Srpanj 20, 2025, 23:39:32 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: novi dom  (Posjeta: 3288 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ljubuška

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
novi dom
« u: Travanj 18, 2008, 15:38:09 poslijepodne »
evo prije par dana sam postala ponosna vlasnica 54 litarskog novog doma za moje dvije ljepotice  :heart: :-[
pročitala sma priručnik i više manje uzduž i popreko prešla cijeli forum, želim sve napraviti kako spada i ništa ne prepustiti slučaju :)
polica je još na izradi u garaži,pa za to vrijeme želim još prikupiti podatke i stvarčice koje trebam da cim bude gotova mogu smjestiti akvarij i strpljivo početi sa cikliranjem  :-[
zanima me trebam li još kupiti neku opremu dodatno, uz akvarij sam dobila:
eheim unutrašnji filter, u njemu je samo neka bjelkasta rupičasta spužva
poklopac sa svjetlom (sylvania F15W piše na njemu)
mali termometar i grijač (koji mi neće trebati,jel tako?)
sad me zanima jel treba još šta nadodati ovome ili promijeniti (molim vas budite milostivi prema mom budžetu  :D)
odlučila sam im staviti unutra malo anubiasa (ili bar pokušati  :D) a vidim da kazete da se on samo zaveže za kamen ili drvo,znači li to onda da mi ne treba hranjiva podloga,nego mogu samo staviti šljunak i staviti kod njega te tabletice za ishranu?
eto zahvaljujem mnogo  ;)
« Zadnja izmjena: Travanj 18, 2008, 15:40:22 poslijepodne od ljubuška »
make tea not love

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: novi dom
« Odgovori #1 u: Travanj 18, 2008, 17:42:26 poslijepodne »
Čini se da imaš isti akvarij kao i ja.  :klap:

Nisam skužio, ali čini mi se da se radi o hladnovodnim ribama, zlatnima, jel' tako?
Ovako, grijač ipak stavi. Njegova namjena nije samo grijanje vode, već i održavanje temperature konstantnom, odnosno zaštita od naglih promjena temperature. Ne znam kakve uvjete imaš, ali ja preko noći smanjujem grijanje u stanu, a spavam pored otvorenog (ili barem odškrinutog) prozora. Tako da temperatura zna po noći dosta pasti. Grijač mi je namješten na 20 stupnjeva i čuva mu tu donju temperaturnu granicu u akvariju. Ako je temperatura viša, grijač ne radi.
U svakom slučaju, kad ga već imaš....

Što se tiče biljaka, nisam siguran da li anubias ipak pusti korjenje u podlogu, to ću prepustiti nekome iskusnijem. No, prije nego sve posložiš dobro razmisli i budi sigurna da si u obzir uzela i sve mogućnosti u budućnosti. Dakle, mogućnost i da u budućnosti možda poželiš smjestiti unutra još neku biljku (moje iskustvo: počeo s 2 biljke, tek tako reda radi, a sad želim još...i još...). U tom slučaju, ako nisi stavila pravilno podlogu, zaboravi. Po meni, bolje je ipak staviti supstrat, jer jednom kad akvarij profunkcionira za predomišljanje i promjene u podlozi je kasno. Supstrat nikako škoditi neće, a osim toga, on ipak u vodu otpušta hranjive elemente koje koriste biljke, pa i anubias. U konačnici i na duže staze, manje će te koštati od stalnog kupovanja tabletica i ostalih sredstava za nadohranu bilja. U svakom slučaju, kad akvarij profunkcionira, sve možeš unutra mijenjati kasnije, ali podloga je kako ju postaviš i tu kasnijih preinaka više nema, osim kompletnog rasformiranja akvarija i slaganja svega od početka.

Također preporučam i nabaviti Easy Carbo. Osim što je izvor ugljika za biljke, a kojeg u vodi nikako nema dovoljno, dobar je u borbi protiv algi i prevenciji pojave istih, a one se tijekom cikliranja mogu pojaviti, kao i kasnije, a posebno na anubiasu zbog njegovog sporog rasta. Mada moj raste prilično brzo uz EC, a posebno otkad sam stavio CO2 sistem. EC košta 50 kn boca od 250 ml. Iako je preporučena doza 1 ml na 50 L (to je tvoj akvarij), ja stavljam pola doze (0,5 ml) svako jutro.

U svakom slučaju, za početak, ja sam ipak za stavljanje supstrata ispod šljunka, nije to toliko skupo, korisno je u bilo kojem slučaju bilo kakvih biljaka, a poštedjet će te muka u budućnosti, poželiš li posaditi još bilja. A vjerujem da hoćeš, samo to još ne znaš.  :)
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Travanj 18, 2008, 17:51:05 poslijepodne »
U principu, sve osnovno imaš. Za anubiase ti ne treba supstrat samo je dobro svakih desetak dana uliti tekuče gnojivo. Ako misliš stavljati neko zahtjevnije bilje onda ti treba i bolja rasvjeta jer od ove nema kruha. E sad ti vidi što ti se sviđa pa uskladi želje sa mogučnostima u najboljem omjeru.

