Kolovoz 03, 2025, 22:52:06 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Novi akvarij - KEKE  (Posjeta: 14837 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Dado_Gradacac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 35
Odg: Novi akvarij - nesto sam zeznuo
« Odgovori #50 u: Rujan 30, 2008, 05:01:52 prijepodne »
uf covjece !!!
Pozdrav Gradačac

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #51 u: Rujan 30, 2008, 09:48:54 prijepodne »
Ma Keke o tome se i radi,da si se prvo informirao,potrosio bi manje novaca,vjeruj,pa zato smo ovdje.Ja sam prije nego sto sam se uopce usudio nalit vodu u čašu a kamoli u akvarij,cijeli ovaj forum od najstarijih postova prostudirao,ne radi štrebanja nego radi fascinacije jednostavno 2 tjedna ovo mi je bilo omiljeno štivo,nisam mogao vjerovat što sve ljudi mogu složit doma od opreme do prekrasnih akvarija,i vjeruj sve mi je bilo spansko  selo!!Čitajuči sam i najviše naučio..A opet kad sam startao napravio sam i poneku grešku. Eto,drago mi je da ide na bolje.držimo fige da tako i ostane.  :)

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #52 u: Rujan 30, 2008, 10:33:19 prijepodne »
Sjećam se i sebe,kupili akvarij pa sam prvo sjela i 2tjedna do 5ujutro po ovim stranicama... i sam se hvatala za glavu kak je sve ovo komplicirano. :-) Mislim da smo tek za mjesec dana napunili akvarij. :-)

Neonke obavezno moraju proć proces ljećenja kako biše na lijeku. isto kao i ljudi sa antibioticima, uvojek moraš završit propisanu turu. a troškovi, jap... veeeliki su! Ja sam sve to radila zbog jedne neonke. I na kraju je krepala.

I drago mi je kaj si odlučio ne baciti male u wc.  :up:
Zagreb

Offline KEKE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #53 u: Rujan 30, 2008, 13:30:25 poslijepodne »
danas jos novosti...

Otisao sam do pet shopa i kupio filter pumpu za mali akvarij jer ga nemogu gledat ovako prljavog, a i onu jednu biljku koja je bila u njemu sam zamijenio sa dvije plasticne jer mi se cinilo da nece jos dugo bez zemlje... neonke su jos uvjek sve na broju, zive i zdrave...

Sto se tice lijecenja, u uputama pise da postupak treba raditi prvi i treći dan a ako je teza bolest onda nastaviti sa tretmanom i peti isedmi dan... meni se cini da ih nije jako uzelo jer sam odmah reagirao pa po uputama mi se cini da bi 3 dana tretmana bilo dovoljno ali ja cu ipak za svaki slucaj kapnuti lijeka i peti dan...

uskoro bi mogle i pasti neke kvalitetnije slike, naravno kada bilje malo nabuja, ovako sada izgleda dosta siromašno naspram nekih akvarija koje sam vidio ovdje, ali mene ipak veseli...
« Zadnja izmjena: Rujan 30, 2008, 13:32:03 poslijepodne od KEKE »

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #54 u: Rujan 30, 2008, 13:34:22 poslijepodne »
Kapaj i 5 i 7 dan, nema diskusije o tome :up:
Potpredsjednik udruge ljubitelja i uzgajivača Betta 'Betta Svijet'

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #55 u: Rujan 30, 2008, 13:42:13 poslijepodne »
ok, budem...

Evo par slikica da vidite kakvo je trenutno stanje...

napominjem, voda vise nije mutna, fotić slika malo mutne slike...

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
« Odgovori #56 u: Rujan 30, 2008, 15:04:15 poslijepodne »
Drugi tjedan ću imat viška valisnerie spiralis, ako oćeš...
Zagreb

Offline madmax333

• Punopravni član
« Odgovori #57 u: Rujan 30, 2008, 15:07:45 poslijepodne »
dobro, samo sam pitao sta je s tom jabukom, nisam ju stavljao, samo me zanimalo ima li kakve koristi od nje osim da privlaci pužiće...

