Trebam hitno pomoć, relativno sam nova u akvaristici, prije par godina sam imala složen akvarij sa neonkama i gupijima međutim glupi frendovi kupili skalare-naučila neke stvari na teži način i sad se odlučim složiti ponovno akvarij, pripremila vodu-filtrirala se tjedan dana, posadila biljke, kupila dvije crvene neonke, 3 gupija i čistača za staklo u petak naveče i u subotu ujutro odlučila otići u pet centar jer sam se sjetila da su i prije imali velik izbor ribica po pristupačnim cijenama. Došla tamo, oduševila se izborom ribica uzela 4 plave neonke, zadnju crnu koja je ostala, još jednu ženku gupija ( jer sam skužila da sam ipak uzela 2 muška i jednu ženku dan ranije-pa da ne bi bilo fajta)i dva corydorosa ( s njima bila zadovoljna i prije), pitam tetu koja mi stavlja ribice (koja kao nekaj kuži jerbo radi tamo!!!!)da li mogu uz te ribice uzeti i glowlight tetru( vidim da su u istom akvariju s neonkama) veli ona da pa mogu i pitam ju kaj još mogu staviti u akvarij koji sadrži neonke,tetre i gupije i veli ona meni čuj idu ti još i Platyji i Švertovi. Pitam ja nju: prije su mi skalari sve potamanili, ne želim agresivne ribe unutra velite definitivno smijem staviti Platyje i Švertove-veli ona da da i već mi stavlja jednog Platyja i šverta u vrećicu bez da sam vidjela koje su boje-ima dva akvarija s tim ribicama!!!I ja ju pitam kaj ste već stavili ja sam škicala ovog tu trobojnog šverta a ona će ja sam vam već stavila ovog crvenog znači hoćete i tog-ja velim da pa ovaj mi je ljepši i ubaci ona i njega i još jednog Platyja. I tak ja sretna idem doma sa jednom crnom i 4 plave neonke, dvije glowlight tetre,2 Corydorosa, 2 Šverta, 2 Platy red top moon i jedno gupicom. Došla kući i nakon temperiranja puštam ribice u novi dom i primjećujem da gl.tetra nema repnih peraja, brijem joj pa možda je samo ženska dok ju je lovila nekaj sj...pliva kak može i normalno jede, valjda bu ok kaj sad...međutim sutra ujutro (dakle jučer) vidim da je pokojna. Za par sati vidim i druga tetra čudno pliva, međutim ne mogu odrediti krivca ( znam samo da sigurno nisu ni čistači ni druge neonke ali ni gupiji i primjećujem da trobojni švert terorizira jednobojnog), nastavila je tak plivati i kako je pala na dno više se nije digla.Opet za par sati i jedna plava neonka a i crna nekak čudno plivaju, plava pada -riknula a crna se još nekak drži-sad već opako promatram kaj se unutra događa i primjetim da trobojni švert kljuca po crnoj neonki dok se i ona nije upokojila, tu sam pukla i pomislim si ok ovaj je očito agresivan moram ga odvojiti-očajne mjere i uzela sam mrežicu za vađenje i ostavila ju uronjenu unutar akvarija te je gospodin u pritvoru, drugoga sam promatrala cijelo vrijeme i činilo se da je to to i da je sve ok, svi su nekak živnuli čim sam maknula agresivca i mislila sam to je to. Međutim jutros sam našla Platyja i još jednu neonku na dnu i ovog drugog Šverta sam vidjela kak kljuca po njoj. Tako da je sad i on u karanteni-druga mrežica i dok ne vidim kaj bu bilo-sad me strah kaj ću zateči kad se vratim s posla. Što da radim? Zar je moguće da su oni potamanili sve te ribice? Svugdje piše kak su oni miroljubivi i preporučuju se početnicima...