Srpanj 18, 2025, 22:22:57 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Projekat 2009.  (Posjeta: 110362 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline M23_Vu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
Odg: Projekat 2009.
« Odgovori #250 u: Studeni 17, 2009, 19:42:07 poslijepodne »
Da, puno je bolje. Porezao sam vecinu crnih listova, iskljucio jednu hydor koraliu i ostavio samo 270w rasvjete i izbijaju novi mladi zeleni listovi.

znači na velikim litražama akvarija ne treba pretjerivati sa rasvjetom...planiram jednom raditi aq od 500-700l i šta misliš tu bi bilo dovoljno 300w?

kad budeš u prilici opali jednu sliku pa nam pokaži!  ;)

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #251 u: Studeni 17, 2009, 19:48:43 poslijepodne »
i ja nekad u maloj daljoj buducnosti planiram takvu litrazu biljni.stavio bih tako rasvjetu kao ti negdje m23vu,ali t5 ili stedne.naravno ne bi isle zahtjvne biljke,najvise anubiasi mahovina ,microsorumi,crypte
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #252 u: Studeni 17, 2009, 20:01:05 poslijepodne »
i ja nekad u maloj daljoj buducnosti planiram takvu litrazu biljni.stavio bih tako rasvjetu kao ti negdje m23vu,ali t5 ili stedne.naravno ne bi isle zahtjvne biljke,najvise anubiasi mahovina ,microsorumi,crypte
ma neki nature,puno grana ,kamenja 200 neonki i diskusi...ali ipak da je rasvjeta dovoljno jaka bar za glossu...

ma nešto poput Karlovog bi bilo odlično ha?  ;)

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #253 u: Studeni 17, 2009, 21:37:39 poslijepodne »
eeee,bas to,ako budem mogo sigurno ce biti jedan takav
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #254 u: Studeni 18, 2009, 12:55:49 poslijepodne »
 :a045k: lipo vam se svima povremeno govori o površini dna koju trebate osvjetliti!!! Klipani jedni... :up:

primjer jednog 160 litraša:
dimenzije D/Š/V 100/40/40
dužina x širina = 4000 ...oduzmu se dvije nule i dobije 40! dakle bi to bilo 40 wata... kako je dubina također 40cm...
zamislite da je prodor svjetlosti oko 1 wat po centimetru dubine... dakle do dna dođe upravo 1 wat!!!

Još nije gotovo! Uzmite da je podloga visine 6cm i slobodan prostor od vrha vode do ruba akvarija još 4 cm...
dakle ukupno 10 cm...

znaći da je sveukupno vode D/Š/V - 100x40x30! = 120 litara vode!!!!!
...kad bi mi se sada dalo, bilo bi lako izračunati i koliko koje lampe griju vodu jaće ili slabije pa uštedite na grijanju vode i sl... ali to ovdje nije tema...

Dakle bez obzira koliko je lampa visoko od površine vode, u tom dijelu je jako mali rasap i gubitak svjetlosti... a u gornjem primjeru je dubina onih izračunatih 120 litara 30 cm... pa ispada da je do dna stiglo oko 1.3333 wata svjetlosti...

Imate li ciklide, za akvarij iz primjera 40W je sasvim dovoljno osvjetljenje, za umjereni biljni sa puno riba 80-100W, a za totalno zahtjevan biljni , uvrh glave do 120W... tako pada u vodu ono wat po litri akvarija... :P

Ok... slažem se da veća wataža i tona gnojiva u podlozi i co2 + minerali - stvaraju čuda... ali znadem i puno akvarista kojima bilje toliko brzo buja i množi se da im je problem kud s toliko bilja kad akvarij u mjesec dva potpuno obraste i treba razrijediti ili ošišati biljke.../p.s. ma ti su mi akvariji na oko :zagrljaj:... samo - to je trud iz ljubavi prema akvaristici... u prirodi isto bilje ipak nešto sporije raste, zar ne.../

oni gore izračuni su za prirodan rast bilja, njihovom optimalnom brzinom!
Znam da svi znate toliko matematike... brzo kalkulator u ruke i izračunajte po gornjem primjeru idealno osvjetljenje za svoj akvarij i vrstu bilja i riba u njemu...
ne brinite za bilje, imati će sasvim dovoljno svjetlosti i biti lijepe i bez lampe ili dvije manje koje imate sada...
razliku mjesečne uštede struje potrošite na raznovrsniju klopu ili kakvo gnojivo...
isplati se!!!!

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #255 u: Studeni 18, 2009, 14:50:50 poslijepodne »
Da, puno je bolje. Porezao sam vecinu crnih listova, iskljucio jednu hydor koraliu i ostavio samo 270w rasvjete i izbijaju novi mladi zeleni listovi.

znači na velikim litražama akvarija ne treba pretjerivati sa rasvjetom...planiram jednom raditi aq od 500-700l i šta misliš tu bi bilo dovoljno 300w?

kad budeš u prilici opali jednu sliku pa nam pokaži!  ;)

mislim da bi to bilo idealno

Offline Gliga

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #256 u: Studeni 19, 2009, 19:08:47 poslijepodne »
Divljina!Originalno! :klap: :klap: :klap:

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #257 u: Siječanj 10, 2010, 13:28:12 poslijepodne »
Karlo može koja slikica?   ;)

da te pitam koliko sporo raste fisidens?  -?