A pumpa mi je vec sad na spuzvici, ispod nivoa vode, ali ima jednosmjerni ventil na najvišoj točki crijeva tako da je to sto je ispod akvarija nebitno... ali svejedno mi je pre glasna jer su meni bilo kakvi šumovi unutar prostorije nepoželjni...

jel za zrak pumpa'? meni dopiz... zujanje i brujanje zračne pumpice pa sam kupio nastavak za unutarnji filter koji ima cijevčicu i raspršuje zrak u vodu. (vidim da i ti imaš juwel)
ribar

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #58 u: Listopad 01, 2008, 00:50:57 prijepodne »
probao sam i to, to mi je jos veca katastrofa jer se onda sami ulazak zraka u vodu pod pritiskom cuje pre jako... imam bas pumpicu sa tim nastavkom i zatvorio sam ga...

e, imam jos jedno pitanje... gdje nabaviti ručnu pumpu za vodu, nabavio sam veliki karnistar u kojem cu drzati vodu prije stavljanja u akvarij i trebala bi mi recimo ona pumpica koja je na crijevu za gorivo u čamcima, ili tak nekaj slicnoga...
Danas sam pretrazio nekoliko trgovina i nisam nasao nista korisno, samo elektricne pumpe po preko 200 kuna... 
znam da sam negdje na slici vidio da se bas ta koristi za punjenje akvarija, cini mi se u onom manualu za pocetnike...
« Zadnja izmjena: Listopad 01, 2008, 01:03:34 prijepodne od KEKE »

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
« Odgovori #59 u: Listopad 01, 2008, 11:39:42 prijepodne »
KOd mene kanisteri vise uz strop u kupaoni, ide cjev u njih za punjenje, a zatim imam dugu cijev koja ide iz njih i odmotam je do sobe do akvarija kad treba punit. Sve praktično, fiksno. :up:

A za vadit vodu iz aq kod promjene vode, imam "usisavač" koji pokrećem na usno sauganje... i još nisam popila vodu!  :klap: Za razliku kada moram usisavat vodu u filter da ga pokrenem.... :dead:
Zagreb

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #60 u: Listopad 01, 2008, 12:30:26 poslijepodne »
i ja sam mislio tak nekaj izvesti, staviti kanistar na kamin pa nek slobodnim padom teće, a za usisavanje imam na jednoj strani obican ventil za vodu, a na drugoj strani bocu coca cole sa odrezanim dnom, i samo zagrabim vodu sa bocom i ona se isprazni prvo u cijev, otvorim ventil i curiiiiiiiii

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
« Odgovori #61 u: Listopad 01, 2008, 12:53:34 poslijepodne »
dobra fora!
Zagreb

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #62 u: Listopad 01, 2008, 15:16:11 poslijepodne »
imaš puno lakši način..ja svoju cijev napunim vodom,prstima začepim oba kraja i uronim u akvarij jedan kraj a niže od njega spustim drugi kraj i voda najnormalnije krene u kantu.isto tako i kod punjenja s tim da kantu podignem visočije od akvarija.inače tko ima dugo crijevo stavi jedan kraj u akvarij,drugi namontira na česmu,otvori vodu i kad vidiš da prva voda ulazi u akvarij jednostavno izgasiš vodu,skineš crijevo i voda normalno curi.tako praznim ljeti i dječji bazen,kante ili gdje god trebam šta isprazniti tekućinu.bitno je da je crijevo ful ispunjeno vodom i da je kod pražnjenja akvarija crijevo visočije od pada ili kod punjenja da je kanta i kraj crijeva visočiji od akvarija..kontra tlak radi čuda...

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #63 u: Listopad 01, 2008, 17:55:06 poslijepodne »
opet lose vijesti, danas idem promijeniti vodu neonkama i idem ih prebrojati, i vidim da ih nema 6 nego 5, trazim 6. po akvariju i nemrem ju naci i nadjem ju zaljepljenu za filter (usisao ju filter)...

e, sad sta da radim... voda je u malom akvariju uvijek mutna, a stradala je najveca koja je bila najbolesnija...

danas sam kod mijenjanja vode stavio 3 kapi lijeka... u cemu je problem? temp je 28-29...

