Kolovoz 04, 2025, 15:36:13 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: malawi 400L  (Posjeta: 8883 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bad toy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • OPOMENA
malawi 400L
« u: Siječanj 04, 2009, 11:24:32 prijepodne »
Akvarij je kupljen za 500kn u 10.mj 2006 godine od jednog dečka s foruma, ne sjećam se nicka. Momak živi u ulici blizu shoping centra Prečko i u njemu je držao goleme oscare. Bio je u jako lošem stanju... silikon je po rubovima doslovno ljepljen sa „dva prsta“, a rubovi su tokom godina zbog prozirnog silikona potpuno požutjeli pa se to pokušavalo prikriti sa „power tape“ trakom. Smatrao sam da od njega mogu napraviti nešto lijepo bez obzira na sve a kako rekoh, lova za njega je bila gotovo nikakva. Kupljen je sa iskoristivom donjom željeznom konstrukcijom obloženom crno-bijelim iveralom koji je također bio u lošem stanju te sam ga se odlučio riješiti a metalnu konstrukciju zadržati.
Have a nice look...

Offline bad toy

• Punopravni član
  • **
  • OPOMENA
Odg: malawi 400L
« Odgovori #1 u: Siječanj 04, 2009, 11:25:34 prijepodne »
Akvarij je dimenzija 130x60x53cm što iznosi brutto 415 litara.
Naravno... u mojoj sobi nije bilo više mjesta za još jedan akvarij, imao sam ih tri od 100l a svaki je zauzeo po jedan kut sobe. Uostalom, da sam i imao mjesta za postaviti ga, roditelji bi se protivili jer im je bio prevelik.
I tako je akvarij proveo u mom podrumu punih godinu dana sve do jeseni 2007. kada je studij već bio pri kraju, radio sam kao student i zarađivao dobru lovu. Odlučio sam si urediti stan i samostalno živjeti sa djevojkom.
Plan je bio da sve svoje živine iz gore navedenih akvarija furam sa sobom i da ih natrpam u jedan tank, ovaj koji se nalazio u podrumu. U njima su stanovali dvije vrste Aulonocare i još neka stvorenja koja mi još i danas rade probleme.
Htio sam ih i dalje držati odvojeno, ali u jednom tanku.
Kao što se gore vidjelo na slikama... krvavo je bilo očistiti sav onaj silikon i bijele ostatke power tape-a. Potrošili smo brdo žileta, strugalica za staklo, silikon je skinut Henkel Patex strugačem za kuteve... i svakakvih kemikalija je utrošeno na čišćenje. Kada su rubovi bili u potpunosti očišćeni od silikona, ostalo ga je samo na spoju između stakala, isprobali smo ga kod kuma na vikendici u Harmici. Napunili smo ga skroz do vrha i nije pustio nijednu kap. Kad smo ga ispraznili opet smo potrošili brdo kemikalija da ga očistimo prije nego ga furamo u moj podrum na silikoniranje jer u podrumu pranje i sapiranje nije bilo moguće.
Nanešen je novi crni silikon ali fino i uredno, koristeći pik traku. To smo odradili sa Patex-ovom žlicom koja služi za fino nanošenje silikona po kutevima.

Akvarij smo odlučili smjestiti između blagovaonice i dnevnog boravka... a između ostaloga stan ima 45m2 pa je bilo glupo da mi negdje zauzme cijeli zid. Ovo je bilo jedino logično rješenje sa najmanje utrošene površine a svidjelo nam se svima da služi kao pregrada prostorije na dva dijela... slika tlocrta i presjeka stana.

Offline bad toy

• Punopravni član
  • **
  • OPOMENA
« Odgovori #2 u: Siječanj 04, 2009, 11:26:59 prijepodne »
Nakon toga smo kupili stiropor 5cm u bauhausu i postavili ga unutra zajedno sa drvećem. Tada su nastale i brojne kombinacije sa tim pregradama a na slikama je ona koju smo odlučili napraviti do kraja.

