Srpanj 18, 2025, 18:58:33 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bolesne ribice?  (Posjeta: 10783 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tonya

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Bolesne ribice?
« u: Listopad 01, 2008, 21:34:44 poslijepodne »
Trebala bih malu pomoć! Ribice su mi bolesne, i nažalost svaka ima drukčiji problem. Najviše me brine jedan mužjak - iako na prvi pogled izgleda zdravo, počeo je čudno kakati i ponekad se češe. Isprva tu i tamo,a zadnjih dana češće izmet mu zna biti ili proziran, ili bijeli, ili u boji hrane ali ide cik-cak (slika dolje je jučerašnja varijanta). S tim da u međuvremenu ima i normalan izmet, pogotovo nakon hranjenja.

Osim toga se ponašao normalno i živahno, ali danas kad sam došla doma bio je iza kamena, dosta pri dnu, a kad je došao naprijed skužila sam da ima nešto čudno na škrgi (ovo što sam označila strelicom), plus što je u jednom trenutku visio glavom prema dolje, samo na trenutak, pa se ispravio. Iz usta mu je virilo kao par nekih krpica kože. Nakon toga je jeo i kakao normalno, krpice su nestale.

Druga ribica, koju nažalost nisam uspjela fotkati, ima na repu kao neke gljivice, a trećoj se na oku pojavila bjelkasta nakupina, nemam pojma što bi to moglo biti.

Imam doma nekoliko vrsta lijekova (bactopur, costapur, mycopur, medimor i čak medazol), ali nemam karantenu - mogla bih možda negdje večeras iskopati mali akvarij, no nema filter, a stvarno me frka za ovu prvu ribicu, htjela bih odmah započeti liječenje. Bi li štetilo kad bih sve tretirala medimorom, pošto je to lijek širokog spektra? Djeluje li na parazite?

Ribice su trenutno u 60 l, ali za mjesec dana sele u 160 l, čim se novi akvarij isciklira. Računam da se sve ovo događa između ostalog i zbog prenatrpanosti :(.

FBI - Riboobavještajci :ninja:

Offline Ribač

• Punopravni član
Odg: Bolesne ribice?
« Odgovori #1 u: Listopad 01, 2008, 21:58:08 poslijepodne »
Joj, fakat nema veze jedno s drugim. Možda bi bilo najpametnije tretirati medimorom, on djeluje na neke parazite, ali ne na sve. Promijeni im 1/3 vode.

Ovo je link o izmetu...Možda pomogne...

http://www.kokosgoldfish.com/GoldfishPoop.html

Tak su slatki, baš mi je žao da su bubani...

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 01, 2008, 22:16:58 poslijepodne »
I meni :(! Mislila sam da nije tako hitno, da ću ih kroz 3 tjedna preseliti u novi akvarij, pa onda u starom tretirati jednu po jednu, ali ova me ribica stvarno isprepadala danas :(.

Hvala za link - već napamet znam sve vrste :). Jedino što me buni je što neki tvrde da je bijeli tanki izmet znak bakterijske infekcije, a drugi - da su paraziti u pitanju :roll:.

Što se tiče medimora, moram li baš isključiti pod obavezno filter? Naime, mislim da će mi nastati kaos (tj. hrpa smeća) po akvariju u trenutku kad ga izvadim, a nemam baš ovog trenutka puno tretirane vode da to počistim kako treba.

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 01, 2008, 22:23:41 poslijepodne »
Ma kod medimora filter treba preseliti, koliko kužim, da lijek ne pobije sve pozitivne bakterije u njemu i to u sličnu litražu i mora ostati raditi... Inače se filter ciklira ponovo...

Kod parazita je izmet konstantno končast i između ne bi smijelo biti normalnog izmeta...

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 01, 2008, 22:24:51 poslijepodne »
A koliko se veliki akvarij ciklira?

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 01, 2008, 22:39:33 poslijepodne »
Spora sam - već skoro 2 tjedna mi stoji u sobi, vjerojatno ću ga puniti ovaj vikend - nisam još smislila biljke itd. :)

Glupo pitanje, ali kaj sad - a da izvadim samo jednu spužvu i negdje je spremim, ne bi ništa napravila?

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 01, 2008, 23:10:31 poslijepodne »
Joj ne znam...kad filter mora raditi -? jer ak ga nemaš gdje sačuvati onda ti je isto jel s medimorom ili vani. Bar mislim...

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 01, 2008, 23:30:31 poslijepodne »
Možda da premjestiš ovu jibicu kojoj je najgore i započneš liječenje ( imaš kakvu malu zračnu pumpicu?)

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 01, 2008, 23:45:58 poslijepodne »
Nemam, a nisam uspjela večeras naći ni taj mali akvarij.

U uputama piše da se filter može ostaviti raditi (valjda zbog dodatne aeracije), ali se spužve u tom slučaju trebaju izdvojiti u neku posudu s vodom, a onda se  treći dan vraćaju u filter. Jedino ne znam kako ću izdržati ne hraniti ribice 2 dana :(

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 01, 2008, 23:56:33 poslijepodne »
Napravi onda tak!

Izdržat ćeš ne brini, bitno da budu bolje. ;D

Stavi im i vitamine.

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 02, 2008, 00:02:07 prijepodne »
Hvala!Stavit ću im odmah i vitamine.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #11 u: Listopad 02, 2008, 01:04:13 prijepodne »
Samo pazi da stavis onoliko vode tom filter materijalu koliko pise u uputi... Da se dobre bubice ne pocnu "gusiti"...