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #3 u: Travanj 18, 2008, 18:12:53 poslijepodne »
imam isti takav aq za kozice, cisto je ok s tom serijskom opremom ukoliko odaberes bilje koje ne zahtijeva previse svjetla, no posto si odlucila imati hladnovodne ribe izbor mora biti jos istancaniji...

ukoliko ipak odlucis za toplovodni aq ovo bilje ti sigurno dobro napreduje:
anubiasi svih vrsta
cryptocoryne wendtii green i red
microsorumi
javanska mahovina
rogolist
bacopa

na linku imas sliku kako je aq izgledao prije mjesec dana sa svom standardnom opremom..

http://www.moj-album.com/slike/2879409/4NyHeIuwu3pFFZRc.jpg
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Travanj 18, 2008, 21:25:06 poslijepodne »
poslušaj kolege- sve su ti lijepo rekli...ali, evo iskustvo za hladnovodnim (čitaj, zlaticama) - anubias je jedina biljka koja može izdržati njihovo papanje - sve će ostale popapati - kad - tad...dakle, ako imaš viška novaca ili prijatelja akvarista koji ima viška biljaka - onda možeš saditi gotovo sve biljke (pa tako moraš imati i supstrat), ali ako nisi u takvoj poziciji - računaj samo na anubiase i za njih nije nužan supstrat već je dovoljno redovita prihrana tekućim gnojivom...
inače, pazi, nemoj koristiti previše kemije - mi korstimo za naše zlatice aqua safe (ako ima za zlatne specijalni, onda njega, ako ne onda "obični") i povremeno tetra easy balance...naravno, tekuće gnojivo i ako se pojave alge, onda (ali zaista pomalo i malu dozu) algumina....
easy carbo nije baš preporučljiv kod zlatica (nekako ne reagiraju dobro na njega) i treba ga koristiti samo ako se pojave alge kojih se na neki prirodniji način ne možeš riješiti....
inače, akvarij je čisto OK...sretno!

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 18, 2008, 22:13:08 poslijepodne »

Mislim da će to sve biti super!

Poslušaj sve što su ti kolege rekli  :a045k:

evo prije par dana sam postala ponosna vlasnica 54 litarskog novog doma za moje dvije ljepotice  :heart: :-[
A koje su (pod)vrste ljepotice ( ili koje će biti)?

Offline ljubuška

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Travanj 18, 2008, 22:37:36 poslijepodne »
moram priznati da sam jako ugodno iznenađena ovolikim brojem odgovora i to ovako brzo  :-[
stvarno ste divni,svaka vam čast i neopisivo vam puno hvala  :heart: :klap: :-[

moje malene su dvije pajčolanke i nakon preseljenja će im se nadam se pridruži i neki čistač.
budući da sam čitajući po forumu shvatila da će mi sve ostalo više manje pojesti,a i još sam dosta neiskusna u svemu tome,odlučila sam se isključivo za anubias.
dakle,bacam se u nabavku biljaka,kamenja,šljunka i preparata, pa ako zapnem, zatražim pomoć  ;D
make tea not love

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 19, 2008, 07:55:07 prijepodne »
poslušaj kolege- sve su ti lijepo rekli...ali, evo iskustvo za hladnovodnim (čitaj, zlaticama) - anubias je jedina biljka koja može izdržati njihovo papanje - sve će ostale popapati - kad - tad...dakle, ako imaš viška novaca ili prijatelja akvarista koji ima viška biljaka - onda možeš saditi gotovo sve biljke (pa tako moraš imati i supstrat), ali ako nisi u takvoj poziciji - računaj samo na anubiase i za njih nije nužan supstrat već je dovoljno redovita prihrana tekućim gnojivom...
inače, pazi, nemoj koristiti previše kemije - mi korstimo za naše zlatice aqua safe (ako ima za zlatne specijalni, onda njega, ako ne onda "obični") i povremeno tetra easy balance...naravno, tekuće gnojivo i ako se pojave alge, onda (ali zaista pomalo i malu dozu) algumina....
easy carbo nije baš preporučljiv kod zlatica (nekako ne reagiraju dobro na njega) i treba ga koristiti samo ako se pojave alge kojih se na neki prirodniji način ne možeš riješiti....
inače, akvarij je čisto OK...sretno!
Hm, što se bilja tiče, moja zlatica anubiase uopće ne dira. Zato je Mayaca-u potpuno uništila, odnosno toliko je čupkala listiće da je sva 3 komada koliko sam imao iščupala iz podloge. Nekoliko puta.
Imam i Hygrophila corymbosu, njoj otkine tu i tamo koji list, ali ova raste kao šašava, tako joj zlatica i baš i ne šteti. A i otkad sam nabavio algojeda manje je zainteresirana za biljke, a više za druženje s malim kinezićem (zajedno prekapaju po šljunku i ližu staklo  :th_ROTFLMAO:). Tako da osim anubiasa mogu sasvim fino uspjeti i druge biljke, ako imaju dobre uvjete i posebno ako su brzorastuće. To je moje iskustvo. Možda je drugačija stvar tamo gdje ima puno zlatica, koje onda združeno naprave apokalipsu nad biljem. :e045:

