Srpanj 20, 2025, 20:46:12 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Zlatna ribica se umirila  (Posjeta: 20855 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Timi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Zlatna ribica se umirila
« u: Travanj 23, 2008, 12:36:50 poslijepodne »
Da podsjetim, imam 54 L akvarij s jednom zlatnom kometicom i jednim Aymonierom. Do nedavno su oboje veselo plivali po cijele dane, uglavnom zajedno i radili svakojake ludorije. Unatrag nekoliko dana primjetio sam da je zlatna postala dosta pasivna, više ne pliva po cijele dane kao prije,već dosta vremena provodi u jednom kutu pri dnu akvarija, potpuno mirna. A kad pliva, pliva uglavnom polako, ne juri i ne divlja kao prije. Osim ponašanja, nisam na njoj primjetio bilo kakve druge promjene, koje bi ukazivale na kakvu bolest. Niti u boji, niti na perajama, jede normalno, kaka normalno...

Uvjeti u akvariju su isti, ništa mijenjao nisam, osim što sam počeo dodavati CO2 zbog bilja, ali to je prema uputama, 30-tak mjehurića u minuti. Nisam primjetio da otežano diše ili da ide na površinu po zrak. A Aymonier se ponaša normalno kao i prije.

Pada li nekome na pamet što bi moglo biti? palo mi je na pamet...iskreno nemam pojma kojeg spola mi je zlatica, ali ima li kod riba nešto kao PMS, doba zrelosti za razmnožavanje ili slično, što bi moglo uzrokovati ovakvu promjenu u ponašanju ribice?
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Zlatna ribica se umirila
« Odgovori #1 u: Travanj 23, 2008, 12:46:18 poslijepodne »
to što se smirila može imati nekoliko razloga
najbolje bi bilo da je "ulaz" u spolnu zrelost, pa sad te hormonalne promjene gnjave to maleno tijelo (koliko je stara?)....
drugo - jednostavno joj je dosta divljanja, pa se sada odmara....
treće - reakcija na CO2 - probaj malo smanjiti u prvo vrijeme količinu .... na recimo pola, pa postepeno pojačavaj - naime, koliko god to blesavo zvučalo, zlatne su totalni konzervativci i teško se prilagođavaju na novosti....dale, sve što uvodiš novog u akvarij treba raditi polako...
četvrto - bolesna je...u početku našeg bavljenja zlatnima imali smo dvije tako bolesne ribice...i, na žalost, nije dobro prošli...
što sad? lijepo je pažljivo promatraj, smanji CO2 kako sam rekla i daj joj vitamina....svakako provjeri vodu (nitro spojeve!), i bilo bi dobro da promijeniš barem 30 %, preventivno!
javi!

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #2 u: Travanj 23, 2008, 12:48:36 poslijepodne »
Gotov sam sigurna da ima... Vrlo cesto pocinjem recenice sa: "ima dana kada mi ribe..."

A sem toga, ma pogle vrijeme zadnjih dana. Skoro smo tu pricali kako i to utjece na ribe. Dokaz za to je i sto su mi se sinoc krenuli "ganjati" trilineatusi...

Mada su mi rekli da su zlatice mnogo aktivnije kad imaju zrak (mislim na zracnu pumpu). Moze biti onda da joj CO2 ipak ne stima.

Dakle, promatranje i eksperiment (gasenje CO2 na neko vrijeme)! ;)

EDIT: vidi se tko je brzopotezni... :D :up:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 23, 2008, 13:21:20 poslijepodne »
Ma voda je posve ok, nitro spojeva, prema testeru, nema. Odnosno, ima ih, naravno, ali tako malo da tester (5/1) ne registrira. Vodu mijenjam redovito tjedno trećinu. Kažem, što se vode tiče, sve je isto, uvijek isti protokol održavanja i do sad je bilo ok.

Evo, sad gledam, sad pliva, njuška biljke, kamenčiće, staklo...i onda opet u onaj svoj kut....

Vitamine sam kupio prije nekoliko dana i dao sam joj u 2 navrata. Onako kap na listić hrane.

Bojim se isključiti CO2, pH mi je sad 7,6, ako isključim skočit će opet na 8,0. A to opet nije dobro tako naglo. A nemam mogućnost regulacije, pa da smanjim. Nemam ventil ili tome slično...

A za koliko vremena CO2 ispari iz vode? Recimo da isključim dovod potpuno. Ako je to, za koliko vremena bi se vidjela promjena?
« Zadnja izmjena: Travanj 23, 2008, 13:25:30 poslijepodne od Timi »
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 23, 2008, 13:26:11 poslijepodne »
Jel ima pumpu za zrak? Moje se znaju smiriti ako im maknem pumpicu! -?

Da ju nisi možda previše hranio ili se najela bilja iz akvarija? Moje se znaju prejesti bilja...

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Travanj 23, 2008, 13:43:05 poslijepodne »
CO 2 ne moraš potpuno isključiti, ali, probaj, ako imaš pumpu za zrak, staviti da ona radi par sati - time će ona razbiti "višak" CO 2 i ujedno razveseliti ribicu....pokušaj - ne može se niš smrdati, a može uspjeti!
sretno!

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 23, 2008, 13:44:00 poslijepodne »
Nemam pumpu za zrak, ali sam filter namjestio tako da mreška površinu vode i mjezurića zraka ima po cijeloj površini. Tako je od prvog dana i do sad nije bilo problema. A i ne ide na površinu po zrak, što bi činila da joj fali zraka, ne?

E sad, hrana.....može i to biti. Bio sam kupio tabletice, tako da i ovaj jadnik na dnu stigne nešto pojesti. Ako bacim listić, ova ga smaže u tren oka. E sad, to je ona tabletica koja se u vodi rastvori na stotine sasvim sitnih točkica. Iako sam stavio četvrtinu tabletice, možda je ipak pojela previše?

Ah da, koliko je stara ribica nemam pojma. Veličine je nekih 6 cm bez repne peraje.

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 23, 2008, 13:44:58 poslijepodne »
Joj, morat ću onda kupiti tu pumpu. Koliko to košta?

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 23, 2008, 14:24:30 poslijepodne »
Ma to ti je još najjeftinije od svega. Ja sam svoju platila 85kn, al mislim da ima i jeftinijih. :)

Prouči joj dobro trbušćić. Moja se jedna ribica skroz smirila dok joj nisu odgovarala strujanja, možda da i njih probaš malo drukčije okrenuti! :)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #9 u: Travanj 23, 2008, 17:16:56 poslijepodne »
Ja sam neki dan kupio za 40kn. Neka kineska, ali radi dobro i ima godinu dana garanciju.

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 23, 2008, 18:03:28 poslijepodne »
Evo, sad se ponaša normalno, već sat vremena. Prije toga je bila u onom kutu, ja ubacio listić hrane a ona se odmah zaletila ko manijak na to. Onda je opet kakala, baš sam gledao - sve normalno. Ali, se u međuvremenu i vrijeme vani proljepšalo.

Što se strujanja tiče, isto je od prvog dana, tako da nekako sumnjam da je to. Bio sam isključio CO2 kad sam napisao prošli post, dakle, negdje oko 14 sati. Nisam poslije pratio jer sam spavao, prasac jedan.  :D Sad sam ponovno uključio, budući da se trenutno ponaša normalno, pa ću sad vidjeti kroz jedno pola sata do sat vremena hoće li se što promijeniti.

A pumpa će morati pričekati plaću. Nego, čuje li se ta pumpa što? Koliko je to bučno? Što pumpa, što bućkanje mjehurića? Meni ne smeta, ali ženu tjera na pišanje ako čuje zvukove vezane uz vodu.  :pain30: :th_ROTFLMAO:

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #11 u: Travanj 23, 2008, 19:06:22 poslijepodne »
A čuje se! Nije nešto nepodnošljivo, ali nisu nečujne kako ih reklamiraju. Otprilike kao i prosječan filter. Ja u sobi gasim preko noči jer hoču mir dok spavam, a u drugim prostorijama rade.

Offline Pole

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #12 u: Travanj 23, 2008, 19:10:22 poslijepodne »
Samo neka piša ;D To je zdravlje.Ima svakakvih iskustava,što se tiče pumpe,moja se ne čuje.Tetratec 50. Pripazi na nagle pokrete ili da nešto ne lupi u blizini akvarija ili tresne na pod. Imao sam veliki crni upitnik iznad glave kad je dijete srušilo stolicu u kuhinji,a ove se dva dana ne miču iza bilja. :c105: :uptnik: Ovakav,samo crni.
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 23, 2008, 19:24:10 poslijepodne »
Ma da, problem je što je akvarij u sobi u kojoj spavamo.

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 23, 2008, 19:30:56 poslijepodne »
Ja sam svoju pumpu za zrak omotala podebljom kuhinjskom krpom - tako se manje čuje zujanje.
FBI - Riboobavještajci :ninja:

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 23, 2008, 21:01:28 poslijepodne »
Pumpicu po noći slobodno isključiš! ;)

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 23, 2008, 21:32:06 poslijepodne »
Pumpicu po noći slobodno isključiš! ;)
E onda super.  :)

Nego, mislim da nije CO2 u pitanju. Čitam: članak.