Offline bad toy

• Punopravni član
  • **
  • OPOMENA
« Odgovori #3 u: Siječanj 04, 2009, 11:27:38 prijepodne »
Akvarij je podijeljen na četiri dijela, po sredini širine 60cm na dvije po 30cm široke komore, te po duljini je podijeljen na 2/3 duljine 130cm mjereno od zida vidljivog gore u tlocrtu. U duljinu smo se odlučili podijeliti na 2/3 jer nam je pasalo zbog dvosjeda vidljivog u tlocrtu koji bi zaklanjao cijelu polovicu tanka svojim jastukom i leđima a pomicanjem pregrade smo dobili veću prostornost... i još jedan razlog je da je bilo očajno zdrapano staklo baš na 2/3 duljine(vjerojatno je netko već prije pregrađivao akvarij).
Ovim načinom pregrađivanja dobiveno je da se na obje panoramske strane vide obje grupe riba i silikonom se sakrilo vertikalno poderano staklo. Ribe mogu prolaziti dijagonalno kroz komore koristeći prolaze što je prikazano strelicama. Na drugoj slici je prikazan vodni tok od ispuha filtera do usisne grane.

Offline bad toy

• Punopravni član
  • **
  • OPOMENA
« Odgovori #4 u: Siječanj 04, 2009, 11:29:01 prijepodne »
Uslijedilo je što je već mnogo puta prikazano na forumu paljenje stiropora plamenikom kako bi se dobile brazde. Napravljene su rupe za prolaze riba na križanju pregrada. A za potreban tok vode u „osmicu“ izveli smo treću rupu u stiroporu u koju je ugrađena bijela sitna mrežica kako bi voda mogla cirkulirati a sitnije ribe nebi mogle proći.
Na kraju je sve namazano sa nekoliko slojeva mase za fugiranje.
Pošto moje ribe puno „kenjaju“ kupljen je riječni pijesak kao agregat koji ima zadaću gutanja kojekakvih izlučevina a također brani ribama kopanje po agregatu(naučeno na vlastitim greškama). U Viliju nisu više imali pijeska koji mi se sviđao, onaj u kojemu su pomiješana smeđa i crvena zrna; pa smo kupovali obični smeđi i skuplji crveni pijesak te ih miješali.

Offline bad toy

• Punopravni član
  • **
  • OPOMENA
« Odgovori #5 u: Siječanj 04, 2009, 11:31:40 prijepodne »
Ovo na zidu iza akvarija je iveral ambijentalna ploča koja je odmaknuta od zida za 5cm i služi držanju police sa mojim puzavcem koji se mota oko lampe, a drugo je da sakriva i vodi sve instalacije vezane za akvarij do postolja na kojem on stoji. Znači kroz nju diskretno prolaze usis i ispuh, napajanje grijača, lampe i svega ostalog što ću još u njega htjeti ugraditi.
Na donjim slikama je prikazano punjenje u 1.mj 2008. i vidi se odstupanje vode kroz komore. Što je odstupanje stupaca tekućine veće to znači da su bolje izolirane/zaljepljene silikonom pregrade među ćelijama. Dvije ćelije koje su povezane prolazom uz samo dno akvarija se jednako pune jer voda nesmetano prolazi. Druge dvije se ne pune jednako jer se rupa za prolaz nalazi na polovici visine akvarija pa se sve do prolaza pune nejednako. Na zadnjoj slici se vide dvije rupe u ambijentalnoj ploči za prolaz svih instalacija.

Offline bad toy

• Punopravni član
  • **
  • OPOMENA
« Odgovori #6 u: Siječanj 04, 2009, 11:34:49 prijepodne »
opet slike

Offline bad toy

• Punopravni član
  • **
  • OPOMENA
« Odgovori #7 u: Siječanj 04, 2009, 11:37:07 prijepodne »
Ispod se nalaze prve i najljepše fotografije kada je napunjen, sterilan i upaljena viseća lampa... volio bi da je tako i ostalo iako su mi mnogi rekli da ono što imam sada nakon gotovo godinu dana je prirodnije kad je sve puno algi i ne vidi se više da je stijena umjetna. Ovako je znači izgledao kad je bio u funkciji ali bez životinja.

