Čini se da imaš isti akvarij kao i ja.

Nisam skužio, ali čini mi se da se radi o hladnovodnim ribama, zlatnima, jel' tako?
Ovako, grijač ipak stavi. Njegova namjena nije samo grijanje vode, već i održavanje temperature konstantnom, odnosno zaštita od naglih promjena temperature. Ne znam kakve uvjete imaš, ali ja preko noći smanjujem grijanje u stanu, a spavam pored otvorenog (ili barem odškrinutog) prozora. Tako da temperatura zna po noći dosta pasti. Grijač mi je namješten na 20 stupnjeva i čuva mu tu donju temperaturnu granicu u akvariju. Ako je temperatura viša, grijač ne radi.
U svakom slučaju, kad ga već imaš....
Što se tiče biljaka, nisam siguran da li anubias ipak pusti korjenje u podlogu, to ću prepustiti nekome iskusnijem. No, prije nego sve posložiš dobro razmisli i budi sigurna da si u obzir uzela i sve mogućnosti u budućnosti. Dakle, mogućnost i da u budućnosti možda poželiš smjestiti unutra još neku biljku (moje iskustvo: počeo s 2 biljke, tek tako reda radi, a sad želim još...i još...). U tom slučaju, ako nisi stavila pravilno podlogu, zaboravi. Po meni, bolje je ipak staviti supstrat, jer jednom kad akvarij profunkcionira za predomišljanje i promjene u podlozi je kasno. Supstrat nikako škoditi neće, a osim toga, on ipak u vodu otpušta hranjive elemente koje koriste biljke, pa i anubias. U konačnici i na duže staze, manje će te koštati od stalnog kupovanja tabletica i ostalih sredstava za nadohranu bilja. U svakom slučaju, kad akvarij profunkcionira, sve možeš unutra mijenjati kasnije, ali podloga je kako ju postaviš i tu kasnijih preinaka više nema, osim kompletnog rasformiranja akvarija i slaganja svega od početka.
Također preporučam i nabaviti Easy Carbo. Osim što je izvor ugljika za biljke, a kojeg u vodi nikako nema dovoljno, dobar je u borbi protiv algi i prevenciji pojave istih, a one se tijekom cikliranja mogu pojaviti, kao i kasnije, a posebno na anubiasu zbog njegovog sporog rasta. Mada moj raste prilično brzo uz EC, a posebno otkad sam stavio CO2 sistem. EC košta 50 kn boca od 250 ml. Iako je preporučena doza 1 ml na 50 L (to je tvoj akvarij), ja stavljam pola doze (0,5 ml) svako jutro.
U svakom slučaju, za početak, ja sam ipak za stavljanje supstrata ispod šljunka, nije to toliko skupo, korisno je u bilo kojem slučaju bilo kakvih biljaka, a poštedjet će te muka u budućnosti, poželiš li posaditi još bilja. A vjerujem da hoćeš, samo to još ne znaš.