Srpanj 18, 2025, 07:30:18 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: prvi akvarij!  (Posjeta: 16152 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Drazen79

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek-Antunovac
Odg: prvi akvarij!
« Odgovori #50 u: Lipanj 17, 2008, 22:57:12 poslijepodne »
Dok sam imao takav filter redovno sam morao prati taj izlaz od njega bilo od zelene alge pa i smeđe ljigavosti nekakve(vjerojatno isto alga) Najvjerojatnije je svjetlo uzrok ko sto je bilo meni!!! :up:
780L
780L 2.dio

Offline mega

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • ZADAR
« Odgovori #51 u: Lipanj 17, 2008, 23:05:09 poslijepodne »
Dok sam imao takav filter redovno sam morao prati taj izlaz od njega bilo od zelene alge pa i smeđe ljigavosti nekakve(vjerojatno isto alga) Najvjerojatnije je svjetlo uzrok ko sto je bilo meni!!! :up:
jesi probao pokriti ga ili zatamniti nekako?..........imas li takvo iskustvo????
koji put se probudim samo da bi mogao opet leći!!!

Offline Drazen79

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek-Antunovac
« Odgovori #52 u: Lipanj 17, 2008, 23:21:58 poslijepodne »
Nazalost nisam pokusavao pokrivati nicim jer mi to nije smetalo. Samo sam tu i tamo ocistio! Vjerojatno bi pomogao nekakav pokrov al nisam probao pa nemogu sa sigurnoscu tvrditi!
780L
780L 2.dio

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #53 u: Lipanj 17, 2008, 23:30:58 poslijepodne »
onda ću morati ja probati i vidjeti što će se desiti................
« Zadnja izmjena: Lipanj 17, 2008, 23:33:10 poslijepodne od mega »

Offline Brka

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #54 u: Lipanj 18, 2008, 06:55:13 prijepodne »
Zašto se opterećuješ s nepotrebnim stvarima. Bitno je da nemaš algi u akvariju (ili ih imaš ali u zanemarivoj količini). Normalno je da se stvaraju alge tamo gdje je veći protok vode. I na mom takvom istom filteru se stvaraju alge.
BILJE,OSIJEK

Offline Neina

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #55 u: Lipanj 18, 2008, 11:49:12 prijepodne »
 Pozdrav svima!
 (Da ne otvaram novi topic djabe, nadam se da ce netko vidjeti post...)

Posto i ja pokusavam nabaviti svoj prvi akavarij (toplovodni sa biljkama), zanima me koliko ribica mogu staviti u akvarij od 160 l.
 Znam da se racuna nesto kao po centimetru ribe 2 l, a sad je to centimetar kubni ili obicni...
 I ne znam sama kolike su ribice otprilike.
  Npr. da u taj isti akvarij ubacim  3 zivotorke (2z+1m)
                                       1 cekinjastog soma (ne znam oce li bit presuamljen tako...)
                                       3 betta borca (2z+1m)

Koliko jos moze i kojih jos npr. da se ne potuku ili tako nesto.. -?

Heto. Hvala na odgovorima ukoliko naidje koji.  :)

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #56 u: Lipanj 18, 2008, 12:13:21 poslijepodne »
jel taj čekinjasti som zapravo ancistrus??

ej,a zašto bi bette stavljala sa drugim ribama?? mislim...šta ja znam i meni su lijepe,ali bolje bi im bilo u manjem akvariju i da su same....
p.s. imao sam i ja jednom mužijaka,ni jednu drugu ribu nije ganjo ali svaku ženku je ubio... :dead:

a koje bi živorotke?vidim lijepo je velik akvarij,ja bi tu neke veće živorotke stavio,tipa xife i tak,meni su one prekrasne... :) :)

usput možeš ti tu stavit još ribica  :up:
e al..
inače ovdje se predstavlja https://www.akvarij.net/forum/index.php?board=81.0
salut!
« Zadnja izmjena: Lipanj 18, 2008, 12:15:26 poslijepodne od Faber »
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #57 u: Lipanj 18, 2008, 13:19:15 poslijepodne »
evo da ponovo malo gnjavim..............
na izlazu vode iz filtera mi se skupljaju alge, zelene.........doli na slici..........
ali ne samo tu već i na mrežici unutar akvarija gdje je keramika.......
kako nemam poklopac za akvarij, svitlo mi tuče na filter..........da li je to možda razlog ili je nešto drugo.....

nije to ništa strašno...... dok nemaš alge u akvariju nemoj se zabrinjavati....... a među ostalom uvijek ćeš u akvariju imati poneku algu........ dok ti je dobra ravnoteža alge neće bujati....... kad nešto nije u redu onda ćeš imati bum algi......

a ovo samo očisti s nekom spužvicom...... i to ti je to......  ;)

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #58 u: Lipanj 18, 2008, 14:42:17 poslijepodne »
ma imam ja algi (zelena točkase) u akvariju, ali kako sam nedavno počeo sa pola doze easycarba čekam da vidim da li će se događati kakve pozitivne promjene...........
za početak, staklo ovaj tjedan nisam čistio od alge a to je inače bio minimalno tjedni posao.......kako sad dodajem easycarbo i easy life ffm toga po staklu skoro i nema........za tjedan dana ću početi dodavati punu dozu easycarba pa će se i promjene pokazati.......mada se i sad po listovima anubiasa nalazi algi zbog toga što ga još ništa nije preraslo smanjuje se količina polako od dodavanja easycarba.......kod čiščenja sam dio skinuo sa prstima a prije to baš i nije tako išlo........jedino na microsorumu još oga ima ali ga i nisam baš čistio ovaj put......

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #59 u: Lipanj 18, 2008, 14:47:20 poslijepodne »
Zašto se opterećuješ s nepotrebnim stvarima. Bitno je da nemaš algi u akvariju (ili ih imaš ali u zanemarivoj količini). Normalno je da se stvaraju alge tamo gdje je veći protok vode. I na mom takvom istom filteru se stvaraju alge.

nije to opterećivanje već bi volio da se to izbjegne jer kad bacim pogled naravno da oči prvo tamo biže!!!
a ja sam lini dalmatinac i ako se nešto može spriječiti to je bolje nego da svaki malo imam posla oko toga!!!! (vidi potpis) ;) :zzz: ;)

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #60 u: Srpanj 01, 2008, 13:47:15 poslijepodne »
evo mene opet! ;D
sve se u akvariju lipo razvija samo mi se microsorum i kripta još malo muče....ali negdje sam pročitao da se zna dogoditi da skupa baš ne uživaju ali da nije pravilo.........
nego htjedoh nešo pitati u vezi egerije dense......sutra ide malo održavanja pa sam razmišljao kako grupirati egeriju....izdanci su došli do površine i sad bi ih ja otkinuo i posebno uboo u šljunak.....e sad, sve što sam dosad kidao raste ali nije baš debelo kao prva koju sam dobio....ima li neki poseban razlog ili je to tako? i mogu li glavnu stabljiku prepoloviti i zasaditi gornji dio ponovo?......hoće li donji dio nastaviti rasti ili samo gornji?

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #61 u: Srpanj 03, 2008, 01:47:10 prijepodne »
Nemrem vjerovati da ti jos nitko nije odgovorio... :o Ccccc... Svima po 2 minuta u cosak, sramite se! -?

Dakle, vjerujem da si to vec napravio, no evo: uradi kako si zamislio. Dakle precviknes egeriju na pola stari dio ostavis zasadjen i pridodas joj otkinuti dio... Oba ce nastaviti rasti. Na mjestu prekida ce se formirati nova grancica i idemo dalje...

Sto se gustine tice, to ima veze samo sa uvjetima u kojima je rasla prije i sada. Vrlo vjerojatno rasla je plutajuci u nekom akvariju, a posto tada ima vise svjetla, nodiji su blizi i biljka zapravo ljepse izgleda...

Nego mene brinu malo ove tvoje alge. To mi zgleda ko kombinacija zelenih i smedjih. Obzirom da je aq novi, ne bi trebalo kemijati, a opet tockasta kaze da joj fali fosfata...

Uh... :roll:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #62 u: Srpanj 03, 2008, 10:25:02 prijepodne »
kritika na mjestu (n.mama!), ali, dragi kolega, ako imaš pitanja o biljkama, možda ubuduće bolje da ih staviš u podforum "biljke", tu će ti sigurno kolege "biljolozi" brzo odgovoriti.... ;)

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #63 u: Srpanj 03, 2008, 11:15:30 prijepodne »
za nininu mamu...........
moram priznati da na slici izgleda groznije nego u akvariju zbog povečanog kontrasta (mislim na alge) ali sve se smanjuje zadnjih dva tjedna odkada sam počeo dodavati easycarbo (pola doze) i od ponedjeljka počinjem sa normalnom dozom..........biljke su se preporodile nakon easycarba a alge se svaki tjedan sve manje i manje vide...........ovo je slikano prije ovotjednog čišćenja.....
kako sam bio par dana na otoku tako nisu dobivale easycarbo pa je malo stagniralo povlačenje algi ali sad nastavlja normalnim tokom........u biti samo me još brine anubis congensis jer je na njemu crno preko par listova i to je tvrdo ali na drugim listovima toga nema.....čišćenje će usljediti po uputama sa foruma jer želim ačuvati i te listove.....
nego da ne davim........radim na tome da si uredim jedan 60l diy ili neka povoljna 60l kupnja (danas napokon dobio nekako promuljanu dozvolu od žene  :heart:) sa dvi t5 neonke i co2, ali ja bi volio bocu i ventil a ne diy co2 i malo mi je to puno novaca za sada.........
ne žurim nego ću vjerovatno čekati kraj ljeta za sve to i skupljati pare......... 8)
a i vruće je  :g015:

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #64 u: Srpanj 03, 2008, 11:26:13 prijepodne »
kritika na mjestu (n.mama!), ali, dragi kolega, ako imaš pitanja o biljkama, možda ubuduće bolje da ih staviš u podforum "biljke", tu će ti sigurno kolege "biljolozi" brzo odgovoriti.... ;)

je ,vjerovatno bi bilo brže ali ni nisam očekivao nešto brži odgovor i nekako sam mislio bez otvaranja novih tema...... a nisam uspio ništa naći u roku pola sata pa sam probao ovako..........
ma čini mi se da ljudi i ne pale baš komp ovih dana ......
možda zato da im se akvariji ne bi grijali preko 29°c jer neki procesori griju kao peći.....kao moj...
stvarno je vruće a ja klimu ne smijem upaliti zbog male.......samo mi jedno preostaje.... :f026:

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #65 u: Srpanj 03, 2008, 11:27:28 prijepodne »
kako najlakše dodati malo fosfata........bar za probu....... -?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #66 u: Srpanj 03, 2008, 11:53:23 prijepodne »
znaš što? da sam na tvom mjestu, ne bih previše prčkala po ovim vrućinama s kemijom....sve se to nekako zna onda zbučkati i smućkati....
lijepo polako i sve će "sjesti" na svoje mjesto!

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #67 u: Srpanj 03, 2008, 12:18:32 poslijepodne »
znaš što? da sam na tvom mjestu, ne bih previše prčkala po ovim vrućinama s kemijom....sve se to nekako zna onda zbučkati i smućkati....
lijepo polako i sve će "sjesti" na svoje mjesto!

i meni se čini da se po ovim vručinama ne bi ništa trebalo isprobavati u akvariju tim prije što su temperature vode iznad uobičajenih 24-25°c...........
ali me ipak interesira kako dodati malo fosfata...........da naučim ranije pa da to u malo hladnije vrime isprobam..........
i još jedno pitanje.........što sa željezom?.......vidim da ga ima kupiti u tekućem obliku a koliko sam shvatio i microsorum i kripte ga trebaju dosta........ali sam shvatio i da je željezo nezgodno jer alge sa njim bujaju.................
napominjem da to ne mislim sad kemijati ali kasnije kad prođe lito i nabavim 60l trebati će mi....

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #68 u: Srpanj 03, 2008, 13:47:26 poslijepodne »
Ja mislim da ti na ovo tvoje bilje ne treba dodavati ništa, to bu raslo i samo od sebe.
Crveni šljunak... :-[
Zabok

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #69 u: Srpanj 03, 2008, 14:26:27 poslijepodne »
Ja mislim da ti na ovo tvoje bilje ne treba dodavati ništa, to bu raslo i samo od sebe.
Crveni šljunak... :-[

ma samo mi je zbog microsoruma koji nikako da krene....možda mu je potreban veći period privikavanja od 2ipo miseca........
a crveni šljunak.......ko crveni šljunak........ 8)
doduše nije tako kričav kao na fotki.....fotka je previše kontrastna pa ta crvena stvarno bode oči.......probati ću slikati malo drugačije da dobijem prirodniji izgled...........

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #70 u: Srpanj 03, 2008, 19:30:49 poslijepodne »
Microsorum je biljkaa..koja sporo raste,odnosno ima spor metabolizam! ma moje se bokte sve nešto mic po mic...pa imam mladie biljčice na vrhovima,a šta ja znam,ta biljka mi je recimo mrvicu zakopana u podlogu,tako sam je nekak učvrstio..i maknio ju sa svjetla nekak,ispod anubiasa je jer njoj ne treba svjetla vele.
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Srpanj 03, 2008, 19:48:03 poslijepodne »
prije nego to ozbiljno zaglibiš u kemiklije, količine fosfata i svih makroelemenata za sada zadovoljavaj čećim promjenama vode, ima ih dovoljno za tvoju biljnu masu u pipovaći, a željezo ćeš najlakše dodavati sa drugim mikroelementima putem kupovnog gnojiva tipa PlantGro ili dr. u bilo kojem pet shopu.

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #72 u: Srpanj 03, 2008, 20:00:25 poslijepodne »
aha,ma to i radim pa nisam baš....al dobro imaš pravo,pipovača ima sve te minerale,a da sad počnem nabrajat od kemijskih elemenata šta je potrebno biljkama..hahaha  :D :D
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #73 u: Srpanj 03, 2008, 20:07:08 poslijepodne »
Za microsorum ti je najbitnije svijetlo. Ja sam eksperimentiro u par akvarija s njime i skužio da mi najbolje raste u akvariju sa kozicama u koje ne dodajem apsolutno ništa od gnojiva, a raste ko blesav. Dobro mi raste i u akvariju u kojem ima puno Co2, tako da je to po meni drugi najvažniji faktor, a onda tek gnojiva.

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #74 u: Srpanj 03, 2008, 21:52:17 poslijepodne »
cigo, kako to misliš najbitnije je svjetlo?
treba ga manje ili više?
meni je microsorum malo skriven ispod rogolista jer sam čitao da mu ne treba puno svjetla ali i da mu više svjetla ne smeta.............