Offline bad toy

• Punopravni član
  • **
  • OPOMENA
« Odgovori #8 u: Siječanj 04, 2009, 11:37:48 prijepodne »
Životinje nisam slikao kada sam puštao... nisam imao ni vremena a niti živaca, ali imam jedan kratki filmić sa malim Baenshijem kad sam ga puštao među svoje divljake. Filmić je neprikladan jer ima 42MB pa ne znam dal ga mogu uploadati... ali evo dvije fotke kakve god da jesu:

Offline bad toy

• Punopravni član
  • **
  • OPOMENA
« Odgovori #9 u: Siječanj 04, 2009, 11:39:25 prijepodne »
Par slika sa mobitela 7. mjesec
Stijene su već lagano pokrivene algama... vidite da su potamnile.

Offline bad toy

• Punopravni član
  • **
  • OPOMENA
« Odgovori #10 u: Siječanj 04, 2009, 11:41:45 prijepodne »
Dvije wide kroz boravak i postolje te dalje slike živina, mutno je jer sam usisavao po dnu pa se sve diglo kaj nije trebalo... baš danas kad ne treba, sorry.

Offline bad toy

• Punopravni član
  • **
  • OPOMENA
« Odgovori #11 u: Siječanj 04, 2009, 11:43:49 prijepodne »
opet fotke

Offline bad toy

• Punopravni član
  • **
  • OPOMENA
« Odgovori #12 u: Siječanj 04, 2009, 11:44:55 prijepodne »
Od riba tu se nalaze većinom aulonocare... dva najveća predstavnici su svojega roda u akvariju. Žuti je tzv. sunshine peacock ili baenshi, na njega se nadovezuju ženke i već porasli mladunci. Jedan je neki dan odselio kod još jednoga člana foruma jer mi je grizao starog kojeg ja iznimno volim. Druga podvrsta je RubyRed... kako ime kaže onaj ogromni cca 20cm plavo-crvene boje. On baš nije miroljubiv, ždere sve kaj prođe, napada staklo... zato je sam. Onaj manji također plavo-crveni je sasvim drugog intelektualnog razvoja. On je dovezen iz Njemačke u nadi da je ženka ali eto nije.
Dvojica koja stalno rade probleme su plehić 25cm i bicolor koji misli da se može gristi sa njima svima. Oni spadaju također među sentimentalne vrednote.
Novi članovi iz vilija jesu: Labidochromis sp. Yellow (muški i cura koju trenutno nemrem naći), Labidochromis hongi red top(mužjak), Cynotilapia afra(mužjak), Labidochromis flauvigu kojeg također nisam uspio snimiti ali da vas obradujem... lepi je ko' slika. Čim se voda razmuti možda ga uhvatim.
Eto to su stanovnici... jedan dečko mi je obećao dati male zebre. Moj baenshi ih obožava-misli valjda da su njegovi, prije sam ih imao pa sam podijelio kad su porasle. Ova grdosija od biljke je anubias, jedini koji je opstao.
Uskoro se nadam moonlight-u, a kao što ste vidjeli fale još dvije lampe za dobru rasvjetu jer su ove dvije daju premalo svjetla za ovaj akvarij.

Offline Drazen79

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek-Antunovac
« Odgovori #13 u: Siječanj 04, 2009, 13:12:25 poslijepodne »
Dobro si ti to slozio i sredio kako je izgledao tamo na prvim slikama :klap:
Zanimljivo mi je to sa cetiri u jedan  :up:
780L
780L 2.dio

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #14 u: Siječanj 04, 2009, 14:31:35 poslijepodne »
Dobra ideja i realizacija :up:
Slaba filtracija i protok definitivno. Potreban ti je jos jedan takav filter.

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #15 u: Siječanj 04, 2009, 17:03:12 poslijepodne »
a koju rasvijetu imaš
Virovitica - Brezovica

Offline Tomek_87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #16 u: Siječanj 04, 2009, 17:17:57 poslijepodne »
Meni osobno je ovo jako glupo i bezveze  :dead: jednostavono nepotrebno  :down: :dead:

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #17 u: Siječanj 04, 2009, 17:35:47 poslijepodne »
Meni osobno je ovo jako glupo i bezveze  :dead: jednostavono nepotrebno  :down: :dead:

a i nije ti neka konstruktivna kritika!

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #18 u: Siječanj 04, 2009, 18:11:12 poslijepodne »
svaka cast za realizaciju  :klap:

ali, kao sta je vec Karlo napisao, preslaba je filtracija, nisam dobro skuzio u moru slika ali trebao bi aulonocare drzati svaku vrstu posebno posto postoji mogucnost krizanja...