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #64 u: Listopad 02, 2008, 11:23:39 prijepodne »
još loših vijesti...
odoše još dvije neonke a preostale 3 su vec problijedile i nisam vise znao sta da radim, vodu sam mijenjao svakodnevno u malom akvariju po 20-25%, imale su grijanje, filter (bez ugljena), zrak i opet se voda usmrdila...

i pošto su bile u toliko lošem stanju odlucio sam ih vratiti u veliki akvarij, nemam sta za izgubiti, pa reko bumo vidili...

Kada sam ih stavio u akvarij, na njima se uopce nije ni nazirala crvena boja, a i bile su prilicno trome... danas se probudim, a neonkice se oporavile, pa mogu reci skroz, sada su crvene boje, i zivahne kako su bile i prije...

Akvarij vec tjedan dana ciklira, a ako se opet pojave bijele tockice, opet idu u mali na 3 dana...

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
Odg: Novi akvarij - KEKE
« Odgovori #65 u: Listopad 02, 2008, 14:20:01 poslijepodne »
Žal mi ribica ali eto, neonke su jako osjetljive... još sam ljuta na tebe jer si ih odma kupil al ajde, bar si se potrudil to ispravit što je za pohvalu.
Naonke, a i druge ribe npr botie, sijamci, gube boju kad se nečeg boje. Kasnije im normalna boja dođe natrag. Naonke također nemaju boju ni dok spavaju
Zagreb

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #66 u: Listopad 02, 2008, 14:23:27 poslijepodne »
da, moguce, procitao sam vec to negdje, ali nisu mi djelovale da spavaju, kad je jedna lebdila po vodi, a druge dvije su vec plivale bocno na povrsini, ali su bile zive, i nisam znao sta drugo nego sam ih stavio u veliki akvarij, i sad je opet sve super, samo ih je  brojcano manje... a jedna kolko vidim, voli se negdje sakriti, cini mi se ispod panja, i nisam ju dugo mogao naci i onda je sama isplivala...

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #67 u: Listopad 02, 2008, 14:33:22 poslijepodne »
sad mi se javlja jos jedan problem, a to su alge, vec pocinju dosta rasti po lišću, po  staklu, po svuda, i mislim da bi bilo pametno neke puzeve nabaviti, e sad koje? Cuo sam da puzevi vole pojesti bilje, a to mi i nije u interesu posto ga i nemam bas previse...

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
« Odgovori #68 u: Listopad 02, 2008, 14:45:19 poslijepodne »
Od živoga još ništa nemoj stavljat unutra. Kasnije bi ti savjetovala otocincluse, oni su mali i vrijedni.
Pojava algi je normalna stvar osim ako nemaš neki boom toga, onda znači da si zeznul kemiju. Vidla sam da si stavljal neku kemiju ali se u to ne razumijem, to trebaš čekat nekog pametnijeg.
Pomoglo bi da kažeš koja je alga, ili još bolje uslikaš da mi kažemo koja je alga pa se potom može otprilike vidjet i šta ne štima bez da imaš testere
Zagreb

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #69 u: Listopad 02, 2008, 14:48:13 poslijepodne »
Keke, nemoj se ljutiti, ali ja imam osjecaj da mi tu dzabe pisemo... :'(

Lijepo ti velimo radi to i to 7 dana, ti opet po svom, neonke natrag i opet tvrdis kako su one skroz OK, kao sto si to rekao i drugi, treci dan lijecenja pa vidi sta se poslije desilo... ::)

Mislim da ti kronicno nedostaje strpljenja.

i pošto su bile u toliko lošem stanju odlucio sam ih vratiti u veliki akvarij, nemam sta za izgubiti, pa reko bumo vidili...

Imas, imas, samo toga nisi svjestan... -?

Alge u novom akvariju su gotovo normalna stvar i nemoj se zbog toga nervirati.

