Srpanj 18, 2025, 13:33:17 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: prvi akvarij!  (Posjeta: 16178 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mladen

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Dob: 55
Odg: prvi akvarij!
« Odgovori #25 u: Lipanj 01, 2008, 21:29:01 poslijepodne »
Ugljen ti uglavnom nije potreban. Izvadi ga, a na njegovo mjesto stavi valjčiće ili što već imaš. Na mjesto gdje ulazi voda u filter, zgodno je staviti malo sintetičke vate ili spužvice koja se zaštopa s mehaničkom nečistoćom. Kad oslabi protok, samo malo ispreš taj komad ili ga možeš baciti, a ne treba dirati cijeli filter.

Rogolist nemoj pikati u podlogu, jer on ne pušta korijen. Samo trune u podlozi. Ako ne želiš da se kreće po akvariju, uhvati ga gumicom za neki kamenčić.
TuroPolje - nekad More

Offline mega

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • ZADAR
« Odgovori #26 u: Lipanj 01, 2008, 22:45:28 poslijepodne »
ok, znači ugljen van.........
mislim da ću opet rogolist ubosti u podlogi jer mi u roku tri tjedna preraste akvarij (ipak je to 20l) a za to vrijeme nije istrunuo nego samo malo zasmeđio i to na pojedinim djelovima pri dnu, a kako ga moram često kratiti bacam donje djelove i vrhove ću ponovo ubosti u podlogu...
mada mi se svidila idea da ga gumicom uhvatim za kamen  :up: zapamtiti ću... ;D

koji put se probudim samo da bi mogao opet leći!!!

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #27 u: Lipanj 01, 2008, 22:51:18 poslijepodne »
ispod je slika filtera sa osnovnim medijima u njemu:  vrh    - valjčići biološkog filtera
                                                      sredina- ugljen
                                                      dno    - spužvica
mladene,ili neko drugi tko ima iskustva, di da stavim tu vaticu da skuplja mehaničku nečistoću (mislim da bi to trebala raditi spužvica na dnu, a mjenja se svaka 2 miseca po hagenu). spužvica je dosta debela (oko 5cm) pa ne znam da li je potrebno stavljati tu vaticu...
a sredina i vrh su od ponediljka valjčići...
u pet shopovima sam vidio da znaju staviti ugljen u čarapu, pa da pitam, može li tako ugljen par dana u akvarij vezan negdj bliže površini ili mora na dno?

Offline Mladen

• Punopravni član
  • Dob: 55
« Odgovori #28 u: Lipanj 01, 2008, 23:08:06 poslijepodne »
U pravu si, spužva na dnu skuplja nečistoću. I stvarno je ne treba čistiti oko 2 mjeseca. Ne trebaš ništa drugo, to što je unutra, sasvim dobro radi svoj posao. Mislio sam da dodaš nešto u ulaznu komoru (na slici lijevo, iznad pumpice) tako da ne treba vadidti sav filter-materijal van kao kad se čisti ta prva spužva. S ugljenom više ne razbijaj glavu. Trebat će ti jedino ako budeš ubacivao kakve lijekove, nekon tretmana da počiste višak kemije iz vode. Ako nije bio u filteru duže od par dana, osuši ga i spremi ili ga jednostavno baci, jer nakon cca 2 tjedna više ne služi ničemu.
TuroPolje - nekad More

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #29 u: Lipanj 01, 2008, 23:10:52 poslijepodne »
tu spužvu ne moraš mijenjati....... a tu finu vatu staviš na vrh....... ona ti pokupi te najsitnije čestice....... recimo prašinu.......

a kad stavljaš ugljen, onda možeš staviti jedan dio valjčića recimo u čarapu, pa u akvarij...... a onda kad baciš ugljen, vratiš valjčiće.......

aktivni ugljen možeš staviti u čarapu........ mada ako se dobro uspostavi ravnoteža u akvariju i imaš biljke..... nema potrebe za aktivnim ugljenom........

taj aktivni ugljen ti zapravo i ne treba......