Offline Drazen79

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek-Antunovac
« Odgovori #19 u: Siječanj 04, 2009, 21:22:00 poslijepodne »

a i nije ti neka konstruktivna kritika!

Slazem se jer covjeku se to svidja a i meni se svidja jer je nesvakidašnje a onom kome se nesvidja nemora ni kaljati covjekov uradak jednostavno zaobiđe temu i to je to!
780L
780L 2.dio

Offline bad toy

• Punopravni član
  • **
  • OPOMENA
« Odgovori #20 u: Siječanj 05, 2009, 08:53:16 prijepodne »
Dobra ideja i realizacija :up:
Slaba filtracija i protok definitivno. Potreban ti je jos jedan takav filter.

to sa filtracijom nije istina... filtracija je ok. ali za protok je istina, fakat imam problema.
na povrsini mi se rade nekakve masne piz....., jel zna tko kaj je to?
i sad posto nije sve planirano ne znam kako bi se novi filter uklopio u sve to, crijeva bi se vidjela pa nebi bas lijepo izgledalo? ovaj dosta dobro filtrira al bi trebao neke manje filtere za ove dvije male celije.

Offline bad toy

• Punopravni član
  • **
  • OPOMENA
« Odgovori #21 u: Siječanj 05, 2009, 08:55:53 prijepodne »
a koju rasvijetu imaš

rasvjeta je od sylvanije... mislim aquastarke da su to. trebao sam kupiti onu siru pravu lebdecu lampu sa 4 neonke ali fakat nisam htio dati tu lovu. na ovoj sam izgubio garanciju zbog busenja ali isplatilo se... nisam htio da mi kao u viliju lampa stoji na sarafima, to mi je izgledalo bezveze.

Offline bad toy

• Punopravni član
  • **
  • OPOMENA
« Odgovori #22 u: Siječanj 05, 2009, 08:58:54 prijepodne »
svaka cast za realizaciju  :klap:

ali, kao sta je vec Karlo napisao, preslaba je filtracija, nisam dobro skuzio u moru slika ali trebao bi aulonocare drzati svaku vrstu posebno posto postoji mogucnost krizanja...

pa i jesu odvojene... rubiji su tlocrtno gledano gore desno i dole lijevo... po dijagonali. baenshiji su suprotno. a neki dan sam kupio par ovih navedenih komada jer mi je vec slabo od toga da mi samo 4 ribe u akvariju imaju boju... sve su ostale smede jer aulonocarama treba ful dugo da porastu i dobiju svoju boju.

Offline bad toy

• Punopravni član
  • **
  • OPOMENA
« Odgovori #23 u: Siječanj 05, 2009, 09:07:28 prijepodne »
uglavnom... po dnu imam dosta otpada, htio sam se prijaviti na nagradnu sto nisam stigao a i fotke ove zadnje su mutne jer sam isao usisavati po dnu. kako god da se pijesak izokrene iz njega izlaze sranja, prije sa pijeskom iz petcentra nisam imao takvih problema-progutao je sve kaj je bilo na njemu i sve je nestalo. sad ovaj iz vilija nikako da puvuce na dno taj otpad, a ja kolko god da usisavam uvijek ove smede grude izadu gore.
ima li netko kakvu ideju kaj da radim?
pijesak sam stavio radi puzeva ukoliko i dode do stvaranja, radi kopanja i njihovih otpada kako nebi morao usisavati. a sad ispada da vise seru nego obicno ili sam ja lud? pomagajte?
po staklima mi se svaraju one smede alge... svakih tj dana moram strugati. anubias cistim cetkicom za zube jer ga cijelog obloze tamnozelene alge. zato je na fotkama tak lijepi jer sam ga pocistio.
joj... imam brdo pitanja.

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #24 u: Siječanj 05, 2009, 09:47:11 prijepodne »
Dobra ideja za podjelu akvarija, lijepo izgleda, a to s filtracijom je normalno da se puno taloži po dnu i površini i staklu, i teško da se možeš toga posla riješiti.
A to je i draž akvaristike da se mi brinemo o ribama!
Varaždin...