problem je i kod mene, alge iako imam i adekvatni protok, CO2 koliko treba, masu makroelemenata. Testirao sam evo već 3 mjeseca sa predoziranjem makroelemenata, nije pomoglo. Krećem sada sa limitiranje P elementa, da vidim kako će se ponašati alge tada.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #239 u: Listopad 18, 2009, 22:22:05 poslijepodne »
ja sam imala sličnih problema sve dok nisam promijenila period osvjetljenja.... lampe rade od 7-12 i od 5-10 a bilje uživa :up:

ne znam razlog,netko me uputio ;)

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #240 u: Listopad 18, 2009, 22:49:05 poslijepodne »
Karlo, jesi probao mjeriti parametre vode? Meni se dogodilo nešto zanimljivo: prilikom testiranja prije 7 dana parametri su bili NO3 preko 50, P između 1 i 3. Promjenio sam tada pola vode, i nisam gnojio cijeli tjedan(kao što rekoh ranije, volim se igrati) i večerašnje mjerenje je pokazalo da nitrata ima između 1 i 2 dok je fosfata između 1 i 3.

Velika je to razlika između prijašnjeg i sadašnjeg omjera N i P...
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #241 u: Listopad 19, 2009, 09:12:31 prijepodne »
Pozdrav kolega, evo i mene malo...

Centralni dio je zarazen zato sta su to sve spororastuce biljke, i tamo ce se prvo nakupit alge....uopce nije bitno koje su to alge bitno je da nesto ne stima. Ako bas inzistiras ima tu, koliko ja vidim i tockaste alge kronicno, i bba sta upucuje da je, neces vjerovat  :D, hrpetina svjetla u igri, a da se okrenes na trepavice, ne mozes nikako napunit co2 dosta u tolikom tanku za toliko svjetla. Samo nedostatak co2 i nedostatak nitrata moze napravit biljke da tako izgledaju kao tvoj centralni dio.

Ja cu ti rec svoje misljenje a ti vidi...po nekoj logici, za tank od skoro 1000 litara tesko je ionako postici adekvatan nivo co2. A ti si stavio 10 lampi iznad, i jos t5 koje svjetle ko mutave i bolje se reflektiraju od bilo kojih drugih lampi,  i time jos vise povecao potrebe za co2. Zaboravi na watt/litra pravilo ako se po tome vodis, dok su t5 u igri. Ma zaboravi ga opcenito. Ravnaj se samo po tome da imas sta manje dobro rasporedenih lampi. Tebi bi trebao ovdje biti cilj imati najmanje moguce svjetla za normalan rast biljaka bas zbog velike litraze.

Ja bi na tvom mjestu iskljucio  pola lampi zauvijek, ostavio ih samo 5-6 da gore 8-9 sati. Dam se kladit da ce ove sve ostale biljke i dalje bez ikakvih problema rast...bolbitise i micorosoriume, sve ove algama zarazene, kilave listove, odrezi i prati rast novih listova. Ako vidis da su opet kilavi provjeri jos dal co2 dolazi do tog srednjeg dijela tocno i provjeri jos jednom gnojenje, jer ovi jeftini testeri koje nama uvaljaju u ducanima, ne valjaju nista, provjereno. Inace kod bolbitisa i microsoruima se trebaju rezat stariji listovi redovito, al opet nece oni tako brzo starit ako je sve u redu. Ove alge na panjevima i kamenju sprzis sa easy carbom kod promjene vode ii oribaj nekako.

Toliko od mene frajeru...nemam ja bas nekih iskustava sa velikim tankovima, al alge su alge i u 100 i u 1000 litara.  ;)

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #242 u: Listopad 19, 2009, 13:23:04 poslijepodne »
slažem se s Lp-om

svjetlo je gadna stvar i onih preporučenih 1W/lit za high light osvjetljenje gotovo nikad ne vrijedi,

recimo za neki mali nano (kakve zna raditi Rastaman) od 2 litre po toj računici treba 2W svjetla, a mislim da to ne bi išlo, treba puno više, neki imaju i 26W na 8-9 litara

isto tako za tvojih 900 litara možda bi bilo dosta kakvih 300W, znači 0,3W/lit, treba probati pa vidjeti, ako ništa drugo budeš malo struje ušparao

ako uspije dužan si Lp-u cugu doživotno  :D
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline tomek1221

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #243 u: Listopad 19, 2009, 15:17:28 poslijepodne »
ja na 850 lit,i 2 metra imam 180w i nema algi a ni ne vidim da mi nesto sporije raste

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #244 u: Listopad 19, 2009, 16:24:01 poslijepodne »
Buduci da sam vec probao dosta toga nema mi druge nego reducirati svjetlo. Imam 8 lampi 4x54 i 4x80 pa cu ostaviti pola od njih upaljeno sto je 270 W.
Javim cim bude nekih promjena.
Moram priznat da je puno teze uspostavit ravnotezu u ovako velikom tanku nego u mojim 300 litrasima koje sam imao.

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #245 u: Listopad 20, 2009, 11:02:53 prijepodne »
Nije teže, lakše je, samo treba shvatiti da je na tako velikom tanku 1w/1l T5svjetla punoooo previše. Stoji sve što ti je LP napisao. Po meni jedini efikasan način da daš dovoljno CO2 u tao veliki tank je "mist" odnosno gurneš crijevo od CO2 direkt u pawerhead nek sjecka mjehuriče i raspuhuje ih po akvariju, tu nije štos da se oni otope nego takvi neotopljeni "pogađaju" biljke, iskoristivost neotopljenog CO2 je za biljke nekoliko puta veča (vele 10 i više) nego onog otopljenog u vodi a najljepša stvar je u tome da tako neotopljeni CO2 ne smeta ribama pa ga možeš dosta našibati u akvari. Problem je da ga DC ne očitava. Drugi problem je da neke biljke polude od njega, meni je napr bolbitis koji je bio direkt u mlazu CO2 doslovno puštao jedan novi list dnevno ali listovi se nisu u potpunosti razvijali i cijela biljka je riknula za dva tri mjeseca ali to je ekastrem, i treči problem je vizualne prirode nekom se jednostavno ne sviđa tank pun CO2 prašine.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline paleoglodit

• Novi član
  • *
« Odgovori #246 u: Listopad 20, 2009, 13:39:55 poslijepodne »
E cao aj da se i ja javim :). U sustini to merenje Watt/lit je besmisleno. Ako bi se otprilike merilo bolja bi racunica bila Watt po povrsini osnove aq.
Kao sto rece Lp ta se besmislenost narocito primecuje kod velikih aq jer je razlika u broju jedinica povrsine i broju jedinica volumena drasticna. Nas ipak zanima koliku poljanu osvetljujemo.
Eto tako malo bla... :smile:
Pozdrav svima
« Zadnja izmjena: Listopad 20, 2009, 14:10:27 poslijepodne od paleoglodit »

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #247 u: Listopad 24, 2009, 20:32:47 poslijepodne »
pozdrav ljudi! hvala na odgovorima, nije bas w/l ako je rasvjete 500W a akvarij je 900 l ;)
uglavnom vec primjenujem neke od vasih savjeta pa cemo vidjeti,
hvala

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
« Odgovori #248 u: Studeni 17, 2009, 13:40:59 poslijepodne »
I Karlo jesi uspio uspostaviti ravnotežu,jel ide nabolje?

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #249 u: Studeni 17, 2009, 17:15:20 poslijepodne »
Da, puno je bolje. Porezao sam vecinu crnih listova, iskljucio jednu hydor koraliu i ostavio samo 270w rasvjete i izbijaju novi mladi zeleni listovi.