Pa kaže da su simptomi trovanja slični simptomima nedostatka kisika - ubrzano disanje i hvatanje zraka na površini, a to kod mene nije slučaj. Drugo, imam dosta tvrdu vodu (KH preko 15) i pH je cca 7,6, što prema tablici znači da mi je količina CO2 jedva dostatna.

A i vjerojatno imam i dovoljno kisika, jer ribica ne diše teško/ubrzano, niti hvata zrak na površini. Dakle, opet sam na početku, ne znam ništa više.  :(

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 23, 2008, 21:56:01 poslijepodne »
Ribice, koje se tak smire najednom, bez ikakvog vidljivog razloga, navodno živnu kad se promijeni oko 30% vode i doda soli u akvarij! :)

Probaj to!( Sam ne znam kak ju ajmoneri podnose...)

Offline Baracuda

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #18 u: Travanj 23, 2008, 21:57:35 poslijepodne »
Ja sam svoju pumpu za zrak omotala podebljom kuhinjskom krpom - tako se manje čuje zujanje.

ne bih preporučio ovu opciju zamatanja ma koliko se ona malo ili nikako grijala, osim ako nije sve osigurano od požara  ;D

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 23, 2008, 22:24:12 poslijepodne »
Ribice, koje se tak smire najednom, bez ikakvog vidljivog razloga, navodno živnu kad se promijeni oko 30% vode i doda soli u akvarij! :)

Probaj to!( Sam ne znam kak ju ajmoneri podnose...)
To sam napravio jednom, onih prvih dana kad nisam zaista imao pojma ni o čemu, pa je ribica bila u 5 litrenoj staklenci od krastavaca. Onda joj je počeo crniti rep i po tijelu. Drugi-treći dan nakon dodavanja soli crnilo se povuklo. Tja...budem probao s malom količinom soli, ne vjerujem da će kineziću škoditi.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #20 u: Travanj 24, 2008, 10:38:30 prijepodne »
pazi zaista na količinu soli....ajmoneri nisu presretni s njom, ali ne vjerujem da će mu jednokratno štetiti.... -? -?....  ali, bez obzira na sve, pokušaj ili pumpicom dodavati barem dio dana zrak, ili stavi filter tako da mreška površinu...

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Travanj 24, 2008, 11:43:39 prijepodne »
pazi zaista na količinu soli....ajmoneri nisu presretni s njom, ali ne vjerujem da će mu jednokratno štetiti.... -? -?....  ali, bez obzira na sve, pokušaj ili pumpicom dodavati barem dio dana zrak, ili stavi filter tako da mreška površinu...
Ma filter mreška površinu i to je sve super. Površina je stalno puna mjehurića zraka. Nego, nisam stavljao sol, ali sam primjetio nešto drugo. Naime, danas nisam upalio onu dodatnu rasvjetu koju sam dodao po sistemu DIY, ostavio samo ovo originalno. I ribica danas niti jednom nije otišla u onaj kut ispod filtera, cijeli dan pliva po akvariju. Je li moguće da joj svjetlo smeta, odnosno da mi je rasvjeta prejaka? Naime, dodao sam to dodatno da bih dobio onih 0,5W po litri. Ali činjenica je da ja imam zaista malo bilja trenutno, gotovo bi se moglo reći ništa - 4 anubiasa i 2 limuna, sve tek u razvoju i svjetlo kakvo god bilo u potpunosti dopire do podloge akvarija, dakle nemam gomilu žbunja koje bi zaklanjalo svjetlo. Je li moguće, nisam takvo što još nigdje pročitao, da rasvjeta bude prejaka, pa da ribicama smeta?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #22 u: Travanj 24, 2008, 11:52:17 prijepodne »
lako moguće da joj previše svjetla ide na živce...primjetila sam naime kad mojima samo dođe odraz sa zida od sunca, da nisu previše sretni i skrivaju se u tamnije kutke akvarija...
nema ti druge nego da ili ostaviš za sada to dodatno svjetlo spavati ili da pod hitno povećaš biljni "fond"....

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Travanj 24, 2008, 11:56:19 prijepodne »
Evo, ovako to izgleda. Ovo je sve što imam od bilja, a trenutno uključena rasvjeta je samo ona tvornička:

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #24 u: Travanj 24, 2008, 12:01:53 poslijepodne »
lijep ti je akvarij!
nemoj uopće pojačavati svjetlo - za ove biljke koje imaš je tvornička rasvjeta više nego dovoljna - anubiasi i nisu previše oduševljeni s jakim svjetlom (dobiju alge i sporije rastu), a i CO2 mi se nekako čini da nije nužan, odnosno, da bi ga trebalo dodavati samo pola dana...
kad nabaviš više biljaka, odnosno, odlučiš se za biljni akvarij (bez zlatice tada, jer će ti sve popapati)...onda uključi dodatni light show!  ;)