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #258 u: Siječanj 10, 2010, 23:12:00 poslijepodne »
da ajde slika.  ;)

Fissidens.... jakoooo sporo....

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #259 u: Siječanj 11, 2010, 00:05:02 prijepodne »
da ajde slika.  ;)

Fissidens.... jakoooo sporo....

Ništa onda se  Karlo rezerviram kod tebe kad budeš imao viška pa da prodaš malo.... ;)

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #260 u: Siječanj 12, 2010, 16:34:10 poslijepodne »
pozdrav ljudi, fisidens raste sporo, ali kad sam nedavno nakon dosta vremena čupao visoki eleocharis vidio sam da se fisidens nekontrolirano proširio na nekih 5 različitih mjesta, valda ga je nešto počupalo i zakačio se za kamen.
Trenutno sam u takvoj j... gužvi da ne stignem niti prednje staklo očistiti...

Offline Karas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #261 u: Siječanj 12, 2010, 17:02:48 poslijepodne »
pozdrav ljudi, fisidens raste sporo, ali kad sam nedavno nakon dosta vremena čupao visoki eleocharis vidio sam da se fisidens nekontrolirano proširio na nekih 5 različitih mjesta, valda ga je nešto počupalo i zakačio se za kamen.
Trenutno sam u takvoj j... gužvi da ne stignem niti prednje staklo očistiti...

Dobra osobina fissidensa da se u jako kratkom periodu uhvati za drvo  :up:
Tako je i kod mene, za 4-5 dana pustio korijenčiće i učvrstio se,ali zato listiće pušta jako spoooooooro  ;)
Karas Reef - morski akvarij

Offline Tomek_87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #262 u: Siječanj 12, 2010, 17:46:21 poslijepodne »
Akvari je definitivno moj san ! preljepo  predivno nemam riječi jednostavno sam osto ...  :inlove: :inlove: samo daj su barem diskusi unutra ali nema veze i ovako je preljep

Nego kaj može iči zemlja za cviječe u akv. ?  -?

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #263 u: Siječanj 12, 2010, 17:54:57 poslijepodne »
Može, ali naravno ispod sloja pijeska. Mislim da diskusi ne bi bili dobar izbor zbog temeperature vode koja ne paše većini biljaka. Iako bi heckeli jako lijepo izgledali unutra.

Offline Tomek_87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #264 u: Siječanj 14, 2010, 21:59:16 poslijepodne »
Super ! Uprincipu nema se što desiti ak su diskusi unutra što se tiče kvalitete vode

Offline Pejc

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #265 u: Siječanj 15, 2010, 11:03:34 prijepodne »
Željno iščekujem da vidim promenu nastalu smanjenjem količine svetlosti  ;)

Offline friski

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
« Odgovori #266 u: Siječanj 15, 2010, 11:40:48 prijepodne »
Karlo, što reći: respekt.  :klap:  Akvarij je san svakog akvarističkog ovisnika. Inače nisam vidio do sada: koja je granulacija pijeska, koliko ga je unutra otišlo i gdje si ga nabavio?
Juwel Rio 180 biljni, 3x30 W Gro-Lux+Aquastar, Nutrafin CO2, Juwel Reflektori
DIY 72l - Multići: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43091.0
Kozinjak 38 l: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50506.0

Offline Riky

• Punopravni član
« Odgovori #267 u: Siječanj 28, 2010, 14:37:05 poslijepodne »
da pohvalim akvarij, sviđa mi se, sa biljkama se vidi da znaš što radiš.
jedno pitanje samo, jesi uopće i u jednoj fazi izrade akvarija razmišljao da mu umjeto filtera jedan sump složiš? znam da to nije praksa za slatkovodne akvarije, ali ovaj ipak ne spada u bilo kakav slatkovodni.
Carpe diem!
''...šaka suza, vrića smija...''

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #268 u: Siječanj 28, 2010, 16:36:44 poslijepodne »
Hoćemo slike! Hoćemo slike!  :)
Karas Reef - morski akvarij

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #269 u: Siječanj 29, 2010, 08:01:53 prijepodne »
da pohvalim akvarij, sviđa mi se, sa biljkama se vidi da znaš što radiš.
jedno pitanje samo, jesi uopće i u jednoj fazi izrade akvarija razmišljao da mu umjeto filtera jedan sump složiš? znam da to nije praksa za slatkovodne akvarije, ali ovaj ipak ne spada u bilo kakav slatkovodni.

Nisam sump stavio niti u jednu opciju zbog smještaja, uskoro stiže još 1 vanjski filter

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #270 u: Travanj 11, 2010, 11:44:00 prijepodne »
Ne javih se dugo...

Kako imam dosta problema sa uspostavljanjem ravnoteže u akvariju i stalno nešto eksperimentiram tako nisam radio niti na izgledu akvarija, a nisam niti fotkao.
Izmjenio sam dosta hardvera, kao prvo rasvjeta; postavio sam nove lampe koje su sada savršeno raspoređene na površinu akvarija, radi se o 2x24w t5 lampe komada 2 i 1x80w t5 kom2, znači 256W ukupno.
Ubačen je još jedan vanjski filter jbl e1500, a izvađene su stream pumpe i cirkulacijska pumpa, znači sve što vrti vodu su 2 vanjska filtera jbl i eheim pro III koji je spojen na co2 reaktor.
JBL me ugodno iznenadio, prezadovoljan sam za 120€.
Stavljen je još jedan drop checker svaki na svom kraju akvarija i sa različitim reagensima koji su u blago žutom. Blagim pojačavanjem co2 ubio sam 3 ribice... :dead:
Znači co2 ne varira i uvijek je u gornjoj dozvoljenoj koncentraciji.

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #271 u: Travanj 11, 2010, 12:30:45 poslijepodne »
E sad eksperimenti sa gnojenjem...
Izmjena vode ide redovito jednom tjedno 30%, a gnojenja je bilo raznih kombinacija, uglavnom uvijek EI ili modificirani EI.
Nedavno sam vodu dao na analizu u laboratorij gdje su ustanovili da ima blizu 50ppm nitrata što me navelo da izbacim doziranje kno3 na neko vrijeme. Izvršio sam dosta izmjena vode sa pipovačom koja ima 4-5 ppm nitrata i računao da bi nitrati trebali biti oko 10, ali ponovnom analizom u laboratoriju se utvrdilo da je koncentracija 25ppm. Šteta što ne mogu testirati i po4 ali zaključak je slijedeći, događa se snažno otpuštanje elemenata iz zemlje u vodeni stup. Visoke koncentracije nitrata i fosfata ne uzrokuju alge, pa čak ni 100 ppm nitrata i 10ppm fosfata, ako su i mikroelementi uravnoteženi, zajedno sa co2 i rasvjetom.

Slijedeće što sam sumnjao je da se događa i snažno otpuštanje mikroelemenata u vodeni stup ali ne svih potrebnih u optimalnim koncentracijama pa unatoč profitu i mikroelementima iz podloge vrlo vjerojatno je da fali nekog od njih, možda Cu. Prva slika staurogyne pokazuje nedostatak mikroelementa, budući K,P,N ima viška.
Pojačao sam doziranje profita i pratio biljke koje su reagirale nakon 4-5 dana, mikrosorumi su potamnili, a staurogyne je puštao nove listove potpuno tamne umjesto zelene.
Na to sam počeo dodavati i željezo i tek je tada nastao kaos, formiranje sloja algi na mikrosorumima i bujanje algi po staklu.
Da li se događa formiranje željezo oksida u polutvrdoj vodi ili neki drugi antagonizam pojedinog mikroelementa što uzrokuje nedostatak istoga stvarno ne znam.
Nakon desetodnevnog kaosa i eksperimentiranja mikroelementima napravio sam 2 izmjene vode i nastavio dozirati samo K2SO4 i PO4, bez mikroelemenata i nitrata i gle čuda, slijedi nevjerojatni oporavak staurogyne (2. slika) i svjetlozeleni listovi na sve strane, bujanje algi po staklu je zaustavljeno.
Sada ću tako gnojiti (K2SO4+PO4) nekih  mjesec dana i 1 tjedno davati vodu na analizu nitrata da ih slučajno ne prifali pa ću vidjeti rezultate...

Eto to su moje muke i ono što mogu zaključiti je da ću teško uspostaviti balans sa aktivnim organskim supstratom koji nekontrolirano ispušta elemente u vodu, a naročito kod jakih protoka u akvariju i da mi je sada žao što sam stavio zemlju, a ne recimo vulkanit.
Igranje mikro i makro elementima, svjetlom i co2 je pravi gušt na osnovu promatranja bilja koje pokazuje što mu nedostaje, ali ne na ovaj način da zemlja debelo podebljava koncentracije svega i svačega u vodenom stupu.
Ne kažem da zemlja nije dobra, je super je, bilje raste nenormalno i ima puno akvarija sa zemljom koji savršeno funkcioniraju ali to nije slučaj kod mene i kod puno ljudi s kojima sam bio u kontaktu u posljednje vrijeme.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #272 u: Travanj 11, 2010, 12:42:32 poslijepodne »
Vidim da si imao dosta posla sa tim akvarijem.
Šteta da nisi još koju sliku stavio.
Ima li i količina i granulacija šljunka veze sa otpuštanjem elemenata iz zemlje?
Možda  da je sitniji šljunak i deblji sloj -?
 :up:

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #273 u: Travanj 11, 2010, 13:13:27 poslijepodne »
sloj je dovoljno velik, a ima nekoliko različitih granulacija 0,5-2, 2-3 i 1-3

Offline Crni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #274 u: Travanj 11, 2010, 14:58:53 poslijepodne »
    Kako si slagao slojeve pijeska? Na zemlju manju granulaciju pa prema vrhu krupniju?