Stakla cisti koliko mozes, a bilje pusti. Kad izrastu novi listici, aq ce vec biti stabilniji, a onda ces odsjeci ove stare napadnute i gotovo... ;)

Jos jednom oprosti na ovakvom postu, ali stvarno moras malo stati na loptu... :punch:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #70 u: Listopad 13, 2008, 20:30:46 poslijepodne »
evo da napravim mali update...

zadnji puta kada sam se javljao, neonkice su bile u lošem stanju, prebacio sam ih (preostale 3) u veliki akvarij i u njega nakapao lijek... prošlo je još tjedan dana i nisu uopce pokazivale znakove bilo kakve bolesti pa sam se odlucio na (promišljenu) kupovinu novih ribica...
od kada sam stavio akvarij u pogon do tada je prošlo 2 tjedna pa sam otišao u ducan i nabavio još 5 neonki, dva ancistrusa i 3 corydorasa i tako ostavio par dana...

i dalje je sve bilo u najboljem redu pa sam se odlucio uzeti jos dva corydorasa a i švertovi su mi se cinili zanimljivi pa sam uzeo jednog mužjaka i 3 zenke. Kada sam došao doma i stavio ih u akvarij, skalari su odmah poceli naganjati švertove (vjerovatno zbog kričavo narančacte boje) ali su nakon nekog vremena prestali i sad je sve je u redu...

Volio bi uzeti i jednog muzjaka bettu i jos nekoliko zenki ali bojim se da bi ih skalari pojeli (barem muzjaka).

u subotu sam bio u importaneu, i bilo je nekoliko betta, a ja sam bas htio plavu koje nije bilo pa ih nisam ni uzeo... u međuvremenu sam skuzio kako su mi švertovi malo pre kričavi za akvarij pa sam odlucio u buduce uzimati ribe sa malo blažim bojama, i taman se sječam da je bila jedan predivni srebrni muzjak bette u ducanu i odem danas ga kupiti, dodjem u ducan a nemaju vise ni jedne... reko nema sanse da su ih prodali sve u jutro (ne rade nedjeljom) i krenem traziti svoju beticu po akvariju... nakon nekog vremena sam skuzio zsto nemaju ni jednu... "borneo algari" cuclaju jednu na podu,u drugom akvariju gupiji grickaju jednu na povrsini, u trecem jedna jedva pliva ali bez repa i tako, strasni prizori kada se bolje zagledate... i odmah sam se pokupio van iz ducana...

eto samo sam htio javiti kako je kod mene sada sve u redu, barem sto se tice ribica... u akvariju je jedno predivno malo carstvo, i sve skladno funkcionira... bas sam hepi...

jedino sam morao na par dana na put i zaduzio sam susjede da mi pale i gase svjetlo u akv. i hrane ribice i nakon 4 dana su mi se na bijelom kamenju javile smeđe alge koje ja nisam vise mogao gledati pa sam isao malo posisati akvarij i stavio sam dvije tablete protiv algi...
e pa sad me zanima je li to dobar potez posto imam dva ancistrusa u akvariju (oce li ostati gladni)?
btw, na gumici koja drzi bilje pričvrščeno za panj se nakupilo centimetar debeli sloj nekih bijelih algi, to su smazali cim sam ih stavio u akvarij...

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Listopad 15, 2008, 21:26:44 poslijepodne »
vidim, nitko ne odgocara, pa da pitam jos jednom... Da li je netko u istom akvariju imao bette i skalare? zanima me dali hoda ta kombinacija...

Offline Black Angel

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
« Odgovori #72 u: Listopad 15, 2008, 23:47:42 poslijepodne »
Ima ti ih moj bratić i bilo je ok dok skalari nisu narasli,ali vidim da su tvoji već veliki i sam si rekao da ih ne diraju..
Što se tiče skalara oni će Bettama eventualno očerupati repove ali i Betta isto tako može vratiti skalaru...
I kad ti se Bette počnu mrijestiti nastradat će sve u akavariju,od čistaća do skalara...
Moj Bettan kad sam ga dobila je bio bubica,prvi dan su ga Guppyi naganjali po cijelom aq,a sad prije par dana taman pred mrijest (danas su se mrijestili),mi je zatuko ancistrusa koji ga je non stop pratio i očerupao mi 2 muška guppya...
Sad kad malce odčuva ću vidjet kak će se ponašati da znam da li ću ga vratiti nazad.
Uglavnom iskusniji mi preporučaju da ga odvojim da samo ženke držim sa ostalim ribicama a njega samog...Ne znam...Odi na ovaj site i pitaj ili PROČITAJ
http://bettasvijet.forumotion.com/forum.htm
BOŽE! Molim za MUDROST, da ga razumijem , za LJUBAV, da mu opraštam, za STRPLJENJE, za njegove hirove, jer ako te zamolim za SNAGU,
prebit ću ga !!!!
OH,I'M SORRY,DID I HURT YOUR KNIFE IN MY BACK?!