U svakom slučaju, barem je meni daleko ljepši akvarij sa, nego bez bilja. A ako je samo anubias, onda ga treba puuuno, jer raste polako, da bi to izgledalo lijepo i bujno. A anubias je skup, 45 kn komad ja platio.  :roll:
« Zadnja izmjena: Travanj 19, 2008, 07:59:49 prijepodne od Timi »
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Travanj 19, 2008, 21:31:15 poslijepodne »
Timi - potpuno si u pravu - daleko je ljepši akvarij s biljkama - ako ti opstanu ....  Ne da mi se sad tražiti, ali u ovom podforumu ima slika naših akvarija (kakvi su nekad bili...s prekrasnim biljkama....) danas je stanje takvo da imamo u svakom nekoliko anubiasa koji polaki isto padaju junačkom smrću pod halapljivim ustima naših zlatica (najdražih na svijetu - i uopće se ne ljutimo na njih) i po dvije umjetničke biljke (bljak, grozno, užasno...no na njima rastu algice, pa se čistači vesele).... Istina, sve su to ribe koje su stare u prosjeku 3 godine, pravi divovi i krampusi... :roll: :D....
I svakako treba probati s biljkama - bravo za onoga koji uspije.... A vjeruj mi, nema što nismo probali -biljnu hranu, hranu sa spirulinom...koješta - sve je to samo odgodilo neminovno  :D....
E, jedino ako imaš uvjete imati jedan mali akvarij u kojemu ćeš odgajati biljke koje će zlatice papati - to je onda superiška...

Offline ljubuška

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Travanj 19, 2008, 23:29:08 poslijepodne »
ma znam,i ja bi svakako neki lijepo posađeni akvarij,al opet ne bi da mi "krampusići" baš sve obrste   :D
bila sam danas u gostima i vidjela sam njihov akvarij u kojem imaju negdje 4 zlatne i neko bilje unutra, evo trazila sam sad ak ima tu negdje, mislim da bi to moglo biti mozda riccia fluitans,lici mi na to tu na slici i po opisu   :ermm:
uglavnom biljčica je zavezana za neko drvce, al ima je svud po akvariju i kazu oni da njima to ribice jedu,al da to raste ko blesavo pa nikako da ju cijelu unište...još uz to je imaju vani u jezercu (u kojem nazalost ne mogu drzati ribe jer im ih mačke pecaju  :( ) pa ako slucajno ju i potamane, sam ubace nove  :)
pa eto ogrebala sam se za malo toga, pa sam mislila i staviti malo u ovaj maleni akvarijić nakon što premjestim ribuške pa nek i tam raste...
jeste imali možda iskustva s tom biljkom i ako da,koliko dugo je trebalo da to smlate  :D
probam im svakako staviti pa ak pojedu bar znam da su mi sretne i site  :-[
make tea not love

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 20, 2008, 08:38:52 prijepodne »
E, jedino ako imaš uvjete imati jedan mali akvarij u kojemu ćeš odgajati biljke koje će zlatice papati - to je onda superiška...
Upravo to ja planiram. Imam nešto stakla od starih rama za slike, starog regala i upravo pravim nešto malo, tek toliko da posluži kao rasadnik. I onda kad se ima vlastiti uzgoj, onda nema frke, zlatice nek samo papaju.

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 20, 2008, 08:43:26 prijepodne »
Ma ne brini, nisu one gladne ako ih hraniš normalno. Ova moja trga listove čisto iz zabave. Otkine list i onda ga naganja po akvariju, nikad ga ne pojede. Više kao da se igra. Kao kad mački daš klupko vune.

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 20, 2008, 21:24:04 poslijepodne »
Ma ne brini, nisu one gladne ako ih hraniš normalno. Ova moja trga listove čisto iz zabave. Otkine list i onda ga naganja po akvariju, nikad ga ne pojede. Više kao da se igra. Kao kad mački daš klupko vune.

S ovim se potpuno slažem! Prasice to rade iz zabave! Koja prije otrgne, ta pobjenik! Al kaj sad...Bolje da imaju bilje...Dok ne narastu tak velike ko kak su npr. od babyboom, njihove će začas brstiti i umjetničke!  :a040:

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #13 u: Travanj 21, 2008, 12:34:34 poslijepodne »

S ovim se potpuno slažem! Prasice to rade iz zabave! Koja prije otrgne, ta pobjenik! Al kaj sad...Bolje da imaju bilje...Dok ne narastu tak velike ko kak su npr. od babyboom, njihove će začas brstiti i umjetničke!  :a040:

he - njima više nisu dovoljne za zabavu ni umjetničke - sad su se "prebacile" na prevrtanje kamenja... :-X....prasice jedne.... :heart: :heart: :heart: