Srpanj 13, 2025, 05:56:50 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: prvi akvarij!  (Posjeta: 16055 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mega

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • ZADAR
prvi akvarij!
« u: Svibanj 28, 2008, 23:43:14 poslijepodne »
bog ekipa..........
evo da se i ja malo predstavim i da zatrazim pomoc....
naime, kupio sam akvarij (20l) i naravno, kad sam ga napunio, i sredio sitio sam se da bi o tome moglo nesto biti i na netu...da nesto :D
sam bi volio da sam prvo posao na net a onda kupio akvarij....no sto je tu je!!!
sad cu vjerovatno poceti svaki dan sa ponekim pitanjem i nadam se da cu uz vasu pomoc uspjeti odrzati ovaj mali akvarij u zivotu...dok ne kupim veci kako to vec ide....(ucim zar ne ;))
posto sam podstanar, ne mogu veliki jer ne znam kad bi se mogao preseliti, ali bar 60l...ako zena bude dala ;) ... jer mali je stancic a nas 3+1....
no da ne davim, 20l i u njemu sljedece:
(nemojte me odma po glavi jer znam da sam pogrijesio i nadam se da cu to uskoro ispraviti pa trebam vasu pomoc i savjete kako da odrzim ovaj akvarij na zivotu dok ne kupim malo veceg)
2 koridorasa, sijamski algojed, 2 kolise (m/z)
znam da je sijamac veliki ali dok naraste je kod mene a onda kod sestre u 80l... a kod mene novi mali(nadam se da ne rastu prebrzo)
evo:
koji put se probudim samo da bi mogao opet leći!!!

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
Odg: prvi akvarij!
« Odgovori #1 u: Svibanj 28, 2008, 23:54:37 poslijepodne »
jos par sitnica: filter je hang-on aqua clear 20, grijac 25w, a poklopac ne drzim na njemu... lampa je stolna, ali je mala neonka od 11w u noj (mislim da je zovu power compac, na U je neonka savijena) i nema neke oznake... osim 8000k i kupljena je u pet shopu bas za akvarij...
ima dosta bilj u njemu ali ta cu pitanja za prepoznavanje bilja ipak postaviti u temu pod bilje kasnije... za sada znam da je u njemu: anubias nana, anubias congensis, ceratophyllum demersum, egerija densa a za druge tri ici ce pitanje koje su...

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #2 u: Svibanj 29, 2008, 01:12:47 prijepodne »
dobro došlicu sam ti već poželio.....  :)

nitko se nije rodio sa svim tim informacijam...... tu si da naučiš...... to što si već poslao sijamca u veći akvarij je pozitivno.......  :up:

bitno je da nisi imao nekih gubitaka...... što znači da si se dobro brinuo o svojim  ribicama.....

bit će to sve ok..... još kad kupiš veći akvarij..... uh....

inače ja nisam ljubitelj obojanih šljunaka.... tako da mi se ovaj crveni baš i ne sviđa...... više volim da to izgleda prirodno........ ali bitno je da se tebi sviđa.....

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #3 u: Svibanj 29, 2008, 07:58:08 prijepodne »
oprema ti je ok, ribe i bilje ti je ok, jedino me bode ovaj crveni šljunak :nuclear: :nuclear: :nuclear:
Varaždin...

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #4 u: Svibanj 29, 2008, 09:43:52 prijepodne »
Nije loše.Normalno je da ne možeš kao početnik puno znati.Osobno sam na ovom forumu jako puno naučila.S vremenom češ vidjeti da svaki ozbiljniji akvarist radi na tome da akvarij izgleda što prirodnije,znači crveni šljunak nije baš dobar izbor(ali ako ti se jako sviđa,tvoj je izbor).Na ovako malu litražicu ja bih rađe stavila neke malene ribice.Jato rasborica npr.Gupy se jako brzo razmnožava pa onda imaš na brizi kuda s malenima...Betta(borac) je također odličan izbor za malene akvarije...Dat će ti već netko još savjet za izbor ribica.Samo naprijed i uživaj u ovom predivnom hobiju :up: :klap: :P

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #5 u: Svibanj 29, 2008, 09:52:01 prijepodne »
Pozdrav,!Evo ja ću ti ovdje zaželjeti dobrodošlicu,svi ćemo ti ali dobronamjerno prigovoriti za crveni šljunak,no ko što drugi rekoše,ako ti se baš jako sviđa,ostavi,corydorasi ti mogu ostat ak su neka manja vrsta,a sijamac i kolisa bi se bolje snašli u večem aqv,no rekao si da već to znaš,pa da ne davim,uživaj u druženju i akvaristici!!!!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Svibanj 29, 2008, 10:31:51 prijepodne »
sve je već rečeno!
a od nas:
dobro došao!  :D

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #7 u: Svibanj 29, 2008, 11:48:42 prijepodne »
uh, izgleda da vas svih malo bode taj crveni šljunak...... :'(
no meni se stvarno svidio pa ce neko vrijeme biti u akvariju.....do novog akvarija!
kad sam se raspitivao za podlogu, niko mi nije spominjao nista osim šljunka pa mi je samo taj crveni dosao u obzir pored kričavo plavog i kričavo žutog...
sviđa mi se kontrast između zelenog bilja i crvenog dna (ima i malo svjetoplavog šljunka na par mista)
no ja cu imati par pitanja o biljkama malo kasnije. slikati cu ih i pitati za nazive.... jedino ne znam da li da to stavim ovdje ili u biljke..... bile su u dostal losem stanju i nije bilo izbora pri kupnji tako da ih sad pokušavam spasiti i nadam se da ce mi uspjeti....ne dodajem co2 ali ću za koji dan naručiti easycarbo jer je to jedini način da ih malo trgnem...uz kuglice od jbl-a uz korjen i tjedno dodavanje tekućeg gnojiva...

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 29, 2008, 14:53:57 poslijepodne »
pa za takav kontrast si možeš kupiti i neku crvenu biljku....... a dolje napraviš neki zeleni tepih i da vidiš kako će to super izgledati......... ima jedan zanimljiv takav maleni akvarij........ pokušat ću naći link, pa ti stavim........

te kuglice za pod korijen, gnojenje, CO2 i svjetla 0.5 W/l....... pa će biljke ludovati........ a za CO2 bi ti savjetovao DIY varijantu....... jeftino i učikovito........  ;D

evo link......

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&task=view&id=88&Itemid=83

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 29, 2008, 14:58:46 poslijepodne »
link za maleni akvarij s crvenom biljkom.......

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=20078.0

a da tako nešto složiš  :question:

Offline IV@N@

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
  • Dorado Kras Gotnik
« Odgovori #10 u: Svibanj 29, 2008, 14:59:02 poslijepodne »
mislim da su kolege sve rekl tako da nemam ništa za nadodat osim dobrodošao i nadam se da ćeš puno naučit na ovim forumu ;)
Our fears are only what we tell them to be...

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #11 u: Svibanj 29, 2008, 21:40:58 poslijepodne »
hvala ekipi na pozdravima
super je crvena biljka na linku  :up:  ali ipak je to 15l više.....i morao bi kupiti još jednu lampu za 100kn........... a volio bi akvarij od 60-ak litara nabavit pa cu onda....

što se tiče biljaka..............trebali ste viditi izbor u zadru kad sam kupovao ..............
nista, pa nista, pa neka propala biljka skroz, pa ništa, pa napokon nesto zanimljivo.... i naravno, kupim ja to nešto zanimljivo kad ono nije bila za akvarij....imala je jako tvrdu stabljiku i tvrde listove no ni to mi nije bio problem nego se na njoj stalno skupljalo nešto tamno zeleno između listova i stabljike a ja se prepao da nije cijano jer je samo to bilo slično (barem meni)...biljka je inace Alternanthera Bettzickiana Rosea i ne lici mi na verziju green...koja mi je puno ljepša... a druga biljka je bila anubias congensis ali su joj listovi bili loši pa sam ih par u neznanju skinuo da bi se biljka oporavila kad posli čitam da polako raste....pa ipak je izbacila nove listove koji su mi nažalost žućkasti ali valjda će se oporaviti.......i da na congensisu mi se uhvatila smeđkasta tvrda nakupina (mislim da su kremenjašice)...

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #12 u: Svibanj 29, 2008, 21:58:05 poslijepodne »
inače, imam sve poslikano od dana stvaranja akvarija pa evo malo slika te dvije biljke
ovdje se vidi prvi filter koji će nadam se jednog dana ponovo u ovaj akvarij ali tada se nadam da ce ovaj akvarij biti ili karantena ili mrijest!!! (kad naučim više naravno)
evo vidim da su slike ipak malo velike pa cu ih vjerovatno morati ubuduće malo smanjiti (molim moderatora da me upozori ako su prevelike slike hvala)
« Zadnja izmjena: Svibanj 29, 2008, 22:00:40 poslijepodne od mega »

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #13 u: Svibanj 30, 2008, 03:25:44 prijepodne »
Mega, dobro nam dosao. Nadam se da te kolege nisu prepale svojim stavovima glede boje sljunka... :D To mi tu zapravo pricamo za sebe. Nista osobno...

Nego htjedoh reci, da tu althernatheru izvadis. Imam istu i dobrih 3 mjeseca se drzala pod vodom, a onda shvatih, da od onda samo trune, nema korijenje kao ni nove listove. No dok sam to shvatila bilo je prekasno. Ostala mi samo stabljika. :'( I vec sam se mislila idem ju baciti, iscupala i krenula prema kanti i prolazim pored vazne sa cvijecem. Pade mi na um da sam negdje proctala da je to biljka za jezerca... I ja nju fino u vaznicu. Za 10-ak dana sjetim se da sam ju ubacila, pogledam, a kad tamo... Divota. Svo preostalo staro lisce koje je sad bilo iznad povrsine vode se osusilo, ali IMA korjencice...

Uglavnom, sad stoji u improviziranoj vaznici samo za nju, pola u vodi, pola na zraku i tjera nove listice...

Oprosti sto razduzih, ali moja sreca sto sam spasila tu biljkicu je prevelika, a utisci presvjezi... :D
Tuzlanka u Sarajevu

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #14 u: Svibanj 30, 2008, 13:30:22 poslijepodne »
Mega, dobro nam dosao. Nadam se da te kolege nisu prepale svojim stavovima glede boje sljunka... :D To mi tu zapravo pricamo za sebe. Nista osobno...

Nego htjedoh reci, da tu althernatheru izvadis. Imam istu i dobrih 3 mjeseca se drzala pod vodom, a onda shvatih, da od onda samo trune, nema korijenje kao ni nove listove. No dok sam to shvatila bilo je prekasno. Ostala mi samo stabljika. :'( I vec sam se mislila idem ju baciti, iscupala i krenula prema kanti i prolazim pored vazne sa cvijecem. Pade mi na um da sam negdje proctala da je to biljka za jezerca... I ja nju fino u vaznicu. Za 10-ak dana sjetim se da sam ju ubacila, pogledam, a kad tamo... Divota. Svo preostalo staro lisce koje je sad bilo iznad povrsine vode se osusilo, ali IMA korjencice...

Uglavnom, sad stoji u improviziranoj vaznici samo za nju, pola u vodi, pola na zraku i tjera nove listice...

Oprosti sto razduzih, ali moja sreca sto sam spasila tu biljkicu je prevelika, a utisci presvjezi... :D

moja nije bila te sreće.......da sam znao prije :roll:
bacio sam je i sad mi je krivo ........naučiti ću
umisto nje je došla nana (ima slika gore na vrhu)
ali bi volio neku crvenu biljku (hvala bobyu na linku akvarij je super) ali da može na mojih 11w

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 30, 2008, 13:37:05 poslijepodne »
pa to je 0.5 W/l...... ali bilo bi dobro da imaš još barem i reflektor........ te crvene biljke ti traže puno svjetla, gnojiva i CO2...... dakle moraš imati to sve..... inače teško da će biti crvene....... bez jednog od tih triju elemenata teško da će ti to baš uspjevati.......

pokušaj, pa ćeš vidjeti...... ako ne budeš još dodao jednu lampu......  ;)

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #16 u: Svibanj 30, 2008, 16:42:27 poslijepodne »
imam reflektor na lampi
vidi sliku prije di se sve vidi........lampa je plastična a iznutra je reflektirajuća površina koja je zaobljena pa se svjetlo ne raspršuje okolo

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #17 u: Svibanj 31, 2008, 12:01:14 poslijepodne »
a sad nova pitanja.....
trebam skratiti rogolist.....po cilom je akvariju, ali bi volio koji savjet za kraćenje da nešto ne zeznem.........ima par ''stabljika''..........colise ga obožavaju, stalno plivaju među granama i grickaju nešto.....
pošto mi se čini da je stabljika pri dnu malo smeđa (vjerovatno malo propada), htio bi otkinuti gornji dio, najzeleniji sa bočnim izdancima, baciti donji dio i ponovo ubosti u šljunak gornji dio....nadam se da je to ispravno ali pomoć bi dobro došla....

drugo pitanje: prošlo je mjesec dana od kupnje filtera aquaclear 20 i sad je vrime za promjenu ugljena, i to je jednostavno, izvadiš i zamjeniš a donju spužvicu ispereš u akvarijskoj vodi koja se izvadila za vrime promjene vode.....ni to nije problem ali za misec, misec ipo, trebalo bi po uputstvima za održavanje izvaditi biološku masu koju su nastanile bakterije i promjeniti je..... ali meni je sve u jednoj mrežici i ispada da ću sve bakterije izvaditi u isto vrijeme?????? :o
dali da sada, kad budem mjenjao vodu i ugljen masu ,iz jedne mrežice prebacim u dvije pa da nakon misec dana promjenim samo jednu a drugu nakon dva miseca i tako naizmjenično?
sve bi to radio potopljeno u staru akvarijsku vodu!!!

ovako to sad izgleda ..... da li da još ostavim prije ređenja lil da to malo uredim??
« Zadnja izmjena: Svibanj 31, 2008, 12:15:00 poslijepodne od mega »

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #18 u: Svibanj 31, 2008, 12:08:43 poslijepodne »
naravno, još jedno pitanje ...........
kupio sam hranu za ribice dna (koridorase ali i sijamca) od tetre....tetraplecomin sa spirulina algom.....sve ribice je obožavaju a colise su lude za njom......sve je ok ali to hranjenje kad bacim tableticu traje po pola ure, pa i više....i voda se malo ''zamuti'' kako se kidaju tvari sa tabletice.....jeli to ok? jer svugdje pišete kako se ribice trebaju nahraniti u par minuta a ovo traje više.....kad se hrana pojede, voda je jednako čista kao i prije.....
tu tableticu im dajem svaki drugi dan inače dobivaju od tetre pro colour multicrisps ali i neke listiće koji su mi ostali od zlatnih ribica .... je to sve ok???

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #19 u: Svibanj 31, 2008, 12:19:12 poslijepodne »
ej,a da prelomiš tableticu? ja dajem četvrtinu prvo,onda se sjate Botie,i plehić onda kad vidim da je frka ubacim i drugi dio..ili kad nemam vremena samo pola tabletice im ubacim,jer dugo traje da poklopaju cijelu :)
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #20 u: Svibanj 31, 2008, 12:42:17 poslijepodne »
mogao bi, mogao ;D....
ali me zanima odgovor za čišćenja aque ako neko može pomoći..........

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Svibanj 31, 2008, 23:53:07 poslijepodne »
rogolist možeš bez problema rezati i pikati ponovno u podlogu....... mada ti on najljepše raste kao plutajuća biljka...... donji dijelovi koji nemaju dosta svjetla smeđe i propadaju....... kod rezanja  ti je najbolje da su ti izdanci duži od 10 cm........ i to ti je to........

filter u principu čistiš kad ti oslabi protok........ i to u akvarijskoj vodi........ a ugljen nema potrebe tako dugo držati...... staviš ga jednom mjesečno na nekoliko dana i baciš ga........ on ti na sebe kupi  i korisne stvari......hranjiva za biljke i za nitrifikacijske bakterije........ pa ti onda recimo nema smisla gnojiti, jer ti on to sve pokupi....... a ako ga predugo držiš, onda sve te tvari i spojeve otpušta u još štetnijem obliku za faunu.......

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #22 u: Lipanj 01, 2008, 11:13:27 prijepodne »
što onda da napravim?
izbacim van ugljen a povećam količinu valjčića bio mase za dobre bakterije?
ili da smanjim količinu ugljena na neku spužvicu ( od recimo juwela ) a u drugu mrežicu uspem još bio mase?
« Zadnja izmjena: Lipanj 01, 2008, 11:42:30 prijepodne od mega »

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Lipanj 01, 2008, 11:57:40 prijepodne »
povećaš površinu za bakterije....... možeš staviti i neku spužvu...... ne moraš valjčiće....... a aktivni ugljen staviš jednom mjesečno na nekoliko dana i onda ga baciš........

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #24 u: Lipanj 01, 2008, 21:03:31 poslijepodne »
boby
kako to misliš na nekoliko dana?
meni filter ima komoru u koju stane tri medija: na dno spužva, u sredinu ugljen a na vrh valjčići.filter je pun do vrha!!
taj ugljen je malo nezgodno vaditi pa stavljati jer di ću onda par dana sa valjčićima di su se naselile bakterije?