Offline blizanka

• Punopravni član
« Odgovori #73 u: Listopad 16, 2008, 13:16:46 poslijepodne »
KEKE pratim ovu temu od samog pocetka i mislim da nisi mnogo naucio od savjeta koji su ti ljudi dali.
Prije svega ne zelim da se ljutis na mene sto cu ti ovo sada napisati ali ribe se ne mogu i ne smiju birati po bojama, jer ti/mi ne slazemo modnu kolekciju nego jedan minijaturni eko sistem koji treba/mora funkcionirati.
Rekao si da si stavio svertove...mislm da to nisi trebao uraditi je svertovi su zivoretke i budu li se mrijestili od mladji nista nece biti jer ce ih skalari pojesti.
Dalje sto se tice dileme da li ce ti ancitrusi biti gladni, za sve ribe dna postoji hrana u tabletama jer ne mozes ocekivati da te ribe zive samo od algi i hrane koja padne na dno.
Da se opet vratim na izbor riba, ne vidim razloga zasto bi dodavao jos vrsta osim skalara i neonki i naravno riba dna, jer ta kombinacija je sasvim ok, i smislim da bi ubacivanjem ostalih vrsta samo narusio ravnotezu u kojoj te ribe zive.
Eto toliko od mene i jos jednom oprosti ako se ovaj post cini grub, drzak ili sta vec ne. Zaista je napisan sa najboljom namjerom.  :)

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #74 u: Listopad 16, 2008, 15:04:19 poslijepodne »
nista se ne ljutim, cak dapace, cijenim savjet, za koridorase sam vidio da nemaju bas previse za radit kod mene pa im jednom dnevno ubacim po dvije tablete, a tu i tamo kasnije jos po jednu ako vidim da utihnu... tablete protiv algi sam izvadio da nebi bilo po ancistrusima...
 inace volim da mi je sve uredno i cisto i na najmanju sitnicu reagiram... prednje staklo mi se napuni algama u roku par dana, ali tako valjda mora biti i s time sam se pomirio, iako kada sam kupio akvarij, cilj mi je bio malo uljepšati prostor pa prema tome i odabirem vrste riba... naravno, ne samo prema tome, vec i prema ostalim ribama koje su u akvariju... skalare nedam iz akvarija jer su mi jednostavno lijepi i nemam namjeru nabavljati ih još, da ostale ribe nebi platile životima...
  sto se tice neonki, uvijek ima mjesta za još njih, koliko got ih bilo, iako nemam u planu nabavljati vise rbica... htio sam staviti betana jer ta riba mi je stvarno predivna ali sam malo skeptican, pa sam eto pitao vas za misljenje...

što se tiče švertova... cini mi se da jedna zenka nosi mlade (dosta joj je napuhan trbuh za razliku od ostalih, a mozda voli i vise popapat -?) pa kad malci pocnu izlazit, selim ih u drugi akvarij a ako u procesu koji i bude pojeden, a sta sad, boze moj, pa tako to i ide u prirodi...

uglavnom, odlucio sam betana ne nabaviti, mozda koju zenku, ali za sad jos nista... a sa švertovima mislim da sam se malo prenaglio ne zbog toga sto ne pasu ostalim ribama, nego odudaraju po bojama od ostatka, ali nije bitno, vec sam se naviko na njih i bas su umiljate ribe... kad ih hranim i otvorim poklopac, stavim prst u vodu i sve dodju i pocnu mi grickati prst, a uskoro im se i skalari pridruze...
a koridorasi su potpuna suprotnost... ako vide bilo kakvo micanje izvan akvarija odmah svi prestanu sa "kopanjem" i ako bi se jos priblizio akvariju, svi se posakrivaju u neke rupe...

Za sad akvarij ostaje u ovakvom stanju jedino cu staviti nekoliko puževa nutra da probam riješiti problem sa viškom algi, i mozda stavim jos koju biljcicu, jer uspjevaju mi samo velike, od manjih skoro nemam nista...
« Zadnja izmjena: Listopad 16, 2008, 15:10:37 poslijepodne od KEKE »