Sretno! :up:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 02, 2008, 19:21:49 poslijepodne »
Kak su ribice?

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 02, 2008, 19:35:40 poslijepodne »
Brine me ona prva - kad sam došla doma, opet sam našla bijelu i prozirnu nit, obje varijante, računam da je to njezin izmet. Sad sam malo gledala što se zbiva, u jednom trenutku se tresla, a prije toga je u jednom trenu doslovno bila okomito, s glavom prema dolje :'(. Kako radim, ne mogu sa sigurnošću znati koliko se to često događa.

Vidim na netu da bi glava prema dolje i izmet mogli biti simptomi hexamite, ostale simptome nisam primjetila na ribici. Nisam pametna što da radim. U međuvremenu sam iskopala mali akvarij od 25 l (s tim da ribica ima 15-tak cm), čak i filter, ako je to to - da je vadim van i ipak joj dam medazol, ili da nastavim ovako (jučer sam počela s medimorom) ili da brzo otrčim po onaj jbl-ov lijek za hexamitu? Ako nije hexamita, a to napravim, što ako pogoršam stvari?

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 02, 2008, 19:44:17 poslijepodne »
Čekaj, malo ću pokopati po netu...

Ali mislim da bi ga bilo dobro preselit u karantenu...

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 02, 2008, 19:47:15 poslijepodne »
Da li je izmet sluzav ( ili samo končast i bijeli)?

Al ostale simptome nema, jalda? Ne tamni, ne pliva čudno?

Svejedno bi mogla biti jer su ovo dvoje prvi simptomi...

Nabavi medazol ako nemaš za svaki slučaj...
« Zadnja izmjena: Listopad 02, 2008, 19:56:31 poslijepodne od Ribač »

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 02, 2008, 20:09:57 poslijepodne »
Ne znam koliko se vidi na slici od jučer, ovo je današnji. Za tamnjenje nisam sigurna.

Medazol sam već jučer kupila, jedino me strah da ne pogoršam sve, ako slučajno to nije u pitanju.

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 02, 2008, 20:18:38 poslijepodne »
Ako i nije hexamita vrlo izgledno da je u pitanju neki parazit ( još se i češka, jalda?).

A medazol je najbolji za parazite, zato ga najbolje stavi u karantenu i tretiraj medazolom.

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 02, 2008, 20:32:14 poslijepodne »
Da, vidjela sam ga kako se češka, al opet - ne radi to stalno. A ono drhtanje i krpice u ustima?

OK, napravit ću to, valjda mu neće biti još gore (naime, iščitavala sam ovdje stare postove, pa je neko savjetovao da se s medazolom tretira samo ako si sto posto siguran u dijagnozu).

Reci, kako da na brzinu dobro isperem taj akvarij i filter - to je, naime, stajalo u garaži? Imam doma hipermangana još od prije. Ali ono što nemam je puno tretirane vode, od jučer samo 6 litara, a u ostatak sam tek sad stavila aquasafe. Plus što imam lavor s akvarijskom vodom u kojem su spužvice iz glavnog akvarija.

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 02, 2008, 20:39:53 poslijepodne »
Jedino što bi još moglo biti je bakterijska infekcija...Moraš sama odlučiti jer ako je cijelo bijelo i tanko onda su bakterije, a ako je bijelo i prozirno i balončasto onda su paraziti.

Medazol će uništiti uglavnom sve parazite, ali samo neke bakterije ( ne znam točno koje).

Isperi u hipermanganu ( ostavi da stoji blaga otopina možda 20 minuta) i onda opet isperi da ne ostane hip. u akvarijiću.

Probaj još malo ukrasti iz akvarija...Recimo još 10l, pa ostalo stavi ovu novu vodu.

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Listopad 02, 2008, 20:44:35 poslijepodne »
Jučer sam ubacila medimor u akvarij, što znači da ta voda već sadrži lijek. Izmet je i bijeli i proziran, kako kad.

Ali, mislim da nemam spužvicu za filter, bar ne do sutra.
« Zadnja izmjena: Listopad 02, 2008, 20:53:18 poslijepodne od Tonya »

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 02, 2008, 20:53:55 poslijepodne »
Sorry, zaboravila sam...Ništ stavi u vodu pozitivnih bakterija ako imaš. Ili ako imašć u blizini nekog da ti posudi malo ciklirane vode?

Mislim da ti je glavna razlika u tome što bi kod bakterija izmet trebao biti bijeli, tanji, ali čvrst ko normalan, a da je miješani,končasti, bijeli, prozirni, balončasti kod parazita.

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Listopad 02, 2008, 21:20:57 poslijepodne »
Prije bih rekla da je miješani. Samo da to liječenje upali i da ga uspješno preselim u karantenu (s obzirom na vodu). Stavit ću pozitivne bakterije.

Kako se točno dozira medazol? Jedino što znam je 250 mg na 50 litara. Tu dozu treba davati svaki dan, ili?
« Zadnja izmjena: Listopad 02, 2008, 21:45:14 poslijepodne od Tonya »

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Listopad 02, 2008, 21:44:08 poslijepodne »
I meni se čini...Al naravno ono što sama procijeniš je najvjerojatnije.

Sretno i nadam se da je dobar tretman. :heart:

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Listopad 02, 2008, 22:13:38 poslijepodne »
Hvala puno! Samo ako mi možeš reći za doziranje?