Njanja, molim nemoj koristiti vulgarne izraze na forumu.
Sada će drvlje i kamenje na mene jer imam drugačije mišljenje o zlaticama....

Ja imam otvoreni stav protiv zlatnih ribica, u principu ne protiv njih osobno već stava koji si je čovjek u ovom slučaju dopustio da bi one nastale kao što sam već par puta ponovio baš ovdje na forumu... Znam da nekim to diže tlak ali jednostavno potpuno drugačije razmišljamo o zlaticama (Ribač, uvijek se tebe sjetim

sto ljudi - sto čudi, nemoj zamjeriti, niti tebe niti zlatice gledam s "visoka" kako si rekla

)
Jednostavno smatram da je čovjek tu deeebelo prešao granice uplitanja u prirodu slično kao i sa bojanjem ribica (baš je tema u tijeku
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=21228.0). Tamo "samo" obojaju pojedine jedinke, kod zlatnih je promijenjena genetika cijele vrste. Jednostavno ne shvaćam kako netko može osuditi ovo prvo, a ovo drugo da bude potpuno prihvatljivo i normalno... Još kada se sjetim u kakvim katastrofalnim uvjetima živi njih 90% zbog neinformiranosti ljudi i da ih mnogo doslovce smatraju igračkom i ukrasom cijela pričao o njima mi postaje odbojna....
no vratimo se realnosti... tu su i sigurno nikamo neće nestati i svatko tko ih odluči držati treba im pružiti dobre uvijete. Bio bih najsretniji da postoji inicijativa, makar sa strane nas hobista, da trgovine kućnim ljubimcima svakome tko kupi zlaticu pokloni mali priručnik o njima jer vlada opće mišljenje da mogu živjeti u 5 litara vode i zbog toga bi se usudio reći da žive u najgorim uvjetima od svih ukrasnih ribica. Tu bi na dobitku bili i pet shopovi (veća im je zarada da netko kupi veliki akvarij i kvalitetan filter, te se ponovno vraća nego da dođe tri puta po novu ribicu i odustane kada uginu), akvarist koji je napravio pravu stvar i pružio svojim ljubimcima adekvatne uvijete, a na kraju i cijeli hobi kao takav.
Inače susjedi sam složio akvarij za dvije zlatne ribice jer su joj bile velika želja još od djetinjstva. Sada ima akvarij od 150 litara s vanjskim filterom i ona je presretna. Ja ga tu i tamo nadgledam kada je odsutna i mogu potvrditi da su stvarno simpatične i zabavne i ono što kažu vlasnici zlatnih ribica da imaju neki šarm i karakter je potpuno istina... ne znam kako to opisati ali drugačije reagiraju od recimo tropskih ribica koje kada se pokuca na staklo ili stavi ruka u akvarij skupe jer isključivo očekuju hranu, kod zlatnih ima trenutaka kada to rade, blesavo će zvučati, ali rekao bih iz radoznalosti. Definitivno drugačije i zanimljivo iskustvo nego sa tropskima.
Možda se stvarno kod mene može pričati o obliku diskriminacije, ali kao što rekoh svako ima pravo na svoje mišljenje i ja se osobno nikada ne bih odlučio na zlatne isključivo iz principa zbog načina kako su "nastale" što se potpuno krivi sa mojim poimanjem odnosa prema životinjama i smatram da je tim ribicama napravljeno puno štete upletanjem čovjeka koji sve oko sebe mora prilagoditi sebi. To je kod zlatnih ribica očito u punom sjaju...
Eto, tko shvatio - shvatio zakaj ih ne volim. Jednostavno nije sve za svakoga, bolje da mazim i pazim tropske (uskoro i morske

), nego da imam "površno" zlatne ribice...

E... da.. što se tiče uvodnog Njanjinog posta.. složio bih se s Bojkom da to što netko zanemaruje zlatne ribice držanjem u neadekvatnim uvjetima te ih zamjenjuje novima kada uginu nema veze sa diskriminacijom zlatnih već debelim neznanjem te osobe koja ih drži. Siguran sam da bi se tako ponašala i prema tropskim ribicama a zlatne je garant izabrala opet iz čistog neznanja i općeg mišljenja da su jednostavne za držanje i da ih samo treba bućnuti u kriglu