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #30 u: Lipanj 01, 2008, 23:40:02 poslijepodne »
U pravu si, spužva na dnu skuplja nečistoću. I stvarno je ne treba čistiti oko 2 mjeseca. Ne trebaš ništa drugo, to što je unutra, sasvim dobro radi svoj posao. Mislio sam da dodaš nešto u ulaznu komoru (na slici lijevo, iznad pumpice) tako da ne treba vadidti sav filter-materijal van kao kad se čisti ta prva spužva. S ugljenom više ne razbijaj glavu. Trebat će ti jedino ako budeš ubacivao kakve lijekove, nekon tretmana da počiste višak kemije iz vode. Ako nije bio u filteru duže od par dana, osuši ga i spremi ili ga jednostavno baci, jer nakon cca 2 tjedna više ne služi ničemu.
ne znam da li će vata stati u tu malu komoru jer u nju ulazi cijev koja dovlaći vodu i gura je ispod spužvicepa kroz (bivši) ugljen i na kraju kroz valjčiće....
a ugljen je u filteru misec dana tako da ga bacam.........kupiti ću novo pakovanje samo da ga imam kući a u filter ide još valjčića!!! rješeno :klap:
puno hvala mladene i boby! :D

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #31 u: Lipanj 06, 2008, 14:37:52 poslijepodne »
evo da se javim nakon malog ređenja akvarija.............
prvo, bilje nije dirano osim rogolista koji je skračen.........microsorum mi se još nije oporavio kako treba ali pomalo, jedino što mi se na njemu i na anubiasu počela skupljati zelena točkasta ali stiže uskoro (već je trebao) easy carbo pa možda malo pomogne...za sad sam malo podigao lampu tako da se malo smanjio intenzitet svjetla u akvariju (malo eksperimentiranja)

drugo, ugljena više nema u akvariju!!!
zamjenila ga je keramika a akvarij i dalje izgleda super....već tri dana je tako i prezadovoljan sam.....više nema ni pjenice na vrhu (kao u wave boxu 45 kod Avirka 11).........izgleda da ribama paše a i neke su mi biljke počele više zeleniti.......anubias nana mi je pustila tri nova lista.....predivno......
jedino mi cripta nije baš na svome a ne znam zašto.....ma i to će se srediti.....
dan nakon uređenja sam ubacio dozu tekućeg gnojiva (JBL) pa ćemo vidjeti........
evo i koja slika.......

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Lipanj 06, 2008, 14:48:06 poslijepodne »
pa dobro to izgleda.... bit će nešto od tebe..... samo tako nastavi....  ;)  :klap:

Anubias bi trebao s nečim zasjenit...... na njega će ti se na jačem svjetlu uvijek skupljati zelene točkaste alge........ njegovi listovi su dugotrajni, pa je često meta algi....... a jako dobro podnosi zasjenu....... i super raste na jačem svjetlu, da ne bi mislio da mu to ne odgovara......... ali baš zbog te trajnosti listova i nakupljanja algi se najčešće preporuča saditi u zasjenu.......  ;)

kriptama nekad malo duže treba da krenu...... ali kad krenu onda će ti akvarij biti pun te biljke....... može se dogoditi da im pri promjeni akvarija ili pri presađivanju neki listovi jednostavno propadnu..... odnosno da se rastope...... tako da nemaš brige s njom....... krenut će ona....
« Zadnja izmjena: Lipanj 06, 2008, 14:50:59 poslijepodne od Boby »

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #33 u: Lipanj 06, 2008, 16:40:50 poslijepodne »
ej,al ja gledam i ne kužim sa čime bi on mogao zasjenit anubias? :)

o da,što se tiče crypti...zna se desit da se "otope" listovi ali ne bacaj ju!,izrast će novi :up:

N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #34 u: Lipanj 06, 2008, 19:36:16 poslijepodne »
može mu staviti šeširić  :D...
no, ajmo ozbiljno ---- može se uz njega staviti neka biljka koja raste visoko, pa će ga,kad naraste lijepo zasjeniti...
a inače .... da nije tog kamenja  8)....bilo bi...super ;D

Offline Drazen79

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek-Antunovac
« Odgovori #35 u: Lipanj 06, 2008, 19:49:31 poslijepodne »
Interesantno je :up: Jedino sto nisam volio kod otvorenih akvarija koji nemaju gornji okvir sto isparava voda pa nastane ona ruzna bijela crta na staklu od kamenca, koja bude debela ovisno koliko zaboravis nadolijevati vodu,pa jos ako se skori uffff!!!!! Al nemoj biti lijen ko sto sam ja bio prije :up:
780L
780L 2.dio

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Lipanj 06, 2008, 20:20:34 poslijepodne »
postojeće biljke u zadnjem planu će se razrasti i prekriti ga........ Ceratophyllum demersum, Egeria densa i Ludwigia repens.... naravno ako on to dopusti......  ;)
« Zadnja izmjena: Lipanj 06, 2008, 20:23:51 poslijepodne od Boby »

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #37 u: Lipanj 06, 2008, 21:59:21 poslijepodne »
evo ovako...............
nadam se da će stvarno ceratophylum i egerija zajedno sa ludwigom prekriti lagano anubias ali svjesan sam da neko vrijeme neće.....sad kratim egeriu i pokušavam od nje složiti mali žbun iznad desnog anubiasa zajedno sa ludwigom....ali ludviga je tek počela sa svojim oporavkom ........preseljena je iz hladnovodnog akvarija od prijatelja i već sam je htio isčupati i bacit, kad je počela puštati mladice na najdonjim listovima........svi listovi iznad propali su i polako se raspadaju, uz rupice na njima i zelenu točkastu, ali sad je pored njenog korjena kuglica JBL-a,  dva-tri cm dalje još jedna koju sam nedavno stavio pored cripte i nakon dva tjedna su izbili nove mladice i napredak se vidi........polako, ali ide....
no, to polako vi jako dobro poznate, zar ne? ;D

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #38 u: Lipanj 06, 2008, 22:07:02 poslijepodne »
Interesantno je :up: Jedino sto nisam volio kod otvorenih akvarija koji nemaju gornji okvir sto isparava voda pa nastane ona ruzna bijela crta na staklu od kamenca, koja bude debela ovisno koliko zaboravis nadolijevati vodu,pa jos ako se skori uffff!!!!! Al nemoj biti lijen ko sto sam ja bio prije :up:

da, to je dio koji i mene smeta.......... -?
pokušati ću sa samoljepljivom crnom folijom prekriti taj dio pa ako mi se svidi.........super.....
razmišljao sam i o poklopcu, ali mi se to čini komplicirano mada ću morati prekriti filter jer mi svjetlo tuče na njega i skupe se alge na izlazu vode.......hm......još uvijek razmišljam o poklopcu i ne bi bilo teško ovo svitlo prebaciti u njega ali moje slobodno vrime (što je  to???) nije baš na ti samnom!!!
ma smisliti ću ja nešto, nezgodan sam ja tip kad odlučim nešto!! :a018k:
nisam lijen za dodati vodu samo nemam vremena......zvuči li vam to poznato? :D :D :D

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #39 u: Lipanj 06, 2008, 22:20:20 poslijepodne »
može mu staviti šeširić  :D...
no, ajmo ozbiljno ---- može se uz njega staviti neka biljka koja raste visoko, pa će ga,kad naraste lijepo zasjeniti...
a inače .... da nije tog kamenja  8)....bilo bi...super ;D

misli da bi mnogi htjeli panj u akvariju ali moj je akvarij mali i kad sam tražio panj, našao sam jednog malo većeg od mog akvarija.. :( koji cm manje i bilo bi super, no nisam baš dobro računao pa sam se preračunao......
ali ja sam dalmatinac 8) i meni kamenja ne smetaju, dapače, prohodao sam na njima dole na otoku, tako da je kamen dio mene........pa tako i moga akvarija ;) (bože sentimentalnosti....ccccc :D)
da ne duljim, stavio sam ga ispred svakog anubiasa da mu pričvrsti korjenje za početak u šljunak....isto tako je uhvačen i rogolist....kamenje ga drži da ne propliva........
još sam novi i puno još moram naučiti posebno o bilju pa će sve doći na svoje!!!
evo sam isprintao sebi i knjigu o akvarijskom bilju pa pomalo.......stići ću ja već  :r038:

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #40 u: Lipanj 07, 2008, 22:47:32 poslijepodne »
super ---- sve 5 ---- iako sam iz kraja gdje je kamen misaona imenica, a najveće brdo bundeva, jako volim kamen, ali ne crvene boje...that it the problem...no, uvijek tvrdim da se o ukusima ne raspravlja...
a akvarij ti stvarno ima puno šansi da bude jako lijep .... da nije te, ajmo sad biti precizniji..crvene boje!  ;) :D

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #41 u: Lipanj 08, 2008, 00:08:59 prijepodne »
ma znam što mi svi želite reći kad je u pitanju taj crveni šljunak..........ali nije bilo ništa drugo za kupiti......osim kričavo žutog, svjetlo plavog i neke zelene boje..........a ja sam htio crni, ili bar tamnije sivi...no što je tu je....nisam ja nezadovoljan sa crvenim i što ga više gledam više mi se sviđa.......ali u drugi akvarij će ipak ići nešto prirodnije.......... :)

Offline Brka

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #42 u: Lipanj 08, 2008, 13:02:54 poslijepodne »
Lijepo si ga uredio, osim crvenog šljunka.

"Nakon što ste odlučili si priuštiti imati akvarij, njega je potrebno i na neki način urediti da bude lijep oku, sakrije opremu i prvenstveno da bude prilagođen ribama koje ste odlučili držati u njem.

Supstrat je veoma važan za podvodni svijet jer ribe u prirodi ne žive iznad stakla.  Supstrat predstavlja medij za razvoj bakterija procesa kruženja dušika i učvršćivanje biljaka i ostalih ukrasa.

Supstrata ima raznih vrsta i veličina. I tu opet moramo paziti da ne pogriješimo stavljajući pogrešan supstrat. Neke ribe ruju po dnu i ukopavaju se pa njima odgovara više sitniji šljunak. Neke ribe žive iznad tamnijeg dna pa njima treba osigurati tamniji supstrat.

Nikad ne zaboravite da birajući dekor, pozadinu i substrat morate zadovoljiti potrebe riba.. Cilj je ostvariti vjernu kopiju ribljeg prirodnog okoliša.
Nagrada: Lijepi izgled riba."

Ovo je dio iz jednog teksta što sam napisao (mogu staviti i link na cijeli tekst ako moderatori dozvole).  Da se zaključiti da je taj crveni supstrat  neprirodan okoliš za bilo koje ribe. Možda neke i žive iznad takvih područja, ko će znat. Ja bih to što prije promijenio. To u ovih tvojih 20 litara obaviš za tren.
Colise su definitivno krivi izbor za ovu litražu. One narastu podosta (osim ako nisu patuljasti-Dwarf) i dosta su teritorijalne. U tih 20 litara možeš držati jedno prekrasno jato neonki (oko 7-8 komada) ili neku takvu manju ribu.
Glede filtera: takvog imam i ja jednog i dosta sam zadovoljan s njim. U ovu lijevu komoru nema svrhe ništa stavljati jer cjevčica što dovodi vodu iz akvarija ulazi direktno u komoru sa pumpom. Od dolje prema gore stavi tj ostavi spužvu u sredinu ostavi keramiku (keramičke valjčiće u mrežici te možeš staviti još jednu spužvu (tanju ili ako nemaš tanju prereži ju po pola da ti stane) i na kraju sintetičku akvarističku vatu.
BILJE,OSIJEK

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Lipanj 08, 2008, 16:20:33 poslijepodne »
mislim da se kolega dosta trudi sa svojim akvarijem..... a tu je da nauči i ispravi pogreške....... a za razliku od ostalih nije za početak uzeo kuglu i nekoliko zlatnih riba ili koje kakve druge gluposti što pojedinci rade........ svi smo mi imali početničkih pogrešaka...... npr. meni su uvalili na mom početku kineske algojede u pet centru "da, da mogu oni u 26 l"........ tako je to glasilo s njihove strane.......

kolega je došao do nekih spoznaja, tek kasnije.......... na forumu...... čovjek nije znao......

a možda je i humanije imati dvije kolise u 20 l..... koje su dvodihalice i ne narastu tako velike....... nego nekoliko zlatnih riba koje narastu ko šarani........

među ostalom kolega planira nabaviti akvarij od 50 l...... a po mom mišljenju jedan par kolisa može u tu litražu....... tako da je kolega svjestan da je to premalen akvarij za te ribe i radi na tome da ima veći..........

što se tiče šljunka....... kao što je rekao kad je kupovao nije bilo drugih........ a za ubuduće je rekao da će uzeti nešto prirodnije.........  pa čovjek je rekao da će promjenit kad će imati veći akvarij.......... pa stoga budemo pričekali pa vidili.......

kolega će to sigurno sve riješiti....... jer je očito da je svjestan pogrešaka.......  ;D
« Zadnja izmjena: Lipanj 08, 2008, 16:27:51 poslijepodne od Boby »

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #44 u: Lipanj 08, 2008, 16:40:09 poslijepodne »
za Brka:  sad znam..........ali sam se kasno sitija interneta pa je od početka išlo ajmo pa će valjda valjati...sad kad znam više, sve bi drugačije ali ovo treba očuvati....znam da 20l nije teško izmjeniti ali ja se nadam da ću uspiti srediti neki 60x30x30.....možda čak i u DIY izvedbi sve zavisi od volje (čitaj para)!!!..........ma biti će.....i htio bi ovo održati na životu jer će sve iz ovog akvarija (osim crvenog šljunka!!!!!!!!!) u novi i biljke i ribice i voda i bakterije a samim time i neke vrste algi što se također uzgajaju u akvariju bez moje dozvole ;)
filter je sad drugačiji od kupovnog. na dnu je spužvica, sredina porozna keramika a na vrhu valjčići također za bakterije(oni što se dobiju sa filterom)....naručio sam i easycarbo i easy life pa čekam da dođu....
a za to vrime biljke ću pokušati oporaviti da se ne sele u ovako lošem stanju, bar neke od njih.....

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #45 u: Lipanj 08, 2008, 16:42:03 poslijepodne »
e da, zaboravih, hvala na uputama i baci mi link ili ovdje ili na pp.....hvala
skoro zaboravih, colise su stvarno dwarf verzija i znam da je mala litraža za njih ali bi im 54l trebalo biti dosta kad ga nabavim.... :D

Offline Brka

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #46 u: Lipanj 08, 2008, 17:42:17 poslijepodne »
Boby-kolega se uistinu trudi i svaka mu čast na tome. Kolega je pogriješio u nekim sitnicama i mi smo tu da mu pomognemo na svaki mogući način. Hoće li to biti sa dobronamjernom kritikom ili nekom donacijom je osobna stvar. Ja sam kolegi samo naveo neke greške koje se lako mogu ispraviti. Malo je teže sad sa ribama ali vjerojatno se može naći netko ko će ih udomiti. Ne kažem da ih se kolega mora riješiti, samo da postoji i ta mogućnost. Ja sam imao u svom 100 litrašu trichogastere (što je ista vrsta ribe samo drugi rod ili je isti rod samo druga vrsta) i vrlo su bile teritorijalne i nasrtljive. Kad sam izbacio dominantnog mužjaka ugledao sam ostale ribe za koje nisam ni znao da ih imam. Jadne su bile isprepadane. Posakrivale su se po svim mogućim mračnim kutevima akvarija.
Mega: samo naprijed. Ovo sad izgleda dobro i zdravo (osim crvenog šljunka-ali sad je tako jer nije bilo drugog).
Najgori početci su samostalni početci. Ja sam krenio sam (imao 2 pomora riba, algi na sve strane, plastične biljke, bambus u akvariju, 2 vrste bezveznih filtera, raznih nekompetentnih riba, po par od jatašica i slično) i dok se nisam  uključio malo na forume i pitao do tada mi nikako nije išlo. Od tada nema algi (a što nas sve najviše i ždere), ribe zdrave, biljke rastu ko lude, filtracija izuzetna (kristalna voda) itd.
BILJE,OSIJEK

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Lipanj 08, 2008, 18:24:48 poslijepodne »
kolega Brka ja sam isto imao tu priču s Trichogasterima (trichopterus) u 120 l....... nije baš išlo..... sad su u Kutini kod jedne prijateljice...... mada u paru nisu tako jako agresivni...... kad je više mužjaka onda nastaju problemi....... ali oni su sami po sebi takvi i mislim da bi se uvijek naganjali....... mada je kod mene jedna ženka bila najdominantnija, svi su dobili po repu od nje  ;) ... žene  :D ...... 

sad imam 2 Tr. leeri u 180 l i ovaj veći je stalno počeo naganjati manjeg........ a to je za njih litraže i više nego  što bi trebalo biti........ tako da su mi se oni pokazali dosta agresivni općenito........
« Zadnja izmjena: Lipanj 08, 2008, 18:38:35 poslijepodne od Boby »

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #48 u: Lipanj 08, 2008, 21:37:40 poslijepodne »
znam da su trihogasteri agresivni i to dosta agresivniji od mojih colisa iako je i moj mužjak naganjao na početku ženku...........sad toga više nema odnosno samo kad je hrana u pitanju onda se malo puše i tjera ju ća........ostalo vrime su dosta skupa ili svako u svom djelu čupkaju pomalo po bilju........
no i ovaj moj je izluđivao sam sebe i rogušio se te napadao sam sebe kad bi se vidio u staklu pa sam na jedan dio akvarija morao staviti pozadinu.....livi bok kad gledaš slike gore.....

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #49 u: Lipanj 17, 2008, 22:45:00 poslijepodne »
evo da ponovo malo gnjavim..............
na izlazu vode iz filtera mi se skupljaju alge, zelene.........doli na slici..........
ali ne samo tu već i na mrežici unutar akvarija gdje je keramika.......
kako nemam poklopac za akvarij, svitlo mi tuče na filter..........da li je to možda razlog ili je nešto drugo.....